Αρχείο για Φεβρουάριος 2nd, 2009

harvard Η γενικότερη τάση, που αποτελεί κοινό τόπο για τις κλασικές σπουδές στην Αμερική, είναι η ευρεία, σχεδόν καθολική, χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών, τής Τεχνολογίας των Πληροφοριών, Ιnformation Τechnology όπως λέγεται.  Η συλλογή πηγών των κλασικών γραμμάτων για τη σπουδή, τη διδασκαλία και την έρευνα, η σύνταξη τραπεζών δεδομένων, πλούσιων, αξιόπιστων και προσβάσιμων στους ενδιαφερομένους, είναι πλέον το ζητούμενο ως προσφορά εκ μέρους των αρμόδιων φορέων και ως αξιοποίηση από τους ασχολούμενους με τις ανθρωπιστικές σπουδές.

Ετσι π.χ. το «Κέντρο Ελληνικών Σπουδών» (εφεξής ΚΕΣ) τού Ηarvard στην Ουάσινγκτον με μια ομάδα κλασικών φιλολόγων πανεπιστημιακών καθηγητών (Gregory Νagy, Κenneth Μorrell, Leonard Μuellner) προγραμματίζει μια Τράπεζα Κειμένων που θα παρέχει τα αρχαία ελληνικά κείμενα από των χρόνων τής ελληνικής «αλφαβητικής γραφής» (8ος αι. π.Χ.) μέχρι τον 3ο αι. μ.Χ. υπό τον τίτλο «Τα πρώτα χίλια χρόνια τής Ελληνικής» («First Τhousand Υears of Greek»), όπου πιο έγκυρα και πιο συστηματικά, με περισσότερες δυνατότητες αναζήτησης και σύνδεσης από άλλες συλλογές (όπως αυτή λ.χ. τού Θησαυρού τής Ελληνικής Γλώσσας / Τhesaurus Linguae Graecae/ ΤLG), θα μπορεί κανείς να βρει και να εργασθεί με τις πιο αξιόπιστες εκδόσεις ελληνικών κειμένων. Το επόμενο βήμα είναι να συνδεθούν τα κείμενα με πληροφορίες προσώπων και πραγμάτων (realia), με επιλεγμένες μελέτες που συνδέονται με αυτά ακόμη και με δυνατότητα παρέμβασης τού μελετητή, για να εκφράσει τη δική του επιστημονική συμβολή (παρατηρήσεις, κριτική, συμπληρώσεις), σαν ένα είδος ιστολογίου [We]blog! Καταλαβαίνουμε όλοι πόσο μεγάλη και ουσιαστική μπορεί να είναι αυτή η προσφορά σε μια επιστήμη, όπου η ενασχόληση με κείμενα, συναφείς πηγές και αχανή βιβλιογραφία (είναι ασύλληπτο το τι έχει γραφεί για τον Ομηρο διεθνώς, σε ποικιλία γλωσσών, σε αριθμούς ερευνητών και σε τεράστια έκταση χρόνου!) είναι εξαιρετικά δύσκολη για υπεύθυνους ερευνητές. Βεβαίως η ύπαρξη ηλεκτρονικών Τραπεζών Δεδομένων, όπως ο ΤLG ή ο Ρerseus ή η ηλεκτρονική μορφή τού Λεξικού τής Αρχαίας των Liddell- Scott- Jones (9η έκδ. τού 1940, επανέκδοση τού 1996 με προσθήκες- παρατηρήσεις- διορθώσεις) κ.ά. έχουν ήδη διευκολύνει την έρευνα και τη διδασκαλία των κλασικών γραμμάτων.

Το «Κέντρο Ελληνικών Σπουδών» του Ηarvard  επιφυλλίδα του Γ. Μπαμπινιώτη

Comments 0 σχόλια »

bullies.jpgΟ κ. Θεοδόσης Π. Τάσιος είναι ομότιμος καθηγητής του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου. Από τη στήλη του στο Βήμα προτείνει τα εξής:

α) Με ανοιχτές συμφωνίες με την Συνομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων (ή και με εύκαμπτες συνεννοήσεις με τοπικούς Συλλόγους Γονέων σε επίπεδο πόλης), θεσπίζεται η παρουσία δύο γονέων μιά μέρα ολόκληρη σ΄ ενα Σχολείο. Μπαίνουν ελεύθερα σε τάξεις, κάθονται στο Γραφείο Καθηγητών, κυκλοφορούν στις αυλές κατα τα διαλείμματα ή κι απ΄ έξω απ΄ το κτίριο κατα διαστήματα- αναφέρονται δε στον Σύλλογό-τους υποχρεωτικώς, συμπληρώνοντας έντυπο γνωμών και συμβάντων. Αυτός ο θεσμός θα αποθαρρύνει τους αδιάβαστους δασκάλους, τα χουλιγκανάκια (που θα ξέρουν οτι ο Σύλλογος Γονέων θα ζητάει ευθύνες απ΄ τους «γέρους» τους), αλλα θα φοβίσει και τον ύποπτο κυλικειάρχη ή τα ενδεχόμενα βαποράκια. Το κυριότερο: θα αμβλύνει τις τύψεις συνειδότος των Ελλήνων γονέων οτι δέν συμμετέχουν ουσιαστικά στην αποδοτικότητα του σχολείου των παιδιών τους.

β) Διπλασιάστε (σε προσωπική κλίμακα) τους μισθούς των διδασκόντων εκείνων που θ΄ αποδεχθούν οικειοθελώς τις ακόλουθες δύο προϋποθέσεις. Πρώτο οτι (με δική-τους πρωτοβουλία) θα προσκαλούν στις τάξεις-τους μέσα τους «Επιθεωρητές». Και δεύτερον θα εγγράφονται στα μετεκπαιδευτικά μαθήματα κάθε χρόνο- και θα τα περνάνε με εξετάσεις. Κάποιοι μου λένε πως τάχα θα είναι λίγοι αυτοί που θα δεχθούν να διπλασιασθεί ο μισθός τους μ΄ αυτές τις προϋποθέσεις. Θεωρώ προσβλητική για τους δασκάλους μας ετούτη την υποψία- και αισιοδοξώ.

Πόσο καιρό έχει να επισκεφθεί σχολείο ο κ. καθηγητής; Εδώ τρομάζουμε να έρθουν οι γονείς για να παραλάβουν τους ελέγχους επίδοσης… Αμ το άλλο με τα χουλιγκανάκια;

Για το δεύτερο, τον παραπέμπω στο πρόγραμμα επιμόρφωσης Β΄επιπέδου που παρακολούθησαν οι συνάδελφοι παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του ΥΠΕΠΘ για το αντίθετο.

Comments 0 σχόλια »

egosurf.jpgΕgosurfer Και εδώ μια ελληνική ρίζα χρωματίζει τη λέξη.  Πρόκειται για κάποιον που έχει συνδεθεί στο Ιnternet,έχει βάλει το όνομά του σε μια ή περισσότερες μηχανές αναζήτησης και περνάει τον καιρό του ψάχνοντας για το τι αναφορές υπάρχουν γύρω από το άτομό του.Και όσο περισσότερες βρίσκει τόσο μεγαλώνει φυσικά και η ηδονή του.

www.egosurf.org

Wi-Μax Θα μας επιτρέπει να συνδεόμαστε στο Ιnternet και να απολαμβάνουμε τις παροχές του χωρίς συνδέσεις περιορισμένες από πρίζες,καλώδια ή αποστάσεις.  Θα διαδεχθεί κάποια στιγμή το Wi-fi.Και αντί να πρέπει να βρίσκεις πού έχει σημείο πρόσβασης (hotspot) και να μην ξεφεύγεις σαν το σκύλο πολλά μέτρα από εκεί θα μπορείς να απέχεις χιλιόμετρα,ακόμη και 35,και όλα να δουλεύουν άψογα. ΤV στο δάσος άνετα.

Δοκιμάζεται τώρα (πού αλλού) στην περιοχή του Αγίου Ορους.Και η ακτινοβολία ακτινοβολία, εννοείται.

Το Βήμα

Comments 0 σχόλια »

palm-tree.jpg Η παρακάτω παράγραφος από το μυθιστόρημα «Λευκίππη και Κλειτοφών» του αλεξανδρινού συγγραφέως Αχιλλέως Τατίου,από τον 2ο αιώνα μ.Χ., είναι και science fiction,αλλά ίσως και ένα καλό μάθημα ευαισθησίας όταν χωρίς αιδώ εκτοπίζονται φοίνικες και άλλα δέντρα από τον τόπο που μεγάλωσαν: «Λένε πως τα φυτά αγαπιούνται μεταξύ τους,όμως του φοίνικα ο έρωτας είναι ιδιαιτέρως βασανιστικός.Υποστηρίζουν επίσης πως άλλος φοίνικας είναι αρσενικός και άλλος θηλυκός.Ο αρσενικός λοιπόν τον θηλυκό ερωτεύεται.

Όμως εάν ο θηλυκός ζει σε απόσταση μεγάλη αρχίζει να ξηραίνεται ο εραστής.

Αντιλαμβάνεται τότε τη λύπη του φυτού ο γεωργός, σε μια τοποθεσία υψηλή ανεβαίνει και βλέπει σε ποια κατεύθυνση κλίνει το κεφάλι (γιατί εκεί όπου αγαπάει εκεί πάντοτε κλίνει) και αφού πληροφορηθεί τη νόσο του φυτού γιατρεύει.Παίρνει βλαστάρι από το θηλυκό το φοίνικα και στην καρδιά του αρσενικού το αποθέτει.

Φαιδρύνει έτσι την ψυχή του δέντρου,το νεκρωμένο σώμα πάλι αναβιώνει και ανασταίνεται,χαρά γεμάτο που συμπλέκεται με την αγαπημένη».

(Κατά μετάφραση Γ. Γιατρομανωλάκη) από το Βήμα

Comments 0 σχόλια »

razzies_edu.jpgΚι εδώ πρωταγωνιστεί η επιμόρφωση (για όλους τους λάθους λόγους)

* Επιμόρφωση Β΄επιπέδου (οργάνωση) (39%, 52 Votes) αυτή η επίδοση θέλει μπόνους!

* Βιβλίο μαθηματικών Ε΄δημοτικού (35%, 47 Votes)
* Ο δικτυακός τόπος της εκπαίδευσης, για τον οποίο χρειάζεται ο επισκέπτης να περάσει από 2 σελίδες με διαφημίσεις πριν φτάσει στην κύρια σελίδα (κατάμεστη και αυτή από διαφημίσεις) www.alfavita.gr (32%, 43 Votes) -δε νομίζω να ιδρώσει το αυτί του webmaster- τα μπικικίνια ηχούν καλύτερα
* Τα εκπαιδευτικά λογισμικά τύπου «Ξεφτέρης» που στάλθηκαν με κατεπείγοντα τρόπο στα σχολεία, αν και δε συμβαδίζει ο σχεδιασμός τους με τις σύγχρονες θεωρίες μάθησης. (24%, 33 Votes) ε αφού τώρα ανακάλυψαν τα drill & practice
* Επιμόρφωση Β΄επιπέδου εκπαιδευτικών (20%, 27 Votes)
* Η χριστουγεννιάτικη κάρτα που έστειλε το Γραφείο Δικτυακής Εκπαιδευτικής Πύλης του ΥΠΕΠΘ) με την υποσημείωση στο τέλος: «Οποιεσδήποτε απόψεις που διατυπώνονται ανήκουν αποκλειστικά στον αποστολέα..» (19%, 25 Votes)- στην επόμενη αποστολή ας προσθέσουν κι ένα «big brother is watching you» ή πες αλεύρι η ΕΔΕ σε γυρεύει
* Επιμόρφωση Β΄επιπέδου επιμορφωτών (15%, 20 Votes)
* Ο δικτυακός τόπος (και το έργο) του Οργανισμού Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών, www.oepek.gr, για το σύνολο της δράσης εντός του 2008 (13%, 18 Votes) για το σύνολο από δημιουργία του, επίσης
* Το νέο λογότυπο του υπουργείου (10%, 13 Votes) πόσο κόστισε είπαμε;
* Τα σεμινάρια εισαγωγικής επιμόρφωσης Α’ Φάσης νεοδιόριστων εκπαιδευτικών (9%, 12 Votes) για να μην ξεχνάμε το στρατό…
* ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 3699/2008 Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση ατόμων με αναπηρία ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (7%, 10 Votes) όπου η πολιτεία αποκαλύπτει τις ευαισθησίες της
* Η εξαγγελία δημιουργίας Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας στο Αγρίνιο ακριβώς μετά την ανακοίνωση των βάσεων των Πανελληνίων (4%, 6 Votes) αυτό που λέμε perfect timing!

Comments 0 σχόλια »

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων