Αρχείο για 7 Φεβρουαρίου, 2009

Τι ωραίος τρόπος να ξεκινάς τη μέρα σου…

Comments 0 σχόλια »

ath.jpgΟ Φώτης Γεωργελές στο edito της AthensVoice παρεμβαίνει στον διάλογο για την παιδεία: ” Όλα τα προηγούμενα χρόνια, άλλωστε, συζητούσαν για το ποιοι είναι υπέρ και ποιοι κατά στο να έρθουν ξένα πανεπιστήμια στην Ελλάδα. Δεν συζητούσαν τι πρέπει να γίνει για να βελτιωθεί η δημόσια παιδεία που πάσχει, αλλά αν εκτός από τη δημόσια θα επιτραπεί και η ιδιωτική. Αν θα ?ρθει το Χάρβαρντ στην Ελλάδα. Είναι όπως με την Ολυμπιακή. 20 χρόνια οι «καλοί» αντιστέκονται και εμποδίζουν τους «κακούς» να την ιδιωτικοποιήσουν και όταν λένε ότι την πουλάνε, διαπιστώνουν ότι δεν την παίρνει τσάμπα ούτε η αεροπορία του Μπαχρέιν.
Έτσι συνεχίζεται η ζωή με ψεύτικα διλήμματα. Η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση που είναι υποχρεωτική, επιτρέπεται να είναι και ιδιωτική, αλλά η τριτοβάθμια, που στο φινάλε είναι και προαιρετική, δεν πρέπει, εκεί υποκριτικά εντοπίσαμε το πρόβλημα.
Στην πραγματικότητα, ένας μόνο στόχος υπάρχει. Τα ψεύτικα διλήμματα να αποκρύπτουν την πραγματικότητα, τις απαιτήσεις της αληθινής ζωής. Είναι όλα τόσο απλώς μια παράσταση, ώστε σχεδόν με χιούμορ, μετά από 5 χρόνια, η κυβέρνηση ξαναρχίζει το διάλογο από «μηδενική βάση». Σαν να μην έγιναν όσα έγιναν τόσα χρόνια. Ξανά από την αρχή. Άρθρο 16, άσυλο. Αλλαγή εκλογικού νόμου. Πάρτε θέση. Να ψηφίσουμε. Μια προσομοίωση πολιτικής ζωής για αφελείς, την ώρα που τα πραγματικά προβλήματα μένουν καλά κρυμμένα στο σκοτάδι. Στην επόμενη δημοσκόπηση η παράσταση νίκης θα συζητιέται στα τηλεοπτικά παράθυρα, αλλά ο βαθμός απαισιοδοξίας θα έχει φτάσει στο 90 τοις εκατό.”

Comments 0 σχόλια »

01_tr_media_col_gif.gifΣτην ημερίδα του ΙΣΤΑΜΕ για τα νέα μέσα ακούστηκαν ενδιαφέρουσες απόψεις:

«Τα παραδοσιακά ΜΜΕ αδυνατούν να βρίσκονται στον παλμό των γεγονότων κι αυτό δεν οφείλεται μόνο στην υπεροχή του διαδικτύου, αλλά και στην έλλειψη αξιοπιστίας που τα διακρίνει».Νίκος Μεγγρέλης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων.

«Το πιο σημαντικό γεγονός με τα νέα μέσα είναι ότι πολύ περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να μετέχουν ισότιμα και ως συγγραφείς και όχι μόνο ως αναγνώστες στην κοινωνία της γνώσης. Τα δίκτυα επικοινωνιών ισοπεδώνουν παλιές ιεραρχίες της βιομηχανικής κοινωνίας και απομένει να δούμε αν θα συνθέσουν και άλλες».Πάσχος Μανδραβέλης, Δημοσιογράφος της εφημερίδας Η Καθημερινή.

«Στη χώρα μας ζούμε τη δημοσιογραφία της επικοινωνίας. Ο δημοσιογράφος ταυτίζεται με τον εκπρόσωπο ενός χώρου συμφερόντων, τη δημοσιογραφία του σχολίου, του “argument”, που μεταμφιέζει την είδηση σε γνώμη. Πρόκειται για ένα μοντέλο, όπου η πληροφορία λειτουργεί ως πρόφαση ή ως άλλοθι για το αυθαίρετο σχόλιο το οποίο προβάλλεται ως είδηση».Νίκος Μπακουνάκης, Αρχισυντάκτης της εφημερίδας Το Βήμα της Κυριακής.

via

Comments 0 σχόλια »

fear_poster.jpgΟυραγός της Ευρώπης είναι η Ελλάδα όσον αφορά την εγρήγορση των γονέων για την ασφάλεια των παιδιών τους στο Διαδίκτυο. Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είμαστε τελευταίοι στην Ευρώπη στη λήψη των σωστών μέτρων προστασίας και πρώτοι στην επιφύλαξη? «να μην πάθει κάτι το παιδί». Το γνωστόφοβικό σύνδρομο…

Ο μεγαλύτερος φόβος των ελλήνων γονιών είναι ότι τα παιδιά τους βλέπουν πορνογραφικό υλικό στο Διαδίκτυο. Ενώ όταν τα στέλνουν στο περίπτερο για τσιγάρα δε βλέπουν τη βιβλιογραφία…

Σύμφωνα με την έρευνα η Ελλάδα με ποσοστό 90% και η Γαλλία με 87% βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της κατάταξης όσον αφορά τις ανησυχίες των γονιών για την πιθανότητα να βλέπουν τα παιδιά τους πορνογραφικό υλικό στο διαδίκτυο.

Ο δεύτερος φόβος είναι ότι θα πέσουν θύματα προσβλητικών, εκφοβιστικών και εκβιαστικών συμπεριφορών από αγνώστους.

Οι υπερπροστατευικοί έλληνες γονείς φοβούνται σε ποσοστό 70% την πιθανότητα τα παιδιά τους να πέσουν θύματα αποπλάνησης ενώ στη Γαλλία το ποσοστό φτάνει στο 85%.

Ωστόσο παρά τις τόσο έντονες ανησυχίες τους για τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους στο διαδίκτυο, οι περισσότεροι γονείς δεν έχουν αναζητήσει να μάθουν ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να προστατεύσουν το παιδί τους, ενώ αρκετοί δεν γνωρίζουν τις δυνατότητες που δίνει το νέο Μέσο.

Ένα απογοητευτικό 46% των Ελλήνων γονιών δε χρησιμοποιεί ποτέ το διαδίκτυ. Δηλαδή σχεδόν οι μισοί…

Μόνο το 59% φαίνεται να γνωρίζει τι είδος και πόση χρήση του διαδικτύου κάνουν τα παιδιά τους.

Περίπου ο ένας στους 3 (δηλαδή το 35%)δε θέτει κανόνες στη χρήση του διαδικτύου, όταν στην Ευρώπη ο μέσος όρος των γονέων που ρυθμίζουν την χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά τους είναι 25%.

Παρά τους φόβους τους, το 1/3 των Ελλήνων γονέων δεν έχει εγκαταστήσει λογισμικό προστασίας ή παρακολούθησης (monitoring) των δραστηριοτήτων των νεαρών χρηστών στο διαδίκτυο στον υπολογιστή. Στοίχημα ότι δεν ξέρουν πως γίνεται αυτό…

Συνδυάζοντας τα μεγέθη αυτά, η έρευνα αποκάλυψε ότι οι γονείς που δε χρησιμοποιούν και δεν γνωρίζουν το διαδίκτυο ανησυχούν περισσότερο για τις εμπειρίες των παιδιών τους.

Οι Έλληνες γονείς παραμένουν τεχνολογικά αναλφάβητοι, μένοντας και αρκετά πιο πίσω από νέα κράτη- μέλη όπως Ρουμανία, Βουλγαρία, Εσθονία και Πολωνία.

Άρθρο στα ΝΕΑ

Comments 0 σχόλια »

next_media_sign.jpg“Ενώ η ελληνική blogosphere μεγάλωνε καθημερινά και κέρδιζε τις στήλες των παραδοσιακών media με τη φρεσκάδα της και την εναλλακτική ενημέρωση που προσέφερε, το ίδιο το internet έκανε αυτό που ξέρει καλύτερα από οποιοδήποτε Μέσο να κάνει. Δημιουργούσε την επόμενη μέρα του”. Διαβάστε τις ενδιαφέρουσες απόψεις του Περικλή Βανικιώτη για το twitter.

Καθώς η Ελλάδα βρίκεται ολοένα και υπό περισσότερη πίεση η ενίσχυση του διαλόγου, αναμένεται να αυξήσει τη «χρηματιστηριακή αξία» τέτοιων Μέσων (Next Media, τα λέει κάποιος, όχι New Media).

Σίγουρα, το Twitter ταιριάζει πιο πολύ σε ανθρώπους σε δράση στο φυσικό κόσμο συχνά εν κινήσει, ενώ το blogging σε αρκετές περιπτώσεις αφορά ανθρώπους, που επικοινωνούν μέσα από τον προσωπικό τους χώρο. Ενίοτε, το blogging ευνοεί τη σφαίρα της φυσικής μοναχικότητας και της μοναξιάς?

Δεν αποκλείεται στο άμεσο μέλλον να αναδειχθούν νέα πρόσωπα μέσα από μία διαδικασία ζυμώσεων των next media. Ελπίζουμε…

Comments 0 σχόλια »

 profil-bloggers.JPG

Οταν τα blogs έκαναν την εμφάνισή τους, αντιμετωπίστηκαν ως μόδα που σύντομα θα περάσει. Σήμερα, έχουν δεχθεί δριμεία κριτική άλλα και θετικά σχόλια, ενώ, όπως φαίνεται, οι bloggers και τα ιστολόγιά τους θα συνεχίσουν να μας απασχολούν και στο μέλλον.
Ερευνα του sync.gr με τίτλο «Ο χάρτης της ελληνικής blogόσφαιρας» έρχεται να ρίξει φως στο προφίλ των bloggers και να μας γνωρίσει κάποια πράγματα γι αυτούς, αν και οι περισσότεροι παραμένουν «κρυμμένοι» πίσω από την ανωνυμία ή τη ψευδωνυμία.

Οσον αφορά τα δημογραφικά στοιχεία, αυτό που προκύπτει είναι πως 3 στους 4 bloggers είναι άντρες (76%), 2 στα 3 άτομα έχουν εισαχθεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με 23% εξ αυτών να κατέχουν μεταπτυχιακό τίτλο και ένα 8% διδακτορικό.
Η μεγαλύτερη ομάδα των bloggers είναι ιδιωτικοί υπάλληλοι (30%), ενώ η κυρίαρχη ηλικιακή ομάδα είναι η 26-35 ετών, με ποσοστό 39% των ερωτηθέντων. Η συντριπτική πλειοψηφία (90%) δηλώνει κάτοικος Ελλάδας με το 58% να ζει στην Αθήνα και ένα 16% στη Θεσσαλονίκη.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει πως ο τρίτος κατά σειρά κλάδος στον οποίο δραστηριοποιούνται επαγγελματικά οι bloggers είναι τα ΜΜΕ με ποσοστό 10%, ενώ στον κλάδο των νέων τεχνολογιών δραστηριοποιείται το 22% και το 13% στην εκπαίδευση. Επίσης, το 31% δηλώνει ετήσιο εισόδημα κάτω των 20.000 ευρώ.
Σύμφωνα με την έρευνα, κατά το έτος 2007 το 37% ξεκίνησε να μπλογκάρει, ενώ πρωτύτερα ένα 62% συμμετείχε σε φόρουμ συζητήσεων και ένα 33% σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως είναι το myspace. Το 56% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζει το blog του προσωπικό, ενώ το εντυπωσιακό ποσοστό του 26% το χαρακτηρίζει ενημερωτικό.
Το Ιντερνετ με ποσοστό 81% εμπιστεύονται οι bloggers για την καθημερινή τους ενημέρωση και ακολουθεί η τηλεόραση με 29%, το ραδιόφωνο με 27% και οι εφημερίδες με 17%.
Ενα ηχηρό 89% απαντά πως πρέπει να προστατεύεται η ανωνυμία/ ψευδωνυμία των bloggers, ενώ το 50% χρησιμοποιεί ψευδώνυμο. Το 53% γράφει σε blog για να μοιραστεί τις γνώσεις και τις εμπειρίες του και ο αριθμός των επισκεπτών και η προσωπική ικανοποίηση είναι τα κριτήρια με τα οποία κρίνονται επιτυχημένα τα ιστολόγια. Το 35% των ερωτηθέντων απαντά πως τα blog είναι μία μορφή δημοσιογραφίας και το 51% μερικές φορές, ενώ το 49% πάντα διαθέτει επιπλέον χρόνο για να επιβεβαιώσει τα γεγονότα. Τέλος, το 81% των bloggers απαντά πως έγινε πιο γνωστός στον κλάδο του εξαιτίας του blog του.

www.ethnos.gr

Comments 0 σχόλια »

bn_facebook-logo.jpgΣύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Facebook οι χρήστες του από την Ελλάδα έχουν ξεπεράσει το 1,000,000.

Για μια υπηρεσία που μετράει λίγο παραπάνω από 2 χρόνια ζωής ο αριθμός αυτός για τα δεδομένα της χώρας μας είναι απλά ασύλληπτος. Το facebook έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και το βλέπουμε όλοι γύρω μας. Ως πότε όμως; Κανείς δε ξέρει

Comments 0 σχόλια »

skype_logo.jpgΓραπτά μηνύματα, πεντακάθαρες τηλεφωνικές συνομιλίες αλλά και βιντεοκλήσεις- και όλα αυτά χωρίς να πληρώνουμε ούτε ένα ευρώ. Το Skype είναι ένα από τα προγράμματα του κομπιούτερ που μας επιτρέπουν να ερχόμαστε σε επαφή με όλο τον πλανήτη, δωρεάν. Τώρα κυκλοφορεί σε βελτιωμένη έκδοση.

Με το Skype 4.0 ο χρήστης μπορεί να εμφανίζει στην οθόνη μικρότερο τον χώρο όπου τραβάει το βίντεο, σαν «φωτογραφία μέσα στη φωτογραφία». Επίσης έχει στη διάθεσή του μια λωρίδα στην οποία μπορεί να γράφει διευθύνσεις του Διαδικτύου ή να στέλνει μηνύματα στον συνομιλητή του, ενώ μπορεί να αποστέλλει έναν φάκελο σύροντας απλώς το εικονίδιο από την επιφάνεια εργασίας μέσα σε αυτή τη λωρίδα. Βέβαια, ακόμα δεν διαθέτει «μηχάνημα καταγραφής βίντεο μηνυμάτων», όπου οι φίλοι σας μπορούν να αφήνουν βίντεο με αυτά που θέλουν να σας πουν όταν δεν σας βρίσκουν, σύντομα όμως θα ενταχθεί και αυτό στις υπηρεσίες του. Επίσης το Skype προσφέρει την ευκαιρία πραγματοποίησης τηλεφωνικών κλήσεων από το κομπιούτερ στο τηλέφωνο κάποιου για ελάχιστα χρήματα το λεπτό, αλλά σύντομα αναμένεται να μη χρεώνει τίποτα για γραπτά μηνύματα προς κινητά τηλέφωνα όπως κάνουν άλλες ανάλογες υπηρεσίες.

Το Skype 4.0, λένε οι ειδικοί, είναι καλύτερο από ό,τι πριν και δωρεάν. Άραγε θα αποδεχθούμε κάποια στιγμή την ιδέα ότι θα βρισκόμαστε μπροστά σε μια κάμερα κάθε φορά που κάποιος μας καλεί; Μάλλον όχι, εκτιμούν εκείνοι που ξέρουν. Άλλωστε οι βιντεοκλήσεις δεν αντικαθιστούν τα τηλεφωνήματα, αλλά λειτουργούν συμπληρωματικά. Είναι ιδανικός τρόπος για να δούμε από μακριά το καινούργιο σπίτι ενός φίλου μας, να επανασυνδεθούμε με συγγενείς που μένουν μακριά, να γνωρίσουμε ένα μωρό ή κάποιο καινούργιο ταλέντο.

Τα Νέα

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων