Αρχείο για 3 Ιουλίου, 2008

peer«Οι πάροχοι σύνδεσης, υπό την πίεση των κατόχων πνευματικών δικαιωμάτων (βλέπε ΑΕΠΙ) και του Κράτους (βλέπε ΟΠΙ), τείνουν να εξελιχθούν στους σερίφηδες του ελληνικού Διαδικτύου. Αποστολή τους, η πάταξη κάθε θεωρούμενης από τους ίδιους παράνομης ανταλλαγής αρχείου μέσα από δίκτυα peer-to-peer (δηλαδή ανταλλαγής αρχείων) έξω από κάθε νομοθετικό και θεσμικό πλαίσιο», γράφει χαρακτηριστικά o blogger Νίκος Σμυρναίος που έφερε στην επιφάνεια την υπόθεση επιστολής της εταιρείας vivodi, προς χρήστη peer to peer δικτύου, ο οποίος διέθεσε παράνομα μια κινηματογραφική ταινία, προς τρίτους. Η επιστολή, που πρωτοδημοσιεύθηκε στο φόρουμ adsl.gr αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ενημερωθήκαμε ότι στις 13/72007 και ώρα 2:48 η διεύθυνση IP χρησιμοποιήθηκε για τη μετάδοση σε τρίτους μέσω υπηρεσιών peer to peer κινηματογραφικών ταινιών της αμερικανικής εταιρείας Warner Bros… Η μετάδοση/διάθεση των παραπάνω κινηματογραφικών ταινιών πραγματοποιήθηκε χωρίς την προηγούμενη έγγραφη και ειδική για το σκοπό αυτό άδεια του δικαιούχου».

Άρθρο του Ματθαίου Τσιμιτάκη στην Καθημερινή

Comments 1 σχόλιο »

blues Η αλήθεια είναι πως για πρώτη φορά εντελώς δωρεάν διέθεσε ένα βιβλίο του ο Νίκος Δήμου, και όχι όπως κακώς  καταγράφεται ο Μίμης Ανδρουλάκης ως ο πρώτος συγγραφέας που διαθέτει ένα βιβλίο του δωρεάν (το «Χαμένο Μπλουζ») υπό την προστασία μιας νέας μορφής αδειών χρήσης που επιτρέπει την ελεύθερη διακίνηση χωρίς να στερεί από τον δημιουργό «κάποια δικαιώματα», όπως αυτό της υποχρεωτικής αναφοράς και την απαγόρευση χρήσης για εμπορικούς σκοπούς. Σε ένα χαρακτηριστικό σημείωμα προς τους Ελληνες χρήστες του Διαδικτύου, ο Μίμης Ανδρουλάκης αναφέρει: «Εχετε πλέον στα χέρια σας το ?Χαμένο Μπλουζ? για να ξαναγράψετε εσείς ελεύθερα, σε κείμενο, σε ήχο, σε εικόνα, ό,τι σας κεντρίζει από την περιπέτεια την Ολιας, του Μάριου, του Δημήτρη, του Μάικλ, της Κριστίν κ.ά., να παρουσιάσετε τις δικές σας αφηγήσεις, να πείτε τη γνώμη σας γι? αυτό που συνέβη και γι? αυτό που θα μπορούσε να έχει συμβεί και δεν συνέβη, να στοιχηματίσετε για το πραγματικό και το φανταστικό της ιστορίας. Κερδίστε διαδικτυακά έναν κόσμο που ?χάθηκε? και ίσως ?χάσαμε για πάντα?». Η κίνηση αυτή χαιρετίστηκε βεβαίως ευρύτατα στα blogs αφού επιτρέπει τώρα όχι μόνο την ελεύθερη διακίνηση του βιβλίου, αλλά και τη χρήση του ως πρωτογενούς υλικού για την παραγωγή νέων πολιτιστικών έργων από νεότερους δημιουργούς.

Comments 0 σχόλια »

efΤο Φεστιβάλ Αθηνών τα τελευταία χρόνια μας έχει επιφυλάξει αρκετές ευχάριστες εκπλήξεις στον τομέα των θεαμάτων. Με χαρά διαπίστωσα ότι και ο δικτυακός τόπος του είναι αξιόλογος. Σίγουρα έχει μπει στην ηλεκτρονική εποχή, αφού μπορούμε να γλιτώσουμε τις ουρές και να εξασφαλίσουμε τα εισιτήριά μας με ένα κλικ. Μέχρι εδώ καλά. Αλλά τις προάλλες διαπίστωσα πως μία καλή προσπάθεια μπορεί να δυναμιτιστεί από ένα ψηφιακά αγράμματο άνθρωπο. Στην ηλεκτρονική μου θυρίδα έφτασε ένα διαφημιστικό μήνυμα για μία εκδήλωση. Δε θυμάμαι αν είχα συναινέσει σε κάτι τέτοιο, αλλά το ζήτημα είναι ότι σε αυτό το μήνυμα φαίνονταν όλα τα e-mail, όλων όσων είχαν κλείσει εισιτήρια στο φεστιβάλ. Η χαρά του spammer δηλαδή. Φυσικά – ως στρίγγλα (*ευφημισμός)- αφού ούρλιαξα, διαμαρτυρήθηκα (κόσμια). Η απάντηση που πήρα δείχνει ότι μάλλον σε κάποιον τράβηξαν το αυτί:

Αγαπητή κυρία Γιακουμάτου,
σας ζητούμε συγνώμη εκ βαθέων  σχετικά με το πρόβλημα που δημιουργήθηκε κατά την αποστολή ενημερωτικού mail στο λογαριασμό σας για την παράσταση της Ρενέ Φλέμινγκ. Αναγνωρίζουμε το μέγεθος του σφάλματός μας και είμαστε σε θέση να διαγράψουμε την ηλεκτρόνική σας διεύθυνση από τη friend list του Ελληνικού Φεστιβάλ εάν αυτό επιθυμείτε. Λυπούμαστε για την αναστάτωση που δημιουργήσαμε.
Με εκτίμηση
Ελληνικό Φεστιβάλ
αλλά το ζητούμενο φίλοι μου δεν είναι να διαγραφώ από τη λίστα σας. Η ζημιά μάλλον έχει γίνει καθώς το spamming καιροφυλακτεί. Ήδη η ταχυδρομική μου θυρίδα νιώθει το βάρος των spam μηνυμάτων. Δυστυχώς μετά το πάτημα του send ουδέν λάθος αναγνωρίζεται. Γι’αυτό θα το σκεφτώ δυο φορές την επόμενη φορά που δώσω την ηλεκτρονική μου διεύθυνση σε ελληνικό δικτυακό τόπο. Όσο επίσημος κι αν είναι.

Comments 0 σχόλια »

ekebiΣτην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ekebi.gr μπορείτε να δείτε το νέο κόμβο του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου. Πιο εύχρηστος, πιο πλήρης, πιο λειτουργικός (ακόμα και για αρχάριους). Πλέον δεν θα έχετε δικαιολογία να γκρινιάζετε αφού σας προσφέρονται:

? Ημερολόγιο εκδηλώσεων σε Αθήνα και περιφέρεια, με θέμα πάντα το βιβλίο.

? Αρχεία συγγραφέων σε ηλεκτρονική μορφή. Περιέχει ταξινομημένα στοιχεία για περισσότερους από 250 συγγραφείς και στα σχέδια του ΕΚΕΒΙ είναι να προστεθεί και οπτικοακουστικό υλικό.

? Ψηφιοποίηση του περιεχομένου ορισμένων σημαντικών λογοτεχνικών περιοδικών (μέχρι στιγμής μπορούμε να επισκεφθούμε τη «Νέα Εστία», την «Οδό Πανός», τον «Περίπλου», το «Πλανόδιον») και θα ακολουθήσουν κι άλλα. Η συγκεκριμένη ενότητα θα είναι έτοιμη τους επόμενους μήνες.

? Προβολή της ελληνικής ποίησης στο Διαδίκτυο, με την ψηφιοποίηση πολιτιστικών τεκμηρίων (έργων κλασικής, νεότερης και σύγχρονης ποίησης), και κάτι που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα:

– «Δράσεις σε σχολεία» (εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη της βιβλιοφιλίας σε μαθητές)

Το ΕΚΕΒΙ απέκτησε και μασκώτ: την κουκουβάγια, που ντύνεται ανάλογα με την ενότητα την οποία παρουσιάζει. Μια ταυτότητα στο ηλεκτρονικό σύμπαν.

Comments 1 σχόλιο »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων