Αρχείο για 29 Ιουνίου, 2009

teaser3.jpg

Comments 1 σχόλιο »

tweeterbrowser.jpgΟ Τάσος Καφαντάρης αναλύει τα θέματα της κοινωνικής δικτύωσης:

…Λένε ότι η είδηση της πτώσης της Τροίας έφτασε γοργά στις Μυκήνες χάρη στα σήματα καπνού στα κορφοβούνια, τις φρυκτωρίες. Στον τωρινό μας κόσμο, η τηλεμετάδοση της είδησης όχι μόνο περιλαμβάνει βιντεοκαταγραφή αλλά και δεν χρειάζεται να ακολουθήσει προκαθορισμένα κανάλια μετάδοσης. Είναι το Διαδίκτυο που επιτρέπει αυτή την άναρχη επικοινωνία, αυτό το «αόρατο κοτετσόσυρμα» που αγκαλιάζει τον πλανήτη μας και δίνει φωνή σε θύματα και θύτες. Αλλά ποιος είναι ο μηχανισμός που επιτρέπει τη διασύνδεση των φωνών, πώς παίρνει ρότα το ντόμινο της επικοινωνίας; Ο καμβάς είναι όντως το δίκτυο των επιμέρους δικτύων, το γνωστό Διαδίκτυο (Ιnternet). Ο τρόπος απεικόνισης των δημοσιοποιήσιμων πληροφοριών είναι αυτό που γνωρίσαμε ως Παγκόσμιο Ιστό (Web). Ωστόσο ο τρόπος συζήτησης μεταξύ των παραγωγών πληροφορίας και των αποδεκτών/αναμεταδοτών της είναι αυτό που ονομάστηκεΚοινωνική Δικτύωση(Social Νetworking). Ως εργαλεία υλοποίησης αυτού του τρόπου θα βρείτε δεκάδες ονόματα. Αλλά, τεχνολογικά, τρεις είναι οι κύριοι φορείς του: Η τεχνολογία της Google, αυτή του Facebook και εκείνη του Τwitter.

Η πρώτη είναι η παλιότερη και γνωστή πλέον σε όλους μας: Λειτουργεί ως ένα τεράστιο χωνί, που διυλίζει ό,τι κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο και μας επιτρέπει την αναζήτηση και συσχέτιση πληροφοριών, είτε είναι κείμενο είτε εικόνα είτε ήχος ή βίντεο. Η δεύτερη- του Facebook- ανέτρεψε το σκηνικό του «Μεγάλου Καγαθού Αδελφού» που μας παρέχει ό,τι ζητούμε κατά μόνας, με ένα σύνολο εργαλείων που επιτρέπουν την επικοινωνία κατά παρέες: «Είμαι αυτός,μου αρέσουν αυτά, και όποιος θέλει γίνεται δικτυακός φίλος μου και συζητούμε για όσα βρίσκουμε κοινά ενδιαφέροντα». Η επικοινωνία αυτής της μορφής είναι, εύλογα, πολύ πιο ισχυρή, καθώς προσθέτει ένα στάδιο «προεκτιμημένης πληροφορίας» από τα φίλτρα της παρέας.
…Σχηματικά, θα λέγαμε ότι οι διαδικτυωμένοι του πλανήτη μας διαχωρίζονται ήδη βάσει των εργαλείων που επιλέγουν για την πληροφόρησή τους, ως συμβατών με τον βιορυθμό τους: Οι αναλυτικοί και στοχαστικοί τύποι αρκούνται στις μηχανές αναζήτησης και στα συνεργατικά εργαλεία της Google. Οι εραστές της κοινωνικής επαφής και του κουτσομπολιού, με αρκετό χρόνο για ξόδεμα, λατρεύουν την παρεολογία τύπου Facebook. Το πιο δυναμικό όμως κομμάτι της παγκόσμιας κοινωνίας- εκείνοι που ζουν κοιτώντας μια το ρολόι και μια τους στόχους τους, αποζητώντας συνάμα την αναγνώριση των άλλωνεγκολπώνεται το Τwitter. Αλλά είναι αυτή η τρίτη και ταχύτατα διογκούμενη ομάδα που συγκεντρώνει πλέον την προσοχή των κοινωνιολόγων. Διότι, η μέσω του Τwitter δυνατότητα τάχιστης μεταβολής του καθενός μας άλλοτε σε «αρχηγό αγέλης» και άλλοτε σε «οπαδό πεφωτισμένων», αγγίζει αρχέγονα ένστικτα του ανθρώπου και ξεκλειδώνει δυνάμεις που κάποτε φανερώνονταν σπανιότατα και μόνο στα χέρια ιδιαίτερα προικισμένων ατόμων.

Διαβάστε  όλο το άρθρο στο ΒήμαScience

Comments 0 σχόλια »

my-parents-joined-facebook-5.jpgΟΛΑ γίνονται στον Ιστό, έγινε και τούτο! Πριν από λίγες εβδομάδες άρθρα σε ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία ανέφεραν πόσο καλό κάνει το facebook στις οικογένειες, αφού πια παιδιά, γονείς, θείοι και δεν συμμαζεύεται γίνονται «φίλοι» και ανταλλάσσουν νέα, εκμηδενίζοντας έτσι αποστάσεις. Δεν πρόλαβε να περάσει καλά καλά μήνας από τότε και δημιουργήθηκε το http://myparentsjoinedfacebook.com, ένα site που παρουσιάζει δηκτικά τα σχόλια που κάνουν γονείς και συγγενείς στα προφίλ των βλασταριών τους! Στην πρώτη σελίδα αναφέρει: «Οι γονείς σας γράφτηκαν στο facebook; Συγχαρητήρια, η ζωή σας μόλις καταστράφηκε»! Και στη συνέχεια παροτρύνει όσους αντιμετωπίζουν τέτοιο πρόβλημα να στείλουν e-mail με τα καμώματα των συγγενών τους προς γνώση και συμμόρφωση όσων δεν έπεσαν ακόμα στο ατόπημα (αλλά και φυσικά προς ακράτητα γέλια του συνόλου των αναγνωστών)! Τι θα δουν ακόμα τα ματάκια μας!

Από τη στήλη www της Μαρίας Μυστακίδου στην Ελευθεροτυπία

Comments 0 σχόλια »

dropio.jpgΤο drop.io σας επιτρέπει να δημιουργήσετε έναν online αποθηκευτικό χώρο στον οποίο ανεβάζετε τα αρχεία (φωτογραφίες, video, mp3, έγγραφα, κλπ) που θέλετε να μοιραστείτε και αποκτάτε πρόσβαση σ’ αυτά με ένα link της μορφής http://drop.io/something. Μπορείτε να τα μοιραστείτε με άλλους δίνοντας το link αλλά και να τα κλειδώσετε με κωδικό. Μπορείτε επίσης να συνεργαστείτε με άλλους πάνω σ’ αυτά. Η υπηρεσία είναι δωρεάν και μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε χωρίς να χρειάζεται να δώσετε το e-mail σας ή να κάνετε εγγραφή. Το drop.io μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να μοιραστείτε με την παρέα σας βίντεο και φωτογραφίες από γιορτές, πάρτυ και εκδρομές, για να μοιραστείτε εύκολα αρχεία με φίλους και συνεργάτες, για να δείξετε δικές σας φωτογραφίες σε άλλους και να δείτε τα σχόλιά τους και για να μοιραστείτε προσωπικό περιεχόμενο μόνο με όσους επιθυμείτε, μακρυά από αδιάκριτα βλέμματα. Τα αρχεία που αποθηκεύονται στο Dropio δεν είναι προσβάσιμα από μηχανές αναζήτησης.

Το Dropio σας διευκολύνει στο να μοιράζεστε φωτογραφίες και βίντεο στο web δημιουργώντας εικονίδια για τις φωτογραφίες και μετατρέποντας σε web friendly το format των βίντεο. Επίσης διαθέτει το Drag & Drop.io Firefox add-on με το οποίο μπορείτε να μεταφέρετε εύκολα αρχεία και ολόκληρα directories από τον υπολογιστή σας. Αρχεία μπορείτε να ανεβάσετε και με e-mail, MMS, τηλέφωνο και fax.

Κάθε φορά που ανεβάζετε ένα καινούργιο αρχείο οι φίλοι και οι συνεργάτες σας μπορούν να ενημερώνονται με e-mail, με RSS Feeds ή με μήνυμα για την κατάστασή σας στο Facebook. Στη συνέχεια μπορείτε να το ενσωματώσετε στο Facebook και τα άλλα sites κοινωνικής δικτύωσης ή να το στείλετε με MMS, Twitter, iTunes και fax.

Η υπηρεσία προσφέρεται δωρεάν για πακέτο (drop) αρχείων μέχρι 100 Mb. Μπορείτε να δημιουργήσετε περισσότερα του ενός drops. Αν όμως χρειαστείτε περισσότερο χώρο ανά drop πρέπει να αγοράσετε την αντίστοιχη συνδρομή.

via

Comments 0 σχόλια »

Σαν σήμερα γεννιέται ο Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ.


Ο Μικρός Πρίγκηπας
(αποσπάσματα)

  Αυτή τη στιγμή φάνηκε η αλεπού.
Καλημέρα», είπε η αλεπού.
Καλημέρα», απάντησε ευγενικά ο μικρός πρίγκιπας που γύρισε μα δεν είδε τίποτα.
Εδώ είμαι», είπε η φωνή, «κάτω από την μηλιά…»
Ποιός είσαι;» είπε ο μικρός πρίγκιπας. «Είσαι πολύ χαριτωμένος…»
Είμαι αλεπού», είπε η αλεπού.
Έλα να παίξεις μαζί μου», της πρότεινε ο μικρός πρίγκιπας. «Είμαι τόσο λυπημένος…»
Δεν μπορώ να παίξω μαζί σου» είπε η αλεπού. «Δεν έχω ακόμη εξημερωθεί»!
Α συγνώμη» είπε ο μικρός πρίγκιπας. Αλλά μετά από μια μικρή σκέψη πρόσθεσε: «Τι θα πει εξημερώνω»;
Δεν είσαι από δω»; είπε η αλεπού, «Τι ζητάς»;
Ζητώ ανθρώπους» είπε ο μικρός πρίγκιπας. «Τι θα πει, εξημερώνω»;
Οι άνθρωποι» είπε η αλεπού, «έχουν όπλα και πυροβολούν. Είναι πολύ ενοχλητικό. Τρέφουν ακόμη και κότες. Αυτό είναι το μοναδικό ενδιαφέρον. Ψάχνεις κότες»;
Όχι», είπε ο μικρός πρίγκιπας, «ψάχνω φίλους. Τι θα πει εξημερώνω»;
Είναι ένα πράγμα που έχει λησμονηθεί», είπε η αλεπού. «Θα πει, εξοικειώνομαι».
-“…”
Ναι» είπε η αλεπού. «Για μένα δεν είσαι όπως ένα μικρό παιδί, που μοιάζει εντελώς με εκατό χιλιάδες μικρά παιδιά. Εγώ δεν σε χρειάζομαι και συ με χρειάζεσαι ακόμη λιγότερο. Για σένα είμαι μια αλεπού μόνο που μοιάζει με εκατό χιλιάδες αλεπούδες. Αλλά αν με εξημερώσεις, θα χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον. Για μένα θα είσαι μοναδικός στον κόσμο. Για σένα θα είμαι εγώ μοναδική στον κόσμο..
Αρχίζω να καταλαβαίνω», είπε ο μικρός πρίγκιπας. «Υπάρχει ένα λουλούδι. Νομίζω ότι μ’ έχει εξημερώσει..
Μπορεί» είπε η αλεπού. «Στη γη όλα μπορούν να συμβούν…»
Ω!, δεν έγινε στη γη», είπε ο μικρός πρίγκιπας.
Η αλεπού φάνηκε πολύ ερεθισμένη:
Σ’ έναν άλλο πλανήτη»;
Ναι».
Υπάρχουν κυνηγοί σ’ αυτόν τον πλανήτη»;
Όχι».
Είναι σπουδαίο! Και κότες»;
Όχι».
Τίποτα δεν είναι τέλειο», αναστέναξε η αλεπού.
Μα η αλεπού ξαναγύρισε στις σκέψεις της: «Η ζωή μου είναι μονότονη. Εγώ κυνηγώ κότες, οι άνθρωποι κυνηγούν εμένα. Όλες οι κότες μοιάζουν μεταξύ τους και όλοι οι άνθρωποι μοιάζουν μεταξύ τους. Βαριέμαι λοιπόν λιγάκι. Μα αν με εξημερώσεις, η ζωή μου θα φωτιστεί. Θα γνωρίζω τον ήχο των βημάτων σου, που θα ξεχωρίζει απ’ όλων των άλλων. Τα άλλα βήματα με διώχνουν κάτω από τη γη. Τα δικά σου θα με δελεάζουν σαν μουσική από την φωλιά. Και κοίτα! Βλέπεις εκεί κάτω τα σιταροχώραφα; Εγώ δε τρώω ψωμί. Για μένα το σιτάρι είναι άχρηστο. Τα σιταροχώραφα δε μου θυμίζουν τίποτα. Κι αυτό είναι λυπηρό. Αλλά εσύ έχεις μαλλιά ξανθά σαν το σιτάρι. Ω! θα ήταν θαυμάσιο, αν με δάμαζες. Το χρυσάφι των σιταροχώραφων θα μου θύμιζε σένα. Και εγώ θ’ αγαπώ το μεθύσι του ανέμου στα σιτηρά...»
Η αλεπού σώπασε και κοίταξε πολύ ώρα τον πρίγκιπα:
Παρακαλώ… εξημέρωσέ με!» είπε.

Comments 0 σχόλια »

banner_naoysa.jpgΣημαντική είναι τα τελευταία χρόνια η ανάπτυξη του θεσμού των λεσχών ανάγνωσης, καθώς εκατοντάδες τέτοιες λέσχες έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα. Ο σύλλογος «Θαλής και Φίλοι», που ιδρύθηκε από ομάδα στην οποία μετέχουν ενεργά ο Απόστολος Δοξιάδης και ο Τεύκρος Μιχαηλίδης, εξειδικεύεται στη δημιουργία λεσχών με αντικείμενο τη μαθηματική λογοτεχνία. Στη Νάουσα, όπου για τέταρτη χρονιά θα διοργανώσει σεμινάριο για την ίδρυση τέτοιων λεσχών (8-12 Ιουλίου), θα γίνει ευρύτερα λόγος και για βιβλία που αφορούν την αρχαία σκέψη, μαθηματική, φιλοσοφική ή ρητορική. Το εργαστήρι θα προετοιμάσει με ειδικές διαλέξεις όσους ενδιαφέρονται να ιδρύσουν παρόμοιες λέσχες οι οποίες, ειρήσθω εν παρόδω, συνήθως δημιουργούν ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα στα μέλη τους λόγω των ενδιαφερόντων. Πληροφορίες μπορεί κανείς να βρει στην ιστοσελίδα www.thalesandfriends.org . ή στέλνοντας e-mail στη διεύθυνση: marina@thalesandfriends. org. Οι συμμετέχοντες- που θα είναι κατά προτεραιότητα καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης, αλλά όχι μόνο- θα παραλάβουν CD με υλικό 10 βιβλίων.

Comments 0 σχόλια »

peirates.JPGΗ Λίτσα Γιάνναρου από τις σελίδες της Καθημερινής προσεγγίζει ένα ακανθώδες θέμα:

Σύμφωνα με την 6η Ετήσια Παγκόσμια Μελέτη για την Πειρατεία Λογισμικού Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από λίγες ημέρες από την Business Software Alliance (BSA, διεθνής οργανισμός που εκπροσωπεί την παγκόσμια βιομηχανία λογισμικού), η πειρατεία λογισμικού στην Ελλάδα αγγίζει το 57% (δηλαδή περίπου 6 στα 10 προγράμματα –παιχνίδια, αναβαθμίσεις, εφαρμογές– που διακινούνται στην εγχώρια αγορά είναι απομιμήσεις), έχοντας μειωθεί κατά μόλις μία ποσοστιαία μονάδα από πέρυσι. Ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι 35%. Η χώρα μας βρίσκεται στο βάθρο της Ε.Ε., μαζί με τη Βουλγαρία (68%) και τη Ρουμανία (66%), γεγονός που σηματοδοτεί απώλειες για τον κλάδο της τάξης των 171 εκατ. ευρώ. Τα χαμηλότερα ποσοστά πειρατείας λογισμικού καταγράφονται στο Λουξεμβούργο (21%) και στην Αυστρία (24%).

Πνευματική ιδιοκτησία

Είναι σαφές ότι το πρόβλημα της πειρατείας στη χώρα μας είναι μεγάλο, με πλοκάμια που φθάνουν σε ολόκληρη την κοινωνία. Πέρα όμως από τη διάδοση του γνωστού σλόγκαν «Η πειρατεία σκοτώνει τη μουσική», ουδείς στην Ελλάδα φαίνεται διατεθειμένος να θέσει επί τάπητος το μείζον ζήτημα της πνευματικής ιδιοκτησίας. Γιατί τα ερωτήματα είναι πολλά και οι περισσότεροι τα θέτουμε στις ιδιωτικές μας συζητήσεις:

Γιατί άραγε η πνευματική ιδιοκτησία εκτείνεται στα 75 χρόνια μετά το θάνατο του δημιουργού; Εάν «σκοτώνουμε» τους μουσικούς αγοράζοντας «μαύρα» cd ή dvd, γιατί οι εταιρείες δεν «κόβουν» κάτι παραπάνω από τις εισπράξεις αντί του ψωραλέου μονοψήφιου ποσοστού; Εάν εμείς «κλέβουμε» κατεβάζοντας ταινίες από το Ιντερνετ (ειδικά αυτό το Slumdog Millionaire πρέπει να είναι σε χιλιάδες «σκληρούς δίσκους» στη χώρα μας), πώς ονομάζεται η πρακτική της ΑΕΠΙ να ζητεί χρήματα από περιπτερούχους επειδή βάζουν ραδιόφωνο στη δουλειά;

Το Ιντερνετ –μέσω του οποίου διακινούνται τα περισσότερα πειρατικά προϊόντα– μας έχει εντάξει σε ένα παγκόσμιο χωριό.

Comments 0 σχόλια »

1_48.jpgΗ Μαριάννα Τζιαντζή μας προτρέπει στη στήλη της Καθημερινής:

Μιλάτε απεριόριστα, μας ενθαρρύνουν οι διαφημίσεις. Χωρίς χρονικά όρια, χωρίς σκέψη και περίσκεψη. Μιλάτε, αλλά φροντίστε να αφήνετε πίσω σας τα ίχνη του τίποτα: ποιος μίλησε με ποιον, πότε, πόση ώρα και πού. Οι νονοί της νύχτας και της ημέρας θα βρίσκουν τρόπο να εισάγουν παρθένα κινητά για να κάνουν τη δουλειά τους, όμως και οι φιλήσυχοι πολίτες θα πρέπει να ξέρουν ότι κάποιο Μεγάλο Αυτί τούς ακούει, κάποιο λογισμικό τούς καταγράφει, κάποια ακόρεστη Μεγάλη Μνήμη τούς αποθηκεύει. Και μόνον αυτή η επίγνωση επηρεάζει το τι θα πούμε, το τι θα σκεφτούμε.

Comments 0 σχόλια »

Στις 29 Ιουνίου ο Antony θα παίξει με την ορχήστρα της ΕΡΤ στο Badminton και υπόσχεται μια αξέχαστη βραδιά. Σε συνέντευξή του στη Μαρία Παππά που δημοσιεύεται στη Lifo μιλάει μεταξύ άλλων για τις καλλιτεχνικές του αναζητήσεις:

Τι αναζητάει επομένως ο καλλιτέχνης;

Δεν ξέρω. Νομίζω, για τους καλλιτέχνες, είναι το τι μας ζητάνε να εξερευνήσουμε, τι αναζητάμε από τον εαυτό μας, κατά κάποιο τρόπο. Βουτάμε στα βαθιά για να βρούμε μαργαριτάρια και όμορφα κοχύλια για τους φίλους μας και την κοινωνία. Κάνοντας κάτι δημιουργικό είσαι στο «μέτωπο της συλλογικής συνείδησης», εκεί που χρειάζεται το συλλογικό ασυνείδητο. Είσαι μέσα στις πρώτες ομάδες ανθρώπων που βγάζουν νέες σκέψεις. Κάποια στιγμή η κοινωνία θα δει αν υπάρχει κάτι που θα πρέπει να υιοθετηθεί ευρύτερα. Είναι σαν μια συμφωνία για τον καλλιτέχνη. Προσωπικά, νιώθω ότι παίζω μέσα σε αυτό το κουτί από άμμο και η μεγαλύτερη δημιουργική δύναμη μέσα μου είναι η Γη η ίδια.

www.antonyandthejohnsons.com

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων