Αρχείο για Φεβρουάριος 15th, 2009

googleblogconverters.jpgΔιαλέξατε βιαστικά μια πλατφόρμα blogging και τώρα πια το έχετε μετανιώσει; Ευτυχώς, χάρη στην Google, η διαδικασία μετάβασης από το ένα σύστημα blogging στο άλλο είναι πια ευκολότερη χάρη σε ένα σύνολο εφαρμογών που επιτρέπουν τη μετατροπή περιεχόμενου από ένα blog format σε ένα άλλο, Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την επίσημη σελίδα του google-blog-converters-appengine.

Comments 0 σχόλια »

blogsmap.jpgΟ χάρτης είναι το αποτέλεσμα έρευνας που διενεργήσαμε ανάμεσα σε πάνω από 900 Έλληνες bloggers. Ταυτόχρονα, σε αυτόν περιέχονται πληροφορίες από την βάση δεδομένων που υπάρχει στο sync.gr γύρω από τα Ελληνικά blogs, και εμπλουτίζεται καθημερινά από τον Ιανουάριο του 2007. Ακριβώς 2 χρόνια μετά από την ίδρυσή του, το sync.gr προσπαθεί να αποτυπώσει ένα μεγάλο μέρος από τα όσα πραγματικά σκέφτονται οι Έλληνες ιστολόγοι, κεφαλαιοποιώντας έτσι τους ισχυρούς δεσμούς που έχτισε με αυτούς τα χρόνια που πέρασαν. Στόχος αυτής της έκθεσης είναι να δώσει στην Ελληνική κοινότητα του Internet (και όχι μόνο) την πληροφόρηση που χρειάζεται γύρω από το φαινόμενο του blogging – ένα φαινόμενο που έχει αρχίσει να επηρεάζει με πολλές μορφές κάθε πλευρά της κοινωνικής, πολιτικής, και επιχειρηματικής ζωής και στη χώρα μας.

Τα σημαντικότερα στοιχεία που κρατάμε από αυτή την έρευνα είναι τα παρακάτω:

  • To sync.gr παρακολουθεί αυτή τη στιγμή περισσότερα από 40.000 Ελληνικά blogs.
  • Η Ελληνική μπλογκόσφαιρα είναι περίπου 30 φορές μεγαλύτερη από ό,τι ήταν πριν από δύο χρόνια όταν ξεκίνησε το sync.gr (1.400 blogs τον Ιανουάριο του 2007)
  • Νέα blogs συνεχίζουν να δημιουργούνται με αμείωτο ρυθμό. Καταχωρούνται κάθε μέρα περισσότερα από 30 νέα blogs κατά μέσο όρο.
  • Το 2007 ήταν η σημαντικότερη χρονιά στη μεγέθυνση της Ελληνικής μπογκόσφαιρας.
  • Ο Blogger.com είναι η δημοφιλέστερη πλατφόρμα blogging (69%), και το YouTube (82%) η δημοφιλέστερη υπηρεσία του Web 2.0 που χρησιμοποιούν οι Έλληνες bloggers.
  • Οι περισσότεροι bloggers χαρακτηρίζουν τα ιστολόγια τους ως προσωπικά, αποφεύγοντας να κάνουν κάποια σύνδεση με επαγγελματικές προοπτικές ή στόχους.
  • Ο μέσος έλληνας blogger είναι εξαιρετικά ευαίσθητος στα θέματα των πνευματικών δικαιωμάτων, και της ακρίβειας των πληροφοριών που μεταφέρει.
  • To blogging ασκεί ολοένα και μεγαλύτερη επιρροή στην ενδυνάμωση την κοινωνικής ή/και πολιτικής παρουσίας των bloggers.

http://blogs.sync.gr/survey2008/
Ο χάρτης της Ελληνικής μπλογκόσφαιρας, μέρος 1
Ο χάρτης της Ελληνικής μπλογκόσφαιρας, μέρος 2
Ο χάρτης της Ελληνικής μπλογκόσφαιρας, μέρος 3

Comments 0 σχόλια »

time_flies_away.jpgΗ ζωή μου περνά και χάνεται
η ζωή περνά και χάνεται, χάνεται
η στιγμή που ποτέ δεν πιάνεται…

Υπάρχουν πολλές λύσεις blogging -υπηρεσίες, εφαρμογές, οτιδήποτε- αλλά όλες, λίγο-πολύ, ακολουθούν τα ίδια μοτίβα. Το This Moment είναι μια από τις λίγες πρωτότυπες προσεγγίσεις στο χώρο, αφού επικεντρώνεται σε «στιγμές ζωής», κομμάτια της ζωής των χρηστών του που είχαν ενδιαφέρον. Για αυτό και βασικό τμήμα του είναι μια χρονογραμμή με τις «στιγμές» κάθε χρήστη σε χρονική ακολουθία.

Ισως μπορούμε να το αξιοποιήσουμε και στην τάξη…

Comments 0 σχόλια »

life.jpgΑν επισκεφθήκατε πρόσφατα την αρχική σελίδα της υπηρεσίας Images της Google, μάλλον θα παρατηρήσατε πως η Goolge άρχισε να προβάλλει ενεργά τη συνεργασία της με το περιοδικό Life και την ανάρτηση στο διαδίκτυο όλου του φωτογραφικού υλικού που αυτό διαθέτει.Η φωτογραφική συλλογή του Life όχι μόνο περιλαμβάνει χιλιάδες, αλλά και τρομερά ενδιαφέρουσες φωτογραφίες – ένας από τους σημαντικότερους λόγους για αυτό είναι πως, σύμφωνα με εκπρόσωπους του ίδιου του περιοδικού, λιγότερες από τις μισές είχαν δημοσιευθεί μέχρι σήμερα. Μέσω της συνεργασίας του Life με την Google, οι υπόλοιπες φωτογραφίες κάνουν την πρώτη εμφάνιση τους στο κοινό, ελεύθερα προσβάσιμες από κάθε ενδιαφερόμενο. Η ίδια η Google έχει διαφοροποιήσει τη συλλογή του Life από το υπόλοιπο φωτογραφικό περιεχόμενο που καταγράφει, και αφού το υλικό φιλοξενείται στους δικούς της υπολογιστές, το έχει οργανώσει έτσι ώστε η πλοήγηση σε αυτό να είναι αρκετά εύκολη. Μέσα από την επίσημη σελίδα του LIFE photo archive μπορεί κανείς να μεταβεί σε υποσύνολα των φωτογραφιών βάσει χρονολογίας, απεικονιζόμενων ατόμων, τοποθεσιών, γεγονότων κ.λπ. Προειδοποιώ πως όσο ενδιαφέρον είναι, άλλο τόσο μπορεί να μετατραπεί σε αιτία απώλειας… σημαντικού τμήματος της ημέρας σας.

Comments 0 σχόλια »

discovery.jpgΗ Μαρία Μυστακίδου από τη στήλη της στην Ελευθεροτυπία προτείνει: Ό,τι πρέπει για παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου, που έχουν γνώσεις αγγλικών. Το http://school.discoveryeducation.com/ δημιουργήθηκε από το πασίγνωστο Discovery Channel και είναι αφιερωμένο στα παιδιά. Είναι γεμάτο πληροφορίες και γνώσεις, όλα επιστημονικά εμπεριστατωμένα, άρα το site μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως πηγή σε σχολική εργασία, ενώ υπάρχουν και εκπαιδευτικά παιχνίδια που ακονίζουν το μυαλό. Παρ’ ότι η παιδική ηλικία είναι αρκετά πίσω μου, το έβαλα στα αγαπημένα μου!

Comments 0 σχόλια »

date.jpgΟι συναισθηματικές σχέσεις είναι ένα από τα πεδία στα οποία το Διαδίκτυο ήρθε να προστεθεί ως εναλλακτικό κανάλι επικοινωνίας. Τα δωμάτια συζητήσεων, έχοντας ως κύριο χαρακτηριστικό την ανωνυμία που παρείχαν στον χρήστη, γνώρισαν πολύ μεγάλη άνθιση και εξέλιξη στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές της νέας χιλιετίας, με όλα τα θετικά και αρνητικά που μπορεί να έχει μια τέτοια μορφή επικοινωνίας. Με την μετάβαση στο web 2.0 και τον εμπλουτισμό της γραπτής επικοινωνίας με εικόνα και ήχο, η ανωνυμία έχει πλέον δώσει τη θέση της στην ταυτοποίηση του χρήστη, αφήνοντας ελάχιστα περιθώρια στη… φαντασία του συνομιλητή.Τι είναι όμως αυτό που οδηγεί έναν χρήστη, άντρα ή γυναίκα, στην αναζήτηση συναισθηματικής σχέσης στο Ίντερνετ; «Η μοναξιά, η έλλειψη σταθερού κοινωνικού κύκλου στα μεγάλα αστικά κέντρα είναι ένας από τους κύριους λόγους», εξηγεί η κ. Ευτυχία Παπατζανάκη, οικογενειακή σύμβουλος και ψυχοθεραπεύτρια. Οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής, με τα απαιτητικά ωράρια, τους χαμένους χρόνους στις μετακινήσεις και την ψυχολογική και συναισθηματική φθορά που μπορεί να προκαλέσει η ζωή στη μεγαλούπολη, ευνοούν το Διαδίκτυο στο να καταστεί κανάλι επικοινωνίας μεταξύ ανθρώπων. «Όταν κάποιος γυρίζει αργά από τη δουλειά και δεν έχει το κουράγιο να βγει να διασκεδάσει, το Διαδίκτυο μπορεί να προσφέρει ένα καταφύγιο από τη μοναξιά, ακόμη και για να φλερτάρει», προσθέτει η ίδια.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της υπηρεσίας Windows Live Messenger της Microsoft, το 70% των χρηστών της υπηρεσίας δήλωσαν ότι τη χρησιμοποιούν και για να φλερτάρουν, καθώς, όπως οι ίδιοι δηλώνουν, δεν υπάρχει το άγχος της προσωπικής επαφής. Ταυτόχρονα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που προτιμούν την επικοινωνία με Messenger για την αναζήτηση ερωτικής γνωριμίας, λέγοντας ότι έτσι έχουν περισσότερο χρόνο να σκεφτούν τι θα πουν και να δώσουν τις καλύτερες απαντήσεις.

Σε μια διαδικτυακή επικοινωνία που περιλαμβάνει μόνο τη χρήση του γραπτού λόγου, απουσιάζουν τα συναισθηματικά ερεθίσματα, τονίζει η κ. Παπατζανάκη. «Ακόμη και σε μια τηλεφωνική συνομιλία, καταλαβαίνουμε πράγματα από τον τόνο της φωνής και την χροιά του συνομιλητή. Στον γραπτό λόγο αντίθετα, δεν μπορούμε να καταλάβουμε τέτοιες λεπτομέρειες που είναι σημαντικές για μια συζήτηση, ερμηνεύουμε πράγματα με βάση τα δικά μας κριτήρια, πόσο μάλλον όταν δεν έχουμε δει ποτέ ή συνομιλήσει με τον άλλο».

Πολλές επαφές ταυτόχρονα

Η έρευνα της Microsoft έδειξε αποκάλυψε τη δημιουργία μιας νέας γενιάς χρηστών, αφού, όπως αναφέρει, το ένα τρίτο των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι έχουν χρησιμοποιήσει το Windows Live Messenger για να φλερτάρουν με περισσότερα από ένα άτομα ταυτόχρονα. «Σε αυτού του είδους την επικοινωνία, οι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να κάνουν πολλές επαφές, πολύ γρήγορα», εξηγεί η κ. Παπατζανάκη. «Η διαδικασία επιλογής είναι διαφορετική στο Διαδίκτυο, έξω από αυτό η διαδικασία μιας γνωριμίας μπορεί να πάρει υπερδιπλάσιο χρόνο» επισημαίνει, ενώ τονίζει ότι αυτή η «καταναλωτική νοοτροπία», όταν εξελιχθεί σε μόνιμη κατάσταση και συμπεριφορά, εμποδίζει τη δημιουργία μιας πραγματικής σχέσης που συνεπάγεται δέσμευση.

Με αυτό τον τρόπο λειτουργούν και οι δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, ιστοσελίδες που παρέχουν υπηρεσίες γνωριμιών μεταξύ των μελών τους. Κάποιες από αυτές είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και αριθμούν εκατομμύρια μέλη σε όλο τον κόσμο. Λειτουργώντας στην ουσία ως μια τεχνολογικά αναβαθμισμένη εκδοχή γραφείων συνοικεσίων, παρέχουν στους χρήστες την δυνατότητα αναζήτησης συντρόφου από την… πολυθρόνα.

Από τη διαδικτυακή στην πραγματική επαφή

Η εξέλιξη μιας επαφής που ξεκίνησε ως αναζήτηση στο Διαδίκτυο, σε συναισθηματική σχέση, προϋποθέτει την επιθυμία αλλά και την ικανότητα των δύο να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Το Διαδίκτυο, ακόμη και με τα χαρακτηριστικά της ταυτοποίησης και των πληροφοριών που παρέχουν οι ίδιοι οι χρήστες δυνητικών κοινοτήτων, μπορεί να παρέχει ασφάλεια, έλεγχο των συναισθημάτων και αποφυγή παρορμητικών κινήσεων.

«Μπορούμε να προβάλουμε τον εαυτό μας όπως θέλουμε, να δώσουμε συγκεκριμένες πληροφορίες που θέλουμε, ώστε να δημιουργήσουμε την εικόνα που μας αρέσει», επισημαίνει η κ. Παπατζανάκη. Όταν ωστόσο υπάρξει πραγματική επαφή, τότε καθένας έρχεται αντιμέτωπος όχι μόνο με την πραγματική εικόνα του άλλου, που μπορεί να διαφέρει σημαντικά από τα όσα έχει σχηματίσει στο μυαλό του, αλλά και με τις εντυπώσεις που έχει δημιουργήσει στον άλλο, που πιθανόν να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Άρθρο  στην Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων