Ποιος είπε πως το φιλότιμο είναι λέξη αποκλειστικά ελληνική και διεθνώς αμετάφραστη; Ο καθηγητής στην τάξη της ταινίας Ανάμεσα στους Τοίχους προσπαθεί να φιλοτιμήσει τους μαθητές του για να πετύχει αυτό που όλοι οι δάσκαλοι επιδιώκουν, δηλαδή τη γνώση και το σεβασμό. Αντ’ αυτών, εισπράττει ένα άλυτο μαθηματικό πρόβλημα: το σύνολο των εφηβικών μεταπτώσεων, μαζί με την αντίδραση στην επιβεβλημένη μάθηση, στην οργανωμένη καθημερινότητα αλλά και τα ψήγματα ανταπόδοσης προς το συμπαθή εφιάλτη που βρίσκεται στην έδρα. Μια τους βρίσκει, δυο τους χάνει, κλασικά πράγματα.

Σαν κάθε καλή ταινία που σέβεται τον εαυτό της, το Ανάμεσα στους Τοίχους, αντί να σπεύσει σε απαντήσεις και λύσεις, θέτει το λογικό ερώτημα: Τι ακριβώς αποκομίζουν παιδιά και καθηγητές στην καθημερινή διελκυστίνδα της παιδαγωγικής τεχνικής που ονομάζεται ουτοπία για μια καλύτερη παιδεία;  Η ταινία του Καντέ μπαίνει στο σκληρό σχολείο του Παρισιού και προσφέρει υποκειμενική επιλογή των πιθανών απαντήσεων διά της σωκρατικής μεθόδου.

Ο Λοράν Καντέ στριμώχνει ποιητικά και ρεαλιστικά το φακό του στο παγκόσμιο σχολείο από το παράθυρο. Παρατηρεί και καταγράφει τη σύγχρονη τροπή μιας αιώνιας πάλης. Το 2008, ο κοινωνικός ιστός των παιδιών είναι διαφορετικός, η τάξη όμως παραμένει πεδίο μάχης. Mια κλειστή κοινότητα με τις ίντριγκες και την αργκό της. Προθέσεις και συμπεριφορές συγκρούονται. Ταινία που δεν πρέπει να χάσετε.

Παρουσίαση του Θ. Κουτσογιαννόπουλου στη LIFO

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων