Αρχείο για 26 Ιουλίου, 2008

O Randy Pausch ήταν καθηγητής Επιστήμης Υπολογιστών στο Carnegie Mellon όταν διαγνώστηκε με τερματικό καρκίνο στο συκώτι.

Ωστόσο το Σεπτέμβρη του 2007 (και ενώ οι γιατροί του έδιναν λιγότερους από έξι μήνες ζωή) έδωσε μια διάλεξη… την τελευταία του διάλεξη. Θέμα της ήταν η πραγματοποίηση των παιδικών μας ονείρων. Γεμάτη γλυκιά μελαγχολία και χιούμορ είναι εξαιρετικά συγκινητική και μιλάει απευθείας στις καρδιές μας.

Ο Randy Pausch απεβίωσε χθες 25/07/2008 σε ηλικία 47 ετών.

Comments 0 σχόλια »

computer_ethics.gifΟ Μarshall ΜcLuhan έλεγε ότι πρώτα δημιουργούμε και διαπλάθουμε τα εργαλεία μας και μετά αυτά διαπλάθουν εμάς.
Τι ηθικά ζητήματα, λοιπόν, ανακύπτουν από την εποχή των υπολογιστών; Στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ εισάγονται νέα μαθήματα για τη φιλοσοφική εξερεύνηση των κοινωνικών επιπτώσεων της ψηφιακής εποχής. Η τεχνολογία (τέχνη και λόγος) επηρεάζει τόσο τον τρόπο που παράγεται πλούτος όσο και τις πρακτικές της καθημερινής μας ζωής.
Πέρα από τα μεγάλα ζητήματα, όπως ο Μεγάλος Αδελφός ή η ηλεκτρονική δημοκρατία, ένα σωρό προβληματικές ανακύπτουν από την ίδια την εργασία μας. Πώς ορίζεται, για παράδειγμα, ο ιδιωτικός χώρος στο e-mail του γραφείου μας; Πόσο ελεύθερα μπορεί να διαχέεται η πληροφορία; Πόσο πρέπει να προστατεύεται στο Διαδίκτυο η εθελούσια ανωνυμία ή ψευδωνυμία; Πόσο αξιόπιστη είναι η εξάρτησή μας από τις μηχανές; Πώς όλα αυτά επηρεάζουν τον τρόπο που σκεφτόμαστε;
Ο χώρος των ιδεών επηρεάζει και επηρεάζεται από τις μηχανές. Ο Francis Fukuyama πιστεύει ότι η Σίλικον Βάλεϊ είναι η Φλωρεντία του 20ού αιώνα. Από την άλλη, ο Πικάσο θα απαντούσε ότι «τα κομπιούτερ είναι άχρηστα, γιατί μπορούν να δώσουν μόνο απαντήσεις».

Στο MIT opencourseware όλο και κάτι θα ανακαλύψετε…

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων