Αρχείο για 26 Φεβρουαρίου, 2009

Αυτό το μικρό βίντεο πέντε λεπτών, δημιουργήθηκε από τον Reza Dolatabadi ως εργασία για την αποφοίτηση του από το κολέγιο. Χρειάστηκε πάνω από δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί και αποτελείται από 6.000 μεμονωμένα έργα ζωγραφικής που παρουσιάζονται με μια συχνότητα στο βίντεο, 20 ανά δευτερόλεπτο.

Comments 0 σχόλια »

etwinning-image-330x220.jpgΣτην ηλικιακή ομάδα 4-11 ετών το β’ βραβείο κατέλαβε το έργο με θέμα: μια σταγόνα ταξιδεύει / A traveling raindrop
Ζαφείρης Ζαπρούδης, Δημοτικό Σχολείο Δημητριτσίου, Ελλάδα
Χρυσανθέα Παπακωνσταντίνου, Α’ Δημοτικό Λατσιών, Κύπρος

Περιγραφή του έργου:
Στο έργο αυτό, που ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2007 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, τα παιδιά και των δύο σχολείων συνεργάστηκαν για τη συγγραφή ενός βιβλίου σχετικά με το ταξίδι μιας σταγόνας νερού, χρησιμοποιώντας τη φαντασία τους, τη γνώση τους στους υπολογιστές και τα περιβαλλοντικά ζητήματα σχετικά με το νερό.
Επιπλέον τα παιδιά:
Εικονογράφησαν το βιβλίο, δημοσίευσαν ποιήματα, τραγούδια, παροιμίες, φωτογραφίες και συνθήματα για τη λειψυδρία και τη μόλυνση του νερού.
Δημιούργησαν μια παρουσίαση του βιβλίου σε αρχείο παρουσίασης.
Παρουσίασαν το παραμύθι τους σε παράσταση κουκλοθέατρου.
Δημιούργησαν πρωτότυπα επιτραπέζια παιχνίδια για το νερό.
Έφτιαξαν το ημερολόγιο του 2009 εμπνευσμένο από το βιβλίο τους.
Συνεχίζουν φτιάχνοντας ταινίες και βίντεο που έχουν σχέση με τη συνεργασία τους.Λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα και στο blog
http://www.schools.ac.cy/latsia-a-dim/etwinning/
http://primaryschdimitritsi.wordpress.com

Στην ηλικιακή βαθμίδα 16-19 ετών το β’ βραβείο κατέλαβε το έργο με θέμα:
Between the lines
Ελένη Καραβανίδου, 1ο Γενικό λύκειο Ελευσίνας, Ελλάδα
Carmen Radulescu, Colegiul Economic “Ion Ghica” Targoviste, Ρουμανία
Περιγραφή του έργου:
Ο στόχος του έργου ήταν να συναντηθούν μαθητές από δύο χώρες και δύο διαφορετικούς πολιτισμούς. Ξεκινώντας από το πασίγνωστο μυθιστόρημα, Dracula του Bram Stoker, οι μαθητές εξάσκησαν τα αγγλικά τους μέσω online συζητήσεων. Χρησιμοποίησαν επίσης το διάλογο για να καθιερώσουν μία γραμμή μεταξύ της πραγματικότητας και της φαντασίας, σχετικά με τους χαρακτήρες του Stoker.
Η τελική έκβαση είναι ένα blog που περιέχει ολόκληρη την εργασία των μελών του κλαμπ του βιβλίου. http://draculabetweenthelines.blogspot.com/

Comments 0 σχόλια »

playstation.jpgΗ συνεχής ενασχόληση των παιδιών με τις παιχνιδοκονσόλες μπορεί να προκαλέσει ακόμη και δερματικές παθήσεις! Στο επιστημονικό έντυπο «Βritish Journal of Dermatology» ελβετοί ερευνητές κάνουν λόγο για μια νέα διαταραχή που έλαβε το όνομα «ΡlayStation palmar hidradenitis» (ιδραδενίτιδα της παλάμης οφειλόμενη στο ΡlayStation) και η οποία προκαλεί επώδυνα έλκη στις παλάμες των χρηστών. Οι γιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Γενεύης περιγράφουν την περίπτωση ενός 12χρονου κοριτσιού το οποίο εμφάνισε κόκκινους όζους στις παλάμες εξαιτίας της έκκρισης ιδρώτα από την πολύωρη χρήση παιχνιδοκονσόλας. Την ίδια στιγμή στη Βρετανία, μια έγκριτη ειδικός, η Βαρόνη Γκρίνφιλντ, η οποία κατέχει την έδρα της Συναπτικής Φαρμακολογίας στο Κολέγιο Λίνκολν της Οξφόρδης, τόνισε σε ομιλία της στη Βουλή των Λόρδων ότι οι δικτυακοί τόποι κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, το Βebo και το Τwitter προκαλούν αλλαγές στον εγκέφαλο των παιδιών. Σύμφωνα με τη Βαρόνη Γκρίνφιλντ το μέσο μυαλό του 21ου αιώνα κινδυνεύει να μετατραπεί σε ένα μυαλό που χαρακτηρίζεται από διάσπαση της προσοχής, επίδειξη εντυπωσιασμού, ανικανότητα του ατόμου να δείχνει συμπόνια και ασταθή αίσθηση της ταυτότητάς του. (ΑΡ/ΜΙSΗΑ JΑΡΑRΙDΖΕ)

Το Βήμα

Comments 0 σχόλια »

video-copy.jpgΧτες άρχισα να φτιάχνω μία βάση με τις επιλογές μας για τους μεγάλους Έλληνες αλλά με πρόλαβε η Όλγα Σελλά στην Καθημερινή που σχολιάζει:

Τελικά, η επιλογή ήταν η δική μας εικόνα. Οι 100 Ελληνες που επέλεξαν οι ψηφοφόροι στην καμπάνια που κάνει η τηλεόραση του ΣΚΑΪ, αλλά και η τελική δεκάδα από την οποία θα αναδειχθεί ο ένας, είναι μια εικόνα που δείχνει πολλά κυρίως για τους σύγχρονους Ελληνες, κι όχι τόσο για όσους ψηφίστηκαν ως «Μεγάλοι Ελληνες». Η οποία είχε εκπλήξεις. Για όσα θυμόμαστε και για ό,τι αποτελεί πρότυπο. Ας επισημάνουμε μερικές:

Ετσι, οι σύγχρονοι Ελληνες, που έζησαν με πάθος το Euro του 2004 ψηφίζουν τον τότε αρχηγό της Εθνικής Ποδοσφαίρου, Θοδωρή Ζαγοράκη, στους 50 πρώτους, γιατί τούς είναι πιο οικείος από τον Βασίλη Χατζηπαναγή, τον Γιώργο Κούδα, τον Μίμη Δομάζο ή τον Μίμη Παπαϊωάννου!

Επτά μόνο γυναίκες είναι τελικά στους 100 «Μεγάλους Ελληνες». Κυρίως από τον χώρο της τέχνης (πλην της Μπουμπουλίνας και της Αρβελέρ). Πιο κοντινή στην πρώτη δεκάδα, η Μελίνα Μερκούρη, η οποία… άφησε πίσω της τον Μάνο Χατζιδάκι. Θα είχε ενδιαφέρον αν ξέραμε το φύλο όσων τις επέλεξαν για να δούμε, τουλάχιστον, τι επιλέγουν οι γυναίκες.

Στην 11η θέση, για λίγο εκτός 10άδας, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο δημοφιλέστερος Ελληνας από τον χώρο της σύγχρονης τέχνης, ο οποίος, στην προκειμένη περίπτωση, κέρδισε τη «μονομαχία» με τον Μάνο Χατζιδάκι.

Οσο δε για τη… μάχη «σεφερικών» και «ελυτικών», πανηγυρίζουν οι δεύτεροι, αφού ο έτερος Ελληνας νομπελίστας προτιμήθηκε από περισσότερους και άφησε αρκετά πίσω του στον Γιώργο Σεφέρη. Πάντως, στον χώρο της ελληνικής λογοτεχνίας «νικητής» αναδείχθηκε ο Νίκος Καζαντζάκης, ο πιο μεταφρασμένος σύγχρονος Ελληνας συγγραφέας. «Νικώντας», τελικά, τον Αλεξανδρινό Κ.Π. Καβάφη!

Οσο για την παρουσία της δεκαετίας του ?40-?50, της Κατοχής και του Εμφυλίου, ήταν ιδιαίτερα έντονη: Αρης Βελουχιώτης, Μανόλης Γλέζος, Ιωάννης Μεταξάς, Νίκος Μπελογιάννης, Νικόλαος Πλαστήρας. Σχεδόν όση και εκείνων που συνδέθηκαν, είτε στο πεδίο των μαχών είτε στο πεδίο των ιδεών, με την Επανάσταση του ?21: Αθανάσιος Διάκος, Γεώργιος Καραϊσκάκης, Αδαμάντιος Κοραής, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Μακρυγιάννης, Μπουμπουλίνα, Ρήγας Φεραίος.

Αξιοσημείωτη είναι, επίσης, η επιλογή ενός μνημείου, του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη στους «100».

Στην πρώτη δεκάδα τώρα, οι επιλογές ήταν περίπου αναμενόμενες. Μεγάλη εκπροσώπηση αρχαίου πνεύματος (Σωκράτης, Αριστοτέλης, Πλάτωνας, Περικλής, Μέγας Αλέξανδρος), πολιτικού οράματος (Ιωάννης Καποδίστριας, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Ελευθέριος Βενιζέλος, Κωνσταντίνος Καραμανλής), ενώ ιδιαίτερη θέση (και ιδιαίτερη αξία) έχει η ανάδειξη του μόνου επιστήμονα στην πρώτη δεκάδα: του Γιώργου Παπανικολάου.

Ποιος από τους δέκα είναι πιο κοντά στα ιδανικά των σημερινών Ελλήνων; Σε ποιον αναγνωρίζουμε ηγετική φυσιογνωμία ή ηγέτιδες ιδέες; Σε ποιον αναζητούμε (ίσως) τις λύσεις σε σύγχρονα αδιέξοδα; Ποια από τις δέκα προσωπικότητες εμπνέει τους σύγχρονους Ελληνες;

Αρκετοί είναι σε δίλημμα. Κάποιοι θα ήθελαν να ψηφίσουν δύο ή τρεις, ένα ακόμα δείγμα της γοητείας που ασκούν πρόσωπα από την αρχαία ή τη σύγχρονη ιστορία του τόπου.

Η ψηφοφορία για την επιλογή του μεγαλύτερου Έλληνα, ήδη ξεκίνησε και θα διαρκέσει έως τις 18 Μαΐου.

Η ψηφοφορία θα γίνεται μέσω της ιστοσελίδας greatgreeks.skai.gr, μέσω σταθερού τηλεφώνου στο 9011- 40 50 -40 και μέσω sms στο 19-400, γράφοντας Ε κενό και τον αριθμό που αντιστοιχεί στον κάθε Έλληνα.

Comments 0 σχόλια »

webtv.gifΜια παρέα νέων ηθοποιών πρωταγωνιστεί στο δικό της τηλεοπτικό σίριαλ στο Internet. Η υπόθεση βρίσκεται ήδη στο 12ο επεισόδιο και οι πρωταγωνιστές της κέρδισαν τις εντυπώσεις και στη μεγάλη οθόνη.

Η σειρά τους με τίτλο «IQ 73» προβλήθηκε πρόσφατα στο Φεστιβάλ cult ταινιών ελληνικού κινηματογράφου στο Gagarin και σε ειδική προβολή στο Γκάζι. Η μετάδοση ελληνικών σειρών, των «webseries» στο Internet ήταν βέβαιο ότι θα έρθει και στη χώρα μας. Στην ανοιχτή οθόνη του youtube μεταδίδεται ήδη πληθώρα ξένων σειρών που τις παραγωγές τους υπογράφουν μεγάλα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα ή γνωστές εταιρίες παραγωγής.

Στην Ελλάδα η αρχή έγινε από την ομάδα «Vision of the Occult». Μέλη της οι νέοι ηθοποιοί Στέφανος Κοσμίδης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Θεοφάνης Γιαννούτσος και Χάρης Αδαμόπουλος. Εγραψαν, σκηνοθετούν, μοντάρουν και πρωταγωνιστούν στη σειρά 14 επεισοδίων διάρκειας δέκα λεπτών το καθένα, η οποία μεταδίδεται στο youtube. Η επιτυχία της σειράς ήταν ανέλπιστη. «Αρχίσαμε τη σειρά αυτή κάνοντας περισσότερο πλάκα με κάτι που αγαπάμε και μας ενδιαφέρει», μας λέει ο Στέφανος Κοσμίδης, σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής της σειράς. «Στην πορεία όμως εξελιχθήκαμε, είδαν κάποιοι τη δουλειά μας, τους άρεσε και τώρα σκεφτόμαστε να κάνουμε κάτι άλλο, πιο επαγγελματικά πια». Το όλο εγχείρημα, παραγωγή, γύρισμα, μοντάζ κ.λπ. κόστισε στην ομάδα των τεσσάρων μόλις 400 ευρώ. Και πολλές ώρες προσωπικής δουλειάς όμως. Η επιτυχία τους έφερε κι άλλους ηθοποιούς δίπλα τους. Στο 12ο επεισόδιο που μεταδίδεται αυτή την εβδομάδα στο Διαδίκτυο εμφανίζονται σε ρόλους «δολοφόνων» οι Γιώργος Πυρπασόπουλος και Χρήστος Λούλης. Η ομάδα είχε ελάχιστα μέσα παραγωγής για τα γυρίσματά της. «Θα τη χαρακτήριζα περισσότερο ως μια σπουδή στο σινεμά», σημειώνει ο Στέφανος Κοσμίδης. Το σενάριο της σειράς δανείζεται στοιχεία από γνωστές κινηματογραφικές αμερικάνικες ταινίες. Μέχρι και σκηνές αντιγραφή από το Matrix είδαμε! Συνέχεια »

Comments 0 σχόλια »

hand_writing.jpg Σε παλαιότερο post “Το blog ως θεραπεία” αναφερθήκαμε στην ευεργετική επίδραση του γραψίματος. Τα Νέα επανέρχονται με το άρθρο τους γράψτε είναι χαλαρωτικό όπου μεταξύ άλλων αναφέρουν: “Tο γράψιμο μπορεί να είναι ισχυρότερο «χαλαρωτικό» για τον εγκέφαλο σε σχέση με την προφορική αφήγηση, επειδή: «Η τελευταία δεν προσφέρει την αίσθηση του χειροπιαστού που δίνει η καταγραφή. Με άλλα λόγια, το άτομο που καταγράφει τα συναισθήματά του έχει και μια ευκαιρία να συλλογιστεί πάνω σε αυτά και να αποκτήσει άλλη κατανόηση, χωρίς να αμφισβητεί την εγκυρότητά τους ή τον εαυτό του, κάτι που μπορεί να του συμβεί πιο εύκολα όταν διηγείται».

«Το να πάρει κανείς τα συναισθήματά του και να τα καταγράψει βοηθά, μιας και δίνει τη δυνατότητα με το να τα επεξεργαστείς να έρθεις σε επαφή μαζί τους, να τα βιώσεις και να τα καταθέσεις», σημειώνει η κ. Τόνυ Ευαγγελοπούλου, ψυχολόγος- ακουστικοφωνολόγος. Επισημαίνει όμως ότι οι άνθρωποι που θα μπουν στη διαδικασία αυτή είναι πολύ λίγοι- και η αιτία; Όπως αναφέρει, «Θέλει προσπάθεια και χάρισμα». Υπάρχει όμως, σύμφωνα με την ψυχολόγο, και ένας ακόμη λόγος που αφορά ειδικά τους Έλληνες: «Η αποτύπωση των συναισθημάτων στο χαρτί είναι μηχανισμός μιας κουλτούρας διαφορετικής από τη δική μας. Ταιριάζει περισσότερο στην αγγλοσαξονική νοοτροπία. Ο Έλληνας είναι συνήθως εξωστρεφής χαρακτήρας και θα προτιμήσει να βγάλει τα συναισθήματα του με άλλον τρόπο. Θα φωνάξει για παράδειγμα ή θα μιλήσει με τις ώρες με οικείους ανθρώπους. Με δυο λόγια θα καταφύγει στον προφορικό λόγο και στον διάλογο», υποστηρίζει.

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων