Κλιμακώνονται στην Ιταλία οι κινητοποιήσεις κατά των μεταρρυθμίσεων στην Παιδεία που προτείνει η κυβέρνηση.Την Τετάρτη το βράδυ, σε δεκάδες σχολεία της χώρας οργανώθηκαν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας από γονείς και μαθητές οι οποίοι οργάνωσαν χάπενινγκ και δημόσιους διαλόγους, για να κάνουν σαφή την αντίθεσή τους στα δυο κύρια σημεία της προτεινόμενης μεταρρύθμισης: στην κατάργηση των δύο δασκάλων για κάθε τάξη, καθώς και στη συγχώνευση τάξεων και σχολικών συγκροτημάτων, σε πολλές περιφέρειες της χώρας.
Παράλληλα διαδήλωσαν χιλιάδες φοιτητές των ιταλικών πανεπιστημίων στην Κατάνη, τη Ρώμη, το Τορίνο με αφορμή τις οικονομικές περικοπές και το σχέδιο συρρίκνωσης του διδακτικού προσωπικού.
Το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, προβλέπει τη δραστική μείωση των καθηγητών των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ενώ αναμένεται ότι θα αυξηθούν τα συμβόλαια προσωρινής συνεργασίας για ερευνητές και διδακτικό προσωπικό.
Η υπουργός Παιδείας Μαρία-Στέλα Τζελμίνι δηλώνει ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες από οικονομικής πλευράς, καθώς ο κρατικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις δαπάνες για τη δημόσια παιδεία ενώ διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις στην ποιότητα της διδασκαλίας.
Καζάνι που βράζει η παιδεία στην Ιταλία e-τύπος
Δύο δάσκαλοι σε μία τάξη; εδώ δεν έχουμε καταφέρει ακόμα τον έναν…
Καλό είναι να δούμε τον τρόπο που διαμαρτύρονται με χάπενινγκ και δημόσιους διαλόγους .όχι με καταλήψεις και απαράδεκτες συμπεριφορές που υποτιμούν το άτομο και χειροτερεύουν την εκπαιδευση .Και κάτι ακόμα χρειάζεται να παρατηρήσουμε τη συμμετοχή των γονιών.Ο αγώνας μας πρέπει να είναι καθημερινός μέσα στην τάξη και την κοινωνία.