Αρχείο για 17 Φεβρουαρίου, 2009

ekdromh.JPGΗ Ρόδος, η Κρήτη και η Κέρκυρα- τα νησιά που φιλοξενούσαν τον Απρίλιο και τον Μάιο εκατοντάδες σχολεία απ΄ όλες τις γωνιές της Ελλάδας- φαίνεται πως χάνουν την «αίγλη» τους. Στα… σχολικά θρανία «πέφτουν» πια όλο και πιο συχνά προτάσεις εξωτερικού. Ρώμη, Πράγα, Παρίσι, Κωνσταντινούπολη, Βαρκελώνη και Κύπρος είναι πλέον οι περιοχές που έχουν τα πρωτεία στη μαθητική λίστα. Σημαντικός αριθμός μαθητών από τη Βόρεια Ελλάδα μάλιστα πραγματοποιεί τα τελευταία τρία χρόνια εκδρομές με πούλμαν στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Οι συνοδοί καθηγητές προτιμούν τις εκδρομές στο εξωτερικό. «Κι αυτό γιατί έχουμε ήσυχο το κεφάλι μας. Τα παιδιά έχουν συνδυάσει τη συγκεκριμένη εκδρομή στα ελληνικά νησιά με ξενύχτια και κλαμπ. Ωστόσο, στο εξωτερικό κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει αφού δεν υπάρχει έντονη νυχτερινή διασκέδαση. Έτσι είναι πιο εύκολο για εμάς τους συνοδούς καθηγητές να μπορούμε να τα ελέγχουμε καλύτερα», σημειώνει η φιλόλογος κ. Αγιώτη. Παραδέχεται ωστόσο ότι αρκετοί μαθητές δυσκολεύονται να «απαρνηθούν» τη νυχτερινή διασκέδαση που έχει άρρηκτα συνδεθεί με την πενθήμερη εκδρομή.

Πλήγμα θεωρούν αυτήν την εξέλιξη οι επιχειρηματίες των ελληνικών νησιών, που τα προηγούμενα χρόνια υποδέχονταν χιλιάδες μαθητές. «Ο μαθητικός τουρισμός ήταν μια τονωτική ένεση στην τοπική οικονομία κατά την έναρξη κάθε περιόδου, αφού γινόταν τεράστιος τζίρος», υπογραμμίζει ο Ροδίτης επιχειρηματίας κ. Ανδρέας Κοντούζογλου.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχουν παίξει ρόλο και τα διάφορα δυσάρεστα περιστατικά κατά τη διάρκεια των πενθήμερων εκδρομών που ουσιαστικά δυσφήμησαν τους ελληνικούς προορισμούς. Θέματα δηλαδή που έχουν να κάνουν με την εκμετάλλευση των μαθητών, τις μίζες από κάποια ταξιδιωτικά πρακτορεία αλλά και την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Πάντως τις τελευταίες μέρες, για να σωθεί η κατάσταση έστω και την τελευταία στιγμή, γίνονται διαβήματα στο υπουργείο Παιδείας ώστε οι πενθήμερες εκδρομές των μαθητών να γίνουν επταήμερες ακόμη και στην περίπτωση που επιλεγεί κάποιο ελληνικό νησί.

Σχολικές εκδρομές χωρίς σύνορα ρεπορτάζ στα Νέα

Comments 0 σχόλια »

leisure.jpg«Και τα 400 ενεργά μέλη της Ελληνικής Φιλοτελικής Εταιρείας ενημερώνονται καθημερινά από το Ίντερνετ για να εμπλουτίσουν τις συλλογές τους, ενώ στο εξωτερικό είναι συνηθισμένες πια οι on-line δημοπρασίες γραμματοσήμων». Γραμματόσημα, πλέξιμο, σκάκι, τάβλι, σταυρόλεξα, κηπουρική, ζωγραφική, μουσική και φωτογραφία μαζί με πλήθος άλλων χόμπι έχουν περάσει πλέον στην εποχή του Διαδικτύου.
«Μultiplayer παιχνίδια όπως τάβλι, ελληνικά παιχνίδια τράπουλας (μπιρίμπα, ξερή, αγωνία), σταυρολεξίες, λεξοκόντρες, μπιλιάρδο και σκάκι συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον χιλιάδων μελών σε καθημερινή βάση που παίζουν one-to-one ή μαζικά σε τουρνουά.
Το πλέξιμο, πάντως, έδωσε την αφορμή για τη δημιουργία ενός ακόμη ελληνικού δημοφιλούς διαδικτυακού τόπου, του Ftiaxto.gr. Τέσσερις γυναίκες με κοινό χόμπι το πλέξιμο αποφάσισαν να μοιραστούν τις γνώσεις τους και να τις εμπλουτίσουν μέσω του Ίντερνετ. Σήμερα σε αυτήν την ιστοσελίδα υπάρχουν ακόμη συνταγές μαγειρικής, χειροτεχνίες παντός είδους, κηπουρική, ράψιμο και ζαχαροπλαστική.

Ανάλογες υπηρεσίες προσφέρει και η ιστοσελίδα noikokyra. gr ενώ από τους πιο παλιούς διαδικτυακούς τόπους χόμπι είναι οι ιστοσελίδες σκακιού, οι οποίες διοργανώνουν καθημερινά τουρνουά. «Μπήκα στην ιστοσελίδα του σκακιού από το 1997», λέει το μέλος της Εθνικής ομάδας σκακιού κ. Στέλιος Χαλκιάς. «Συνήθως παίζω on-line σκάκι, όταν θέλω να δοκιμάσω μία νέα ιδέα σε κάποια θέση ή κάποιον συνδυασμό. Το κάνω σαν προπόνηση, αλλά είναι και ψυχαγωγία για μένα».

Οι ραδιοερασιτέχνες
«Χάρη στο Ίντερνετ ήρθαν στην Ένωση αρκετοί νέοι ραδιοερασιτέχνες», υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών κ. Μ. Δαρκαδάκης. «Στο Ίντερνετ μπορείς να βρεις, πέραν του τρόπου επικοινωνίας με τους συλλόγους, τον απαραίτητο εξοπλισμό και τις οδηγίες που χρειάζεσαι για να στήσεις τον δικό σου ραδιοερασιτεχνικό σταθμό. Ακόμα, επικοινωνείς και κανονίζεις συνδιαλέξεις με ραδιοερασιτέχνες από όλο τον κόσμο. Πρόσφατα μάλιστα και για πρώτη φορά δύο Γυμνάσια της Αλεξανδρούπολης και ένα από το Διδυμότειχο επικοινώνησαν απευθείας με κοσμοναύτες. Ο ενθουσιασμός των παιδιών “μεταδόθηκε” παντού, κυρίως μέσω των ηλεκτρονικών τους μηνυμάτων».
Χαμένοι στον «Κόσμο των Πολεμιστών»

«ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ να μην αρχίσω γιατί θα… κολλήσω, αλλά δεν τους άκουσα», λέει ο κ. Φώτης Σκανδάλης που… χάνεται για ώρες στο Ίντερνετ μέσα στον «Κόσμο των Πολεμιστών» (World of Warcraft). «Σε αυτόν τον διαδικτυακό κόσμο διαλέγεις έναν χαρακτήρα και πρέπει να φθάσεις μέχρι το τελευταίο του επίπεδο. Είναι περίπου 80. Μπορείς να δημιουργήσεις δική σου ομάδα, να αναλάβεις αποστολές και να πραγματοποιήσεις νικηφόρες επιθέσεις. Αν και έχω σπουδάσει υπολογιστές και η δουλειά μου είναι πάνω σε αυτούς, τον ελεύθερο χρόνο μου τον ξοδεύω πάλι εκεί. Είναι κόλλημα». «Ένα από τα πολύ καινούργια παιχνίδια στο facebook είναι “οι πρωτόγονοι”. Άρχισα το παιχνίδι πριν από 11 μέρες», λέει η κ. Ανθή Παζιάνου. «Η αλήθεια είναι ότι αφού τέλειωσα την κοινωνική ανθρωπολογία εδώ και μισό χρόνο, όπως τα βλέπω τα πράγματα, η μόνη δυνατότητα που μου προσφέρεται για να βγάλω… χρυσάφι είναι μέσα από το παιχνίδι. Προσκαλείς φίλους σου από το φέιςμπουκ για να γίνουν μέλη της φυλής σου. Προκειμένου να ανέβεις επίπεδο, καλείσαι να επιτεθείς και να πλουτίσεις. Η συνέχεια γνωστή… Η μεγάλη φυλή τρώει τη μικρή, δηλαδή την κατακτά, προκειμένου να συσσωρεύσει πλούτο. Κι όσο ανεβαίνεις επίπεδα τόσο συσσωρεύεις… Όταν η συσσώρευση καταντάει υπερσυσσώρευση καλείσαι να παίξεις και στο χρηματιστήριο των πρωτόγονων. Έχει φάση».

Ρεπορτάζ της Μ. Λίλα στα Νέα

Comments 0 σχόλια »

univ.jpgΟ Παρασκευάς Παρασκευόπουλος τολμά να πει τα ανείπωτα με άρθρο του στο Βήμα:

για τα χάλια της Παιδείας μας υπεύθυνοι είναι (όπως και στο Βατοπαίδι), κατά κύριο λόγο, οι λειτουργοί της, δηλαδή οι καθηγητές της.

Ειδικά για τα ΑΕΙ, το κακό που γίνεται από τους ίδιους τους καθηγητές είναι πολύ μεγάλο, είναι τεράστιο. Μάλιστα δε, για να το περιγράψουμε σε όλο του το μεγαλείο, χρειάζονται βιβλία ολόκληρα. Ας σταθούμε στα πλέον σημαντικά σημεία:

1 Σε κάθε γωνιά της Γης ισχύει ότι το Πανεπιστήμιο ίσον οι καθηγητές του. Στη χώρα μας περίπου το 75% των καθηγητών είναι κάτω του μετρίου, γεγονός που κατατάσσει τα Πανεπιστήμιά μας απελπιστικά κάτω του μετρίου.

2 Η πλειοψηφία των μελών ΔΕΠ έχουν τα καθηγητικά τους καθήκοντα ως πάρεργο. Η κύρια απασχόλησή τους είναι οι εξωπανεπιστημιακές δραστηριότητες, οι κλίκες, οι συντεχνίες, οι συναλλαγές, η διαπλοκή και η διαφθορά. Σε κάθε άξιο καθηγητή αντιστοιχούν τρεις ανάξιοι, διότι οι παρέες των καθηγητών προωθούν τους δικούς τους, ανεξαρτήτως προσόντων (είμαστε ΑΕΙ του βολέματος και της κλίκας).

3 Οι υποψήφιοι Πρόεδροι, Κοσμήτορες και Πρυτάνεις, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, δίνουν «γη και ύδωρ» στις κλίκες των συναδέλφων τους και στις κομματικές παρατάξεις των φοιτητών για να εκλεγούν.

4 Η ασυδοσία κυριαρχεί στα ΑΕΙ, η παρανομία σπάνια τιμωρείται, ενώ το υπουργείο Παιδείας παίζει έναν εξαιρετικά υποτονικό ρόλο. Τα κόμματα δεν μπόρεσαν ακόμα(!) να συμφωνήσουν για κοινή στρατηγική στην Παιδεία. Ολα αυτά έχουν καταρρακώσει τα ΑΕΙ μας.

5 Αν ένας καθηγητής αρχίσει να μάχεται τα κακώς κείμενα και να αγωνίζεται για το καλό της Σχολής του, τεχνηέντως απομονώνεται και εξουδετερώνεται. Κάποιοι αξιόλογοι και γενναίοι καθηγητές που το κάνουν, υφίστανται αφάνταστους διωγμούς, όπως ταπείνωση, συκοφαντία, επαγγελματική και ηθική απαξίωση, πειθαρχικές διώξεις και ο κατάλογος δεν έχει τέλος.

6 Η Παιδεία μας, για να ανακάμψει, δεν χρειάζεται μόνο νόμους και χρήματα· κυρίως χρειάζεται καθηγητές. Βέβαια, μια μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση από την Πολιτεία και ένας νέος νόμοπλαίσιο, που να ικανοποιεί πολλά αιτήματα, όπως π.χ. την αξιολόγηση των ΑΕΙ, την κατάργηση των καταλήψεων, τη μείωση, ακόμα και τον μηδενισμό των φοιτητών στις εκλογές των Πρυτανικών Αρχών, θα βοηθήσει τα πράγματα, αλλά δεν(!) θα λύσει το πρόβλημα, για τους ίδιους λόγους που δεν λύθηκε τα τελευταία τριάντα χρόνια. Και δεν λύθηκε (είχαμε μόνο αποτυχίες και καμία επιτυχία), διότι για κάθε χρόνο που περνούσε, αντί να βελτιωθεί, χειροτέρευε εκείνο το στοιχείο που αποτελεί το εκ των ων ουκ άνευ (sine qua non) για την αναβάθμιση κάθε πανεπιστημίου όπου Γης, που είναι η αναβάθμιση των καθηγητών του.

7 Επομένως, το υπαριθμόν ένα πρόβλημα των ΑΕΙ μας είναι οι καθηγητές. Αρα, η πολυπόθητη αναβάθμιση των ΑΕΙ μπορεί να γίνει μόνο(!) με την αναβάθμιση των καθηγητών. Αν αυτό δεν γίνει αντιληπτό και δεν γίνει πράξη, τότε κάθε νέα προσπάθεια για μια καλύτερη Παιδεία θα πέσει στο κενό, όπως έπεσαν στο κενό όλες οι προηγούμενες προσπάθειες από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Γι΄ αυτό πρέπει, επιτέλους, να κάνουμε κάτι προς τη σωστή κατεύθυνση για να διορθώσουμε τα πράγματα. Και αυτό που οπωσδήποτε πρέπει να κάνουμε είναι να βρούμε έναν ή περισσότερους αποτελεσματικούς τρόπους που θα «αναγκάσουν» τους καθηγητές να αναβαθμιστούν. Ενας τέτοιος αποτελεσματικός τρόπος είναι να ασκήσουμε «πίεση» στους καθηγητές κάνοντας αυστηρό κοινωνικό έλεγχο στο εκπαιδευτικό, επιστημονικό και διοικητικό τους έργο, ιδιαίτερα μέσα από τα ΜΜΕ (κάτι που έχει παραμεληθεί, προπαντός από την τηλεόραση). Αλλος δρόμος για την αναβάθμιση της Παιδείας μας, από το να αναβαθμίσουμε πρώτα και πάνω απ΄ όλα τους ίδιους τους καθηγητές της, δυστυχώς δεν υπάρχει. Ιδού λοιπόν η Ρόδος, ιδού και το πήδημα.

Comments 0 σχόλια »

Το Βήμα μας εξάπτει με καινοτομίες και γκάτζετ που παρουσιάστηκαν πρόσφατα  στη διεθνή έκθεση Ιnternational CΕS στο Λας Βέγκας και υπόσχονται να αλλάξουν τη ζωή μας προς το καλύτερο!

Έχουμε και λέμε : Για «βιβλιοφάγους» υπάρχει  το νέο μοντέλο συσκευής ανάγνωσης, το Κindle 2.

Το Κindle της Αmazon αντιμετωπίζει ως μεγαλύτερη απειλή την αναμενόμενη διάθεση του Shortcovers (www. shortcovers. com), στα τέλη αυτού του μήνα. Τι είναι το Shortcovers; Τεχνικά, ένα προγραμματάκι που θα διατίθεται δωρεάν στους κατόχους κινητών τηλεφώνων iΡhone, Βlackberry, αλλά και όσων παρουσιασθούν στην αγορά με το λειτουργικό σύστημα Αndroid της Google. Επιχειρησιακά, είναι το εγχείρημα της μεγαλύτερης αλυσίδας βιβλιοπωλείων του Καναδά, της Ιndigo Βooks & Μusic, να δώσει την υποδομή ψηφιακού βιβλίου α λα Κindle σε όλα τα κινητά τηλέφωνα, με κόστος βιβλίου από 10 ως 20 δολάρια. Ψυχή της όλης ιστορίας είναι ο αντιπρόεδρος και επικεφαλής Πληροφορικής της Ιndigo, ο 35χρονος ομογενής μας Μάικλ Μενέλαος Σερμπίνις. Για μια παρουσίαση του Shortcovers, δείτε τον στο

Υπάρχει ακόμη  το ΧΟ 2.0, το οποίο «βάζει τα γυαλιά» τόσο στα netbook όσο και στις συσκευές ανάγνωσης τύπου Κindle. Με μια ολιγόλογη περιγραφή, πρόκειται για ένα «έγχρωμο δισέλιδο», που μπορεί να μεταμορφωθεί από υπολογιστή με πληκτρολόγιο σε πολύχρωμο βιβλίο και από πινακίδα ζωγραφικής σε επιτραπέζιο βιντεοπαιχνίδι!

Άρθρο στο Βήμα

Comments 0 σχόλια »

982992_b.jpg Η Μαριάννα Τζιαντζή σχολιάζει τα του Google Latitude από τη στήλη της στην Καθημερινή: Πολλές συνομιλίες στα κινητά μας τηλέφωνα αφορούν το γεωγραφικό μας στίγμα. «Είμαι Κάτω Πατήσια (ή Ακράτα ή Λιανοκλάδι)», «κοντεύουμε», «θ? αργήσω, έχει μποτιλιάρισμα», «είμαι κομμωτήριο, αργεί το ντεκαπάζ», «φτάνουμε Πάρο, θα σε ξαναπάρω».

Σύντομα οι πληροφορίες αυτού του τύπου θα καταστούν περιττές, αφού μια νέα υπηρεσία, η Google Latitude, θα δείχνει στους φίλους και τους συγγενείς μας και σε όποιον εμείς επιλέξουμε το πού ακριβώς βρισκόμαστε. Αρκεί το πάτημα ενός κουμπιού στο κινητό μας (όχι σε όποιο και όποιο κινητό, αλλά σε BlackΒerry και πάνω) κι ευθύς η φωτογραφία μας θα εμφανίζεται στον χάρτη της Google. Ο μικρός είναι στο φροντιστήριο, ο μπαμπάς στο γραφείο, η γιαγιά στο τραπέζι της μπιρίμπας, όλα βαίνουν καλώς, όλα υπό έλεγχο.

Λέμε ότι η Ιστορία αναθεωρείται και ξαναγράφεται, όμως και οι μικρές μας ιστορίες ξαναγράφονται με διαφορετικό τρόπο. Και όχι μόνον αυτές της πραγματικής ζωής, αλλά και οι φανταστικές. Τα αστυνομικά μυθιστορήματα του 19ου και του 20ού αιώνα, από τη θαυμαστή «Φεγγαρόπετρα» του Κόλινς μέχρι τις σκοτεινές αφηγήσεις του Ελρόι, θα είχαν άλλη πλοκή αν τα θύματα ή οι δολοφόνοι ήξεραν από Google Latitude, αν το τεστ DNA έδειχνε ότι ο μπάτλερ ήταν ο νόθος γιος του λόρδου, αν το GPS φανέρωνε το κρησφύγετο του κλέφτη των κοσμημάτων. Τα άλλοθι, που με τόση επιμέλεια χιλιάδες φανταστικοί εγκληματίες έχουν χτίσει, θα έπρεπε να επανασχεδιαστούν, ενώ δεκάδες ιδιοφυείς ντετέκτιβ θα έμεναν άνεργοι εξαιτίας του ψηφιακού αναλφαβητισμού τους ή θα προσλάμβαναν έναν γοργοδάχτυλο βοηθό για την ηλεκτρονική λάντζα. Στοιχειώδες, αγαπητέ μου, Γουότσον, η εξήγηση βρίσκεται κάτω από τη μύτη σου, κάνε ένα κλικ με το ποντίκι και θα τη δεις.

www.google.com/latitude/intro.html

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων