Αρχείο για 8 Ιουλίου, 2008

CaveΑφού μιλάμε για ποιητές, δεν μπορεί να μη γίνει ο συνειρμός με το σκοτεινό πρίγκηπα Nick Cave. Στο www.nickcaveandthebadseeds.com σας υποδέχεται με το δικό του μοναδικό τρόπο. Τραπεζάκι για να καλεί τα πνεύματα και Dig Lazarus Dig!

«ʽΗμουν παιδί ακόμη, όταν πρωτοάκουσα την ιστορία του Λαζάρου στην Εκκλησία και θυμάμαι ότι με είχε συγκλονίσει. Η αλήθεια είναι ότι με είχε ταράξει. Όλοι κατεχόμαστε από δέος όταν σκεφτόμαστε το μεγαλύτερο θαύμα του Ιησού ? την ανάσταση ενός ανθρώπου ? αλλά εγώ προσωπικά δεν μπορύσα παρά να αναρωτηθώ πώς αισθανόταν ο Λάζαρος. Όταν ήμουν παιδί, η σκέψη αυτή με τρόμαζε. Μετέφερα τον Λάζαρο στην Νέα Υόρκη έτσι ώστε να δώσω στο κομμάτι μια πιο μοντέρνα αίσθηση. Σκεφτόμουν επίσης τον Harry Houdini, ο οποίος πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του προσπαθώντας να απομυθοποιήσει τους πνευματιστές που ενεργούσαν εις βάρος των χαροκαμένων. Πίστευε πως τίποτα δεν υπάρχει πέραν του τάφου. Ήθελα να δημιουργήσω μια γέφυρα επικοινωνίας, ένα μέντιουμ, για να μπορεί ο Houdini να μας μιλήσει από τον τάφο του εαν το επιθυμεί. Μερικές φορές, αργά τη νύχτα, αν κανείς ακούσει με μεγάλη προσοχή ένα κομμάτι, θα ακούσει τη φωνή του και την κλαγγή των αλυσίδων του. «Δεν ξέρω τι ακριβώς είναι αλλά κάτι συμβαίνει πάνω», φαίνεται να λέει. Πάνω απʼόλα πρόκειται για μια ελεγεία στην Νέα Υόρκη της δεκαετίας του ʼ70.» -τάδε έφη: Nick Cave

Λήμμα στη Βικιπαίδεια αν και το live είναι άλλο πράγμα. Τι να σου κάνουν τα γιουτιούμπια…

Comments 0 σχόλια »

Μία συνεργασία που την περιμέναμε πολύ καιρό! Το βιβλίο του πόθου – Book of Longing – του Cohen είναι μια συλλογή 167 ποιημάτων και περίπου 40 σκίτσων.
Επιλέγοντας 22 από αυτά τα ποιήματα ο Philip Glass συνθέτει ένα κονσέρτο που συνδυάζει μουσικά σύνολα σόλο ερμηνείες, λέξεις και ζωγραφική. Σκίτσα με αυτοπροσωπογραφίες, τοπία, πορτρέτα αγαπημένων προσώπων, κυρίως γυναικών προβάλλονται στο πίσω μέρος της σκηνής με ειδικούς φωτισμούς. Τα ποιήματα του Cohen δεν ανήκουν όλα στην ίδια κατηγορία. Είναι ερωτικές μπαλάντες, αυτοβιογραφικά ντοκουμέντα, κομμάτια υπερβατικού διαλογισμού ή ακόμα και μικρά σατιρικά ποιήματα που ακούγονται μαγνητοφωνημένα στη διάρκεια της παράστασης, από τη βραχνή μπάσα φωνή του 72χρονου πια Cohen.

Comments 0 σχόλια »

varelasΕκδόθηκε η μελέτη του Λάμπρου Βαρελά (τακτικού ερευνητή στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας) “Η νεοελληνική και μεταφρασμένη λογοτεχνία στην ελλαδική δευτεροβάθμια εκπαίδευση (1884-2001). Συνοπτική ιστορική θεώρηση και αποδελτίωση των διδακτικών εγχειριδίων”,Θεσσαλονίκη, Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, 2007, σελ. 490.

Η είσοδος της λογοτεχνίας στα σχολεία γίνεται μέσω των αναγνωσμάτων και υπό τους όρους της πειθαναγκαστικής διαδικασίας που προβλέπουν τα σχολικά προγράμματα. Η μελέτη των αναλυτικών περιεχομένων της βιβλιογραφίας από τους ιστορικούς της εκπαίδευσης, που θα πρέπει να είναι και γνώστες της λογοτεχνίας, έχουν προ αυτών μεγάλο αριθμό συγγραφέων και έργων τους ώστε οι κρίσεις και τα συμπεράσματά τους να είναι καλά τεκμηριωμένα. Συνέχεια »

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων