Αρχείο για 24 Ιουλίου, 2008

knol-logo1.jpgΘα πρέπει να προσθέσουμε στο λεξιλόγιό μας άλλη μία καινούργια λέξη το Knol. Η Google ανακοίνωσε επίσημα πλέον ότι το Knol (n?l) ή αλλιώς units of knowledge είναι διαθέσιμο και ανοιχτό σε όλους. Knol είναι η ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια που αποφάσισε να δημιουργήσει ο όμιλος Google σε μία προσπάθεια να ανταγωνιστεί ευθέως τη συμμετοχική εγκυκλοπαίδεια Wikipedia, η οποία κυριαρχεί στον τομέα αυτό στο Διαδίκτυο.

Η μεγάλη διαφορά με την Wikipedia, τα άρθρα της οποίας είναι προϊόν συνεργασίας και γενικά ανώνυμα, είναι πως κάθε άρθρο θα φέρει υπογραφή και θα γράφεται από έναν μόνο συγγραφέα. Η Google θα επιτρέπει στους κυβερνοναύτες να προσθέτουν σχόλια, επιπλέον πληροφορίες, παραπομπές και φωτογραφίες. ?Σε πολλά θέματα, θα υπάρχουν πολλές ανταγωνιζόμενες΄knol΄?, εξηγεί. ?Η κύρια ιδέα πίσω από αυτό το πρόγραμμα είναι να φέρουμε στο φως τους συγγραφείς?, συνεχίζει η Google, για το οποίο ?το να ξέρουν ποιος έγραψε τι θα βοηθήσει τους χρήστες?. ?Υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που κατέχουν χρήσιμες γνώσεις τις οποίες θα ήθελαν να μοιραστούν?, εξηγεί η Google στον επίσημο μπλογκ της.

Μία άλλη επιλογή που τη διαφοροποιεί από την Wikipedia, που είναι ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα, είναι η διαφήμιση, ένα μέρος της οποίας θα επιστρέφει στη Google. ?Εάν ένας συγγραφέας επιλέξει να έχει διαφημίσεις, η Google θα του δώσει ένα σημαντικό μέρος των εσόδων από αυτές?, αναφέρει. Αχά! ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν. Για αυτό ζητάει λοιπόν για πιστοποίηση τον αριθμό της πιστωτικής μου κάρτας; Θέλει να με κάνει έλληνα κροίσο με νησί; Η πιστοποίηση όμως βλέπω δε δουλεύει για τους έλληνες ακόμα… Θα ξέρουν πόσο ξερόλες είμαστε.

Η Wikipedia, μία από τις ιστοσελίδες με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα διεθνώς που δημιουργήθηκε το 2001, φιλοξενεί σχεδόν εννέα εκατομμύρια άρθρα σε περισσότερες από 200 γλώσσες, αλλά η ανώνυμη πλευρά των άρθρων, τα οποία μπορούν να τροποποιηθούν από τον καθένα κάθε στιγμή, προκάλεσε αρκετές φορές κάποια προβλήματα αξιοπιστίας.

Comments 1 σχόλιο »

dimoulaυποστηρίζει ο Ουελμπέκ. Αλλά η Κική Δημουλά: Θα αναρωτηθώ αν οι προηγούμενες εποχές ήταν στο σύνολό τους τόσο αγγελικά πλασμένες που να τους «άξιζε» η ποίηση. Κι αν ήταν, πόσο χρειάζεται άραγε η ποίηση τους αγγέλους; Όσο η ευτυχία στην ευτυχία και ο πλούτος στον πλούτο; Πιο σωστά, στη φτώχια δεν αξίζει ένα πλούσιο όνειρο; Αν λοιπόν η ποίηση, εκτός από μια παρήγορα περίπλοκη μορφή απόγνωσης που πιστεύω ότι είναι, παράλληλα είναι και μια ωφέλιμη μεταδόσιμη αξία, τότε, πολύ περισσότερο αξίζει να αφιερώνεται σε μια εποχή σαν τη δική μας, αν αυτή διέπεται μόνο από πληκτικούς πλήττοντες και εξαντλημένους δαίμονες. Κι αυτά βέβαια ισχύουν, αν δεν παρανόησα τον απόλυτο, αυστηρό Ουελμπέκ.

Συνέντευξη της Κικής Δημουλά  Lifo 24/7/2008

πού ξέρεις,

ο διάβολος το άγνωστο η ελπίδα κι ο Θεός

μπορεί να έχουνε τον ίδιο δικηγόρο

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων