Αρχείο για 24 Φεβρουαρίου, 2009

crystal_pc_mouse.jpgΟταν ο γκουρού της ηλεκτρονικής επιχειρηματικότητας Ελληνοαμερικανός Τζέισον Καλακάνις, έλεγε στην «Κ» πριν από λίγες ημέρες ότι «Χωρίς ρίσκο δεν υπάρχει ανταμοιβή, τολμήστε να μεγαλουργήσετε …», δεν ήξερε ότι η φράση του, ήδη, έχει βρει στη χώρα μας πρόσφορο έδαφος. Εχοντας ακολουθήσει τη συμβουλή του πολύ πριν διατυπωθεί, το ίδιο τονίζουν σήμερα στην «Κ» νέοι που τόλμησαν να επενδύσουν στις νέες τεχνολογίες και το Ιντερνετ απολαμβάνοντας σήμερα την επιτυχία των εμπνεύσεών τους. «Αρκεί μια ιδέα», λένε, «μια ιδέα μπορεί να σε οδηγήσει παντού. Ακολουθήστε το ένστικτό σας, τα νέα μέσα μάς δίνουν απεριόριστες δυνατότητες». Εχοντας δημιουργήσει και «ανεβάσει» από ιστοσελίδες αγοραπωλησίας αυτοκινήτων και δημοπρασιών έως site ανάπτυξης «προχωρημένων» λογισμικών με εφαρμογές έως πρότινος αδιανόητες, μια γενιά νέων ανθρώπων στη χώρα μας δεν φαίνεται να αρκείται στα «700 ευρώ» και στα περιορισμένα περιθώρια ανέλιξης και αναγνώρισης στις «συμβατικές» εταιρείες. Μπορεί ακόμη να απέχουμε πολύ από τα επίπεδα νέας επιχειρηματικότητας άλλων κρατών, όμως το βέβαιο είναι ότι, επιτέλους, «κάτι κινείται κι εδώ». «Είναι ένας ανατροφοδοτούμενος κύκλος», λέει στην «Κ» ο Νίκος Αναγνώστου, δημιουργός του greekstartups.com, του νέου online καταλόγου των ελληνικών startup εταιρειών (όπως είναι ο διεθνής όρος για τις νεοσύστατες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο του Ιντερνετ, των νέων τεχνολογιών, της καινοτομίας), που μετρά περίπου 40 καταχωρίσεις. «Οσο ο κόσμος βλέπει τέτοιες προσπάθειες να υλοποιούνται ?και κυρίως να πετυχαίνουν? τόσο περισσότερο αυτή η ομάδα θα μεγαλώνει. Εχουν υπάρξει πάντως εξαιρετικά πρωτότυπες σχετικές απόπειρες στη χώρα μας». Η «Καθημερινή» παρουσιάζει σήμερα ορισμένες από αυτές.

Comments 1 σχόλιο »

zero-visibility2.jpgΗ κυρία Χριστίνα Κουλούρη, καθηγήτρια Νεότερης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου παρεμβαίνειστο διάλογο για την παιδεία γράφοντας για υπερπαραγωγή απόψεων αλλά ορατότητα μηδέν

Οι εικόνες των βανδαλισμών, η αναίτια βία, η υποβάθμιση των πτυχίων, η απαξίωση των πανεπιστημιακών δασκάλων αποτελούν αναμφίβολα συμπτώματα της γενικευμένης κρίσης στην εκπαίδευση (αλλά και στην κοινωνία συνολικά). Το βασικό και πιο ανησυχητικό σύμπτωμα αυτής της κρίσης, ωστόσο, είναι το άγχος των νέων παιδιών, η ανασφάλεια και τα ψαλιδισμένα φτερά τους. Φτάνουν στο Πανεπιστήμιο χωρίς πυξίδα. Εχουν συνθλιβεί τα προηγούμενα χρόνια για να πετύχουν έναν στόχο που οι περισσότεροι δεν τον έχουν επιλέξει. Μια φυγόκεντρος επιλογή τούς έχει πετάξει σε τμήματα της επαρχίας που μοιάζουν με πνευματική εξορία. Και δεν μπορούν να οραματιστούν ένα μέλλον. Στην περίπτωση της ανώτατης εκπαίδευσης η εξάντληση της συζήτησης στα περί ασύλου είναι υποκριτική. Προφανώς υπάρχει ζήτημα και εκεί. Δεν λύνεται ωστόσο μόνο με νομικές ρυθμίσεις. Το πρόβλημα δεν έγκειται στην έλλειψη νόμων αλλά στη μη εφαρμογή τους ή σωστότερα στην επιλεκτική εφαρμογή τους.

Comments 0 σχόλια »

livewire.jpgΕνα αλλιώτικο δίκτυο κοινωνικοποίησης για παιδιά και εφήβους που πάσχουν από σοβαρές αρρώστιες και που έχουν ειδικές ανάγκες δημιούργησε ένας αυστραλέζικος οργανισμός, με την ελπίδα, μέσω αυτού, να απαλύνουν κάπως τα προβλήματα που έχουν. Το www.livewire.org.au έχει περίπου μια εβδομάδα ζωής και αμέσως το παραλλήλισαν με το δημοφιλές Facebook. «Είναι μια προσπάθεια να κάνουμε αυτά τα παιδιά να νιώσουν ότι δεν υστερούν σε τίποτα από τους συνομηλίκούς τους. Δημιουργώντας e-φιλίες πιστεύουμε ότι είναι ευκολότερο να αντεπεξέλθουν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Η εφηβεία είναι από μόνη της δύσκολη υπόθεση, πόσο μάλλον όταν υπάρχουν προβλήματα υγείας. Και το Livewire μπορεί να λειτουργήσει θετικά, χωρίς τους φόβους που επιφυλάσσουν τα αντίστοιχα MySpace και Facebook», ανέφερε στο Reuters ο διευθυντής τους site Ομάρ Καλίφα.

Από τη στήλη της Μ. Μυστακίδου στην Ελευθεροτυπία

Comments 0 σχόλια »

newslifecycle.jpgΤο Nylon μας παρουσιάζει τον κύκλο της ψηφιακής ενημέρωσης.

Η βασική ιδέα προέρχεται από το άρθρο για το ?διαμάντι των ειδήσεων? (news diamond) του Paul Bradshaw. Σύμφωνα με το μοντέλο του Ινδού blogger Mishra, ο κύκλος που ακολουθεί συνήθως κάθε μη προγραμματισμένη είδηση είναι ο παρακάτω:

1. Twitter Alert: Κάποιος που βρίσκεται κοντά στην είδηση (γεωγραφικά ή με άλλο τρόπο) στέλνει μια σύντομη ενημέρωση μέσω του Twitter.

2. Blog Post: Ειδησεογραφικοί οργανισμοί και bloggers πιάνουν την είδηση και γράφουν ένα σύντομο σχετικό post, συνήθως με ένα link στο Tweet ή την φωτογραφία που στάλθηκε μέσω του Twitter.

3. Άρθρο / Πακέτο: Οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί θα μετατρέψουν την είδηση σε άρθρα 300 (συνήθως) λέξεων για τις εφημερίδες ή τα portals τους ή σε 3λεπτα (συνήθως) ρεπορτάζ για την τηλεόραση.

4 Πλαίσιο: bloggers, παραδοσιακά Media, και μέλη της Wikipedia θα αρχίσουν αμέσως να συλλέγουν επιπλέον πληροφορίες και συνοδευτικό υλικό που δημιουργεί μια πλήρη εικόνα γύρω από την είδηση.

5. Ανάλυση: bloggers και παραδοσιακά Media προσφέρουν ανάλυση σε βάθος γύρω από το θέμα, και τα Media (συνήθως) ζητούν συνεντεύξεις από τους bloggers που έβγαλαν πρώτοι την είδηση ή έχουν να προσφέρουν μια ενδιαφέρουσα οπτική στο θέμα.

6. Διάλογος: η συζήτηση συνεχίζεται στα σχόλια των blogs και των portals (σ. δική μου – ναι, όλα τα παραδοσιακά Media θα επιτρέπουν το σχολιασμό, δεν το συζητάμε αυτό?), στο Twitter, σε social networks, σε social voting και social bookmarking ιστοσελίδες.

7. Customization. Όλο το θέμα, μέσα από όλες τις πιθανές μορφές και πηγές, θα είναι διαθέσιμο σαν αρχείο ώστε να είναι εύκολα αναζητήσιμο, σε RSS Feeds και άλλες μορφές, ώστε να γίνεται mashup με άλλες πληροφορίες.

Comments 0 σχόλια »

logo_to_vima_online.gifΔιαβάζουμε για τις εξελίξεις στο ΒΗΜΑ  στο mediablog. Οι επιτελείς της εφημερίδας, που συμμετέχουν στα συνέδρια της WAN, έχουν καταλάβει ότι η έντυπη ενημέρωση σε λίγα χρόνια θα είναι παρελθόν, καθως τα νέα που δημοσιεύονται στην εφημερίδα είναι παλιά και τα άρθρα γνώμης δεν αρκούν για να επιβιώσει ένα καθημερινό φύλλο. Έτσι, η εφημερίδα που διαθέτει κύρος και βαρύτητα σκοπεύει να επικεντρώσει την προσπάθεια του προσωπικού της στο internet βάζοντας το ως προτεραιότητα.
Στα πρότυπα του βρετανικού GUARDIAN, που από το 2006 εφαρμόζει την πρακτική του ?web-first?, φαίνεται να κινούνται οι επιτελείς του ΒΗΜΑΤΟΣ, καθώς αποφάσισαν να δίνουν προτεραιότητα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας για όσες ειδήσεις δεν ?αντέχουν? ως την έντυπη έκδοση.

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων