Αρχείο για 19 Ιουλίου, 2008

Εσείς ξέρετε τι είναι; Η wikipedia μας διαφωτίζει:Τα μιμίδια αποτελούν θεμελιώδεις μονάδες-φορείς πολιτισμικής κληρονομιάς (τραγούδια, τρόποι συμπεριφοράς, μόδα, επιστημονικές ιδέες, θρησκευτικές πεποιθήσεις/δοξασίες, κτλ), οι οποίες μεταδίδονται από τον ένα εγκέφαλο στο άλλο. Ο όρος εισήχθη από τον κοινωνιοβιολόγο Ρίτσαρντ Ντόκινς (Richard Dawkins) το 1976, κατ’ αναλογία προς το γονίδιο, τη βασική μονάδα γενετικής πληροφορίας. Ο πολιτισμός εξελίσσεται και μεταδίδεται από γενιά σε γενιά, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα γονίδια στο φυσικό κόσμο. Τα μιμίδια δεν κληρονομούνται μέσω του αίματος αλλά μέσω της επικοινωνίας, των εθίμων, της γλώσσας, της κουλτούρας γενικότερα, από τα γηραιότερα προς τα νεότερα μέλη κάθε κοινωνίας.

Η Susan Blackmore στο συνέδριο TED μας αναλύει την εξέλιξη του πολιτισμού και το ρόλο των μιμιδίων. Απολαύστε την:

«Oι πεποιθήσεις που επιβιώνουν στην ιστορία δεν είναι απαραιτήτως οι αληθινές, οι κανόνες που επιβιώνουν δεν είναι απαραίτητα δίκαιοι και το τελετουργικό που επιζεί δεν είναι πάντα απαραίτητο. Kάποια πράγματα επιβιώνουν γιατί έχουν την ικανότητα επιβίωσης».

H νέα επιστήμη που εξηγεί τους λόγους επιβίωσης των ιδεών λέγεται «μιμιδική» και προχωράει αυτή την παρατήρηση λίγο πιο μακριά. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο μοντέλο, υπάρχουν ιδέες που μοιάζουν πολύ με τους ιούς. Eυδοκιμούν εφόσον μπορούν να μεταπηδούν αποτελεσματικά από τον ένα φορέα στον άλλο, και εξαφανίζονται όταν σπάει η αλυσίδα της μετάδοσης.

Μιμίδιο Wikipedia

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων