Αρχείο για 17 Οκτωβρίου, 2009

13-10-09_301861_1.jpgΤο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού διοργανώνει σε συνεργασία με το ACM SIGCHI (Association for Computing Machinery – Special Interest Group Computer-Human Interaction) το 5ο Διεθνές Συνέδριο ACE 2009 «Advances in Computer Entertainment Technology 2009», το οποίο πρώτη φορά ενσωματώνει και το 4ο Διεθνές Συνέδριο DIMEA 2009 «Digital Interactive Media and Arts». Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί από 29 έως και 31 Οκτωβρίου 2009, στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

Η διαδραστική ψυχαγωγία (interactive entertainment) αποτελεί μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη βιομηχανία με σημαντικές κοινωνικές και πολιτισμικές προεκτάσεις. Ακολουθώντας την τάση της εποχής, το ΙΜΕ διοργανώνει ένα συνέδριο το οποίο θα αποτελέσει το κορυφαίο ακαδημαϊκό φόρουμ για την παρουσίαση νέων ερευνητικών αποτελεσμάτων που θα προέρχονται από την περιοχή της υπολογιστικής ψυχαγωγίας (entertainment computing). Η φετινή διοργάνωση ενσωματώνει και το DIMEA, το οποίο έχει εδραιωθεί τα τελευταία τρία χρόνια ως ένα πολύ σημαντικό συνέδριο διαδραστικής ψυχαγωγίας και τέχνης.

Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

sad-235x300.jpgΠρώιμα σημάδια κάποιας ψυχικής διαταραχής μπορεί να αποτελούν στην εφηβεία συμπεριφορές όπως η αντικοινωνικότητα, η απομόνωση, η χαμηλή σχολική επίδοση, οι απουσίες από το σχολείο, η συμμετοχή σε σχολικό εκφοβισμό, η δυσκολία επικοινωνίας με γονείς – καθηγητές, η συχνή χρήση αλκοόλ-ουσιών και η μέθη ή τα συχνά ατυχήματα που μπορεί να αποτελούν συγκαλυμμένες απόπειρες αυτοκτονίας.

Η έγκαιρη επισήμανσή τους συμβάλλει σε μια σωστή διάγνωση, κρίσιμη ώστε να προλάβει κανείς την εξέλιξη της διαταραχής σε ψυχική νόσο.

Παράλληλα, ένα από τα πιο βασικά εμπόδια που προβάλλει η κοινωνία στα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας είναι το κοινωνικό στίγμα, την ίδια στιγμή που, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ένα στα 4 άτομα παγκοσμίως έχουν κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας. Μεγάλη δε είναι η ανάγκη προώθησης προγραμμάτων αποστιγματισμού μέσα από υπεύθυνη ενημέρωση της κοινωνίας, τομέας στον οποίο μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο τα ΜΜΕ.

Αυτές είναι από τις κυριοτέρες επισημάνσεις που έγιναν από τις καθηγήτριες Αννα Κοκκέβη και Μαρίνα Λαλιώτη σε ημερίδα που διοργανώθηκε με αφορμή την προχθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας από το ΕΠΙΨΥ, την οποία προλόγισε ο ιδρυτής του καθηγητής Κ. Στεφανής, παρουσία και πολλών μελών του Σωματείου Αλληλοβοήθειας «Αναγέννηση».

Μια εικόνα δίνουν τα στοιχεία που παρουσίασε η ερευνήτρια του ΕΠΙΨΥ Αννα Κοκκέβη από επαναλαμβανόμενες έρευνες σε δείγμα 10.000 ατόμων στον μαθητικό πληθυσμό (13-18 ετών) στην Ελλάδα: χαμηλή σχολική επίδοση (επανάληψη τάξης ή κακούς βαθμούς) παρουσιάζει το 17,5% των κοριτσιών και το 29% των αγοριών. Ανω των 6 τσιγάρων ημερησίως καπνίζει το 17,2% των κοριτσιών και το 20,7% των αγοριών. Δέκα φορές (τον τελευταίο μήνα) πίνει αλκοόλ το 11% των κοριτσιών και 21,2% των αγοριών. Τουλάχιστον τρία περιστατικά μέθης στη ζωή τους έχουν το 22,3% των έφηβων κοριτσιών – 29,1% τα αγόρια. Χρήση παράνομων ουσιών δηλώνει το 6,9% των κοριτσιών- 13,3% τα αγόρια.

Αντικοινωνική (βίαιη) συμπεριφορά εκδηλώνει το 0,9% των κοριτσιών και το 7,6% των αγοριών, ενώ απόπειρα αυτοκτονίας δηλώνουν ότι έχουν κάνει το 20,6% των κοριτσιών και το 9,5% των αγοριών.

Ελευθεροτυπία

Comments 0 σχόλια »

paideia2Η βελτίωση της ποιότητας των εκπαιδευτικών συστημάτων  καθώς είναι ένας από τους στρατηγικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αποτέλεσε το ερέθισμα για την εκπόνηση από το 2005 σχετικής μελέτης από το Τμήμα Ποιότητας της Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Το έργο ολοκληρώθηκε το 2008 με τη δημοσίευση σχετικού τόμου 608 σελίδων.Ο ορισμός της ποιότητας της εκπαίδευσης, και κατά συνέπεια η αποτίμησή της, είναι δύσκολο και πολύπλοκο εγχείρημα, διότι επηρεάζεται από τις κοινωνικές και ιστορικές συγκυρίες, από πολιτικές επιλογές και από τις απαιτήσεις για ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης που έχουν οι εμπλεκόμενες στο ζήτημα ομάδες. Η αποτύπωση της κατάστασης του εκπαιδευτικού μας συστήματος, όπως διερευνήθηκε από τη μελέτη και αξιολογήθηκε από την έρευνα σε 100 σχολικές μονάδες από όλη τη χώρα, αποκάλυψε, μεταξύ άλλων, ένα διοικητικό πλαίσιο αυστηρά ιεραρχικό που καθιστά τη σχολική μονάδα αδρανή και εσωστρεφή, με περιορισμένα κίνητρα βελτίωσης. Παράλληλα, η ελλιπής χρηματοδότηση, η απουσία διαδικασιών αξιολόγησης και η αδυναμία αποτελεσματικής αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού αποτελούν στην πράξη μηχανισμούς που καταπνίγουν κάθε αξιόλογη επιμέρους προσπάθεια. Η πλειονότητα των εκπαιδευτικών θεωρούν αναγκαία την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου. Ωστόσο, εκφράζουν δυσπιστία ως προς τις διαδικασίες και τους φορείς της αξιολόγησης και προσβλέπουν σε ένα σύστημα που θα εξασφαλίζει τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών. Τεκμηριώνουν, δε, τη δυσπιστία τους με αρνητικά σχόλια που αφορούν την ποιότητα της επιμόρφωσης ή την έλλειψή της με αναφορά, κυρίως, σε θέματα που σχετίζονται με την επικαιροποίηση των γνώσεων και των δεξιοτήτων των εκπαιδευτικών.

Καθημερινή

Μπορείτε να διαβάσετε τη σχετική έρευνα στο δικτυακό τόπο του Π.Ι.

Comments 0 σχόλια »

tweeteat.jpgΜια από τις τελευταίες ηλεκτρονικές μόδες είναι μια εφαρμογή για το Twitter που επιτρέπει στον χρήστη να ανακοινώνει το φαγητό που έφαγε. Η εφαρμογή έπειτα υπολογίζει τις θερμίδες που καταναλώσατε.

Επιπλέον πολλοί αναμένουν τον περιορισμό βλαβερών φαγητών αφού όλος ο κοσμός θα ξέρει τι τρώμε! Στην Ελλάδα βέβαια είναι περισσότερο πιθανό να ανακοινώνουμε πόσα σουβλάκια φάγαμε!

Το εντυπωσιακό είναι οτι στην Αμερική πολλοί έχουν χάσει κιλά μέσω αυτού του συστήματος.

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων