Αρχείο για 9 Φεβρουαρίου, 2009

eesi.jpgΣάλος ξέσπασε στο Ελληνικό διαδίκτυο και οι δημοσιεύσεις δίνουν και παίρνουν σχετικά με τις δραστηριότητες της Ε.Ε.Χ.Ι.(Ένωση Ελλήνων Χρηστών Ίντερνετ) η οποία αποτελεί μια Μ.Κ.Ο. που ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 90 από μερικές δεκάδες πολιτών και λειτούργησε αρχικά σαν παροχέας internet. Πρόκειται δηλαδή για μια καθαρά ιδιωτική πρωτοβουλία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία “η ονομασία της είναι νομικά κατοχυρωμένη κι ως εκ τούτου είναι νομότυπη. Σήμερα η Ε.Ε.Χ.Ι. είναι ουσιαστικά ανενεργή και περιορίζεται σε δευτερευούσης σημασίας δραστηριότητες. Το θέμα όμως που προκύπτει σήμερα με την Ε.Ε.Χ.Ι. δεν είναι νομικό, αλλά ηθικό. Ο κύριος Βασιλάκος με όχημα αυτή οργάνωση και….την ιδιότητα του προέδρου της, ουσιαστικά μιλάει (σε διάφορες δημόσιες συζητήσεις ή συνεντεύξεις), ούτε λίγο ούτε πολύ, εξ ονόματος όλων των Ελλήνων χρηστών του ίντερνετ (κι εξ ονόματός σου φυσικά αγαπητέ αναγνώστη, που διαβάζεις αυτό το κείμενο), χρησιμοποιώντας τον επίτηδες ασαφή και θολό όρο «εμείς», αποφεύγοντας επιδέξια να αποσαφηνίσει ποιους ακριβώς εννοεί με το «εμείς», αφήνοντας έτσι να πλανάται η ιδέα στον κάθε αδαή (όπως εμένα πριν μερικά χρόνια), ότι όντως αυτός ο κύριος εκπροσωπεί το σύνολο των Ελλήνων χρηστών του διαδικτύου κι όχι τα μέλη (και μόνο αυτά) της οργάνωσής του.

Κι αν το καλοσκεφτεί κανείς, ο κύριος αυτός, καπηλευόμενος την ιδιότητα αυτή που επικαλείται, κάτω απ? αυτόν τον ασαφή όρο «εμείς», έχει de facto αναγνωρισθεί από τα ΜΜΕ (κι όχι μόνο) ως πραγματικός εκπρόσωπος των Ελλήνων χρηστών του διαδικτύου, αποκομίζοντας φυσικά την προσωπική αναγνωρισιμότητα, με ότι συνεπάγεται αυτή? Είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα είσαι ότι δηλώσεις. Ο κ. Βασιλάκος δηλώνει: Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χρηστών Internet, αρχισυντάκτης τεχνολογίας στο In.gr ο οποίος ?κάνει πρώτα τεχνολογία και μετά δημοσιογραφία? στην Ψηφιακή Ελλάδα στην Ετ1, στο Δελτίο Ειδήσεων της ΝΕΤ και στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.”

Πηγή: Bobit

Comments 0 σχόλια »

Από το Καζακστάν μέχρι τον Καναδά «Η Σκόνη του Χρόνου» μιλάει για την αέναη αγάπη στις καρδιές των ανθρώπων, για τις μετακινήσεις των πληθυσμών χθες και σήμερα, για τα μεγάλα γεγονότα που σημάδεψαν τον 20ό αιώνα. Ισως η πιο συναισθηματική ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου, δίνει μαθήματα αγάπης και Ιστορίας και ταξιδεύει τους θεατές υπαρξιακά και χιλιομετρικά. Το ταξίδι και ο μεγάλος δρόμος είναι συνδεδεμένα με τον ίδιο όπως η Ιστορία, η ανθρώπινη μοίρα και η ποίηση με τις ταινίες του. Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος και οι διεθνούς φήμης ηθοποιοί και συνεργάτες του διέγραψαν ατέλειωτες χιλιομετρικές αποστάσεις, καθώς το σενάριο της 13ης ταινίας του, «Η Σκόνη του Χρόνου», εξελίσσεται από τη Ρωσία και το Καζακστάν μέχρι τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες, με στάσεις σε Αθήνα, Βερολίνο, Ρώμη.

Mε αφορμή τη «Σκόνη του Χρόνου» ο Θόδωρος Αγγελόπουλος σημειώνει: «Πέρασαν τριάντα χρόνια σχεδόν από την πρώτη ταινία. Παραφράζοντας τον Ελιοτ, θα μπορούσα να πω: Να ?μαι λοιπόν πιο πέρα, πιο μακριά από του δρόμου τα μισά. Τα χρόνια μου σπαταλημένα τα πιο πολλά ανάμεσα σε θυμούς της Ιστορίας, πασχίζοντας ακόμα να μάθω να χρησιμοποιώ εικόνες. Και κάθε μου προσπάθεια μια καινούργια αρχή και μια μορφή αποτυχίας γιατί μαθαίνουμε μόνο όταν δεν χρειάζεται να εκφραστούμε πια. Ετσι το κάθε τόλμημα ένα ξεκίνημα καινούργιο μέσα στης ανακρίβειας των αισθημάτων τον γενικό χαμό. Μέσα στου πάθους τις ασύντακτες ορδές. Μια έφοδος στο άναρθρο. Να βρεθεί ξανά αυτό που χάθηκε, και βρέθηκε, και χάθηκε πάλι. Να βρεθεί ξανά… In my end is my beginning».

Από τον Ελεύθερο Τύπο

Από τις 12 Φεβρουαρίου στους κινηματογράφους

Comments 0 σχόλια »

giatromanolakisΟ καθηγητής κ. Γιώργης Γιατρομανωλάκης μετά από μία επίσκεψη σε σχολείο σχολιάζει στο Βήμα:

Ομως το πρόβλημά μας είναι το «άδικο εξεταστικό σύστημα» ή το παντελώς άδικο, ανορθολογικό και αντιπαραγωγικό εκπαιδευτικό μας σύστημα; Το ζήτημα είναι να δοθούν πολλές ευκαιρίες στους υποψηφίους ή να δοθεί η ευκαιρία και τα μέσα σε όλα τα παιδιά να σπουδάσουν ό,τι καθένα τους επιθυμεί, και κυριότατα να τους δοθεί η ευκαιρία να βρουν δουλειά, αφού τελειώσουν; Και τι στην ευχή σημαίνει αυτή η «αποσύνδεση» του σχολείου από τις εξετάσεις; Θα περιορισθεί λ.χ. αυτή η εκπαιδευτική μονοκαλλιέργεια (ας μου επιτραπεί) όπου όλοι πρέπει τα μάθουν όλα είτε το θέλουν είτε όχι; Θα εξακολουθήσουν τα αναλυτικά προγράμματα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση να θυμίζουν σταχανοβισμό, όπου καλός καθηγητής είναι εκείνος που καλύπτει ή ξεπερνά τη «νόρμα» αδιαφορώντας για την ποιότητα;

Ας παρακάμψει ο υπουργός τη γεμάτη φοβίες ΟΛΜΕ και ας επισκεφθεί έναν οποιονδήποτε σύλλογο καθηγητών της επικράτειας για να μάθει από πρώτο χέρι πως τα «πλάνα» και οι «νόρμες» της ύλης σκοτώνουν την εκπαίδευση. Η μάθηση δεν μπορεί να είναι ποσοτική, ή μόνο ποσοτική. Τη λογοτεχνία δεν τη διδασκόμαστε ποσοτικά, ούτε μαθαίνουμε τη γλώσσα με κουτάκια πολλαπλών ερωτήσεων. Η εκπαίδευση δεν αρχίζει, ούτε τελειώνει με τις εξετάσεις. Ολες οι βαθμίδες, όλα τα προγράμματα πρέπει να έχουν συνοχή. Εχουν τα σημερινά; Τέλος, αυτή η όποια και όποτε έρθει «αποσύνδεση» των δαιμονικών εξετάσεων από το αγαθό σχολείο θα γίνει τζάμπα; Με τις αρχές της γνωστής μας «δωρεάν Παιδείας»;

Comments 1 σχόλιο »

500_euro_noten.jpgΔιαβάζουμε στο Βήμα για πολυνομοσχέδιο«σκούπα» του υπουργείου Παιδείας που έχει σταλεί για έγκριση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Σε περίοδο λιτότητας, οι σχολικοί σύμβουλοι των σχολείων αναβαθμίζονται μισθολογικά και προβλέπεται ότι θα παίρνουν αύξηση 400 ευρώ μηνιαίως αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου 2008! Η σχετική διάταξη προβλέπει ότι οι σχολικοί σύμβουλοι που τοποθετούνται ως προϊστάμενοι των τμημάτων επιστημονικής-παιδαγωγικής καθοδήγησης των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης δικαιούνται από 1ης Ιανουαρίου 2008 επίδομα 400 ευρώ μηνιαίως.

Οι 13 περιφερειάρχες εκπαίδευσης της χώρας αποκτούν τα προνόμια που έχουν τα ανώτατα στελέχη στον χώρο της Παιδείας, τα οποία όμως έχουν αξιολογηθεί και επιλεγεί βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων. Στη σχετική διάταξη αναφέρεται ότι στους περιφερειακούς διευθυντές εκπαίδευσης θα καταβάλλονται πλέον αποδοχές ίσες με τις συνολικές αποδοχές του γενικού διευθυντή της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου Παιδείας.

Από τα στελέχη άρχισε η αναβάθμιση. Μήπως όμως θα σταματήσει σε αυτή τη βαθμίδα; Για λόγους λιτότητας πάντα…

ΥΓ σας έβαλα ως εικονογράφηση το πεντακοσάρικο, για την περίπτωση που αγνοείτε το χρώμα του…

Comments 0 σχόλια »

la_rotonda_vicenza.jpgΚύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα του Παλλάντιο, ο συστηματικός σχεδιασμός των ιδιωτικών δωματίων στην κατοικία και η χρήση της πρόσοψης του ελληνορωμαϊκού ναού ως πρόπυλο σε κτίρια που προορίζονταν για κατοικίες. Αυτό το στοιχείο της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής των δημοσίων κτιρίων και ναών είναι που ορίζει τα περίφημα έργα του στη Βενετία: τις δύο μεγάλες εκκλησίες, San Giorgio Maggiore, που σχεδιάστηκε το 1565 και Il Redentore 1576-7. Ωστόσο, τα καλύτερα έργα που ο Παλλάντιο κληροδότησε στον κόσμο είναι κατοικίες στη Βιτσέντσα ή γύρω απ? αυτήν. Μπορεί η έκδοση Quattro Libri dell? Architettura (Τέσσερα βιβλία αρχιτεκτονικής) του Παλλάντιο να επέτειναν τη φήμη του και τη φήμη του έργου του, ωστόσο, κτίρια σαν το Παλάτσο Κιερικάτι (γύρω στα 1550) ή τη Βίλα Ροτόντα (1550-1) θα συγκαταλέγονται πάντα ανάμεσα στα πιο «περίτεχνα» που σχεδιάστηκαν ποτέ. Ειδικά η βίλα Ροτόντα στη Βιτσέντσα παραμένει το πιο διάσημο κτίριο του είδους, εξακολουθεί να επηρεάζει πολλά σχέδια και να αποτελεί σημαντική πηγή έμπνευσης για τους σημερινούς αρχιτέκτονες.

Άρθρο στην Καθημερινή της κ. Ευαγγελίας Παπούλια  ιστορικού τέχνης, μεταπτυχιακής φοιτήτριας στο Courtauld Institute of Art του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

Comments 0 σχόλια »

archaeology.jpg

Είναι ευρέως διαδεδομένο ότι το Google Earth απευθύνεται σε κάθε χρήστη του Iντερνετ που αναζητεί χάρτες, γεωγραφικές πληροφορίες και δορυφορικές ή εναέριες φωτογραφίες από οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη ? γεγονός που εξηγεί γιατί περισσότερα από 400 εκατομμύρια άτομα έχουν «κατεβάσει» την εφαρμογή στον υπολογιστή τους. Ωστόσο, ότι τα τελευταία χρόνια αυξάνεται και ο αριθμός των αρχαιολόγων που χρησιμοποιούν το Google Earth στις έρευνές τους είναι κάτι που ούτε οι προγραμματιστές της Google είχαν αρχικά φανταστεί.

Κι όμως, ανακαλύψεις κτιρίων στη Συρία που χρονολογούνται από το 6000 π.Χ., εμπορικών δρόμων που χαράχθηκαν στο Περού πριν από 10.000 χρόνια ?ακόμη και οικημάτων από πόλεις στο Αφγανιστάν οι οποίες καταστράφηκαν τον 12ο αιώνα μ.Χ.? οφείλονται σε σημαντικό βαθμό σε αυτήν την υπηρεσία γεωγραφικής πλοήγησης. Υπηρεσία που επιτρέπει στους αρχαιολόγους να μελετήσουν από «υψόμετρο» μερικών εκατοντάδων μέτρων μεγάλες εκτάσεις, ψάχνοντας για ίχνη αρχαίων κτισμάτων ή για άλλες ενδείξεις οι οποίες να φανερώνουν ότι εκεί ήκμασε στο παρελθόν κάποιος πολιτισμός.

Ρωμαϊκή Εγνατία Οδός

Βέβαια, η δορυφορική αρχαιολογία δεν στηρίζεται κατά κανόνα στο Google Earth. Για τις έρευνές τους οι ειδικοί χρησιμοποιούν εικόνες υψηλής ανάλυσης από δορυφόρους, όπως έκαναν πρόσφατα Eλληνες επιστήμονες, με αποτέλεσμα να ανακαλύψουν ένα τμήμα της ρωμαϊκής Εγνατίας Οδού που συνέδεε τους Φιλίππους της Καβάλας με την Αμφίπολη Σερρών.

Άρθρο του Κώστα Δεληγιάννη  στην Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων