Αρχείο για 4 Φεβρουαρίου, 2009

img_6385.jpg

Την τελευταία της πνοή άφησε τα ξημερώματα της Τετάρτης η κορυφαία ηθοποιός Αλέκα Παΐζη. Η μεγάλη πρωταγωνίστρια του θεάτρου έφυγε πλήρης ημερών. Γεννημένη στην Κρήτη, υπηρέτησε το θέατρο για πάνω από 60 χρόνια, ερμηνεύοντας κορυφαίους ρόλους. Ήταν το 1942 που βγήκε από τη σχολή του Εθνικού Θεάτρου και πρωτοανέβηκε στο σανίδι.

Η τελευταία παράσταση στην οποία πρωταγωνίστησε ήταν «Οι Ιστορίες από το Δάσος της Βιέννης» στο Εθνικό Θέατρο, ενώ από τις 29 Μαρτίου θα κρατούσε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη «Σονάτα του Σεληνόφωτος», όπου θα μετουσίωνε σκηνικά τον ποιητικό στοχασμό του Γιάννη Ρίτσου. via

Διαβάστε συνέντευξή της στην εφημερίδα του ελληνικού φεστιβάλ: Αλέκα Παΐζη, «Δεν με απορρόφησε η τέχνη, η ζωή με απορρόφησε»

Comments 0 σχόλια »

obamablackberry.jpgΟ Αντονι Λέικ, από τους στενότερους συμβούλους του προέδρου Ομπάμα προεκλογικώς σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, του έστελνε καθημερινά ηλεκτρονικές επιστολές. Τώρα, όμως, ο κ. Λέικ δεν διαθέτει την ηλεκτρονική του διεύθυνση. Ούτε η Νάνσι Πελόσι, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ούτε πολλά από τα μέλη της κυβέρνησης. Βέβαια, τη γνωρίζουν ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και μερικοί άλλοι και τη φυλάνε ως κόρην οφθαλμού.

Στην Ουάσιγκτον, μια πόλη όπου το στάτους είναι το Α και το Ω, το e?mail του Ομπάμα είναι το υπέρτατο σύμβολο στάτους. Η γνώση της ηλεκτρονικής ταχυδρομικής διεύθυνσης του προέδρου των ΗΠΑ μαρτυράει ποιος είναι πραγματικά «μέσα» στα πράγματα και ποιος όχι. Μεταξύ αυτών που έχουν το e?mail του προέδρου είναι ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Ραμ Εμάνουελ, η σύμβουλος Βάλερι Τζάρετ, αλλά παραμένει άγνωστο αν το έχει η Χίλαρι Κλιντον. Γιατί είναι τόσο απόρρητο; Οχι μόνο για να προστατευτεί ο ελεύθερος χρόνος του και να μη δέχεται spam.

Οι υπεύθυνοι ασφαλείας φοβούνται ότι όσο πιο γνωστή είναι η ηλεκτρονική διεύθυνση του προέδρου, τόσο πιο εύκολα θα βρεθεί στο στόχαστρο χάκερ που θέλουν να κάνουν πλάκα ή σοβαρών επιθέσεων από Κίνα ή Ρωσία. Για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος, οι ειδικοί μπλόκαραν τη δυνατότητα προώθησης μηνυμάτων από τον πρόεδρο ή τη λήψη συνημμένων αρχείων, ενώ το e?mail θα αλλάζει σε τακτά διαστήματα. Τέλος, όσοι διαθέτουν την προεδρική διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενημερώνονται σχετικά με τους τρόπους που μπορεί να προστατευθεί κατά τον καλύτερο τρόπο ο πρόεδρος.

Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

bn_facebook-logo.jpg Σε τροχιά σύγκρουσης με τις οργανώσεις προστασίας προσωπικών δεδομένων μπαίνει (και πάλι) το Facebook. Όπως ανακοίνωσε ο δαιμόνιος ιδρυτής του, ο 25χρονος Μαρκ Ζάκερμπεργκ, το Facebook σκοπεύει να κεφαλαιοποιήσει τον πλούτο των πληροφοριών που διαθέτει για τους χρήστες του, προσφέροντάς τες σε επιχειρήσεις προκειμένου να κάνουν έρευνες αγοράς.
Η τεχνολογία που χρησιμοποιεί το Facebook ήδη επιτρέπει στους διαφημιστές να επιλέγουν το προφίλ του χρήστη που θα βλέπει την ηλεκτρονική τους διαφήμιση όταν συνδέεται με την ιστοσελίδα: Μπορούν να επιλέξουν με βάση την ηλικία, το φύλο, τον τόπο δια μονής ακόμα και τα είδη των βίντεο που έχει ανεβάσει στην προσωπική του σελίδα. Πέρυσι, το Facebook έκανε ακόμα ένα βήμα: έθεσε σε εφαρμογή το εργαλείο Εngagement Αds, το οποίο επιτρέπει στους διαφημιστές να δημοσιεύουν δημοσκοπήσεις σε προσωπικές σελίδες χρηστών. Ο χρήστης καλείται για παράδειγμα να παρακολουθήσει και να βαθμολογήσει το τρέιλερ μιας ταινίας. Κατόπιν, μπορεί να δει πώς ψήφισαν οι φίλοι του και άλλοι χρήστες- ενώ οι διαφημιστές συλλέγουν δεδομένα.Το Facebook έχει επίσης ένα εργαλείο ονόματι Lexicon, το οποίο μοιάζει λίγο με το Google Τrends, από την άποψη ότι επιτρέπει στους χρήστες να παρακολουθούν ποια θέματα συζητιούνται περισσότερο στο Facebook. Το Google Τrends χρησιμοποιεί για τον σκοπό αυτόν τις λέξεις που πληκτρολογούνται προς αναζήτηση. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Πως το Facebook διαθέτει ήδη τόσο τις πολύτιμες πληροφορίες που χρειάζονται οι επιχειρήσεις όσον αφορά τους χρήστες του όσο και τα εργαλεία που χρειάζονται προκειμένου να χρησιμοποιηθούν οι πληροφορίες αυτές σε έρευνες αγοράς.

TA NEA

Comments 0 σχόλια »

this-is-sparta2.jpgΟ πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, Δημήτρης Μπράτης,  φάνηκε θετικός ως προς τη συμμετοχή της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας στο διάλογο για την παιδεία, τονίζοντας ότι “όσες φορές κληθήκαμε να πάρουμε μέρος στο διάλογο πάντα πηγαίναμε. Θα πάμε και τώρα, αλλά η συμμετοχή μας σε αυτόν θα εξαρτηθεί από τις απαντήσεις που θα πάρουμε.”

Η ΟΛΜΕ από την άλλη αποφάσισε να το παίξει σκληρή…

Comments 0 σχόλια »

underwater_cable.jpgΌλοι οι ωκεανοί του πλανήτη διασχίζονται από τηλεπικοινωνιακά καλώδια στο βυθό τους, όμως στη Μεσόγειο μόνο τρία υπάρχουν που συνδέουν την Ευρώπη, τη Β. Αφρική και την Ασία. Όταν στις 30 Ιανουαρίου 2008 δύο από τα τρία καλώδια κόπηκαν κάπου κοντά στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, ο όγκος φωνής και δεδομένων μεταξύ Ευρώπης και Ασίας έπεσε κατά 75%. Στις 19 Δεκεμβρίου 2008 πάλι δύο από τα τρία καλώδια κόπηκαν, ενώ ακόμα και το τρίτο που απέμεινε, υπέστη ζημιά κάπου μεταξύ Σικελίας και Τυνησίας.

Οι άγκυρες των πλοίων μπορούν όντως να σπάσουν τα καλώδια και αποτελούν υπαρκτή απειλή στο βυθό της Μεσογείου. Όμως μια άλλη αιτία προβάλλει ως πιθανότερη: οι υποθαλάσσιες κατολισθήσεις λόγω σεισμών, σύμφωνα με τον Ρότζερ Μούσον της Βρετανικής Γεωλογικής Υπηρεσίας. Όπως δήλωσε, επειδή η Μεσόγειος είναι ενεργό σύνορο ανάμεσα στις τεκτονικές πλάκες, συμβαίνουν μεγάλοι υποθαλάσσιοι σεισμοί, που φθάνουν μέχρι και οκτώ στην κλίμακα Ρίχτερ στην περίπτωση της Ελλάδας.

Τόσο μεγάλοι σεισμοί μπορούν να προκαλέσουν σημαντική υποθαλάσσια ζημιά, όμως είναι σπάνιοι, συνεπώς ακόμα και μικρότεροι αλλά πιο συχνοί σεισμοί μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στα καλώδια. Σύμφωνα με τον Μούσον, σεισμοί της τάξης των 5,5 έως 6 Ρίχτερ έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν ζημιά στα καλώδια.

Σύμφωνα με το New Scientist, στη σημερινή εποχή ένας ισχυρός σεισμός που θα απέκοπτε τα καλώδια, αποκόπτοντας αρκετές χώρες της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής από το Ίντερνετ και ζωτικές αγορές, θα μπορούσε να τις γονατίσει οικονομικά.

Υποθαλάσσια καλώδια: Η «Αχίλλειος πτέρνα» του Internet Καθημερινή

Δείτε τη σχετική έκθεση του Smithsonian

Comments 0 σχόλια »

Κάπου στην Μπανγκόκ…

Comments 0 σχόλια »

logo_240.jpgΑΥΤΗ τη διεύθυνση φυλάξτε τη σαν τα μάτια σας! Σκεφτείτε πόσες φορές ψάχνετε να βρείτε πού καταχωνιάσατε το manual με τις οδηγίες χρήσης κάποιας ηλεκτρικής σας συσκευής. Πόσες φορές που το καταραμένο το μηχάνημα δεν δούλευε, παλεύατε μάταια με όλα τα κουμπάκια του μπας και φιλοτιμηθεί να δουλέψει! Ε, λοιπόν, ξεχάστε αυτές τις μέρες! Στο http://gr.diplodocs.com (που μιλάει και ελληνικά!) θα βρείτε εκατοντάδες manual για κάθε συσκευή. Τηλεοράσεις, πλυντήρια, φούρνοι μικροκυμάτων, ipod, κάμερες, φωτογραφικές μηχανές, αρτοπαρασκευαστές, μουσικοσυστήματα αυτοκινήτων, και όλα όσα μπορείτε να φανταστείτε, είναι συγκεντρωμένα εδώ! Ολες οι συσκευές, κάθε μάρκας! Βάλτε το αμέσως στα αγαπημένα σας!

Από τη στήλη της Μαρίας Μυστακίδου στην Ελευθεροτυπία

Comments 0 σχόλια »

connolly.jpgΟ βραβευμένος μεταφραστής Ντέιβιντ Κόνολι αναρωτιέται: “Για τα μαθήματα στο ελληνικό πανεπιστήμιο, ο Ντέιβιντ Κόνολι παρατηρεί: «Μιλάω στους φοιτητές για νεοελληνική λογοτεχνία και δεν ξέρουν. Εκατόν πενήντα παιδιά δεν έχουν ακούσει ποτέ για τον Μένη Κουμανταρέα ή τον Σωτήρη Δημητρίου. Είναι απελπιστική η κατάσταση. Ζήτησα τις προάλλες να μου πουν έναν στίχο του Σεφέρη. Δεν ήξεραν ούτε καν έναν στίχο από τους μελοποιημένους του Θεοδωράκη.

Τι κάνουν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση;”

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων