Αρχείο για 27 Ιουνίου, 2009

clipboard01.jpg Απεικόνιση σε χάρτη των σεισμικών εστιών του ελλαδικού χώρου.

Έντονη σεισμική δραστηριότητα σημειώθηκε  στη Σαντορίνη αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Η μεγαλύτερη σεισμική δόνηση είχε μέγεθος 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και σημειώθηκε 23 λεπτά πριν από τις 12, με επίκεντρο 225 χλμ νοτιοανατολικά της Αθήνας, στο θαλάσσιο χώρο βορειοανατολικά του νησιού.

Έχουν σημειωθεί αρκετές δονήσεις πολύ μικρότερου μεγέθους.

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

the-elgin-marbles-from-th-001.jpgΣτη σελίδα της Βρετανικής εφημερίδας Guardian είναι σε εξέλιξη ψηφοφορία σχετικά με το αν πρέπει ή όχι να επιστραφούν τα Ελγίνεια μάρμαρα στην Ελλάδα.

Μέχρι στιγμής συντριπτική υπεροχή του Ναι.

Comments 0 σχόλια »

university_232x.jpgΜε αίτημα να εξασκήσει όλη της την επιρροή προς την κυβέρνηση των Σκοπίων που παραχαράσει συστηματικά την ιστορία, 220 ακαδημαϊκοί από όλο τον κόσμο και μέλη των πλέον φημισμένων πανεπιστημίων του εξωτερικού απέστειλαν μακροσκελή επιστολή προς την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ). «Βοηθήστε την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να καταλάβει πως δεν μπορεί να οικοδομεί μία εθνική ταυτότητα εις βάρος της ιστορικής αλήθειας», αναφέρεται στην επιστολή.

Μεταξύ των ακαδημαϊκών που βρίσκονται στη λίστα λίστα υπάρχουν ονόματα από καθηγητές των μεγαλύτερων  πανεπιστημίων του κόσμου, όπως του  Πρίνστον, του Χάρβαρντ και την Οξφόρδης. Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως οι υπογραφές δεν είναι μόνο Ελλήνων ή ελληνικής καταγωγής ακαδημαϊκών. Στην επιστολή τους, οι ακαδημαϊκοί απαντάνε σε όλα τα ερωτήματα σχετικά με το θέμα και φυσικά καταλήγουν πως δεν είναι δυνατόν μία χώρα, με τη βοήθεια των ίδιων των ΗΠΑ, να παραχαράσσει ιστορικά δεδομένα με σκοπό να δημιουργήσει την δική της ταυτότητα.

Διορθώστε τα λάθη
Οι ακαδημαϊκοί καλούν την Ουάσιγκτον να διορθώσει τα «λάθη» της κυβέρνησης του Τζ. Μπους στο συγκεκριμένο θέμα. Για την παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα, είναι σαφές λοιπόν πως ο «Μέγας Αλέξανδρος ήταν Ελληνας, δεν ήταν Σλάβος, καθώς οι Σλάβοι και η γλώσσα τους κατέφθασαν στην περιοχή 1.000 χρόνια αργότερα», αναφέρουν διεξοδικά στην επιστολή.

Σημειώνουν δε και ζητούν η κυβέρνηση των ΗΠΑ «να βρει τους κατάλληλους τρόπους, ώστε η κυβέρνηση των Σκοπίων να καταλάβει ότι δεν μπορεί να οικοδομηθεί μια εθνική ταυτότητα εις βάρος της ιστορικής αλήθειας.Η διεθνής κοινωνία δεν μπορεί να επιβιώσει, όταν η ιστορία έχει αγνοηθεί, πόσο μάλλον όταν η ιστορία είναι κατασκευασμένη».Οι υπογραφές αυξάνονται καθημερινά, καθώς έχει δημιουργηθεί ειδική ιστοσελίδα για το θέμα αυτό με όλες τις λεπτομέρειες και τη συνέχιση της συλλογής υπογραφών.

Το Link της ιστοσελίδας http://macedonia-evidence.org/

Από την ιστοσελίδα των Νέων

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

tweet.jpgΟ κανόνας είναι αυστηρός και δεν επιδέχεται καμία εξαίρεση: κάθε μήνυμα που αναρτάται στο Twitter πρέπει να αποτελείται από το πολύ 140 χαρακτήρες, δηλαδή καμιά εικοσαριά λέξεις. Αλλά χρειάζονται περισσότερα για να αποθαρρυνθούν οι συγγραφείς ή οι ποιητές κάθε είδους που γράφονται στην ιστοσελίδα.

Ακόμη και με 140 χαρακτήρες, «κάθε ιστορία έχει αρχή, μέση και τέλος» εξηγεί ο Αρζέν Μπασύ, ένας 42χρονος Καναδός, κατά τη διάρκεια συνεδρίου αφιερωμένου στο Twitter που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα στη Νέα Υόρκη.

Η περιπέτεια του κ. Μπασύ στο Twitter ξεκίνησε όταν θέλησε να διηγηθεί «μια εικόνα» που είχε μες «στο μυαλό του» . «Και λίγο-λίγο έχτισα τη συνέχεια», διηγείται ο χρήστης με τον λογαριασμό @arjunbasu.

Ένα παράδειγμα; «Ο γάμος τους δεν άντεξε το μήνα του μέλιτος. Παραδέχθηκαν το λάθος τους. Αλλά μένουν μαζί. Για χάρη των δώρων» .

Ή: «Βγαίνουν για κυνήγι. Σκοτώνουν μεγάλα θηλαστικά. Μετά παραδίδουν τα ζώα στο σφαγείο. Το βράδυ τρώνε σαλάτες» .

Όπως παραδέχεται ο κ. Μπασύ, αυτές οι μικρές ιστορίες στο Twitter γνωρίζουν μεγαλύτερη επιτυχία από τις δεκάδες δεκάδων σελίδες που είχε μουτζουρώσει στο πλαίσιο της συγγραφικής του δραστηριότητας. «Τώρα έχω 6.000 συνδρομητές στον λογαριασμό μου στο Twitter», παρατηρεί ο κ. Μπασύ, συγκρίνοντάς τους με τους «αναλογικούς» αναγνώστες του.

«Εξέδωσα πέρσι ένα βιβλίο που το αγόρασαν περίπου 2.000 άνθρωποι. Άρα τώρα έχω πιο πολλούς αναγνώστες απ’ ό,τι πριν» .

Ο περιορισμός των 140 χαρακτήρων πάντως δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για τους λάτρεις των χαϊκού που είναι ουκ ολίγοι στο Twitter. Τα χαϊκού, παραδοσιακή μορφή ιαπωνικής ποίησης, έχουν μία πολύ συγκεκριμένη δομή 17 λέξεων, σε τρεις στίχους με πέντε, επτά και τέλος πάλι πέντε συλλαβές ο καθένας. Δηλαδή περίπου τον ίδιο αριθμό χαρακτήρων με ένα μήνυμα στο Twitter.

Υπάρχουν μάλιστα ιστοσελίδες που συγκεντρώνουν τα καλύτερα χαϊκού που κυκλοφορούν στο Twitter, βαπτίζοντάς τα «Twaiku» ή «TwiHaiku», ενώ έχουν καθιερωθεί και οι «Πέμπτες των χαϊκού» που προσελκύουν πληθώρα ψηφιακών ποιητών.

Ο κ. Μπασύ, που εργάζεται στον τομέα των εκδόσεων, παραδέχεται ότι εξεπλάγη και ο ίδιος από την ανταπόκριση του κοινού στις σύντομες ιστορίες του και μάλιστα προσέλαβε έναν ατζέντη «για να δει τι μπορεί να κάνει με όλα αυτά» .

«Είναι κάτι που δεν μου είχε περάσει ποτέ απ’ το μυαλό», παραδέχεται. «Κάποιοι χρησιμοποιούν τις ιστορίες μου στα σχολεία» και «ένας τύπος τις μετέφρασε στα πορτογαλικά. Ένας άλλος στα ιταλικά» .

Τον πλησίασαν μάλιστα και από το Filminute, ένα διεθνές φεστιβάλ ταινιών που δεν ξεπερνούν το ένα λεπτό. Εξήντα δευτερόλεπτα από τη μια μεριά, 140 χαρακτήρες από την άλλη… η τέχνη της στιγμής. «Με έφεραν σε επαφή με τους σκηνοθέτες. Τα μηνύματά μου μπορεί να χρησιμοποιηθούν για ταινίες… ελάχιστου μήκους», εξηγεί ο κ. Μπασύ, ο οποίος βρίσκει και άλλο πλεονέκτημα στο Twitter:

«Βλέπεις μία άμεση ανταπόκριση σ’ αυτό που γράφεις. Και αυτό κάνει το γράψιμο μια διαδικασία λιγότερο μοναχική».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Comments 0 σχόλια »

boks.jpgΗ Μαριάννα Τζιαντζή από τη στήλη της στην Καθημερινή αναφέρεται σε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση για το βιβλίο που παρακολούθησε στο ραδιόφωνο:

Η δημοσιογράφος Κατερίνα Σχινά μίλησε για τις ευκαιρίες «διασταύρωσης» με βιβλία που προσφέρει το Διαδίκτυο (το αν θα τα διαβάσουμε είναι άλλη υπόθεση). Εύστοχα, ο συγγραφέας Βαγγέλης Ραπτόπουλος παρατήρησε ότι τα σπίτια στα σίριαλ δεν έχουν βιβλιοθήκες (συχνά όμως έχουν πισίνα, γκαζόν και γκαράζ για δύο τρία αυτοκίνητα). Ομως και αν είχαν, θα διαβάζαμε περισσότερα βιβλία; Και αν ναι, τι είδους βιβλία; Η ανάγνωση είναι «γυμναστική του μυαλού», όπως είπε ο κ. Φυντανίδης, όμως μπορεί να είναι και τσίχλα του μυαλού, όπως συμβαίνει με τη λογοτεχνία φυγής.

Υπάρχει, λοιπόν, η φυλή των συστηματικών αναγνωστών, όμως οι έρευνες δείχνουν ότι αυξάνεται το ποσοστό εκείνων που μετά βίας διαβάζουν ένα βιβλίο τον χρόνο. Σε μια χώρα που παράγονται όλο και περισσότερα πτυχία, που πληθαίνουν τα πανεπιστήμια και τα κόλετζ, που ανθούν τα μεταπτυχιακά, που όλο και περισσότεροι μαθαίνουν ξένες γλώσσες, που ακόμα και στο περίπτερο μπορεί κανείς να βρει φτηνό και καλό βιβλίο, η ανάγνωση της τυπωμένης σελίδας γίνεται δραστηριότητα πολυτελείας.

Ανθρωποι, που ως μαθητές ήταν σπασίκλες, μετά τα 25 ή τα 30 δεν ανοίγουν ούτε βιβλίο ούτε εφημερίδα, μόνο σερφάρουν στο Ιντερνετ για επαγγελματικούς ή ψυχαγωγικούς λόγους. Ανθρωποι μορφωμένοι, συχνά με υψηλή ειδίκευση, που ασκούν μοντέρνα, δυναμικά επαγγέλματα, δεν μπορούν να διαβάσουν στο χαρτί. Γονείς βιβλιοφάγοι αναστενάζουν επειδή τα παιδιά τους «δεν». Μπορεί οι στατιστικές να είναι απογοητευτικές, όμως μερικές φορές η ζωή μάς ξαφνιάζει ευχάριστα. Ενας φίλος, ταξιδεύοντας με τρένο, γνώρισε έναν σιδηροδρομικό υπάλληλο γύρω στα 50, που είχε στον σάκο του μια μελέτη για τον Παρμενίδη, ένα βιβλίο γεμάτο υπογραμμίσεις και σημειώσεις. Ο σιδηροδρομικός μιλούσε με ηρεμία και αυτοπεποίθηση, αλλά και με ενθουσιασμό μικρού παιδιού για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων και τους προσωκρατικούς φιλοσόφους.

«Είσαι τυχερός», είπα στον φίλο μου, «που γνώρισες έναν τέτοιο άνθρωπο».

«Δεν ξέρω… φοβάμαι πως και αυτοί οι άνθρωποι τελειώνουν σαν τα τρένα».

Comments 0 σχόλια »

Chi vuol veder il Mondo Nuovo? (“Ποιός θέλει να δει καινούργιους κόσμους;”) ήταν η κραυγή των Ιταλών γυρολόγων που διέσχιζαν την Ευρώπη του 18ου αιώνα με μεγάλα ξύλινα κουτιά στήν πλάτη τους. Στημένα σε πλατείες και πανηγύρια προς τέρψιν των περίεργων περαστικών, τα παράξενα αυτά αντικείμενα αποκαλύπτονταν ως πρωτόγονα στερεοσκόπια. Συγγενής του μαγικού φανού και πρόγονος της φωτογραφίας, του κινηματογράφου και της τηλεοράσεως, το στερεοσκόπιο αποτελείτο από εξωτικές ή φανταστικές παραστάσεις ζωγραφισμένες σε γυαλί ή ημιδιαφανές χαρτί, τοποθετημένες όρθιες και κατά διαστήματα μεσα στο κουτί. Με τον κατάλληλο φωτισμό, κοιτάζοντας κανείς από τη μικρή μπροστινή οπή παρακολουθούσε έναν μικρό, αυτοτελή κόσμο. Αντίθετα από τον σκοτεινό θάλαμο (camera obscura), το στερεοσκόπιο δεν περιοριζόταν στο να αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα, αλλά μπορούσε να παρουσιάσει εντελώς φανταστικές σκηνές.

Comments 0 σχόλια »

 requiemforindustry.jpg

Ο Kazuhiko Nakamura  ζει και εργάζεται στην Kanagawa, στην Ιαπωνία. Για τις δημιουργίες του χρησιμοποιεί το Shade και το Photoshop.

Μπείτε στον κόσμο του

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων