Αρχείο για 1 Ιουλίου, 2008

evil-googleΠώς μπορεί, όμως, να ξεχωρίσει κανείς το «καλό» από το «κακό» στο χάος του Διαδικτύου.
Θέμα παιδείας, η οποία αλλάζει ριζικά στην ψηφιακή εποχή. Η μάθηση και η απομνημόνευση είναι περιττές- όλες τις γνώσεις τις βρίσκεις ακόμα και μέσα από το κινητό σου τηλέφωνο. Τώρα πρώτο θέμα είναι η κριτική ικανότητα, η δυνατότητα να αξιολογείς και να ελέγχεις. Ο δάσκαλος δεν είναι πια αυτός που μοιράζει γνώση, αλλά αυτός που ασκεί την κρίση.

Νίκος Δήμου σε συνέντευξη στο Στ. Θεοδωράκη

Comments 0 σχόλια »

ndimouΑπό συνέντευξη του Νίκου Δήμου στο Σταύρο Θεοδωράκη: Ποιο από τα «παλιά μέσα» (εφημερίδες, ραδιόφωνο, τηλεόραση, βιβλίο, τηλέφωνο) θα υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά από την ανάπτυξη του Ίντερνετ;
Όλα θα προσαρμοστούν και θα συνυπάρξουν. Η φωτογραφία δεν σκότωσε τη ζωγραφική, ούτε ο κινηματογράφος το θέατρο, ούτε η τηλεόραση τον κινηματογράφο. Απλά θα περνάνε πια όλα από το Διαδίκτυο. Τα τυπωμένα βιβλία θα υπάρχουν πάντα- ακόμα και ως συλλεκτικά αντικείμενα. Αυτά που ήδη πέθαναν είναι οι εγκυκλοπαίδειες και τα λεξικά.
Γιατί να κουβαλάς τόμους, όταν αρκεί ένα DVD ή ένα ψάξιμο στο Ίντερνετ;
Πιστεύετε ότι η επόμενη(!) επανάσταση θα αρχίσει από τα blogs;
Δεν ξέρω αν θα υπάρξει επόμενη επανάσταση- αλλά, αν ναι, τα ιστολόγια θα παίξουν σημαντικό ρόλο. Ήδη αποτελούν τη μόνη διέξοδο- και την μόνη πηγή πληροφοριών- για όλους τους πολίτες των αυταρχικών καθεστώτων.

Comments 0 σχόλια »

connectedΤο 2018 θα έχει ολοκληρωθεί η ψηφιακή επανάσταση, προβλέπει ειδικός.  Όλες οι πληροφορίες, όλη η δημοσιογραφική ύλη, θα παρέχονται μέσω Ίντερνετ. Δεν θα υπάρχουν εφημερίδες, ούτε περιοδικά σε έντυπη μορφή. Το προβλέπει το αφεντικό της Μicrosoft, συμφωνούν αρκετοί ακόμα: από την ενημέρωση μέχρι την ψυχαγωγία, όλα θα μετρώνται σε bits.
Δεδομένης της ευκολίας με την οποία μπορεί να αντιγραφεί και να διαδοθεί το ψηφιακό περιεχόμενο, οι επιχειρήσεις θα αναγκαστούν αργά ή γρήγορα να πωλούν πολύ φτηνά ή ακόμα και να διαθέτουν δωρεάν τους καρπούς της δημιουργικής δραστηριότητας. Όποιο και αν είναι το προϊόν- λογισμικό, βιβλία, μουσική, ταινίες- το κόστος της δημιουργίας θα πρέπει να αναπληρωθεί με έμμεσο τρόπο: οι επιχειρήσεις θα πρέπει «να διανέμουν την πνευματική ιδιοκτησία δωρεάν, ώστε να πωλούν υπηρεσίες και σχέσεις».

Άρθρο της Κίττυ Ξενάκη στα ΝΕΑ

Comments 0 σχόλια »

itunesuΤο χορό είχαν σύρει πρώτα τα αμερικανικά πανεπιστήμια, τώρα ακολούθησαν και τα μεγάλα ευρωπαϊκά ιδρύματα παρέχοντας δωρεάν την ύλη τους μέσω του iΤunes. Στο δικτυακό τόπο της Αpple θα βρείτε προς το παρόν τις διαλέξεις των University College London, Οpen University και Trinity College Dublin, μαζί με αυτές από τα Στάνφορντ, Μπέρκλεϊ, Χάρβαρντ, Γέιλ και άλλων διάσημων πανεπιστημίων. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κατεβάσουν την ύλη διαφόρων μαθημάτων σε μορφή κειμένου και οπτικοακουστικού υλικού. Σε πόσα τέρμινα να αναμένουμε να  ακολουθήσουν τα ελληνικά πανεπιστήμια;

Κι ένας εκτενής κατάλογος για τους πολύ μελετηρούς

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων