Αρχείο για 12 Οκτωβρίου, 2009

Σύντομα αυτά τα τετράχρονα θα διαβούν την πόρτα του σχολείου σου…ναι του δικού σου

Comments 0 σχόλια »

this-is-sparta2.jpgΔιαβάζω στο ενημερωτικό της ΟΛΜΕ για τη συνάντηση στις 8/9/2009 με τον τέως πλέον υπουργό Παιδείας ότι στα αιτήματα συμπεριλαμβάνεται το εξής:

“Να τροποποιηθεί η εγκύκλιος που προβλέπει ότι διδάσκουν καθηγητές που έχουν περάσει την επιμόρφωση Β΄επιπέδου και ελλείψει αυτών, οι κάτοχοι ECDL στα μαθήματα που πειραματικά θα διδαχθούν με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών. Προτείνουμε να έχουν δικαίωμα να διδάσκουν τα μαθήματα αυτά και οι κάτοχοι πιστοποίησης Α΄επιπέδου”

Σοβαρά; αρκεί το 48ωρο των βασικών δεξιοτήτων που μεταξύ μας ξέρουμε πως πέρασαν μερικοί τις διαδικασίες πιστοποίησης αλά γκρέκα;

Εδώ οι συνάδελφοι που ολοκλήρωσαν με επιτυχία τις εξετάσεις τους κι έκαναν και εργασίες και το σκέφτονται να αναλάβουν τέτοια τάξη κι εσείς προτείνετε να παρακαμφθεί το Β΄επίπεδο; Ενα powerpoint στα σβέλτα και καθαρίσαμε με τις νέες τεχνολογίες.

Μας γυάλισε το λαπτοπάκι συνάδελφοι συνδικαλιστές; Πόσο μακριά νυχτωμένοι είστε; Ποιος σας συμβουλεύει για να βγαίνετε με αυτές τις θέσεις; το ΚΕΜΕΤΕ;

Comments 4 σχόλια »

1013_dekpe_dia__2008.jpgΤις προάλλες είχα συμπεριλάβει στις δημοσιεύσεις μου ένα βίντεο της εκπαιδευτικής τηλεόρασης που παρουσιάζει τους μαθητές του σχολείου μας. Μία απόφοιτος του σχολείου μας, μου έστειλε ένα μήνυμα το οποίο αναδημοσιεύω με την άδεια της…

ti kanete kiria? meta apo tosa xronia den mporo na sas po allios! den ksero an me thimaste, ekana mazi sas latinika ligo prin figete apo to sxolio.
eida to videaki pou valate to ksenoi stin idia poli, k den ginotan na min sxoliaso. pisteuo oti einai ena poly oreo afieroma gia na mathei o kosmos oti kati tetoio yparxei, k ellines k ksenoi pou mporei na feroun ta paidia tous.
alla c’mon kiria, einai alithina toso outopiko oso to deixnei to video? thelo na po ontos einai toso irema, k xaroumena k opos leei k i foni “exei mia dinami pou se sikonei to proi k se fernei os tin porta tou gelontas, sou ftiaxnei ti mera”. giati ilikrina ego den thimame kati tetoio. ego thimame elaxistous kathigites (opou k autoi mono tha mou meinoun oso pernane ta xronia) oi opoioi pragmatika eixan ti diathesi k ti dinami na kanoun to kati parapano gia ta paidia, k na ta voithisoun k sto sxolio k stin zoi. kata t’alla thimame kathigites pou den eixan to mialo na katalavoun se ti sxolio vriskontan k na ferthoun analoga, kathigites me yfaki iperano k ena likiarxi k argotera k mia ypodieythintria katholou agapiti se kanenan, me tous opoious gia kanena logo den mporouses na sizitiseis.
episis thimame oti ekei mesa ginotan o panikos o idios. tsakomoi, klepsimata, ksylo, k genikotera na epikratei ena klima entelos diaforetiko ap’oti deixnei to video. to idio to gegonos pou mas eferne konta, oti diladi imastan apo diaforetika meri, mas apoksenone kiolas. oso pernane ta xronia k erxomai se epafi me atoma pou gnoriza apo tote k den exo dei xronia, vlepo oti ligoi ap’autous kataferan na kanoun kati aksiologo me ti zoi tous k na min kataliksoun se filakes, anergoi, teliomenoi i akoma k nekroi.
so my question is this. ypotheto apo to comment sas oti didaskete akoma ekei i oti exete genikotera kapoia epafi. pos einai loipon pragmatika ta pragmata? katafere auto to sxolio me tin parodo ton xronon na ginei apo “Hell-High”* kati kalitero?

Αυτό που της απάντησα ήταν ότι η πολιτεία δημιούργησε τα σχολεία παλιννοστούντων αρχικά για τα παιδιά των ομογενών, όχι γιατί ήθελε να βοηθήσει αυτά τα παιδιά αλλά υποκύπτοντας στις πιέσεις των ομογενειακών συλλόγων. Οταν η παλιννόστηση μειώθηκε κι άρχισε η υποδοχή παιδιών μεταναστών, διατήρησε τα σχολεία για να εισπράττει τις επιδοτήσεις της Ε.Ε. αλλά ποτέ δεν έσκυψε πάνω από τα προβλήματα των σχολείων αυτών.

Το θέμα είναι ότι η μπάλα πάντα γυρίζει στα πόδια των εκπαιδευτικών. Αν θέλουν πραγματικά να βοηθήσουν το πολεμούν με όλες τους τις δυνάμεις συχνά ενάντια στο σύστημα. Αν έρχονται σε αυτά τα σχολεία για να γλιτώσουν την επαρχία ή για το μειωμένο ωράριο μάλλον δεν βοηθούν κανέναν ούτε καν τον εαυτό τους…

*Hell-high ήταν το όνομα του σχολείου για τα παιδιά- λογοπαίγνιο με το Hellenikon High…

Comments 0 σχόλια »

Μετά το ρολόι – κινητό – κάμερα και άλλες άχρηστες και μη εφευρέσεις, οι λάτρεις των γκάτζετ φαίνεται να έχουν βάλει στο μάτι τα βιβλία. Στο πρωτοσέλιδο των «Νιου Γιορκ Τάιμς» διαβάζουμε για το vook -όχι book-, μια βίντεο εκδοχή του παραδοσιακού βιβλίου. Δεν θα αποπειραθούμε να βρούμε την ελληνική μετάφραση γιατί όλα είναι τόσο καινούργια και φουτουριστικά, που μάλλον θα πρέπει να τα χωνέψουμε πρώτα για να βρούμε τρόπους να τα υιοθετήσουμε και στο «δικό» μας λεξιλόγιο.

Αυτό δεν σημαίνει ότι θέλουμε να μένουμε πίσω. Εχει ενδιαφέρον να παρατηρείς, να βλέπεις, να μαθαίνεις κι εσύ να παραμένεις ρετρό, διαφορετικός, ρομαντικός. Αλλά να ξέρεις. Οπότε μένει να μάθουμε αρχικά αν ως αναγνώστες είμαστε έτοιμοι και θέλουμε να ανακαλύψουμε τα «βιβλία του μέλλοντος». Τα βίντεο βιβλία. Εχουν ήδη κυκλοφορήσει στην αγορά τέσσερα τέτοια βιβλία. Καμία σχέση με τα cd-roms που είχαμε πρωτογνωρίσει στα τέλη της δεκαετίας του ’80, κυρίως σαν μια «συμπυκνωμένη» εκδοχή της εγκυκλοπαίδειας.

Εδώ μιλάμε για κείμενο και βίντεο κλιπ. Βιβλία που μπορούμε να διαβάζουμε ή καλύτερα να παρακολουθούμε, με την προϋπόθεση ότι είμαστε εξοικειωμένοι με τα ηλεκτρονικά μέσα και συμπαθούμε το Ιντερνετ. Κυρίως όμως θα χρησιμοποιηθούν από όλους όσοι δεν αποχωρίζονται τα χάι-τεκ κινητά τους τηλέφωνα, 24 ώρες το 24ωρο.

Το vook δημιουργήθηκε για τους σύγχρονους ταξιδιώτες του κόσμου, γι’ αυτούς τους τύπους που συναντάς σε αεροδρόμια ή ακόμη και στο μετρό, που παίζουν επίμονα ηλεκτρονικά παιχνίδια στο τηλέφωνο για να περάσει η ώρα, επειδή βαριούνται να κουβαλήσουν μαζί τους κανένα μυθιστόρημα της προκοπής.

Καλλιέργεια με το ζόρι; Μπορείτε να το πείτε κι έτσι. Οι εκδότες λένε πως όλο και λιγότεροι αναγνώστες κυκλοφορούν ανάμεσά μας. Ολοι όσοι έχουν εθιστεί να παρακολουθούν τρίλεπτα βίντεο στο youtube και δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης, ίσως να είναι και υποψήφιοι για κάτι λιγότερο «κενό» ή ανούσιο.

Από την άλλη υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει πια ο χρόνος, η πολυτέλεια του χρόνου, αλλά και η υπομονή να διαβάσει κανείς μια πολυσέλιδη νουβέλα. Αλλά σίγουρα δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη χαρά που έχουμε όλοι όταν αγοράζουμε ένα καινούργιο βιβλίο. Κυρίως τη μυρωδιά των σελίδων. Αυτή δεν μπορεί να συγκριθεί μάλλον με τίποτα.

Για τους περίεργους, πάντως, τα πρώτα βιβλία έχουν να κάνουν με μαγειρική και γυμναστική, πωλούνται και ρομάντσα και θρίλερ. Τα βίντεο κλιπ έχουν προστεθεί για ατμόσφαιρα και σασπένς. Σαν διαλείμματα στην ανάγνωση. Το χειρότερο όλων; Αντί να φαντάζεσαι πλέον τους ήρωες των μυθιστορημάτων, βλέπεις φθηνές παραγωγές με άγνωστους ηθοποιούς να σου ορίζουν τη φαντασία… Τα παιδιά διαβάζουν 500 σελίδες Χάρι Πότερ. Μήπως τελικά το καλύτερο διάλειμμα στο «κόλλημα» με την οθόνη είναι η ανάγνωση ενός παραδοσιακού βιβλίου;

Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

study-f.jpg«Κάποιες φορές, όταν η σχολική αποτυχία συνυπάρχει και λειτουργεί με τα κριτήρια της κοινωνικής υποβάθμισης και τον αυτοπροσδιορισμό του μαθητή στην υποβάθμιση, οδηγεί σε κοινωνικό αποκλεισμό», αναφέρει μια από τις πολλές ενδιαφέρουσες έρευνες μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψηφίων διδακτόρων, που θα παρουσιαστούν σε συνέδριο της Παιδαγωγικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, την Παρασκευή και το Σάββατο, στη Θεσσαλονίκη.

Το συνέδριο με τίτλο «Νέες Φωνές» εξετάζει θέματα σχολικής παιδαγωγικής, ειδικής αγωγής, σχολικών βιβλίων, διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, λογοτεχνίας και γλώσσας.

Σύμφωνα με έρευνα για τη σχολική αποτυχία, ούτε το εισόδημα ούτε το υψηλό μορφωτικό επίπεδο των γονέων μπορούν να αποτελέσουν εγγύηση για υψηλές σχολικές επιδόσεις, εάν απουσιάζει το κοινωνικό κεφάλαιο από την οικογένεια. Αν δηλαδή δεν υπάρχουν δυνατοί δεσμοί μεταξύ γονέων – παιδιών και ενεργός συμμετοχή των γονέων στις δραστηριότητες των παιδιών τους. Σε άλλη εργασία για τη δυσλεξία, τονίζεται ότι πριν από τη διάγνωση, οι περισσότεροι μαθητές θεωρούσαν πως έφταιγαν οι ίδιοι για τις δυσκολίες τους, που τις απέδιδαν σε έλλειψη μελέτης ή σε απροσεξία, ενώ οι μητέρες τους πίστευαν πως οι δυσκολίες τους οφείλονταν σε αδυναμία του παιδιού, όπως ελλειμματική προσοχή, αδιαφορία, τεμπελιά ή χαμηλές ικανότητες. Μια ακόμη έρευνα, που πραγματοποιήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2009 σε 636 σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού Θεσσαλονίκης, κατέδειξε ότι οι «δημοκρατικές» και φιλικές σχέσεις του διευθυντή του σχολείου με τους άλλους εκπαιδευτικούς, δημιουργούν καλό σχολικό κλίμα και καλλιεργούν κλίμα ικανοποίησης προς όλες τις πλευρές, με αποτέλεσμα να παρέχεται αποτελεσματικότερη εκπαίδευση προς τους μαθητές.

Ελευθεροτυπία

Comments 1 σχόλιο »

roman.jpg Το Facebook μιλάει εδώ και λίγες μέρες και λατινικά! Η νεκρή γλώσσα αναβιώνει μέσα από την υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης και προστίθεται στις ήδη 70 γλώσσες του πολύγλωσσου facebook. Η παράξενη απόφαση να συμπεριληφθούν τα λατινικά ανάμεσα στις γλώσσες επικοινωνίας της υπηρεσίας εξηγείται στο blog του facebook (http://blog.facebook.com) , στο οποίο αναφέρεται εκτός άλλων ότι «θα φανεί πολύ χρήσιμο στους φοιτητές λατινικών και λογοτεχνίας, αφού θα μπορούν να εξασκούνται καθημερινά και να ανταλλάσσουν πληροφορίες για τη γλώσσα με άλλους φοιτητές που βρίσκονται μακριά» και προσθέτει ότι ενώ «όσοι μαθαίνουν “ζωντανές” γλώσσες μπορούν να κάνουν πρακτική εξάσκηση μέσα από κινηματογραφικές ταινίες, για τις “νεκρές” γλώσσες δεν συμβαίνει το ίδιο και το κενό έρχεται να καλύψει το facebook» . Οσοι λοιπόν θέλετε να βαδίσετε στα χνάρια του Ιντιάνα Τζόουνς και να παίζετε τα λατινικά στα δάχτυλα, ιδού ο διαδικτυακός τόπος για σας!

Από τη στήλη της Μ. Μυστακίδου στην Ελευθεροτυπία

Comments 0 σχόλια »

appl.jpgΜε την Apple να έχει ήδη μπει στο trip των –δήθεν- τυχαίων διαρροών από φωτογραφίες του νέου υπερτροφικού iPhone σε σχήμα tablet (ένας ολοκληρωμένος υπολογιστής που αποτελείται μόνο από οθόνη αφής) και το Kindle 2 της Amazon να πουλάει σα ζεστό ψωμί, οι αναλυτές αποκαλούν πλέον με σιγουριά το 2010 ως το «έτος των tablets».

Σύμφωνα με διάφορες πηγές από το χώρο της τεχνολογίας, στη μάχη έχουν ήδη ριχτεί και οι εταιρείες Dell και Intel αφού απ’ όσο όλα δείχνουν ο συγκεκριμένος τομέας των gadget πρόκειται να είναι ιδιαίτερα κερδοφόρος.

LIFO

Comments 0 σχόλια »

298963_blogger.jpgΣε μια εποχή που οι online ανησυχίες μας έχουν στριμωχτεί σε 140 χαρακτήρες (βλ. twitter) ή σε staus updates, και με την διάσημη πλατφόρμα blogger.com, που μας φέρνει το Blogspot στις οθόνες μας, να κλείνει τα 10 χρόνια συνεχούς λειτουργίας, πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται πόσο σημαντική μπορεί να θεωρείται πλέον η συνήθεια του blogging.

Σύμφωνα πάντως με τους ιθύνοντες αυτή η πολύ προσωπική μέθοδος online δημοσίευσης των ενδοτέρων μας (και όχι μόνο) φαίνεται να έχει ακόμα αρκετό μέλλον, ιδίως όταν αρχίσουν να “μιλάνε” οι αριθμοί.

Έτσι, η πλατφόρμα του Blogger, μετά από 10 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας και με πάνω από 300 εκ. ενεργούς αναγνώστες διαθέτει αρκετές λέξεις που θα γέμιζαν κατά μέσο όρο 3.2 εκατομμύρια βιβλία, σε μορφή μυθιστορήματος.

Κάτι που μεταφράζεται σε δημοσίευση 270.000 λέξεων το λεπτό, ή 388 εκ. λέξεων την ημέρα.

Δεν είμαστε κάτι περισσότερο από ένα προϊόν που επιβιώνει χάρις στις ιστορίες που δημοσιεύουν οι χρήστες μας, μέσω της πλατφόρμας μας. Χωρίς αυτές ο Blogger απλά δεν θα υπήρχε“, δήλωσε ο Ρικ Κλάου, ένας εκ των product managers της εταιρείας.

Να σημειωθεί ότι η πλατφόρμα του Blogger –που επηρέασε όσο τίποτε άλλο την εκδήλωση κοινωνικότητας των χρηστών του internet, προλειαίνοντας το έδαφος για τα social networks–  ξεκίνησε εν μέσω της  “dot-com” έκρηξης (πριν αυτή αποδειχτεί “φούσκα”), από μια ανερχόμενη εταιρεία με βάση το Σαν Φραντσίσκο, ονόματι Pyra.

Το εκπληκτικό της ιστορίας; Ένας εκ των ιδρυτών της, ο Ev Williams, είναι σήμερα ένας από τους τρεις ιθύνοντες νόες του Twitter, της δημοφιλούς πλατφόρμας micro-blogging.

LIFO

Comments 0 σχόλια »

Ελένη Καραΐνδρου

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων