Αρχείο για 10 Φεβρουαρίου, 2009

O mcsotos από το μετερίζι του θυμίζει κάποια παράλογα της εκπαίδευσης:

“To  2006 η Εκπαιδευτική Πύλη του ΥπΕΠΘ πρότεινε στο Υπουργείο να προταθούν οι δικτυακοί τόποι εκπαιδευτικών που αποτελούσαν κοινό τόπο αναζήτησης παιδαγωγικού υλικού από τους περισσότερους εκπαιδευτικούς. Τα κριτήρια επιλογής ήταν η πληρότητα περιεχομένου, η πλούσια θεματολογία και γενικότερα η προσφορά τους στην εκπαιδευτική κοινότητα.  Για ένα χρονικό διάστημα υπήρχε η σχετική σελίδα, αλλά κάποια στιγμή το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο απαίτησε να ?κατέβει? η σελίδα μια και οι προσωπικές ιστοσελίδες δεν μπορεί να είναι έγκυρες.

Σύντομα η σελίδα κατέβηκε. Το Π.Ι. είχε κάνει πάλι το θαύμα του. Μέχρι και ο βουλευτής, τότε, της Ν.Δ.  Α. Σπηλιωτόπουλος είχε κάνει επερώτηση σχετικά με αυτή την ενέργεια. Και δε θα εξέφραζα καμιά αντίρρηση γιατί είναι μια αξιωματική θέση του Π.Ι. Αλλά? πώς οι μη έγκυρες σελίδες εκπαιδευτικών – προσωπικές ιστοσελίδες βρήκαν θέση στα βιβλία του δασκάλου; Πώς κάποιοι από αυτούς είναι προτεινόμενοι δικτυακοί τόποι  στα βιβλία μαθητή; Το Π.Ι. τους θεωρεί έγκυρους, κατά περίπτωση;”

Έχουν οι καιροί γυρίσματα. Ο ερωτών βουλευτής τώρα κατέχει πλέον τη θέση του υπουργού. Ισως θα πρέπει να ρωτήσει τελικά τι ισχύει για το Π.Ι.; στα βιβλία παραπέμπουμε σε ιστοσελίδες εκπαιδευτικών, στο πανελλήνιο σχολικό δίκτυο φυσικά αλλά από την κατεξοχήν αρμόδια  Εκπαιδευτική Πύλη του ΥΠΕΠΘ όχι;

 

Comments 1 σχόλιο »

kid2.jpgΗ κυρία Σταματία Πολυχρόνου είναι η μαμά της Ιωάννας.Τη ρώτησα ποια είναι η γνώμη της για το νέο σύστημα που υιοθέτησε το σχολείο, και ξαφνιάστηκα όταν από τα πρώτα πράγματα που μας είπε ήταν «η Ιωάννα σταμάτησε επιτέλους να έχει πρόβλημα με τη μέση της».

Η σχολική τσάντα ενός μέσου παιδιού που πηγαίνει στη Στ’ ζυγίζει κατά μέσο όρο 6 με 7 κιλά. Τα παιδιά της τάξης του Μανώλη Χειλαδάκη, όμως, έχουν την ευτυχία να κουβαλούν καθημερινά στην τσάντα τους λιγότερο από 2 κιλά!

«Βλέπω την Ιωάννα να χειρίζεται με μεγάλη ευκολία το laptop. Είχε από παλιότερα εξοικείωση με το μέσο, αλλά τώρα έχει το δικό της εργαλείο, δουλεύει με συνέπεια, κάνει εύκολα και γρήγορα τα Μαθηματικά της και επιπλέον δεν υπάρχει ο φόβος ότι κάποιο βιβλίο ή τετράδιο θα ξεχαστεί στο σπίτι. Ολα είναι περασμένα στο laptop. Υπάρχει σαφώς μεγαλύτερη οργάνωση».

Η κυρία Κωνσταντίνα Κοψιδά, η μαμά του Σπύρου, όταν έμαθε για την αλλαγή στον τρόπο διδασκαλίας, τρόμαξε: «Ο Σπύρος δεν είχε επαφή με pc, παρά μόνο για να παίξει. Φοβήθηκα μήπως δεν τα καταφέρει. Τον βλέπω, όμως, ότι προσπαθεί με τα δαχτυλάκια του να εξοικειωθεί με το καινούργιο εργαλείο και τελικά κάνει πιο εύκολα τα μαθήματά του. Δεν έχουμε όλη την αποδιοργάνωση που είχαμε παλιά – βγάλε βιβλίο, βάλε μέσα βιβλίο, βγάλε άλλο βιβλίο. Ολα είναι συγκεντρωμένα, τα βρίσκει αμέσως και τα διαχειρίζεται πιο αποτελεσματικά».

Άρθρο της Μαρίας Μυστακίδου στην Ελευθεροτυπία

Comments 0 σχόλια »

kid_laptop.jpgΔήμητρα: «Σήμερα τα διαβάσαμε όλα στον υπολογιστή, δεν πήραμε καθόλου βιβλία και έτσι η τσάντα μου ζύγιζε λιγότερο από δύο κιλά!

Μαρίνα: «Χθες ήταν ξεχωριστή ημέρα, γιατί αγοράσαμε τους υπολογιστές. Ολο το βράδυ δεν μπορούσα να κοιμηθώ, επειδή φοβόμουνα να μην πάθει τίποτα. Το μάθημα τώρα είναι πιο διασκεδαστικό! Ολα τα παιδιά προσπαθούμε κάθε μέρα να μαθαίνουμε περισσότερο τον υπολογιστή».

Ιωάννα: «Σήμερα κάναμε όλα τα μαθήματα στον Η/Υ, αλλά με δυσκολία τα Μαθηματικά. Ούτε στα διαλείμματα δεν θέλουμε να βγαίνουμε, αλλά αυτό δεν γίνεται…».

Σπύρος: «Ο κύριος Μανώλης μάς εξήγησε πώς να τους λειτουργούμε για να κάνουμε μάθημα. Μου άρεσε, το μάθημα με τους υπολογιστές ήταν πιο ενδιαφέρον. Ολο το βράδυ έπαιζα με τον υπολογιστή και δεν τον άφηνα να κρυώσει. Σήμερα θα γράφαμε μια έκθεση και ανησυχούσα, γιατί φοβόμουν μην κάνω κανένα λάθος και χαλάσει ο υπολογιστής. Μόλις γύρισα από το σχολείο άρχισα το διάβασμα. Μου άρεσε που έγραψα κείμενο στον υπολογιστή».

Σταθούλα: «Με λένε Σταθούλα, είμαι 12 ετών και μένω στον Κισσό. Η δεύτερη κολλητή μου φίλη είναι η Μαρίνα, γιατί ο πρώτος είναι το λάπτοπ. Από τη στιγμή που το έπιασα στα χεριά μου τρελάθηκα, είναι τέλειο. Σήμερα κάναμε για πρώτη φορά κανονικό μάθημα με το λάπτοπ, ήταν κάτι το διαφορετικό. Μπορούσαμε να έχουμε έναν φάκελο που θα είχε τα βιβλία και έναν φάκελο που μπορούσαμε να γράφουμε τις απαντήσεις από τις ασκήσεις του βιβλίου».

Άρθρο της Μαρίας Μυστακίδου στην Ελευθεροτυπία

Comments 0 σχόλια »

mouresi.jpg

Οι καλές ιδέες, για να πραγματωθούν, χρειάζονται προγραμματισμό. Οι πραγματικά σπουδαίες ιδέες πραγματώνονται αυθόρμητα και στα ξαφνικά. Για την υλοποίησή τους αρκούν μονάχα όραμα και μεράκι!

Κάπως έτσι δημιουργήθηκε η πρώτη ψηφιακή τάξη στη χώρα μας. Η πρώτη τάξη Δημοτικού σχολείου που τόλμησε να παροπλίσει βιβλία, μολύβια και γομολάστιχες, και εδώ και σχεδόν έναν μήνα λειτουργεί με laptop, ποντίκια και e-books.

Τη στιγμή που γίνονται συζητήσεις επί συζητήσεων για την Παιδεία και τις αλλαγές που αυτή χρειάζεται, στο 2ο Δημοτικό σχολείου Μουρεσίου του Πηλίου ο δάσκαλος της Στ’ τάξης Μανώλης Χειλαδάκης, με τη συνδρομή της διευθύντριας Πολυξένης Μήτσιου και τη σύμφωνη γνώμη και παρότρυνση του σχολικού σύμβουλου Κυριαζή Πόρποδα, αποφάσισε να κολυμπήσει στα βαθιά και να μετατρέψει τη Στ’ δημοτικού στην πρώτη tech τάξη της Ελλάδας!

Συζητώντας με τους μαθητές του, αποφάσισαν να επενδύσουν τα χρήματα από τα κάλαντα των Χριστουγέννων στην αγορά laptop. Τα παιδιά έβαλαν τα δυνατά τους, οι γονείς βοήθησαν, αλλά η έρευνα αγοράς έδειξε ότι το κεφάλαιο δεν ήταν αρκετό. Δεν απογοητεύτηκαν όμως. Δάσκαλος και διευθύντρια απευθύνθηκαν στον δήμαρχο Κωνσταντίνο Λεβέντη, του μίλησαν για το εγχείρημα και εκείνος συμφώνησε να χρηματοδοτήσει με το υπόλοιπο ποσόν την αγορά 13 laptop, ένα για κάθε «εκτάκι».

Από ‘κεί και μετά τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους. Ο Μανώλης Χειλαδάκης πέρασε σε μορφή pdf όλα τα σχολικά βιβλία μέσα στα laptop των παιδιών και ξεκίνησε, εκτός από τη διδασκαλία της ύλης, να κάνει στα 13 καταχαρούμενα πιτσιρίκια και μαθήματα υπολογιστών.

Διαβάστε τη συνέχεια Άρθρο της Μαρίας Μυστακίδου στην Ελευθεροτυπία

Comments 0 σχόλια »

Αν κάτι με εκνευρίζει στα σουπερμάρκετ είναι η ουρά της αναμονής στο ταμείο. Το συγκεκριμένο καρότσι σκανάρει τα barcodes των προιόντων και έτσι ανά πάσα στιγμή γνωρίζετε την αξία των αγορών σας.

Τα barcodes θα μπορούν να μας ενημερώνουν για την ακριβή θέση ενός προιόντος μέσα στο σουπερμάρκετ (άλλος χαμένος χρόνος) για την ημερομηνία λήξης του…

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων