Αρχείο για 16 Ιουλίου, 2008

plateia

Πάμε πλατεία; Το επιβλητικό δημαρχείο της Ερμούπολης θεμελιώθηκε το 1876 με αρχιτέκτονα τον Ε.Τσίλερ. Ο Νίκος Ξυδάκης περιγράφει:
 Και παντού, πάντα, οι πελώριοι φοίνικες στην θεσπέσια Πλατεία, την κλειστή ιταλική πλατεία, σαν Ντε Κίρικο χωρίς τη μεταφυσική, στα πόδια του υπερήφανου δημαρχιακού μεγάρου· πελώριοι φοίνικες οριεντάλ, στην καρδιά του πιο συμπαγούς νεοκλασικισμού: Σμύρνη, Αλεξάνδρεια, Παλέρμο και Νάπολη, σμίγουν με γιασεμιά και γαρδένιες καταμεσής του Αιγαίου. Οι φοίνικες…

Comments 0 σχόλια »

edreform

Δέκα χρόνια μετά ζούμε τις επιπτώσεις της μεταρρύθμισης του 1997 και υπάρχουν διαφορετικές αναγνώσεις της. Το κριτήριο, όμως, ελέγχου της κάθε ανάγνωσης είναι η συμφωνία της με την πραγματικότητα. Βασικά σημεία της μεταρρύθμισης του 1997 ήταν: η ενσωμάτωση του συστήματος επιλογής για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στο λύκειο, η διεύρυνση, όχι το άνοιγμα, της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η αντικατάσταση των Τεχνικών Λυκείων από τα ΤΕΕ. Η διάχυση της εξεταστικής δοκιμασίας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση σχεδόν σε όλα τα μαθήματα στις 2 τελευταίες τάξεις του λυκείου στηρίχθηκε στο σκεπτικό ότι τα μαθήματα θα αποκτήσουν την ίδια βαρύτητα και η εξεταστική δοκιμασία θα γίνει λιγότερο αγχώδης για τους μαθητές και αντικειμενικότερη. Ομως, σε ένα ανταγωνιστικό και μονίμως υποχρηματοδοτημένο σχολείο αυτό το μέτρο οδήγησε στο «σχολείο-εξεταστικό κέντρο» και στη διόγκωση των φροντιστηρίων. Συνέχεια »

Comments 0 σχόλια »

delosΔιαβάζω στις εφημερίδες άρθρο με τίτλο “Καλωσήλθατε στην κλειστή Δήλο”. Πληρώνουμε οι φορολογούμενοι αδρά τις διαφημίσεις στον τύπο του εξωτερικού μπας και μας προτιμήσουν οι τουρίστες. Έρχεται ο αθώος τουρίστας να ζήσει το μύθο του και σκοντάφτει στην κακή μας οργάνωση. Δεν υπάρχει περίπτωση να ζήσετε τη συγκλονιστική εμπειρία του δειλινού στη Δήλο. Ο αρχαιολογικός χώρος κλείνει το μεσημέρι. Πληρώσαμε εκατομμύρια για τη διαφήμιση, αλλά δε φροντίσαμε να προσλάβουμε κι ένα φύλακα.

Σε κάθε περίπτωση, αξίζει τον κόπο μια φορά τουλάχιστον στη ζωή σας, να κάνετε το προσκύνημα στον ιερό αυτόν τόπο. Το νιώθετε με το που πλησιάζετε. Τα φουρτουνιασμένα νερά του αρχιπελάγους ηρεμούν, κρατάνε τα μάγια, έστω κι αν η Λητώ έχει γεννήσει εδώ και χιλιάδες χρόνια. Το νησί έχει ενέργεια, τη νιώθεις με το που πατάς το πόδι σου. ‘Ολα τα φυτά θεριεύουν, δεν θα τα αναγνωρίζετε από το μέγεθος. Όχι μόνο τα φυτά. Για μία ώρα κυνηγούσα μία σαύρα μεγέθους ιγκουάνα για να την απαθανατίσω, αλλά δεν μου έκανε τη χάρη. Θα ήταν photo-shy. Βρείτε το φοίνικα  που φυτρώνει στην καρδιά του δηλιανού ερειπιώνα, ένας μονάχος είναι· κάτω απ’ τον λιγνό ίσκιο του, κάτω απ’ το ανελέητο ηλιόφως (το ‘νιωθεις να σου τσουρουφλίζει τα βλέφαρα), γέννησε η Λητώ τον Απόλλωνα και την Αρτεμη. Φοίνικας, Φοίβος, ‘Ηλιος. Δήλος.

Να πάτε, οπωσδήποτε.

Η Δήλος στη Wikipedia

Π. Ι. Χατζηδάκης, Δήλος (οδηγός του αρχαιολογικού χώρου), Εκδόσεις Ολκός 2003 (ολόκληρο το βιβλίο σε ηλεκτρονική μορφή).

Comments 0 σχόλια »

expertvillageΌλοι κάποια στιγμή χρειαζόμαστε μία χείρα βοηθείας ενός ειδικού. Στο Expertvillage θα βρείτε πολλές πολλές συμβουλές ειδικών που σας εξηγούν με απλά λόγια μέσω βίντεο τι πρέπει να κάνετε π.χ. πως να σβήσετε αυτές τις ενοχλητικές ρυτίδες έκφρασης από τη φωτογραφία που θα ανεβάσετε στο Facebook. Στα προγράμματα, το Photoshop έχει την τιμητική του, αλλά υπάρχει και η ενότητα “εκπαίδευση” από όπου μπορείτε να ξεκινήσετε την εκμάθηση κινέζικων. Λένε ότι θα είναι η γλώσσα του μέλλοντος.

Expertvillage

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων