Αρχείο για 11 Οκτωβρίου, 2009

9897.jpgΣυζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα Το Βυζάντιο και η αρχαία ελληνική σκέψη οργανώνεται από Megaron Plus τη Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου και ώρα 7 μ.μ. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει μιάμιση ώρα πριν την έναρξη.

Στη συζήτηση θα συζητηθούν θέματα σχετικά με την αντιγραφή και τη μετάφραση των αρχαίων κειμένων, με το ρόλο των πνευματικών κέντρων της εποχής και με το έργο των διανοουμένων -Αράβων, Λατίνων, Βυζαντινών- κατά τις διάφορες αναγεννήσεις που γνώρισε ο κόσμος του Μεσαίωνα, σε Ανατολή και Δύση.

Τη διεθνή αυτή συνάντηση θα συντονίσει η πρύτανις Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ και συνομιλητές θα είναι η καθηγήτρια Χρύσα Μαλτέζου -Διευθύντρια του Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας, η Φρανσουάζ Μισό, καθηγήτρια του Κέντρου Σπουδών των Ισλαμικών Χωρών του Πανεπιστημίου Πάνθεον-Σορβόννη, Παρίσι Ι, ο Πέδρο Μπάδενας ντε λα Πένα, καθηγητής του Ινστιτούτου Πολιτισμών της Μεσογείου και της Πρόσω Ανατολής, της Μαδρίτης, ο Λίνος Μπενάκης, καθηγητής στο Κέντρο Φιλοσοφίας της Ακαδημίας Αθηνών και o Συλβέν Γκουγκενέμ, καθηγητής στην Ecole Normale Sup&279;rieure της Λυόν.

Το σώμα των ιδεών και των έργων της αρχαιότητας έπαιξε δραματικό ρόλο στη λογοτεχνική και την καλλιτεχνική δραστηριότητα του Μεσαίωνα. Ο σημερινός κόσμος οφείλει ένα μεγάλο τμήμα της γνώσης του για την κλασική ελληνική ποίηση, το θέατρο και τη φιλοσοφία στους αντιγραφείς και τους εικονογράφους, που έφτιαχναν βιβλία για διανοούμενους και πλούσιους πελάτες της βυζαντινής κοινωνίας, οι οποίοι απέδιδαν μεγάλη αξία στην κλασική γνώση και παιδεία. Εξίσου σημαντική είναι και η συμβολή των Αράβων στην μετάφραση και τη διάδοση των αρχαιοελληνικών κειμένων

Στις αυλές των Βυζαντινών αρχόντων και των μεσαιωνικών μοναρχών, η κλασική ιστορία και μυθολογία αποτελούσαν πρότυπα συμπεριφοράς. Οι κυβερνώντες του Βυζαντίου – αλλά και της Δυτικής Ευρώπης – αντλούσαν από την αρχαιότητα σύμβολα συνέχειας και της δικής τους πολιτείας και συνέδεαν το παγανιστικό παρελθόν με το χριστιανικό παρόν. Χάρις στη συνήθειά των Βυζαντινών αξιωματούχων να δωρίζουν χειρόγραφα στους ομόλογούς τους στη Δύση, στην κινητικότητα δασκάλων της κλασικής παιδείας, αλλά και στην ανάγκη για κινητήρια σύμβολα, ο σύγχρονος κόσμος κληρονόμησε έναν ανεκτίμητο πλούτο πληροφορίας και γνώσης, που θα είχε διαφορετικά χαθεί και απαξιωθεί.

Η αρχαιογνωσία και τα ερείπια του αρχαίου κόσμου τροφοδότησαν την αίσθηση του μεσαιωνικού ανθρώπου για το μεγαλείο του παρελθόντος, ενώ η επιθυμία για τη δημιουργία μεγάλων βιβλιοθηκών – εκκλησιαστικών και αυτοκρατορικών – συνέβαλε στην άνθηση των πνευματικών κέντρων της εποχής: Κωνσταντινούπολη, Βενετία, Βαγδάτη, Τολέδο κ.ά. Με την εκδοτική και διανοητική δραστηριότητα των κέντρων αυτών, η ελληνομάθεια, από μόδα του Μεσαίωνα γίνεται περιουσία για την Αναγέννηση και τον νεότερο κόσμο.

Το Βήμα

Comments 0 σχόλια »

tolerance.jpgΚανείς δεν ανέχεται τον άλλον. Όποιος κι αν είναι αυτός. Συγγενής, ξάδελφος, παραξάδελφος, αδελφονύφη, μπατζανάκης. Πάντα στον άλλον κάτι βρομάει. Κάτι μολυσματικό κυκλοφορεί επικινδύνως, κάποια λύμη τον έχει προσβάλει και απειλεί να μεταπηδήσει στον δικό μας οργανισμό. Τα μούτρα του -αβερνίκωτα εξ ορισμού- αντανακλούν πτυχές του κακού και εκφυλισμένες εκδοχές του καλού. Το διαπιστώνουμε πανηγυρικά στις χαλασμένες φιλίες, στις χρεοκοπημένες οικειότητες, στους κάθε λογής δεσμούς που όταν τσακίσουν αναδύεται περιέργως η αλήθεια των προσώπων. Η ψυχική δυσοσμία δεν λέει τίποτα. Στην άρνηση όλοι οι άνθρωποι αναδεικνύονται ταλαντούχοι, εφευρετικοί, αυτοσχέδιοι δραματουργοί που στήνουν διαβολικές αφηγήσεις για να απαλλαγούν από όλα τα δαιμόνια. Ούτε ζωγραφιστό δεν τον ανέχομαι! Κι όμως η «ζωγραφική» συνεχίζεται πρωί βράδυ, δεν χάνει ευκαιρία για να στήσει τη σκηνή της – αρκεί να υπάρχουν ακροατές και συνένοχοι. Αν αναρωτηθεί κανείς για τον εαυτό του, για την πιθανότητα να ανήκει στο ίδιο φύραμα και να είναι παραλλαγή του μισούμενου προσώπου, νιώθει σαν να σπάζει τα μούτρα του στον καθρέφτη. Η γλώσσα τσακίζει κόκαλα – γι’ αυτό άλλωστε δεν μπορεί να τσακίσει τον εαυτό της. Όσο για την ηθική, κάθε πρωί πιάνει δουλειά και κάθε βράδυ πέφτει κατάκοπη για ύπνο.

Λυσανίας, LIFO

Comments 0 σχόλια »

contentsegment_12222261w200_h0_r0_p0_s1_v1jpg.jpgΤην πρόσβαση σε χιλιάδες λογαριασμούς των ηλεκτρονικών ταχυδρομείων τους gmail και hotmail απέκλεισαν η Google και η Μicrosoft όταν χάκερ έσπασαν τους κωδικούς πρόσβασης των χρηστών και τους δημοσίευσαν στο Διαδίκτυο. Κι όμως, οι χάκερ δεν είναι ανίκητοι.

Το πιο αποκαλυπτικό στοιχείο στον κόσμο των κωδικών είναι ότι οι περισσότεροι χρήστες χρησιμοποιούν την ίδια μέθοδο. Ο Έρικ Τόμσον, δημιουργός λογισμικών για το σπάσιμο κωδικών πρόσβασης, εξηγεί στο «Slate» πώς λειτουργεί το κοινό μοντέλο. Κατ΄ αρχάς, σχεδόν όλοι επιλέγουν μια λέξη ως βάση. Έπειτα, οι περισσότεροι επιλέγουν το 1 ή το θαυμαστικό (!) εάν τους ζητηθεί να προσθέσουν έναν αριθμό ή ένα σύμβολο στον κωδικό τους. Ένας ασφαλής κωδικός πρόσβασης απαιτεί κάποιους στοιχειώδεις κανόνες: Το πρώτο βήμα είναι η επιλογή μιας «μη ευανάγνωστης» λέξης. Αυτό γίνεται εάν ο χρήστης ανακατέψει τα πεζά με τα κεφαλαία ή εάν τοποθετήσει σύμβολα και αριθμούς στο μέσον της λέξης και όχι στο τέλος της, όπως κάνουμε συνήθως. Επιπλέον, εάν έριχνε μια καλύτερη ματιά στο πληκτρολόγιό του θα θυμόταν ότι υπάρχουν και άλλοι αριθμοί πέραν του 1 και άλλα σύμβολα εκτός από το θαυμαστικό. Μια άλλη λύση είναι η αντικατάσταση του γράμματος «α» με το @.
Το ακρωνύμιο

Με όλες αυτές τις οδηγίες, ενδεχομένως θα φτιάχναμε έναν τόσο μπερδεμένο κωδικό που θα κινδυνεύαμε να τον ξεχάσουμε το επόμενο λεπτό. Ο ειδικός σε θέματα διαδικτυακής ασφάλειας Μπρους Σχνάιερ προτείνει τη μέθοδο του ακρωνυμίου, που δεν απαιτεί παρά πέντε λεπτά από τον χρόνο μας. Πρώτα επιλέγουμε μια πρωτότυπη φράση, αλλά εύκολη για να τη θυμόμαστε. Για παράδειγμα: «Μου αρέσει να τρώω κουλούρια στο αεροδρόμιο». Έπειτα μετατρέπουμε αυτή τη φράση σε ακρωνύμιο. Ο κωδικός θα ήταν m@ntks@. Δύσκολο να τον απομνημονεύσει κανείς, αλλά είναι εύκολο να θυμάται την αγαπημένη συνήθειά του- έστω και φανταστική- στο αεροδρόμιο.

Τα Νέα

Comments 0 σχόλια »

Εντονες συζητήσεις αλλά και επικρίσεις έχει προκαλέσει στη Γαλλία μια πρωτοβουλία της κυβέρνησης του προέδρου Νικολά Σαρκοζί για τη βελτίωση της δημόσιας εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με πιλοτικό πρόγραμμα, ήδη τρία επαγγελματικά λύκεια που βρίσκονται σε φτωχογειτονιές του Παρισιού θα προσφέρουν σε τάξεις με μαθητές που κατά μέσον όρο παίρνουν πολύ καλούς βαθμούς και έχουν λίγες απουσίες μια χρηματική επιβράβευση. Το ποσό θα κυμαίνεται από 2.000 ως και 10.000 ευρώ. Οι τάξεις-«υπόδειγμα» θα το χρησιμοποιούν για έναν κοινό σκοπό, όπως η διοργάνωση σχολικής εκδρομής ή τα μαθήματα οδήγησης αυτοκινήτου και μοτοσικλέτας.

Στόχος είναι η αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων, όπως οι πολλές απουσίες, η διακοπή της φοίτησης στο Λύκειο και τα υψηλά ποσοστά νεανικής εγκληματικότητας λόγω ανεργίας.

Η ιδέα βασίζεται σε έναν συνδυασμό άμιλλας και υλικών κινήτρων. Οι μαθητές δεσμεύονται από κοινού για έναν συγκεκριμένο μέσον όρο παρακολουθήσεων και την επίτευξη συγκεκριμένων αποδόσεων και αμείβονται αναλόγως τού πόσο υψηλός είναι ο στόχος τους.

«Προσπαθούμε και πρέπει να είμαστε δημιουργικοί» δήλωσε ο Ζαν Μισέλ Μπλανκέ, υπεύθυνος Εκπαίδευσης για την ευρύτερη περιφέρεια του Παρισιού, ο οποίος παρομοίασε την πρωτοβουλία με «ηθικό συμβόλαιο».

Παρ΄ όλα αυτά, η ιδέα να αποτελούν τα χρήματα κίνητρο για τη μάθηση έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις. «Διαστρέβλωση της σχολικής αποστολής» χαρακτήρισε το πρόγραμμα ο Ζαν-Ζακ Αζάν, πρόεδρος του αριστερού συνδέσμου γονέων FCΡΕ, ενώ ο ομόλογός του στον συντηρητικό σύνδεσμο γονέων ΡΕΕΡ δήλωσε ότι δεν επιθυμεί «τα χρήματα να αποτελούν μοχλό κινητοποίησης των μαθητών».

Η ανεξάρτητη οργάνωση SΟS Εducation έφθασε μάλιστα στο σημείο να κατηγορήσει την κυβέρνηση Σαρκοζί ότι «αγοράζει» μαθητές και υπονομεύει τις αξίες της Γαλλικής Δημοκρατίας.

«Αν ονομάζαμε “υποτροφία” το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα,όλοι θα το επικροτούσαν.Ολοι συμφωνούν ότι πρέπει να τραβήξουμε τους νέους από τους δρόμους και να τους σπρώξουμε στις τάξεις, ότι πρέπει να μειωθεί η ανεργία και οι δείκτες εγκληματικότητας. Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις.Αυτό είναι απλώς ένα από πολλά πειράματα. Αν δεν πετύχει, θα δοκιμάσουμε κάτι άλλο» αντιτείνει ο κ. Μπλανκέ.

Αν αποδειχθεί αποτελεσματικό, το πρόγραμμα ενδέχεται να επεκταθεί στα μισά από τα 1.687 επαγγελματικά λύκεια της Γαλλίας.

Το Βήμα

Δεν τολμώ να σκεφτώ μία ανάλογη εφαρμογή στην ελληνική πραγματικότητα. Πώς θα μετατρεπόμαστε σε αγγελούδια προκειμένου να εισπράξουμε τα μπικικίνια… Ο μαθητής ως επάγγελμα…

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων