google-blog-search.jpgΗ Google θέλει να είναι η πρωτοπόρος μηχανή αναζήτησης του Διαδικτύου επί παντός επιστητού, συμπεριλαμβανομένων και των blogs. Γι? αυτό προχώρησε πρόσφατα σε αναβάθμιση της υπηρεσίας Google Blog Search, η οποία λειτουργεί ως «ψαχτήρι» για τα διάφορα blogs, ένα εργαλείο δηλαδή που οργανώνει και βρίσκει τις σημαντικότερες ειδήσεις και τις ιστοσελίδες που τις προβάλλουν. Και επειδή η μπλογκόσφαιρα και ενδιαφέρουσα είναι και αχανής, οι σχετικές μηχανές αναζήτησης -new entry στο Διαδίκτυο- ανθούν και πολλαπλασιάζονται.

Η ανανεωμένη και πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία της Google έχει στόχο να παράσχει στο μέσο χρήστη ενημέρωση για τις παγκόσμιες -και σημαντικότερες- ειδήσεις, όπως αυτές καταγράφονται στα blogs και τις διάφορες ιστοσελίδες, που δεν ανήκουν στα συμβατικά ΜΜΕ. Αλλωστε γι? αυτές υπάρχει άλλη υπηρεσία του Google. Η πιο χαρακτηριστική ιδιότητα του Google Blog Search, όμως, και αυτό που κάνει τη διαφορά, είναι ότι όχι μόνο παρουσιάζει στο χρήστη πόσα και ποια blogs φιλοξενούν την είδηση που τον ενδιαφέρει, αλλά και πότε οι bloggers καταχώρισαν τη συγκεκριμένη είδηση, έτσι ώστε να μπορεί ο ενδιαφερόμενος να επιλέξει με βάση και τη χρονική περίοδο.
Πάντως, πριν ακόμη αναβαθμίσει την υπηρεσία του ο κολοσσός του Διαδικτύου, εμφανίστηκαν κι άλλα «ψαχτήρια», τα οποία κάνουν την ίδια δουλειά. Το Technorati, για παράδειγμα, αξίζει να αναφερθεί, αφενός μεν γιατί υπήρξε από τους πρωτοπόρους του χώρου -από αυτούς δηλαδή που προσπάθησαν να φέρουν την τάξη στο χάος των blogs- αφετέρου γιατί με διάφορα links επιτρέπει στο χρήστη να τσεκάρει πόσο αξιόπιστη είναι η πηγή της πληροφόρησης. Το Newspond, από την άλλη, είναι μια σχετικά καινούργια είσοδος στο χώρο της αναζήτησης των blogs. Λανσαρίστηκε το Φεβρουάριο του 2008 και ξεχωρίζει γιατί εκτός από blogs και sites αναζητά και αξιολογεί ταυτόχρονα και fora, τα οποία είναι από μόνα τους μια αρκετά ικανή πηγή ειδήσεων.Σημεία υπεροχής
Το Techmeme του Gabe Rivera χρησιμοποιεί ένα λογισμικό που αυτόματα αξιολογεί τις ειδήσεις και τις κατατάσσει καταλλήλως.
Ο λόγος για τον οποίο υπερέχει είναι η ταχύτητα με την οποία βρίσκει, αξιολογεί και εξυπηρετεί τελικά το χρήστη, ενώ το Blogrunner κάνει πολύ καλή δουλειά στο να οργανώνει τις πληροφορίες. Ανήκει στους «New York Times» και χρησιμοποιεί αυτοματοποιημένο λογισμικό, αλλά αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι πως το software ουσιαστικά συνεργάζεται με τους? συντάκτες προκειμένου να γίνει η αξιολόγηση των ειδήσεων. Δηλαδή, το λογισμικό αξιολογεί με βάση τη γνώμη των συντακτών της εφημερίδας.

Ξεχωρίζει επίσης και το Topix, ένα ακόμη «ψαχτήρι» των ειδήσεων στο χώρο του blogging, γιατί έχει και τοπικιστικό χαρακτήρα. Δηλαδή, μπορεί να δώσει στο χρήστη την επιλογή του Παγκόσμιου Ιστού προκειμένου να βρει το blog που προτιμά να εμπιστευτεί, του δίνει όμως και τους τοπικούς bloggers σε περίπτωση που τους προτιμά, κάνοντας πιο αυστηρή κατηγοριοποίηση.

Τέλος, το Megite μοιάζει αρκετά στο Techmeme: Ξεχωρίζει και συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τα καλύτερα «ψαχτήρια» των blogs γιατί εκτός από ειδήσεις που γράφονται με τη συμβατική έννοια του όρου -άρθρα δηλαδή- ψάχνει και βίντεο. Ουσιαστικά, το μόνο που πρέπει να κάνει ο χρήστης είναι να επιλέξει τον τομέα ή την είδηση για την οποία θέλει να μάθει κάτι περισσότερο ή έστω μια διαφορετική άποψη και οι διαδικτυακές μηχανές αναζήτησης θα του βρουν πάραυτα τη λύση.

Άρθρο της Αρετής Νταραδήμου στον Ελεύθερο Τύπο

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων