Αρχείο για 7 Ιουλίου, 2008

jefferson Το τελευταίο κείμενο του Τόμας Τζέφερσον ήταν μια ευγενική επιστολή άρνησης λόγω ασθενείας να συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια της Ανεξαρτησίας. Σ’ αυτό το κείμενο συμπυκνώνεται όλη η φιλοσοφία της Αμερικανικής Επανάστασης. Διαβάζουμε: “…’Ολα τα μάτια είδαν, ή βλέπουν, τα δικαιώματα του ανθρώπου. Η διάχυση του φωτός της επιστήμης απέδειξε την ατράνταχτη αλήθεια ότι οι μάζες των ανθρώπων δεν γεννήθηκαν με σαμάρια στην πλάτη, ούτε υπάρχουν μερικοί εκλεκτοί με μπότες και σπιρούνια που νομίμως θα τους καβαλήσουν στο όνομα του Θεού. Στα δικαιώματα αυτά θεμελιώνεται η ελπίδα για τους άλλους. Για εμάς, η επέτειος αυτής της μέρας θα πρέπει να καλλιεργεί τη μνήμη αυτών των δικαιωμάτων και την αμείωτη αφοσίωση μας σ’ αυτά.”

Αχ Τόμας, πόσο δίκιο έχεις.

«…Θεωρούμε αυτές τις αλήθειες αυταπόδεικτες, ότι όλοι οι άνθρωποι δημιουργούνται ίσοι και ότι είναι προικισμένοι από τον Δημιουργό τους με συγκεκριμένα αναπαλλοτρίωτα Δικαιώματα ανάμεσα στα οποία είναι η Ζωή, η Ελευθερία και η επιδίωξη της Ευτυχίας. Οτι για να εξασφαλιστούν αυτά τα δικαιώματα δημιουργούνται ανάμεσα στους Ανθρώπους οι Κυβερνήσεις, οι δίκαιες εξουσίες των οποίων πηγάζουν από τη συναίνεση των κυβερνώμενων. Οτι οποτεδήποτε κάποια Μορφή Κυβέρνησης γίνεται καταστροφική γι’ αυτούς τους σκοπούς είναι Δικαίωμα του Λαού να την αλλάξει ή να την καταργήσει και να θεσπίσει μια νέα Κυβέρνηση, έχοντας ως θεμέλιο αυτές τις αρχές και οργανώνοντας τις εξουσίες με τέτοιο τρόπο, όπως νομίζουν οι πολίτες θα εξυπηρετήσει την ασφάλεια και την ευτυχία τους…»

Τι, ποιος, πώς είπατε;

Άρθρο του Πάσχου Μανδραβέλη στην Κ

Comments 0 σχόλια »

greekcolΤο ζήτημα της γλώσσας σήμερα είναι πολιτικό. Σε μια παγκοσμιοποιημένη εποχή, όπου τα πάντα αναδιοργανώνονται και επικρατούν η επιχειρηματική λογική και η τεχνολογία, όλα δείχνουν ότι πηγαίνουμε στην κυριαρχία γλωσσών εργασίας, με κυρίαρχα βέβαια τα αγγλικά. Ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής γλώσσας στη νέα εποχή; Θα παραμείνει μια γλώσσα ζωντανή ή θα γίνει μια νεκρή γλώσσα που θα γνωρίζουν κάποιοι εκκεντρικοί εξειδικευμένοι ερευνητές; Κάτι σαν τα? ιερογλυφικά, τα σανσκριτικά, τα σουαχίλι και τη? γραμμική Β?;

Στα δραματικά αυτά ερωτήματα, που δυστυχώς δεν είναι καθόλου υπερβολικά, ο ρόλος των Νεοελληνικών Σπουδών στο εξωτερικό αναβαθμίζεται και χρειάζεται να επαναπροσδιοριστεί. Οι έδρες Νεοελληνικών Σπουδών, που σήμερα βρίσκονται σε ολόκληρο τον πλανήτη, αποκτούν εθνική σημασία. Ανάλογα κρίσιμος γίνεται και ο ρόλος της ελληνικής Πολιτείας για τη στήριξη και αξιοποίησή τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Πολιτισμού οι έδρες Νεοελληνικών Σπουδών σε πανεπιστήμια του εξωτερικού ξεπερνούν τις 170. Αν όμως συμπεριλάβουμε γενικότερα τις έδρες αρχαίων ελληνικών και κλασικών σπουδών ο αριθμός διπλασιάζεται. Βρίσκονται σε όλη την Ευρώπη, τις βαλκανικές χώρες, τη Ρωσία, τη Λιθουανία και την Ουκρανία, αλλά και στην Αμερική, στην Αυστραλία και στη Λατινική Αμερική.

Ερευνα του ΕΤ για τις έδρες ΝΕ σπουδών

Comments 0 σχόλια »

mammamiaΗ κριτική μπορεί να το έθαψε αλλά το μυστικό τριγυρίζει στις παρέες. Λειτουργεί ως ένα τεράστιο λεξοτανίλ. Που να τρέχετε τώρα στις Ελβετίες για κούρα. Γραφικά ελληνικά νησιά, γαλανές παραλίες που χαϊδεύει το κύμα, κατάλευκα χωριά σκαρφαλωμένα στο βουνό, ένας γάμος και πολλή πολλή μουσική. Οι εικόνες θα μπορούσαν να είναι το φωτογραφικό υλικό σε έναν τουριστικό οδηγό στα τέλη της δεκαετίας του ?60. Για όσους το πρόλαβαν, ένα ταξίδι στο παρελθόν μιας παρθένας Ελλάδας.

Παρακολουθώντας την ταινία σκεφτόμουν πόσο τυχερός μπορεί να είναι ο υπουργός μας της τουριστικής ανάπτυξης. Τέτοια δωρεάν διαφήμιση, ούτε στα όνειρά του. «Πείτε μας πού μπορούμε να βρούμε εισιτήρια γι? αυτόν τον παράδεισο», αναφωνούν στα blogs ξεσηκωμένοι οι απανταχού σινεφίλ, ενώ οι Δήμοι Σκιάθου και Σκοπέλου με καμπάνια movie tourism καλούν τους ταξιδιώτες «ελάτε να δείτε από κοντά τα μέρη όπου γυρίστηκε η ταινία και ζήστε τη δική σας ιστορία».

mammawall

Γεύση από τοπία και γυρίσματα στη Σκόπελο στο www.skopelosisland.gr  , www.mamma-mia-island.com, www.skopelosweb.gr. Στο επίσημο site της ταινίας (www.mammamiamovie.com, link: Οn Location) θα βρείτε περιγραφές για τα αξιοθέατα σε Σκιάθο, Σκόπελο, Πήλιο όπου έγιναν γυρίσματα, πληροφορίες πού έμειναν, έφαγαν, κολύμπησαν οι σταρ, για να πράξετε ανάλογα!

Comments 0 σχόλια »

brotherΣε μία επίδειξη που είχα παρακολουθήσει για το σπίτι του μέλλοντος, είχαμε δει κι ένα ρολόι κουζίνας το οποίο είχε τη δυνατότητα, σε ένα πίνακα, να απεικονίζει τη θέση των μελών της οικογένειας. Ο πίνακας ενημερωνόταν από το GPS των κινητών τους τηλεφώνων. Ο παρουσιαστής ήταν ενθουσιασμένος. Σκύβοντας προς το μέρος μου, μου έκλεισε το μάτι:” Έτσι θα γνωρίζετε με ακρίβεια πότε να ζεστάνετε το φαγητό, αφού θα μπορείτε να υπολογίσετε, πότε θα φθάσουν τα παιδιά στο σπίτι”.  Οι διπλανοί μου όμως -κυρίως άντρες – ανατρίχιασαν στην ιδέα. Ενώ μέχρι σήμερα μπορούσαν να απαντήσουν με ευφάνταστο τρόπο -ανάλογα με την ετοιμότητά τους – στην κλασική ερώτηση: “πού είσαι;” η τεχνολογία ερχόταν να ακυρώσει άλλη μία ευκαιρία για ανάπτυξη της φαντασίας τους.

gpsdog

Διαβάζοντας το άρθρο των NY Times (σε ελληνική απόδοση στην Κ) “GPS για χρήση οικογενειακή. Θα εντοπίζει αγαπημένα μας πρόσωπα ή τα κατοικίδιά μας” εμειδίασα ένα αρχαϊκό χαμόγελο.

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων