mobileΚαθώς έλειπα δέκα χρόνια από την τάξη, την πρώτη φορά που χτύπησε κινητό εν ώρα μαθήματος σοκαρίστηκα. Μήνιν άοιδε θεά… Η μαθήτρια με ένα αφοπλιστικό (κατά την άποψή της) χαμόγελο μουρμούρισε, “μήνυμα κυρία”. “Κάτι επείγον, να υποθέσω;” συγκρατώντας το ξέσπασμά μου, παρότι ένιωθα την πίεση να ανεβαίνει κάθετα και να χτυπά κόκκινο. Είμαστε και σε επικίνδυνη ηλικία… “Είναι τα ζώδια, κάθε πρωί μου το στέλνουν”. Το κινητό διέγραψε μία πορεία βολ πλανέ έξω από το παράθυρο. Κι έτσι μου βγήκε το καλό όνομα, επί τη επιστροφή στο σχολείο. Η διευθύντριά μού επέστησε την προσοχή να μην το επαναλάβω, γιατί μπορεί να διωχθώ για φθορά ξένης περιουσίας. Στο επόμενο περιστατικό, το λυπήθηκα να το εκσφενδονίσω, ήταν βλέπετε τελευταίας τεχνολογίας, και το παρακράτησα λέγοντας “πάντα ήθελα ένα τέτοιο”. Η μαθήτρια το ανέκτησε τον Ιούνιο.
Μετά άρχισαν τα περιστατικά με τα βίντεο που ανέβαιναν στο youtube. Φαίνεται πως μια κατηγορία μαθητών επωφελήθηκε ιδιαίτερα από τα κινητά. Oι νταήδες κάθε σχολείου προσαρμόστηκαν ταχύτατα στις νέες τεχνολογίες και άρχισαν να απειλούν τους συμμαθητές τους ή τους καθηγητές μέσω των τηλεφώνων. Oσοι αποτελούσαν εύκολο στόχο είδαν την καθημερινότητά τους να μετατρέπεται σε κόλαση. Παλαιότερα, όταν δεν υπήρχαν τα κινητά τηλέφωνα, το μαρτύριό τους τελείωνε μόλις έφευγαν από το σχολικό περιβάλλον, ενώ τώρα δέχονταν την «ηλεκτρονική τρομοκρατία» ακόμα και στο σπίτι τους. Στη Bρετανία το πρόβλημα είχε λάβει τεράστιες διαστάσεις. Eνας στους τέσσερις ανήλικους είχε δηλώσει σε έρευνα ότι είχε εκφοβισθεί από μεγαλύτερα παιδιά μέ SMS ή e?mails. Πολλές φωτογραφίες τραβηγμένες με τηλέφωνα χρησιμοποιήθηκαν για εκβιασμό, γελοιοποίηση και ταπείνωση.

Όπως πιθανόν θα γνωρίζετε, υπάρχει σχετική εγκύκλιος, που απαγορεύει τη χρήση κινητών στην τάξη. Στόχος της είναι να διαφυλάξει την προσωπική ζωή των μαθητών, την ποιότητα της διδασκαλίας, αλλά και να διασφαλίσει ότι τα παιδιά δεν θα τα χρησιμοποιούν για να αντιγράψουν στις εξετάσεις. Παράλληλα, η απαγόρευση θέλει να τα προστατεύσει από παιδεραστικά δίκτυα που εντοπίζουν τέτοιες φωτογραφίες στο Διαδίκτυο και τις διακινούν μέσα από sites. Όμως απλά δεν εφαρμόζεται. Πήρα λοιπόν ένα καλαθάκι και πριν την έναρξη του μαθήματος απαιτούσα την κατάθεση των κινητών. Κι εγώ που υποστήριζα τη χρήση σε project είδα ότι η σκληρή ελληνική πραγματικότητα άλλα επιβάλλει.

Μήπως τελικά αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένας νόμος που να επιβάλει την εφαρμογή όλων των άλλων; Ίσως να μη χρειαστεί άλλη νομοθετική ρύθμιση για αρκετό καιρό, νά πάνε και διακοπές και οι πατέρες του έθνους.

Άρθρο της Daily Telegraph Au για το cyberbullying με κινητά

Ένα σχόλιο στο “Pόδα, τσάντα, κοπάνα και… κινητό”
  1. Ο/Η laspan λέει:

    Πολύ καλά έκανες, συμφωνώ μαζί σου. Η ασυδοσία έχει φτάσει στο απροχώρητο. Ευτυχώς εμείς στα Δημοτικά δεν έχουμε αυτό το πρόβλημα … ακόμα.

  2.  

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων