Αρχείο για 12 Φεβρουαρίου, 2009

lincoln-darwn.jpgΔύο άνθρωποι που γεννήθηκαν σαν σήμερα, την ίδια ημέρα και την ίδια χρονιά, άφησαν έντονα το στίγμα τους στην παγκόσμια Ιστορία, ο καθένας με τον τρόπο του.

Ο Κάρολος Δαρβίνος, γόνος μιας εύπορης βρετανικής οικογένειας  ανέτρεψε την ως τότε επικρατούσα άποψη για την καταγωγή του ανθρώπινου είδους, προκαλώντας αντιδράσεις, οι οποίες εξακολουθούν και στις μέρες μας με τις θεωρίες περί ευφυούς σχεδίασης. Το ταξίδι του με το πλοίο Beagle και οι παρατηρήσεις του στα νησιά Γκαλαπάγκος έδωσαν τεράστια ώθηση στην επιστημονική σκέψη. Διόλου παράξενο, λοιπόν, που η επέτειος των 200 ετών από τη γέννησή του, αλλά και τα 150 χρόνια από την πρώτη έκδοση του βιβλίου του για την καταγωγή των ειδών βρίσκονται στο επίκεντρο της σημερινής ημέρας.

Ο Αβραάμ Λίνκολν, με σαφώς πιο ταπεινή καταγωγή, ανέλαβε τις τύχες των Ηνωμένων Πολιτειών σε μια περίοδο βαθιού διχασμού. Η πρόθεσή του να μην επιτρέψει την επέκταση της δουλείας πέρα από τις Πολιτείες που αυτή ήταν σε ισχύ άναψε το φυτίλι για τον αμερικανικό εμφύλιο, στη διάρκεια του οποίου περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Η Διακήρυξη της Χειραφέτησης, με την οποία καταργήθηκε η δουλεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, την 1/1/1863, στο μέσο του αμερικανικού εμφυλίου αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά ντοκουμέντα και φυλάσσεται σήμερα ως κόρη οφθαλμού  στα Αρχεία των ΗΠΑ.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δείτε ακόμη: “Η Καταγωγή των Ειδών”

Comments 0 σχόλια »

mouse.jpgΗ ιστορία του ποντικιού, όπως και πολλές ιστορίες σχετικά με την τεχνολογία, φαίνεται πως έχει τις ρίζες της στα ταραγμένα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο μηχανικός Ντάγκλας Ενγκλμπαρτ παρατηρεί τους χειριστές ραντάρ και σκέφτεται πως η κατασκευή ενός μηχανισμού που θα διευκόλυνε την «πλοήγηση» πάνω σε μια οθόνη αποτελούσε εξαιρετική ιδέα. Καλή η ιδέα μεν, αλλά μόλις το 1959 καταφέρνει να εξασφαλίσει κάποια χρηματοδότηση και να βρει στέγη στο Ινστιτούτο Ερευνών του Στάνφορντ.

Το 1964 παρουσιάζει το δημιούργημά του. Η συσκευή έχει διαστάσεις κύβου και βασίζει τη λειτουργία της σε δύο τροχούς που κινούνται ανεξάρτητα μεταξύ τους. Ανάλογα με την κίνηση εμφανίζεται ένα φωτεινό σημείο στην οθόνη. Για το πώς θα ονομάσουν αυτό το πράγμα δεν δυσκολεύτηκαν… Η συσκευή χωρούσε σε μια (σχετικώς μεγάλη) παλάμη και είχε ένα μακρύ καλώδιο που τη συνέδεε με τον υπολογιστή, το οποίο που έμοιαζε με ουρά. Με γεια το «ποντίκι» λοιπόν.

Σε ένα συνέδριο για υπολογιστές στο Σαν Φρανσίσκο το 1968, ο Δρ. Νταγκ Ενγκελμπαρτ του Stanford Research Institute έκανε την πρώτη δημόσια επίδειξη μιας συσκευής ψηφιακής κατάδειξης που έμεινε στην ιστορία ως «ποντίκι». Ο Englebart και Ο Bill English συνεργάστηκαν συγκρίνοντας διάφορα ποντίκια για την ταχύτητα και την ακρίβεια. Ο Bill English αντικαθιστά το σύστημα των δύο τροχών με μια μπίλια, αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο την ακρίβεια στη χρήση του ποντικιού. Έτσι, μπορούμε να πούμε πως ο Bill English είναι ο πρώτος άνθρωπος που χρησιμοποίησε ποτέ το ποντίκι. Από τότε το γνωστό σε όλους μας ποντίκι έγινε αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινότητάς μας, η απόλυτη συσκευή επικοινωνίας μεταξύ ανθρώπου και ψηφιακού κόσμου.

Τώρα, αν νομίζετε πως το «ποντίκι» απασχόλησε μόνο τους Αμερικανούς ερευνητές μάλλον βιάζεστε. Για τη βασική μορφή της συσκευής με τα δύο κουμπιά θα πρέπει να ευχαριστήσουμε το Γάλλο ωρολογοποιό Αντρέ Γκινάρ που βελτίωσε την ιδέα των ανθρώπων από την αντίπερα πλευρά του Ατλαντικού.

Ωραία είναι όλα αυτά, αλλά ποιος πρωτοχρησιμοποίησε το «ποντίκι» σε ευρεία κλίμακα; Αυτή είναι μια μάλλον εύκολη ερώτηση, καθώς η τιμή ανήκει στην Apple. Οι χρήστες των PC (λες και οι υπολογιστές της Apple δεν είναι PC, τέλος πάντων) ανακάλυψαν το «ποντίκι» αρκετά χρόνια αργότερα, κυρίως λόγω των Windows. Από εκεί και πέρα η εξέλιξη ήταν μονόδρομος. Τα «ποντίκια» έγιναν πιο εργονομικά, απέκτησαν περισσότερα πλήκτρα, έγιναν ασύρματα και τα τελευταία χρόνια η μπίλια έδωσε τη θέση της στους αισθητήρες λέιζερ. Αργήσαμε λίγο να εκτιμήσουμε τα… ποντίκια αλλά τώρα δεν τα αφήνουμε από το χέρι μας.

wikipedia

Comments 0 σχόλια »

internet_services.jpgΣύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας, περισσότερα από επτά στα δέκα παιδιά, ηλικίας 10- 15 ετών, χρησιμοποιούν το Ίντερνετ και μάλιστα από αυτά το 36% καθημερινά. Σε ποσοστό 90% οι μικροί χρήστες δηλώνουν πως είναι πλήρως εξοικειωμένοι με τους υπολογιστές, ενώ στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι αυτοδίδακτοι.

«Το Διαδίκτυο έχει απεριόριστες δυνατότητες. Όπως κάθε μέσο όμως κρίνεται από τη χρήση του. Πάντως τα ελληνόπουλα είναι ιδιαίτερα προχωρημένα σε σχέση με τους γονείς τους. Μάλιστα ξέρουν τι πρέπει να κάνουν για να προστατευθούν από τους κινδύνους. Ωστόσο το νεαρόν της ηλικίας πολλές φορές τούς προδίδει και ενεργούν με αφέλεια, δίνουν για παράδειγμα στο Ίντερνετ προσωπικά στοιχεία», δήλωσε η κ. Άντα Γιαννοπούλου, συντονίστρια της Ομάδας Δράσης για την Ψηφιακή Ασφάλεια DΑRΤ της Ειδικής Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού, σε ημερίδα που διοργανώθηκε από την ομάδα σε συνεργασία με τη Μicrosoft.

Άρθρο της Εύης Σαλτού στα Νέα

Comments 0 σχόλια »

samothrake.jpgΗ Νίκη της Σαμοθράκης του 190 π.Χ. περίπου βρέθηκε κοντά στο ιερό των Καβείρων το 1863 από τον Γάλλο πρόξενο Σαμπουαζώ και μεταφέρθηκε στο Λούβρο. Ήταν αφιέρωμα του Δημητρίου του Πολιορκητή μετά την νίκη του στη Κύπρο και είχε τοποθετηθεί πάνω στη πλώρη ενός πλοίου με ανοιχτά φτερά σαλπίζοντας ορμητικά τη νίκη. Είναι φτιαγμένη από πάριο μάρμαρο και έχει ύψος 2,75 μ.

Το Λούβρο έχει μία ενδιαφέρουσα πολυμεσική παρουσίαση στο δικτυακό του τόπο.

Ο Ισίδωρος στη σελίδα του στο flickr σχολιάζει:” Ίσως το μοναδικό πράγμα που με έκανε να ανατριχιάσω πραγματικά, σε μια πόλη που σφύζει από τέχνη. Όχι γιατί είμαι Έλληνας, αλλά για την δύναμη που εκπέμπει το ίδιο το έργο?έτοιμο να πετάξει στον ουρανό όπως ακριβώς έγραφε ο οδηγός μου?φορώντας ένα πέτρινο ρούχο που κυματίζει σαν το πιο ελαφρύ μετάξι?”

Comments 0 σχόλια »

266879.jpgΗ Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε σήμερα τη συμφωνία με 17 ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, μεταξύ των οποίων το Facebook το MySpace και η Google για τη βελτίωση των δικλείδων ασφαλείας ενάντια στην παρενόχληση των εφήβων στο Διαδίκτυο.

Ο εκπρόσωπος της Ε.Ε., Μάρτιν Σελμάρ, ανέφερε ότι τα κοινωνικά δίκτυα χρησιμοποιούνται από περίπου 42 εκατομμύρια ανθρώπους στην Ένωση, γεγονός που καθιστά αναγκαία την προστασία των νέων από επιθετικές συμπεριφορές στο Διαδίκτυο.

Η συμφωνία δεσμεύει τους υπεύθυνους των δικτύων για «περιορισμό των κινδύνων», δημιουργώντας ειδικό τμήμα αναφορών παρενόχλησης. Έτσι οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να αναφέρουν ανάρμοστες συμπεριφορές από άλλους χρήστες, με το πάτημα ενός μόνο κουμπιού. Τέλος, θα πρέπει να βεβαιώνονται ότι τα προφίλ των ανήλικων χρηστών θα τίθενται στο ανώτατο επίπεδο ασφαλείας.

Πηγή: Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

Μια «μίνι» έρευνα αγοράς στα μεγάλα e-shops της χώρας και στις ιστοσελίδες που εμπορεύονται gadgets, δείχνει ότι οι e-readers «λάμπουν» δια της απουσίας τους. Μόλις πρόσφατα έφθασε στην ελληνική αγορά τον πρώτο e-reader που ακούει στο όνομα «BeBook». Ο Χρήστος Σύλλας  αρθρογραφεί για τον e-reader στην Καθημερινή.

«Το βιβλίο είναι ενδεχομένως το τελευταίο κλασσικό αντικείμενο το οποίο δεν το έχει αγγίξει η τεχνολογία», σχολιάζει ο εισαγωγέας της συσκευής κ. Στυλιανός Κατέχης και διευκρινίζει: «Δεν πιστεύω προσωπικά ότι θα πάψουμε να έχουμε βιβλία τυπωμένα. Εκτιμώ ότι, παράλληλα με τα βιβλία, σιγά-σιγά θα έχουμε και τις συσκευές ανάγνωσης τους. Στο μέλλον τα βιβλία θα είναι διαθέσιμα πρώτα για συσκευές ανάγνωσης και μετά στα βιβλιοπωλεία».

«Το εντυπωσιακό είναι ότι, ενώ θα περίμενε κανείς να βρει ανταπόκριση μόνο σε άτομα ηλικίας 16-25 ετών -άντρες που ασχολούνται με gadgets- λόγω της ευκολίας του βρήκε ευρύτερη ανταπόκριση», επισημαίνει. «Η πρώτη χώρα που είχε σημαντική κίνηση στις συσκευές ανάγνωσης ψηφιακών βιβλίων, ήταν η Ολλανδία. Αμέσως ακολούθησαν, το Βέλγιο, η Γερμανία και η Αγγλία», καταλήγει.

Στο βίντεο βλέπουμε μία σειρά συσκευών, την iLiad της ολλανδικής iRex Τechnologies, το περιβόητo Kindle της Αmazon…

Comments 0 σχόλια »

ghostbusters.jpgΜετά τους καθηγητές-φαντάσματα του Αϊ-Στράτη, περάσαμε στο… φάντασμα των Οινουσσών. Η καθηγήτρια, η οποία είχε διοριστεί το 2004 με τον νόμο περί δυσπρόσιτων περιοχών για να πάρει τα πολυπόθητα μόρια, όπως κατήγγειλαν συνάδελφοί της, σπανίως δίδαξε στο ακριτικό νησί των Οινουσσών.

Μόνο που την περασμένη Πέμπτη, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χίου καταδίκασε σε πρώτο βαθμό σε ποινή φυλάκισης 1 έτους με διετή αναστολή και εφέσιμη, και τον διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου, που ενέκρινε την απόσπασή της, και την καθηγήτρια που έλειπε διαρκώς από τα καθήκοντά της.

Η κατηγορία που βάρυνε τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας αφορούσε έκδοση δημοσίου εγγράφου με ψευδές περιεχόμενο, ότι δηλαδή πλεόναζε θέση φυσικού στις Οινούσσες και συνεπώς μπορούσε να πάρει η καθηγήτρια απόσπαση. Η δε καθηγήτρια κατηγορήθηκε για ηθική αυτουργία σε έκδοση δημοσίου εγγράφου με ψευδές περιεχόμενο, αφού με συνεχείς προτροπές και παραινέσεις ζητούσε απόσπαση.

Το σχολικό έτος 2004-5, σύμφωνα με τις μαρτυρίες εκπαιδευτικών, πήρε άδεια κύησης, λοχείας και ανατροφής, ενώ τη δεύτερη χρονιά δεν παρουσιάστηκε καθόλου! Στη συνέχεια μετατέθηκε στο Γυμνάσιο Μεθώνης στη Μεσσηνία, παρ’ ότι ώς τη στιγμή που εκδόθηκε η απόφαση από τη Δευτεροβάθμια Διεύθυνση δεν πλεόναζε θέση.

Τα παράπονα των συναδέλφων της στο Γυμνάσιο των Οινουσσών ανάγκασαν την ΕΛΜΕ Χίου ν’ αποστείλει δύο εμπιστευτικές επιστολές στο υπουργείο Παιδείας, χωρίς ωστόσο να πάρει απάντηση. Η ΕΛΜΕ Χίου, που είχε επικοινωνήσει με τον διευθυντή του Γυμνασίου Μεθώνης, είχε πάρει το 2005 την απάντηση ότι δεν είχαν κενή θέση φυσικού. Φαίνεται δηλαδή ότι δεν εργάστηκε ούτε στη Μεθώνη, αλλά από την ΕΛΜΕ Χίου δεν έψαξαν περαιτέρω τι έγινε! Τον Νοέμβριο του 2005, εκπαιδευτικοί κατήγγειλαν μέσω του Τύπου ως «αδιαφανείς και ρουσφετολογικές» τις μεθοδεύσεις με αποτέλεσμα να κινηθεί αυτεπάγγελτα ο εισαγγελέας Χίου.

Μετά την καταδικαστική απόφαση, ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας στη Χίο με επιστολή προς τους συναδέλφους του-καθηγητές υπεραμύνθηκε της πράξης του, λέγοντας ότι γνώριζε πως θα διοριστούν σε λίγες ημέρες στις Οινούσσες 3 καθηγητές ΠΕ4, εξ ου και εξέδωσε βεβαίωση υπεραριθμίας. Εξάλλου, όπως τονίζει, η εν λόγω καθηγήτρια ήταν μητέρα πολύ μικρού παιδιού και έγκυος και «ήταν σαν να μην υπήρχε, αφού πάλι θα έπαιρνε άδειες όλη τη χρονιά…». Στο πλευρό του προϊσταμένου τους τάχθηκαν εργαζόμενοι στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Από την Ελευθεροτυπία

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων