Αρχείο για 11 Ιουλίου, 2008
Αν θέλετε να δείτε τον Tim Berners Lee από κοντά να σας ενημερώσουμε ότι θα είναι στην Ελλάδα στις 18, 19 και 20 Μαρτίου του 2009 μια που θα είναι ομιλητής -και είναι αρκούντως απολαυστικός- στο Πρώτο Διεθνές Συνέδριο για την «Επιστήμη του Ιστού». Θα μιλήσουν ακόμη και οι δύο βασικοί συνεργάτες του, η καθηγήτρια Wendy Hall και νεοεκλεγείσα πρόεδρος της ACΜ (ο μεγαλύτερος επιστημονικός οργανισμός πληροφορικής), καθώς και ο καθηγητής Nigel Shadbolt.
Με την ευκαιρία αυτή να σας συστήσω και το βιβλίο του “Υφαίνοντας τον Παγκόσμιο Ιστό”
Ας σημειωθεί ακόμα ότι ο πνευματικός πατέρας του web, λόγω ιδεολογίας δεν κέρδισε ούτε και διεκδίκησε οτιδήποτε υλικό για τη δημιουργία του web ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι πλέον δεν είναι μόνο μια τεράστια, συνεχώς ανανεούμενη βιβλιοθήκη, αλλά και μια μηχανή παραγωγής πολλών χρημάτων, με ολοένα αυξανόμενο ρυθμό.
Κάποτε σε αυτή τη διεύθυνση θα δημοσιευτεί το πρόγραμμα του συνεδρίου
0 σχόλια »
Σε λίγες ημέρες, στις 7 Αυγούστου, θα γιορτάσουμε τα γνέθλιά του. Με 2 δισεκατομμύρια χρήστες (ένας στους τρεις κατοίκους της Γης) και 17 χρόνια «ελεύθερης» ζωής, το Διαδίκτυο της καθημερινότητάς μας, ο παγκόσμιος ιστός (web), ο οικουμενικός ιστός επικοινωνίας εκατομμυρίων ανθρώπων γιορτάζει τα γενέθλιά του.
Σίγουρα είμαστε πολύ τυχεροί που ζούμε αυτήν την εποχή. Ο Παγκόσμιος ιστός θεωρείται μακράν η σπουδαιότερη εφαρμογή της πληροφορικής σήμερα, ενδεχομένως και μία από τις μεγαλύτερες εφευρέσεις που έχουν γίνει στην ιστορία του ανθρώπου. Ισως μάλιστα η σημερινή γενιά να είναι η πρώτη στη σύγχρονη ιστορία που, ενώ ζει την ανακάλυψη ενός τέτοιου σημαντικού τεχνολογικού μέσου, ταυτόχρονα το αξιοποιεί σε όλα τα επίπεδα. Στόχος του πνευματικού πατέρα του web (παγκόσμιου ιστού), Tim Berners-Lee, ήταν το «παιδί» του να αποτελέσει κτήμα ολόκληρης της ανθρωπότητας. Στην παγκόσμια διάστασή του πλέον το Διαδίκτυο είναι ένας πανίσχυρος μηχανισμός ελεύθερης πληροφόρησης και αδιαμφισβήτητος φορέας για τη στήριξη της δημοκρατίας, του πολιτισμού, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ενημέρωσης οπουδήποτε στη Γη.
Aug. 7, 1991: Ladies and Gentlemen, the World Wide Web – Wired
0 σχόλια »
Εμείς που δεν έχουμε Jamie Oliver αλλά Μαμαλάκη παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια ότι τα ελληνόπουλα τα τσιμπάνε τα κιλάκια τους και μετά τρέχουν σε διατροφολόγους. Δεν είναι να απορεί κανείς, αφού η έξοδος των εφήβων γίνεται συνήθως στα fast-food. Και αυτός ο έρημος ο κανονισμός του σχολικού κυλικείου δεν λέει να εκσυγχρονιστεί, έχει μείνει στα ’50’s. Αφήστε που σπανίως τηρείται. Σε πολλά κυλικεία (ΚΨΜ) σχολείων πωλείται καφές με “συνθηματικό”. Ευτυχώς κάποιοι στις Βρυξέλλες βλέπουν και ακούνε και πρότειναν την καθιέρωση προγράμματος σε κοινοτικό επίπεδο με σκοπό την παροχή δωρεάν φρέσκων φρούτων και λαχανικών στους μαθητές στα σχολεία . Η αγορά και η διανομή φρέσκων φρούτων και λαχανικών στα σχολεία θα χρηματοδοτείται με ευρωπαϊκά κεφάλαια ύψους 90 εκατ. ευρώ ετησίως, ποσό το οποίο θα συμπληρώνεται από εθνική χρηματοδότηση στα κράτη μέλη που θα επιλέξουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Λέτε να την κάνουμε την επένδυση;Στόχος του προγράμματος για την προώθηση της κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία είναι να ενθαρρύνει την απόκτηση καλών διατροφικών συνηθειών από τους νέους. Εκτός από τη δωρεάν διανομή φρούτων και λαχανικών, το πρόγραμμα θα απαιτεί από τα συμμετέχοντα κράτη μέλη να καταστρώνουν εθνικές στρατηγικές, οι οποίες θα συμπεριλαμβάνουν εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες και πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για την υγιεινή διατροφή. Εκτιμάται ότι 22 εκατ. παιδιά στην ΕΕ είναι υπέρβαρα, ενώ πάνω από 5 εκατ. παιδιά είναι παχύσαρκα, αριθμός ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί κατά 400.000 ετησίως. Η πρόταση θα υποβληθεί για έγκριση στο Συμβούλιο υπουργών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
0 σχόλια »
Τώρα που ο Μπιλ πήρε σύνταξη, η Google θα ξεσαλώσει.Η Google τώρα εμφανίζεται ως η αναδυόμενη κυρίαρχη εταιρεία της εποχής του Διαδικτύου, σε μεγάλο βαθμό όπως η Microsoft ήταν στην εποχή του PC.
Στην αγορά του Διαδικτύου, λέει ο οικονομολόγος Χαλ Βάριαν της Google, οι χρήστες μπορούν πολύ εύκολα να αλλάξουν μηχανή αναζήτησης, οπότε δεν υπάρχει αυστηρός έλεγχος της τεχνολογίας όπως συμβαίνει με τα λογισμικά για PC. Το ίδιο μπορούν να κάνουν και οι διαφημιζόμενοι εάν επιθυμούν.
Αλλά τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η Google αποτελούν τρομερά εμπόδια για τους ανταγωνιστές της, καθώς η «εμπειρία» των χρηστών και των διαφημιζομένων που έχουν εξοικειωθεί με τις υπηρεσίες της Google δεν είναι πιθανό να τους κάνει να θέλουν να αλλάξουν «ψαχτήρι». Για παράδειγμα, οι περισσότεροι προγραμματιστές φτιάχνουν σελίδες του δικτύου ανάλογα με τις μηχανές αναζήτησης για να έχουν καλύτερα αποτελέσματα, και έτσι εστιάζουν στην καλύτερη μηχανή που υπάρχει, που αυτή τη στιγμή είναι η Google.
Google, η νέα κυριαρχία στη Διαδικτυακή εμπειρία άρθρο του Μ. Χατζαντωνάκη στην Καθημερινή
0 σχόλια »
Άλλοι πίνουν νερό στο όνομά της, άλλοι μορμυρίζουν. Η Microsoft εφάρμοσε με τον καλύτερο τρόπο την αρχή του «φαινομένου του δικτύου», του κανόνα δηλαδή της επιστήμης της οικονομίας ότι η αξία ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας συχνά αυξάνεται όταν αυτά χρησιμοποιούνται από πολλούς ανθρώπους. Η ιδέα αυτή δεν είναι ασφαλώς νέα. Ίσχυσε, επί παραδείγματι, για τους σιδηροδρόμους, την τηλεφωνία, κλπ.
Η Microsoft όμως χρησιμοποίησε τη δύναμη του φαινομένου των δικτύων με πιο προσοδοφόρο τρόπο από όσο θα μπορούσε να κάνει οποιαδήποτε άλλη εταιρεία. Συνέχεια »
0 σχόλια »
|