“…Στις 10 Ιουνίου 1944 ο τόπος μας γνώρισε μία από τις αγριότερες σφαγές που έγιναν ποτέ στον κοσμο. Διακόσιοι δεκαοκτώ συμπολίτες μας θανατώθηκαν απο τους Ναζί του Χίτλερ χωρίς να μάθουν ποτέ το γιατί.
Ανάμεσα σ’αυτούς ανήμποροι γέροι, έγκυες γυναίκες, αβάπτιστα μωρά πρόσφεραν το αίμα τους για τη λευτεριά της πατρίδας μας, την ειρήνη, τον πολιτισμό. ”
Σήμερα, οι συγγενείς των θυμάτων, μετά από ένα μαραθώνιο δικαστικό αγώνα, βρίσκονται πολύ κοντά στην εκδίκαση μιας απόφασης που θα τους αποζημιώσει με 25 εκατομμύρια ευρώ, και η οποία όπως φαίνεται θα ανοίξει τον δρόμο και για δεκάδες ελληνικά χωριά που είχαν την ίδια μοίρα.
Αν θέλετε να ξεσκάσετε, μπορείτε πλέον να πάτε μία βόλτα στον πλανήτη με το google earth. Ειδικά με την έκδοση GEarth beta 5 μπορείτε να δείτε ακόμη και τους ωκεανούς μαζί με ναυάγια που επεξηγούνται με πληροφορίες από το National Geographic, τη WWF και την Greenpeace.
Αν όμως κοιτάξετε λίγο πιο ψηλά, η εικόνα είναι αποκαρδιωτική. Το Πανεπιστήμιο Perdue δημιούργησε αυτό το διαδραστικό χάρτη που δείχνει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για κάθε πολιτεία των ΗΠΑ. Αν έχετε το Google Earth plug-in μπορείτε να το δείτε μέσα από το φυλλομετρητή σας, διαφορετικά κατεβάστε το αρχείο http://www.purdue.edu/eas/carbon/vulcan/GEarth/vulcan_tour.kml
Μπορεί οι ρυθμοί της διπλωματικής μάχης αναφορικά με το καθεστώς του Kοσόβου να έχουν επιβραδυνθεί, καθώς το Διεθνές Δικαστήριο εξετάζει κάθε παράμετρο της υπόθεσης, αλλά μαίνεται στο εσωτερικό της επαρχίας και δη, στα σχολεία. Ενα χρόνο μετά τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Kοσόβου, οι Αλβανοί μαθητές διδάσκονται ότι ζουν σε μια ανεξάρτητη χώρα, ενώ οι νεαροί Σέρβοι ότι διαμένουν σε μια επαρχία της Σερβίας. Το παράδοξο είναι, βέβαια, ότι σε ορισμένες πόλεις, όπως το Ρουμπόβτσε, Σέρβοι και Αλβανοί φοιτούν στα ίδια σχολεία. Η διδακτέα ύλη είναι πανομοιότυπη όσον αφορά τα Μαθηματικά, τη Χημεία και τη Φυσική, μολονότι διδάσκονται σε δύο διαφορετικές γλώσσες. Οι μεγάλες διαφορές εντοπίζονται, φυσικά, στο μάθημα της Ιστορίας. «Ακολουθούμε αποκλειστικά την εκπαιδευτική εγκύκλιο της Σερβίας», δηλώνει ο διευθυντής του σερβικού τμήματος του Γυμνασίου στο Ρουμπόβτσε, Γιούγκοσλαβ Κρβένκοβιτς. «Οι καθηγητές διδάσκουν μόνο τη δική μας Ιστορία στους μαθητές και βάσει αυτής το Kόσοβο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Σερβίας», λέει ο ίδιος. Στα βιβλία των μαθητών του αλβανικού τμήματος, ωστόσο, προστέθηκε φέτος ένα νέο κεφάλαιο, με θέμα την ανεξαρτησία του Kοσόβου. Ο καθηγητής Ιστορίας, Μπαρντούλ Ρουντάρι, δηλώνει μάλιστα υπερήφανος για το νέο αυτό κεφάλαιο. «Είναι τιμή μου να διδάσκω στα παιδιά ότι πλέον ζούμε στο δικό μας, ελεύθερο κράτος», ισχυρίζεται. Αντιθέτως, ο Σέρβος συνάδελφός του, Σρένταν Στοΐκοβιτς, δήλωσε ότι αρνήθηκε να υπακούσει στις διαταγές του υπουργείου Παιδείας στην Πρίστινα. «Απλώς αρνήθηκα να διδάξω το νέο κεφάλαιο», τονίζει. Στο συγκεκριμένο σχολείο, οι αίθουσες διδασκαλίας Αλβανών και Σέρβων χωρίζονται από έναν τοίχο και οι μαθητές μπαίνουν στα κτίρια από διαφορετικές εισόδους. «Δεν συναντιόμαστε συχνά με τους άλλους», λέει ο διευθυντής του αλβανικού τμήματος, Μπεκίρ Μουράτι. «Αυτό συμβαίνει περιστασιακά και μόνο όταν μας επισκέπτονται ξένοι αξιωματούχοι», προσθέτει. Ο διαχωρισμός καθίσταται σαφής και από το γεγονός ότι οι δύο κοινότητες χρησιμοποιούν διαφορετικά ονόματα για το σχολείο. Οι Σέρβοι του έχουν δώσει το όνομα ενός ήρωα του Δευτέρου Παγκοσμίου και οι Αλβανοί το αποκαλούν «Ντρίτα». Το μόνο που μοιράζονται οι μαθητές των δύο κοινοτήτων είναι ο προαύλιος χώρος και εκεί, όμως, οι καθηγητές φροντίζουν να μην υπάρχουν μεταξύ τους επαφές στα διαλείμματα. «Τα παιδιά μας βγαίνουν στο προαύλιο όταν οι Αλβανοί μαθητές έχουν μάθημα», εξηγεί ο κ. Στοΐκοβιτς. Ποιες, όμως, οι σχέσεις μεταξύ των καθηγητών; «Αν τύχει και συναντηθούμε οι Σέρβοι μας λένε γεια στη γλώσσα τους και εμείς τους λέμε γεια στη δική μας», αποκαλύπτει ο κ. Μουράτι.
Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι είναι οι ταξιδιώτες που εμπιστεύονται το internet όχι μόνο για την κράτηση αεροπορικών εισιτηρίων, αλλά και για την επιλογή ξενοδοχείου, την ενοικίαση αυτοκινήτου και την ανταλλαγή ταξιδιωτικών εμπειριών με ανθρώπους από κάθε σημείο του πλανήτη.
Ποια όμως είναι τα καλύτερα σε ό,τι αφορά τη χρησιμότητα, τα φιλικά προς το χρήστη χαρακτηριστικά και την αισθητική τους;
VirtualTourist.com
Αυτή και άλλες παρόμοιες ιστοσελίδες είναι καταπληκτικές γιατί, σε αντίθεση με τους συγγραφείς ταξιδιωτικών οδηγών, οι πραγματικοί τουρίστες που γράφουν τις εντυπώσεις τους στις σελίδες του μοιράζονται την πραγματική, αντικειμενική τους εμπειρία από ένα μέρος ή από ένα ξενοδοχείο. Υπάρχουν εδώ χιλιάδες σχόλια και βαθμολογίες που θα σας βοηθήσουν να κάνετε τις επιλογές σας, ή τουλάχιστον να αποφύγετε τις δυσάρεστες εκπλήξεις.
TripAdvisor.com
είναι ένα website για λάτρεις ταξιδιών και µια από τις µεγαλύτερες ταξιδιωτικές κοινότητες στην Ευρώπη. Είναι µια προεξέχουσα online-υπηρεσία για ταξιδιώτες, οι οποίοι αναζητούν συµβουλές για τους µελλοντικούς προορισµούς και ταξίδια τους αλλά και για εκείνους, οι οποίοι επιθυµούν να µοιραστούν τις ταξιδιωτικές τους εµπειρίες.
LonelyPlanet.com
Με λίγα λόγια, εδώ θα βρείτε ό,τι χρειάζεστε να ξέρετε για τον τόπο που θα επισκεφτείτε. Το πιο χρήσιμο εργαλείο που προσφέρει στον επισκέπτη είναι μια χρήσιμη ανάλυση των ημερήσιων εξόδων του, ανάλογα με το… μέγεθος του πορτοφολιού που διαθέτει.
concierge.com
Το site του δημοφιλούς ταξιδιωτικού περιοδικού Conde Nast Traveler διαθέτει όλο το περιεχόμενο του περιοδικού, καθώς και μοναδικά ταξιδιωτικά άρθρα και tips. Οι αναζητήσεις γίνονται με βάση τον προορισμό, το ξενοδοχείο ή τη δραστηριότητα -όπως κρουαζιέρα ή σκι. Εδώ θα βρείτε χάρτες και πληροφορίες για τον καιρό σε κάθε γωνιά του κόσμου.
Gridskipper.com
Ιδιοκτησία της… αυτοκρατορίας του Internet Gawker Media, το Gridskipper αυτοαποκαλείται “αστικός ταξιδιωτικός οδηγός” και είναι ακριβώς αυτό: ένας οδηγός για τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου, με πληροφορίες που προέρχονται, κυρίως, από e-mail χρηστών και άρθρα εφημερίδων. Οι πιο πρόσφατες από αυτές, μάλιστα, περιλαμβάνουν ένα blog σχετικά με τις διαδηλώσεις στο Παρίσι και ένα διαδραστικό χάρτη με όλα τα μπαρ της Νέας Υόρκης. Παρ’ όλα αυτά, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι πιο πρόσφατες πληροφορίες δημοσιεύτηκαν πριν από έξι μήνες ή και περισσότερο.
IgoUgo.com
Αν το ταξίδι σας βρίσκεται ακόμη σε… εμβρυακό στάδιο και αναζητάτε έμπνευση, αυτό είναι το ιδανικότερο site για να αρχίσετε την αναζήτησή σας. Οι συγγραφείς του IgoUgo γράφουν λεπτομερή ταξιδιωτικά άρθρα για ταξίδια που πραγματοποίησαν πρόσφατα, με αποτέλεσμα να βρίσκετε εδώ πληροφορίες σχετικά με οτιδήποτε ψάχνετε -από το πώς να περάσετε ένα 24ωρο στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας μέχρι τα καλύτερα ξενοδοχεία στο Σικάγο. Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα του site είναι ότι όποιος από τους χρήστες του το επιθυμεί μπορεί να γράψει το δικό του travel journal το οποίο ανταμείβεται με πόντους οι οποίοι ανταλλάσσονται με κάρτες δώρων και μίλια προγραμμάτων frequent flyer.
Lastminute.gr
Το site για τους ταξιδιώτες της τελευταίας στιγμής παρέχει τη δυνατότητα κράτησης αεροπορικών και ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, ξενοδοχείων και ενοικίασης αυτοκινήτων έως και μία ημέρα πριν την αναχώρηση. Περιλαμβάνει, επίσης, προσφορές διαμονής σε Ελλάδα και Κύπρο, κρατήσεις ταξί σε πραγματικό χρόνο και πολλά links για χρήσιμες ταξιδιωτικές πληροφορίες, όπως πρόγνωση καιρού και χάρτες.
Το Big Bang συνεχίζεται: 1,580 δισ. κυβερνοναύτες, 210 δισ. e-mails ημερησίως, ηλεκτρονικές αγορές αξίας 6,8 τρισ. δολαρίων, διαφημιστικά έξοδα άνω των 65 δισ. δολ. και πάνω από ένα τρισ. ιστοσελίδες συνθέτουν το ιντερνετικό τοπίο το 2008.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή