efΑπό την 1η ώς τις 5 Ιουνίου, μέσα από μικρά παραστασιακά γεγονότα στην «Πειραιώς 260», οι τρεις σκηνοθέτες Ρούλα Πατεράκη,  Βίκτωρ Αρδίττης και  Δημήτρης Λιγνάδης θα δοκιμαστούν στη σκηνική επανενεργοποίηση κειμένων προερχόμενων ως επί το πλείστον από την αξεπέραστη, ίσως την κορυφαία στο ποιητικό σύνολο του Ρίτσου, «Τέταρτη Διάσταση».

Ο Βίκτωρας Αρδίττης, σε ένα διαρκές «πινγκ-πονγκ» με τον Ακύλλα Καραζήση, σκηνοθετεί και ερμηνεύει το «Οταν έρχεται ο Ξένος» (1958). Ο Δημήτρης Λιγνάδης ανέλαβε να φέρει στο 2009 την πάσχουσα, γήινη «Φαίδρα» του 1975, με ερμηνεύτρια την Καριοφυλλιά Καραμπέτη και βουβό αλλά διαρκώς παρόντα Ιππόλυτο τον Αρη Χ. Παπαδημητρίου. Ενώ η Ρούλα Πατεράκη σκηνοθετεί τη «Σονάτα του σεληνόφωτος» (1956), ερμηνεύοντας ταυτόχρονα τη μοναχική ηλικιωμένη μαυροντυμένη γυναίκα, που βρίσκεται σε διάλογο με ένα πιάνο (πιανίστας ο Διονύσης Μαλλούχος).

Τη μεγάλη ωστόσο έκπληξη και πρόταση πάνω στον Ρίτσο μάς την επιφυλάσσει ο Δημήτρης Μαυρίκιος, που το τελευταίο διάστημα είναι στην κυριολεξία βυθισμένος με ενθουσιασμό στο χαοτικό σύμπαν του ποιητή. Δεν ήθελε ο Γιώργος Λούκος να τον βγάλει από την περιπέτεια. Η παράσταση που ετοιμάζει εν λευκώ με τον Λάζαρο Γεωργακόπουλο, τη Λυδία Φωτοπούλου, τη Ράνια Οικονομίδου, την Αγγελική Παπαθεμελή, την Τατιάνα Παπαμόσχου, τον Γιάννη Κότσυφα κ.ά. και έχει ως βασικό άξονα «Το τερατώδες αριστούργημα», θα παρουσιαστεί στη Μικρή Επίδαυρο στις 24 και 25 Ιουλίου.

Ελευθεροτυπία

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων