Αρχείο για 12 Ιουλίου, 2008

seagullΣτη χθεσινή μου βουτιά στην πανδέγμονα θάλασσα, μου έκανε παρέα ένας γλάρος. Νεαρότατος και φιλικότατος αφού δε δίστασε να με πλησιάσει τόσο που αν άπλωνα το χέρι μου, τον άγγιζα. Θυμήθηκα τον Γλάρο Ιωνάθαν Λίβινγκστον του Richard Bach, ένα Bestseller που ξεκλείδωσε τις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων, και διηγείται την ιστορία ενός γλάρου ξεχωριστού. Ενός γλάρου που επιλέγει να βιώσει τη διαφορετικότητά του, να τη γιορτάσει, να την υπερασπιστεί. Ο Ιωνάθαν Λίβινγκστον, ο Γλάρος, λατρεύει την περιπέτεια της πτήσης -που για εκείνον αντιπροσωπεύει την ελευθερία και την έκφραση. Μοχθεί για την εσωτερική του εξέλιξη, ανοίγει τις φτερούγες του προς ένα ταξίδι ανάτασης και έχει όλη τη διάθεση να μοιραστεί με τους υπόλοιπους γλάρους τη γνώση και εμπειρία του. Εις μάτην. Το Σμήνος, μονόχνοτο και βλοσυρό, αντικρούει τον ενθουσιασμό με περιφρόνηση. Κάθε απόπειρα προσέγγισης, κάθε προσπάθεια πειθούς πως το πέταγμα είναι κάτι παραπάνω από μια βαρετή διαδικασία ανεύρεσης τροφής, είναι εκ των προτέρων καταδικασμένες. Κι έτσι, ο Ιωνάθαν Λίβινγκστον ο Γλάρος -πιστός στις αρχές και στο ένστικτό του- αναχωρεί, απόκληρος πλέον, για το δικό του μεγάλο ταξίδι.

Αλλά ο δικός μου γλάρος μάλλον ξεκίναγε το ταξίδι του και δε φαινόταν τόσο προβληματισμένος. Χαιρόταν το κύμα απλά και το αεράκι που του φουρφούριζε τα πούπουλα της κεφαλής του. Κι εγώ την απελευθέρωση του νερού.

Comments 0 σχόλια »

facebk1Η εταιρεία Facebook, ένας από τους μεγαλύτερους σε επισκεψιμότητα διαδικτυακός τόπος, ξεκίνησε ως μια μικρή start up το 2004 από τον Mark Zuckerberg στο Palo Alto της Καλιφόρνιας. Στην αιχμή και την πρωτοπορία των sites με χαρακτήρα “κοινωνικού δικτύου” το Facebook προσφέρει δωρεάν πρόσβαση και είναι ανοικτό σε συμμετοχή και παρεμβάσεις από τους χρήστες και στηρίζεται στο μοντέλο open source (ελεύθερο software). To software προσφέρεται σε δημιουργούς λογισμικού οι οποίοι έχουν την ελεύθερη δυνατότητα να προτείνουν στους επισκέπτες – μέλη (η εγγραφή είναι δωρεάν) του site, εφαρμογές διαδραστικού χαρακτήρα. Αυτές οι εφαρμογές αφορούν μέσα σύγκρισης και ανταλλαγής μουσικών, κινηματογραφικών, λογοτεχνικών προτιμήσεων, την ανταλλαγή ταξιδιωτικών εντυπώσεων, “επιτραπέζια παιχνίδια” πάνω στον παγκόσμιο ιστό (πχ σκάκι). Οι εφαρμογές αυτές, αν και “αθώες” κατά την αρχική εντύπωση, επιτρέπουν τη συγκέντρωση και διαχείριση πραγματικών ποσοτήτων πληροφοριών από τους χρήστες του internet, πληροφορίες οι οποίες αξιοποιούνται με την εμπορική διάθεση διαφημιστικού χώρου στο πλαίσιο της κάθε εφαρμογής  (στο facebook έχουν ενσωματωθεί περί τις 8.000 εφαρμογές από κατασκευαστές software εκτός facebook). Μια νέα αναδυόμενη, με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, αγορά, η οποία προσέλκυσε το ενδιαφέρον της Microsoft. H τελευταία απέκτησε ένα μικρό μερίδιο του Facebook (1,6%), αφού εκτίμησε την αξία της στα 1,5 δις δολλάρια!

https://blogs.sch.gr/tgiakoum/archives/355

https://blogs.sch.gr/tgiakoum/archives/346

Comments 0 σχόλια »

O Σαλμάν Ράσντι απέσπασε χθες το βραβείο «Best of Booker» για τα 40 χρόνια του θεσμού. Το βιβλίο «Τα παιδιά του μεσονυκτίου» (στα ελληνικά από τις εκδ. Ψυχογιός) είχε τιμηθεί με Μπούκερ το 1981 και ο Ινδός συγγραφέας ήταν ο επικρατέστερος για το λογοτεχνικό βραβείο από το κοινό, που κλήθηκε να επιλέξει διαδικτυακά ανάμεσα σε έξι τίτλους.

Ο 61χρονος συγγραφέας έχει ξαναβραβευτεί με επετειακό Μπούκερ, το 1993, για τα 25 χρόνια των λογοτεχνικών βραβείων. Για την ιστορία, αξίζει να πούμε ότι ψήφισαν 8.000 άνθρωποι από ολόκληρο τον κόσμο, και το βιβλίο «Midnight?s Children» συγκέντρωσε το 36% των ψήφων. Ποιοι ήταν οι υπόλοιποι πέντε; Ο Τζ. Μ. Κούτσι, η Ναντίν Γκόρντιμερ, η Πατ Μπάρκερ, ο Πίτερ Κάρεϊ, ο Τζέιμς Γκ. Φάρελ. Η πρόεδρος της επιτροπής, Βικτόρια Γκλέντινινγκ είπε: «Οι αναγνώστες μίλησαν. Και πιστεύουμε ότι έκαναν τη σωστή επιλογή».

Midnight’s Children From Wikipedia, the free encyclopedia

www.themanbookerprize.com

Comments 0 σχόλια »

coucou Το Μουσείο που θα φέρει το όνομα του μεγάλου Έλληνα δασκάλου της «Σχολής του Μονάχου» και θα είναι αφιερωμένο σ? αυτόν, δεν θα έχει ούτε έναν πίνακα σε καμβά. Αντίθετα θα έχει πάρα πολλούς πίνακές του σε ψηφιακή μορφή.

Οι επισκέπτες στο Ψηφιακό Μουσείο «Γεώργιος Ιακωβίδης» που εγκαινιάζεται τον Αύγουστο στα Χύδηρα της Λέσβου, θα πρέπει να προετοιμαστούν αναλόγως, αφού το μουσείο δεν διαθέτει ούτε ένα πρωτότυπο έργο του Ελληνα καλλιτέχνη. Στη θέση των καμβάδων και των περίτεχνων κάδρων, θα βρουν ψηφιακές παρουσιάσεις που αποσκοπούν στην κατανόηση του έργου ενός εκ των σημαντικότερων καλλιτεχνών του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα.

Δεκαέξι θεματικοί σταθμοί, από τις επιδράσεις του Νικηφόρου Λύτρα, στην ιδιαίτερη προβολή της παιδικής μορφής, ζωντανεύουν μέσα από κινούμενες εικόνες (animations), οθόνες αφής και άλλες διαδραστικές εφαρμογές, χωρίς ποτέ να λείπει η αντίστοιχη επιστημονική τεκμηρίωση.

Πηγή: Καθημερινή

Ο Γ. Ιακωβίδης στη Wikipedia

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων