Όλοι οι ωκεανοί του πλανήτη διασχίζονται από τηλεπικοινωνιακά καλώδια στο βυθό τους, όμως στη Μεσόγειο μόνο τρία υπάρχουν που συνδέουν την Ευρώπη, τη Β. Αφρική και την Ασία. Όταν στις 30 Ιανουαρίου 2008 δύο από τα τρία καλώδια κόπηκαν κάπου κοντά στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, ο όγκος φωνής και δεδομένων μεταξύ Ευρώπης και Ασίας έπεσε κατά 75%. Στις 19 Δεκεμβρίου 2008 πάλι δύο από τα τρία καλώδια κόπηκαν, ενώ ακόμα και το τρίτο που απέμεινε, υπέστη ζημιά κάπου μεταξύ Σικελίας και Τυνησίας.
Οι άγκυρες των πλοίων μπορούν όντως να σπάσουν τα καλώδια και αποτελούν υπαρκτή απειλή στο βυθό της Μεσογείου. Όμως μια άλλη αιτία προβάλλει ως πιθανότερη: οι υποθαλάσσιες κατολισθήσεις λόγω σεισμών, σύμφωνα με τον Ρότζερ Μούσον της Βρετανικής Γεωλογικής Υπηρεσίας. Όπως δήλωσε, επειδή η Μεσόγειος είναι ενεργό σύνορο ανάμεσα στις τεκτονικές πλάκες, συμβαίνουν μεγάλοι υποθαλάσσιοι σεισμοί, που φθάνουν μέχρι και οκτώ στην κλίμακα Ρίχτερ στην περίπτωση της Ελλάδας.
Τόσο μεγάλοι σεισμοί μπορούν να προκαλέσουν σημαντική υποθαλάσσια ζημιά, όμως είναι σπάνιοι, συνεπώς ακόμα και μικρότεροι αλλά πιο συχνοί σεισμοί μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στα καλώδια. Σύμφωνα με τον Μούσον, σεισμοί της τάξης των 5,5 έως 6 Ρίχτερ έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν ζημιά στα καλώδια.
Σύμφωνα με το New Scientist, στη σημερινή εποχή ένας ισχυρός σεισμός που θα απέκοπτε τα καλώδια, αποκόπτοντας αρκετές χώρες της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής από το Ίντερνετ και ζωτικές αγορές, θα μπορούσε να τις γονατίσει οικονομικά.
Υποθαλάσσια καλώδια: Η «Αχίλλειος πτέρνα» του Internet Καθημερινή
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.