Μετά το ρολόι – κινητό – κάμερα και άλλες άχρηστες και μη εφευρέσεις, οι λάτρεις των γκάτζετ φαίνεται να έχουν βάλει στο μάτι τα βιβλία. Στο πρωτοσέλιδο των «Νιου Γιορκ Τάιμς» διαβάζουμε για το vook -όχι book-, μια βίντεο εκδοχή του παραδοσιακού βιβλίου. Δεν θα αποπειραθούμε να βρούμε την ελληνική μετάφραση γιατί όλα είναι τόσο καινούργια και φουτουριστικά, που μάλλον θα πρέπει να τα χωνέψουμε πρώτα για να βρούμε τρόπους να τα υιοθετήσουμε και στο «δικό» μας λεξιλόγιο.
Αυτό δεν σημαίνει ότι θέλουμε να μένουμε πίσω. Εχει ενδιαφέρον να παρατηρείς, να βλέπεις, να μαθαίνεις κι εσύ να παραμένεις ρετρό, διαφορετικός, ρομαντικός. Αλλά να ξέρεις. Οπότε μένει να μάθουμε αρχικά αν ως αναγνώστες είμαστε έτοιμοι και θέλουμε να ανακαλύψουμε τα «βιβλία του μέλλοντος». Τα βίντεο βιβλία. Εχουν ήδη κυκλοφορήσει στην αγορά τέσσερα τέτοια βιβλία. Καμία σχέση με τα cd-roms που είχαμε πρωτογνωρίσει στα τέλη της δεκαετίας του ’80, κυρίως σαν μια «συμπυκνωμένη» εκδοχή της εγκυκλοπαίδειας.
Εδώ μιλάμε για κείμενο και βίντεο κλιπ. Βιβλία που μπορούμε να διαβάζουμε ή καλύτερα να παρακολουθούμε, με την προϋπόθεση ότι είμαστε εξοικειωμένοι με τα ηλεκτρονικά μέσα και συμπαθούμε το Ιντερνετ. Κυρίως όμως θα χρησιμοποιηθούν από όλους όσοι δεν αποχωρίζονται τα χάι-τεκ κινητά τους τηλέφωνα, 24 ώρες το 24ωρο.
Το vook δημιουργήθηκε για τους σύγχρονους ταξιδιώτες του κόσμου, γι’ αυτούς τους τύπους που συναντάς σε αεροδρόμια ή ακόμη και στο μετρό, που παίζουν επίμονα ηλεκτρονικά παιχνίδια στο τηλέφωνο για να περάσει η ώρα, επειδή βαριούνται να κουβαλήσουν μαζί τους κανένα μυθιστόρημα της προκοπής.
Καλλιέργεια με το ζόρι; Μπορείτε να το πείτε κι έτσι. Οι εκδότες λένε πως όλο και λιγότεροι αναγνώστες κυκλοφορούν ανάμεσά μας. Ολοι όσοι έχουν εθιστεί να παρακολουθούν τρίλεπτα βίντεο στο youtube και δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης, ίσως να είναι και υποψήφιοι για κάτι λιγότερο «κενό» ή ανούσιο.
Από την άλλη υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει πια ο χρόνος, η πολυτέλεια του χρόνου, αλλά και η υπομονή να διαβάσει κανείς μια πολυσέλιδη νουβέλα. Αλλά σίγουρα δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη χαρά που έχουμε όλοι όταν αγοράζουμε ένα καινούργιο βιβλίο. Κυρίως τη μυρωδιά των σελίδων. Αυτή δεν μπορεί να συγκριθεί μάλλον με τίποτα.
Για τους περίεργους, πάντως, τα πρώτα βιβλία έχουν να κάνουν με μαγειρική και γυμναστική, πωλούνται και ρομάντσα και θρίλερ. Τα βίντεο κλιπ έχουν προστεθεί για ατμόσφαιρα και σασπένς. Σαν διαλείμματα στην ανάγνωση. Το χειρότερο όλων; Αντί να φαντάζεσαι πλέον τους ήρωες των μυθιστορημάτων, βλέπεις φθηνές παραγωγές με άγνωστους ηθοποιούς να σου ορίζουν τη φαντασία… Τα παιδιά διαβάζουν 500 σελίδες Χάρι Πότερ. Μήπως τελικά το καλύτερο διάλειμμα στο «κόλλημα» με την οθόνη είναι η ανάγνωση ενός παραδοσιακού βιβλίου;
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.