Αρχείο για Φεβρουάριος 25th, 2009

Θεωρείται η πιο έξυπνη φοιτήτρια της Βρετανίας, καθώς απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις στην «Πανεπιστημιακή Πρόκληση», το παιχνίδι ερωτήσεων που διεξάγεται κάθε χρόνο μεταξύ των καλύτερων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και μεταδόθηκε τηλεοπτικά τη Δευτέρα. Η 26χρονη Γκέιλ Τριμπλ, επικεφαλής της ομάδας του κολεγίου Corpus Christi της Οξφόρδης που νίκησε την ομάδα του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ με 275-190, έχει το μεγαλύτερο μερίδιο της νίκης καθώς απαντούσε ακαριαία σε ιδιαίτερα δύσκολες ερωτήσεις. Στην αρχή οι φοιτητές από το Μάνστεστερ προηγούντο, αλλά η Γκέιλ ψύχραιμη άρχισε να χτυπά το κουδούνι πρώτη δίνοντας τη μία μετά την άλλη τις σωστές απαντήσεις. «Η πόλη που έφτιαξαν τα πουλιά, σύμφωνα με τον Αριστοφάνη, προκειμένου να…» άρχισε να λέει ο παρουσιαστής και η Γκέιλ πετάχτηκε: «Νεφελοκοκκυγία». «Ποιο γράμμα του αλφαβήτου εμφανίζεται πιο συχνά στη φράση από τον Άμλετ ?Τo be or not to be, that is the question?»; ήταν το επόμενο ερώτημα και η νεαρή απάντησε αμέσως: «Το ?t?». Αφού εντόπισε τον Δάντη σε έναν πίνακα, συνέχισε απαντώντας σε διάφορες ερωτήσεις από τη φυσική, την όπερα, την ιστορία, τα μαθηματικά και τη χημεία- όλα θέματα που δεν έχουν σχέση με το πτυχίο που ετοιμάζεται να πάρει στα Λατινικά. Η ικανότητά της να απαντά σωστά και γρήγορα σε ένα τόσο ευρύ φάσμα ερωτημάτων αποκαλείται «διανοητικό blitzkrieg» (πόλεμος-αστραπή). Όμως εκτός από τον θαυμασμό, η νεαρή κοπέλα έγινε στόχος και πολλών καυστικών σχολίων, έτσι μια εφημερίδα κυκλοφόρησε με τίτλο: «Γιατί τόσοι πολλοί μισούν αυτό το κορίτσι απλά επειδή είναι έξυπνο;».

Τα Νέα

Comments 0 σχόλια »

thisauros_ekt.jpgΟ πρώτος Θησαυρός Ελληνικών Όρων που διατίθεται ελεύθερα στο Διαδίκτυο (διατίθεται και σε cd-rom μορφή)  περιλαμβάνει ένα ελεγχόμενο λεξιλόγιο γενικής ορολογίας με τις κάθετες (ιεραρχικές) και οριζόντιες συσχετίσεις μεταξύ των εννοιών, και απόδοση των όρων και στην αγγλική γλώσσα. Σχεδιάστηκε με βάση διεθνή πρότυπα και υποστηρίζει την αναζήτηση και ανάκτηση πληροφοριών.

Η ανάπτυξη του Θησαυρού ξεκίνησε στις αρχές του 2002, μετά την ολοκλήρωση από το ΕΚΤ της ελληνικής μετάφρασης της 13ης συνοπτικής έκδοσης της Δεκαδικής Ταξινόμησης Dewey.

via

Comments 0 σχόλια »

coverfig.jpg Σας έχει τύχει να μυρίσετε την «καινουργίλα» καθώς μπαίνετε στο ολοκαίνουργο αυτοκίνητό σας. Αν ξέρεατε ότι αυτή η μυρωδιά είναι εξαιρετικά βλαβερή;

Επικίνδυνες για την υγεία χημικές ενώσεις εντόπισαν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Κρήτης σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους στην Αθήνα και στο Ηράκλειο Κρήτης.
Οπως προέκυψε από τις μετρήσεις των ειδικών,η έκθεση των πολιτών σε πολυβρωμιωμένους διφαινυλαιθέρες (Ρolybrominated Diphenyl Εthers – ΡΒDΕ)- τοξικές ουσίες που ενοχοποιούνται για ορμονικές διαταραχές, νευρολογικά προβλήματα,όγκους στο ήπαρ και άλλες βλάβες- είναι μεγαλύτερη στους εργασιακούς χώρους, κυρίως σε γραφεία όπου υπάρχουν ηλεκτρονικοί υπολογιστές, σε καταστήματα πώλησης ηλεκτρονικών συσκευών και στα Ιnternet cafes.Στα σπίτια και στους εξωτερικούς χώρους τα… μηχανάκια των μετρήσεων έδειξαν μικρότερες συγκεντρώσεις.Υψηλά ήταν και τα επίπεδα των ΡΒDΕ στο εσωτερικό των αυτοκινήτων,κυρίως των νεοτέρων σε ηλικία.

Το Βήμα

Comments 0 σχόλια »

video-copy.jpgΟι Μέγας Αλέξανδρος, Αριστοτέλης, Ελευθέριος Βενιζέλος, Ιωάννης Καποδίστριας, Κωνσταντίνος Καραμανλής, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Γεώργιος Παπανικολάου, Περικλής, Πλάτωνας και Σωκράτης, είναι με αλφαβητική σειρά οι δέκα δημοφιλέστεροι Έλληνες και Ελληνίδες όλων των εποχών, όπως αναδείχθηκαν απο τις ψήφους του κοινού.

Η ψηφοφορία για την επιλογή του μεγαλύτερου Έλληνα, ήδη ξεκίνησε και θα διαρκέσει έως τις 18 Μαΐου.

Η ψηφοφορία θα γίνεται μέσω της ιστοσελίδας greatgreeks.skai.gr, μέσω σταθερού τηλεφώνου στο 9011- 40 50 -40 και μέσω sms στο 19-400, γράφοντας Ε κενό και τον αριθμό που αντιστοιχεί στον κάθε Έλληνα.

Αναλυτικότερα πληροφορίες για την ψηφοφορία στην ιστοσελίδα της εκπομπής.(greatgreeks.skai.gr).

Από την ερχόμενη Δευτέρα 2 Μαρτίου και κάθε Δευτέρα στις 10 το βραδυ, θα προβάλλεται ξεχωριστά, ο καθένας απο τους 10 επικρατέστερους Έλληνες.

Πηγή: ΣΚΑΪ

Comments 0 σχόλια »

Τις προάλλες αναφερθήκαμε σε Χρυσές δουλειές με ένα «ποντίκι». Σήμερα διαβάζουμε στην Καθημερινή για το iSteam: Μία ελληνική εφαρμογή που κατακτά το iPhone

isteam.jpgΑπό τις χιλιάδες εφαρμογές που μπορεί να βρει κάποιος στο AppStore, την υπηρεσία της Apple για το iPhone, τη μεγαλύτερη απήχηση δεν έχουν εκείνες με κάποια περιορισμένη, έστω, λειτουργικότητα για τη διάσημη πλέον συσκευή. Αντίθετα, στην πρώτη θέση των προτιμήσεων των χρηστών κυριαρχούν «ψυχαγωγικές» εφαρμογές που χρησιμοποιούν την οθόνη αφής του κινητού τηλεφώνου για να προσομοιώσουν ένα ποτήρι που γεμίζει με μπύρα, ή για να παράγουν παράξενους, αδιάκριτους ήχους με το άγγιγμα της οθόνης.

Μία εφαρμογή τέτοιου χαρακτήρα, το iSteam, ανεπτυγμένη εξ’ ολοκλήρου από τρεις Έλληνες, παρέμεινε για αρκετές ημέρες στην κορυφή των προτιμήσεων των χρηστών του AppStore, προκαλώντας θετικά σχόλια από εξειδικευμένα sites και blogs του εξωτερικού. Η λειτουργία της συγκεκριμένης εφαρμογής είναι απλή: Φυσώντας στο ακουστικό του iPhone, η οθόνη αφής του τηλεφώνου θαμπώνει με ατμούς. Στη συνέχεια ο χρήστης καθαρίζει τους ατμούς με το χέρι του, όπως ακριβώς θα σκούπιζε ένα θαμπωμένο τζάμι, αποκαλύπτοντας και πάλι την επιφάνεια της οθόνης, με τρόπο όμως τόσο ρεαλιστικό ώστε δε λείπουν ακόμη και οι σταγόνες υγροποιημένου ατμού που κυλούν στην οθόνη, υπακούοντας μάλιστα απόλυτα τους νόμους της φυσικής και της βαρύτητας. Είναι κάτι τόσο απλό, δεν έχει στην κυριολεξία καμία ουσιαστική χρησιμότητα, δεν υπάρχει κανένας εμφανής λόγος για να το έχει κάποιος στο κινητό του – πόσο μάλλον να πληρώσει ένα δολάριο για να το αποκτήσει – και όμως, την Πρωτοχρονιά το iSteam ήταν κύρια είδηση του Gizmodo.com και μέχρι σήμερα έχει γίνει τρεις φορές πρωτοσέλιδο στο Digg.com.

Comments 0 σχόλια »

O Billy Collins, διακεκριμένος Αμερικανός ποιητής διαβάζει το ποίημα του «Οι νεκροί» ενώ παρακολουθούμε ένα  animation του Juan Delcan of Spontaneous.

Στο youtube μπορείτε να δείτε αρκετές τέτοιες προσπάθειες animated poetry.

The dead are always looking down on us, they say,
while we are putting on our shoes or making a sandwich,
they are looking down through the glass-bottom boats,
of heaven as they row themselves slowly through eternity.
They watch the tops of our heads moving below on earth,
And when we lie down in a field or on a couch,
Drugged perhaps by the hum of a warm afternoon,
They think we are looking back at them,
which makes them lift their oars and fall silent and wait,
like parents, for us to close our eyes. 

Comments 0 σχόλια »

sports_tv2-193x300.jpgΗ Μαριάννα Τζιαντζή από τη στήλη της στην Καθημερινή ζωγραφίζει το μέλλον μας:
Η νέα φτώχεια δεν θα είναι ρακένδυτη. Χάρη στα χαμηλά μεροκάματα της Κίνας, τα παπούτσια και τα ρούχα θα παραμείνουν προσιτά, έστω και πλαστικά και, επομένως, μάλλον δεν θα επανεμφανιστούν οι μπουγαδοκλέφτες. Πιο αισθητή θα είναι η νέα οικονομική και επαγγελματική τάξη πραγμάτων στους τομείς της υγείας, της παιδείας, των μετακινήσεων και της κατοικίας, της φροντίδας των παιδιών και των ηλικιωμένων. Χάρη στις νέες προσφορές, όλο και πιο πολλοί θα μιλούν «απεριόριστες ώρες» με το κινητό τους, χωρίς ο συνομιλητής τους να βλέπει τα χαλασμένα δόντια τους. Αναμενόμενες είναι οι αλλαγές στη σχέση πόλης και υπαίθρου, ενώ το κοτέτσι θα αποδειχτεί πιο χρήσιμο από το μπάρμπεκιου ή την πισίνα. Η επιστροφή στο χωριό θα είναι η νέα μορφή υποχρεωτικού οικοτουρισμού.

Κορίτσια και αγόρια από σπίτι. Οι άνεργοι μάλλον δεν θα συνωστίζονται στις αίθουσες διαλέξεων, στις γκαλερί, στις πολιτικές εκδηλώσεις, στις παρουσιάσεις βιβλίων (εκτός και αν ακολουθεί μπουφές). Μια παλιά μόδα, το οικουρείν ή cocoonig, επανέρχεται με νέο περιεχόμενο, καθώς όλο και πιο πολύ θα αποφεύγουμε την έξοδο και τα έξοδα. Με την έλευση της ψηφιακής τηλεόρασης, με την τιμή των συσκευών full high definition να μειώνεται και τον αριθμό των καναλιών να πολλαπλασιάζεται και με τον άφθονο ελεύθερο (για την ακρίβεια, άνεργο) χρόνο, η τηλεθέαση θα αυξηθεί. Πολλοί θα τη βρίσκουν διαδικτυακά ? εξάλλου, η ψηφιακή κοινωνική δικτύωση είναι πιο βολική από τα πάρτι ρεφενέ της Κατοχής. Οι εικονικοί φίλοι του Facebook είναι και πιο οικονομικοί.Αντί για ουρές στα συσσίτια, αντί για καραβάνια κατεστραμμένων αγροτών που θα παίρνουν τον δρόμο για τη Δύση, όπως στα «Σταφύλια της οργής», αντί για τη γαλακτερή λάμψη της ασπρόμαυρης τηλεόρασης, όπως τη διακρίναμε πίσω από τα ξένα τζάμια, τώρα η απατηλή φυγή από την ύφεση θα είναι η καθήλωση μπροστά σε οθόνες υψηλής ευκρίνειας. Η Ελίζαμπεθ Γουόρεν, μια Αμερικανίδα νομικός ειδικευμένη στις πτωχεύσεις, λέει ότι «η Νέα Υφεση θα είναι σε μεγάλο βαθμό αόρατη καθώς οι άνθρωποι θα βιώνουν τη στέρηση ιδιωτικά, όχι στη δημόσια σφαίρα». Η αγορά προσφέρει άφθονα υλικά συσκευασίας και έτσι η νέα φτώχεια θα είναι αμπαλαρισμένη: θα την κρύβουν οι τοίχοι του σπιτιού, τα παλιά καλά μας ρούχα, τα γκατζετάκια και οι μικροσυσκευές μας, τα μεταπτυχιακά μας και τα αγγλικά που μάθαμε στα κόλετζ.

Αν αντέχετε τα δύσκολα στο βίντεο θα δείτε ένας οδοντίατρο του δρόμου επί το έργον στην Ινδία…

Comments 0 σχόλια »

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων