Αρχείο για 22 Ιουλίου, 2008

thymari.jpgparalia.jpgkastri.jpgaganargyroi.jpgμερικά πολύ καλά. Όποιος προσεγγίζει το νησί με το πλοίο βλέπει τη βόρεια πλευρά της Σύρου, την Απάνω Μεριά. Οι περισσότεροι τουρίστες βλέποντας αυτό το τοπίο αποφάσιζαν να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Όμως εκεί ακριβώς διαφυλάσσεται το τελευταίο συριανό τοπίο, έτσι όπως το ονειρεύτηκε ο  Όμηρος, ένα ποιμενικό τοπίο με πεζούλες και ξερολιθιές, ελάχιστους δρόμους και μονοπάτια, με μικρούς οικισμούς, στη Φοινικιά, στο Μύτακα, στο Παπούρι, στο Ρυχωπό, στη Χαλανδριανή, στο Λυγερό και πέρα στο Σα Μιχάλη, και λίγες αγροικίες στην Κυπερούσα και στον Κάμπο που γίνονται μέρος του τοπίου.
Εδώ κατοικούν λιγοστοί μόνο άνθρωποι που συνυπάρχουν για αιώνες αρμονικά με τη φύση, καλλιεργώντας τα άνυδρα χωράφια τους. Άνθρωποι, ζώα και φυτά, πουλιά και έντομα σε μια αδιάσπαστη ενότητα. Εδώ  γεννήθηκε ο πολιτισμός του Αιγαίου. Εδώ θα ανακαλύψετε το προϊστορικό Καστρί, όνομα και πράγμα. Προσέξτε μόνο τα μελίσσια γιατί οι μέλισσες πετούν μεθυσμένες από το ανθισμένο θυμάρι κι αλίμονό σας αν βρεθείτε στο διάδρομο προσγείωσης – απογείωσης. Μιλώ εκ πείρας!
Σηματοδοτημένα μονοπάτια θα σας οδηγήσουν σε όμορφες και πεντακάθαρες παραλίες Βαρβαρούσα, Αετός, Λεία και Γράμματα. Ο όρμος ονομάστηκε Γράμματα γιατί εκεί βρίσκαν καταφύγιο πολλοί καπετανέοι και περιμένοντας να βελτιωθεί ο καιρός χάραζαν στους τεράστιους βράχους της ακτής, δεήσεις και ευχές στους θεούς και αργότερα στο Χριστό, την Παναγία και τους Αγίους.
Η Απάνω Μεριά έχει κι άλλα, πολλά μυστικά, που σας καλεί να τα ανακαλύψετε, όπως τη Σπηλιά του Φερεκύδη, όπου ο φιλόσοφος μελετούσε την τροπή του ήλιου.

Ισως λοιπόν δεν είναι σοφό, να κρίνουμε πάντα έναν τόπο από την πρώτη εντύπωση. 

Δράττομαι της ευκαιρίας να σας συστήσω κι ένα αξιόλογο δικτυακό τόπο από όπου θα αλιεύσετε πληροφορίες για τη Σύρο: Ψηφιακό Αιγαίο

Δυστυχώς όμως η μυρωδιά του θυμαριού δεν ταξιδεύει στα καλώδια…

Comments 0 σχόλια »

mobileΚαθώς έλειπα δέκα χρόνια από την τάξη, την πρώτη φορά που χτύπησε κινητό εν ώρα μαθήματος σοκαρίστηκα. Μήνιν άοιδε θεά… Η μαθήτρια με ένα αφοπλιστικό (κατά την άποψή της) χαμόγελο μουρμούρισε, “μήνυμα κυρία”. “Κάτι επείγον, να υποθέσω;” συγκρατώντας το ξέσπασμά μου, παρότι ένιωθα την πίεση να ανεβαίνει κάθετα και να χτυπά κόκκινο. Είμαστε και σε επικίνδυνη ηλικία… “Είναι τα ζώδια, κάθε πρωί μου το στέλνουν”. Το κινητό διέγραψε μία πορεία βολ πλανέ έξω από το παράθυρο. Κι έτσι μου βγήκε το καλό όνομα, επί τη επιστροφή στο σχολείο. Η διευθύντριά μού επέστησε την προσοχή να μην το επαναλάβω, γιατί μπορεί να διωχθώ για φθορά ξένης περιουσίας. Στο επόμενο περιστατικό, το λυπήθηκα να το εκσφενδονίσω, ήταν βλέπετε τελευταίας τεχνολογίας, και το παρακράτησα λέγοντας “πάντα ήθελα ένα τέτοιο”. Η μαθήτρια το ανέκτησε τον Ιούνιο.
Μετά άρχισαν τα περιστατικά με τα βίντεο που ανέβαιναν στο youtube.  Συνέχεια »

Comments 1 σχόλιο »

lazyΚαρόσι παρακαλώ, όχι καρότσι. Στην Ιαπωνία υπάρχει ειδικός όρος, «καρόσι», για τον θάνατο από υπερεργασία. “Η πρώτη περίπτωση θανάτου από «καρόσι» αναφέρθηκε, σύμφωνα με το wikipedia, το 1969, όταν ένας 29χρονος πέθανε από ανακοπή σε ναυτιλιακή εταιρεία που ήταν θυγατρική της μεγαλύτερης ιαπωνικής εφημερίδας. Είναι μετά τα μέσα του ’80, την εποχή της ιαπωνικής «φούσκας» και τον ξαφνικό θάνατο υψηλόβαθμων στελεχών επιχειρήσεων σε πολύ νεαρή ηλικία, χωρίς προηγούμενο ιστορικό ιατρικών επιβαρύνσεων, όταν τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης άρχισαν να ασχολούνται επισταμένως με το ζήτημα. Από το 1987 μάλιστα το ιαπωνικό υπουργείο Εργασίας άρχισε να δημοσιεύει στατιστικά δεδομένα για τους θανάτους από «καρόσι», χωρίς, απ’ ό,τι φαίνεται, οι ιαπωνικές κυβερνήσεις να πάρουν ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού κοινωνικού ζητήματος, αφού 20 χρόνια μετά συνεχίζει να απασχολεί τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης”. Ελευθεροτυπία 21/7/2008

Όμως οι έλληνες καθηγητές δε κινδυνεύουν από καρόσι. Για την ακρίβεια, αν ανήκεις στους ευσυνείδητους και μπαίνεις στην τάξη σε μερικά σχολεία σε λοξοκοιτάνε. Θυμάμαι στο περασμένο συνέδριο της Σύρου, Συνέχεια »

Comments 1 σχόλιο »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων