Ο ελληνικής καταγωγής καθηγητής Νίκολας Νεγκροπόντε ξεκίνησε την ομιλία του στο συνέδριο της ΕΕΤΤ με μια ιστορία από το παρελθόν, η οποία έχει και ένα ενδιαφέρον ηθικό δίδαγμα. «Ημουν ομιλητής σε ένα συνέδριο στην Αθήνα, παρών ήταν και ο τότε υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου. Μετά την ομιλία με ρωτάει ο κ. Παπανδρέου αν πιστεύω πως οι Ελληνες θα πετύχουν στο Internet. Του απάντησα όχι… Στο Ιντερνετ προέχει η συνεργασία και οι Ελληνες δεν είναι άνθρωποι που συνεργάζονται με άλλους…».

Ο ίδιος έκανε μια σύντομη απαρίθμηση των όσων έχει επιτύχει ώς σήμερα ο Οργανισμός «One Laptop Per Child», που έχει στόχο να εφοδιάσει τα παιδιά των αναπτυσσόμενων χωρών με τους μίνι (και φτηνούς) φορητούς υπολογιστές ΧΟ. «Ο υπολογιστής ΧΟ έχει την αξία του βιβλίου, όταν μιλάω με τον υπουργό Παιδείας μιας χώρας τού τον παρουσιάζω ως βιβλίο, τελικά νομίζω όμως πως είναι ένας… Δούρειος Ιππος που φέρνει τους νέους αλλά και τις μεγαλύτερες γενιές σε επαφή με την τεχνολογία. Σήμερα τα παιδιά διδάσκουν τους γονείς τους», σημείωσε, ενώ στην οθόνη από πίσω του εμφανίζονταν φωτογραφίες από διάφορα σημεία του κόσμου, που έδειχναν ακριβώς αυτό: παιδιά να… δασκαλεύουν τους γονείς τους.

Οσο για το εγγύς μέλλον, επιμένει πως το χαρτί δεν έχει θέση στην καθημερινότητά μας. «Σίγουρα τα βιβλία έχουν ωραία μυρωδιά, υπάρχουν αυτά τα όμορφα δερμάτινα εξώφυλλα και είμαι βέβαιος πως στο μέλλον κάποιοι άνθρωποι θα επιμένουν να διαβάζουν βιβλία. Ομως για τους περισσότερους ανθρώπους η ανάγνωση βιβλίων θα είναι μια “άσκηση Ιστορίας”. Υπάρχουν ήδη συσκευές όπως το Kindle της Amazon που μας επιτρέπουν να διαβάζουμε βιβλία στο κρεβάτι»…

ENET

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων