thymari.jpgparalia.jpgkastri.jpgaganargyroi.jpgμερικά πολύ καλά. Όποιος προσεγγίζει το νησί με το πλοίο βλέπει τη βόρεια πλευρά της Σύρου, την Απάνω Μεριά. Οι περισσότεροι τουρίστες βλέποντας αυτό το τοπίο αποφάσιζαν να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Όμως εκεί ακριβώς διαφυλάσσεται το τελευταίο συριανό τοπίο, έτσι όπως το ονειρεύτηκε ο  Όμηρος, ένα ποιμενικό τοπίο με πεζούλες και ξερολιθιές, ελάχιστους δρόμους και μονοπάτια, με μικρούς οικισμούς, στη Φοινικιά, στο Μύτακα, στο Παπούρι, στο Ρυχωπό, στη Χαλανδριανή, στο Λυγερό και πέρα στο Σα Μιχάλη, και λίγες αγροικίες στην Κυπερούσα και στον Κάμπο που γίνονται μέρος του τοπίου.
Εδώ κατοικούν λιγοστοί μόνο άνθρωποι που συνυπάρχουν για αιώνες αρμονικά με τη φύση, καλλιεργώντας τα άνυδρα χωράφια τους. Άνθρωποι, ζώα και φυτά, πουλιά και έντομα σε μια αδιάσπαστη ενότητα. Εδώ  γεννήθηκε ο πολιτισμός του Αιγαίου. Εδώ θα ανακαλύψετε το προϊστορικό Καστρί, όνομα και πράγμα. Προσέξτε μόνο τα μελίσσια γιατί οι μέλισσες πετούν μεθυσμένες από το ανθισμένο θυμάρι κι αλίμονό σας αν βρεθείτε στο διάδρομο προσγείωσης – απογείωσης. Μιλώ εκ πείρας!
Σηματοδοτημένα μονοπάτια θα σας οδηγήσουν σε όμορφες και πεντακάθαρες παραλίες Βαρβαρούσα, Αετός, Λεία και Γράμματα. Ο όρμος ονομάστηκε Γράμματα γιατί εκεί βρίσκαν καταφύγιο πολλοί καπετανέοι και περιμένοντας να βελτιωθεί ο καιρός χάραζαν στους τεράστιους βράχους της ακτής, δεήσεις και ευχές στους θεούς και αργότερα στο Χριστό, την Παναγία και τους Αγίους.
Η Απάνω Μεριά έχει κι άλλα, πολλά μυστικά, που σας καλεί να τα ανακαλύψετε, όπως τη Σπηλιά του Φερεκύδη, όπου ο φιλόσοφος μελετούσε την τροπή του ήλιου.

Ισως λοιπόν δεν είναι σοφό, να κρίνουμε πάντα έναν τόπο από την πρώτη εντύπωση. 

Δράττομαι της ευκαιρίας να σας συστήσω κι ένα αξιόλογο δικτυακό τόπο από όπου θα αλιεύσετε πληροφορίες για τη Σύρο: Ψηφιακό Αιγαίο

Δυστυχώς όμως η μυρωδιά του θυμαριού δεν ταξιδεύει στα καλώδια…

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων