Αρχείο για 7 Οκτωβρίου, 2009

Είπαμε κι εμείς να χαλαρώσουμε μέσα στο τριήμερο των εκλογών αλλά…. προέκυψε θέμα μείζον. Εν τάχει και περιληπτικά, βρήκαν και οι SineTerrae τον … Γερμανό τους! Και δεν έχουμε δει ακόμα τίποτε! Μετά την πτώση και του τελευταίου προπυργίου – της Ιρλανδίας- το ευρωπαϊκό σύνταγμα είναι πια θέμα χρόνου. Η χώρα μας – γνωστή για τα δημοκρατικά και «φιλανθρωπικά» της αισθήματα, σιγά μην διαπραγματευτεί κριτήρια και προϋποθέσεις. Όποιος θα θέλει να συνδυάσει business and pleasure θα «κατσικιάσει» στην χώρα μας.

Η συνέχεια επί της οθόνης…

Comments 3 σχόλια »

iphone_viv.jpgΗ έννοια του βιβλίου αλλάζει ριζικά καθώς έρχονται τα vooks που προσφέρουν κείμενο, video και στοιχεία web. Τι άλλες αποδείξεις χρειαζόμαστε για να συνειδητοποιήσουμε πως το βιβλίο όπως το ξέραμε τα τελευταία 500 χρόνια αλλάζει ριζικά; Μόλις σήμερα μάθαμε πως ο εκδοτικός οίκος του Χέμινγουέι και του Στήβεν Κινγκ (μεταξύ άλλων) Simon & Schuster ετοιμάζει 4 vooks, που θα μπορούν να διαβαστούν – ιδωθούν online, μέσω iPhone ή iPod Τouch.

Είναι πολλοί οι εκδότες που πιστεύουν πως αυτό το υβρίδιο πολυμέσων είναι απαραίτητο προκειμένου να προσελκύσουν τους μοντέρνους αναγνώστες που ψάχνουν πάντα κάτι διαφορετικό με έντονο τεχνολογικό χαρακτήρα. Αξίζει να πούμε πως στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο  Anthony E. Zuiker, δημιουργός των άκρως τηλεοπτικών σειρών “CSI,”, εξέδοσε το “Level 26: Dark Origins,” ένα μυθιστόρημα που τυπώθηκε σε χαρτί , σε e-book και σε audio version.

Oι αναγνώστες μπορούν να μπουν στο ειδικό σάιτ του βιβλίου και να δουν βιντεάκια που οπτικοποιούν την πλοκή!

LIFO

Comments 0 σχόλια »

elearningexpo-gr.jpgΗ e-Learning Expo είναι η πρώτη έκθεση στην Ελλάδα για την παρουσίαση προϊόντων και υπηρεσιών ηλεκτρονικής μάθησης (e-Learning). Το διήμερο, 10 & 11 Οκτωβρίου 2009, στον πολύ όμορφο χώρο της Αίγλης Ζαππείου θα γίνουν ενδιαφέρουσες τεχνολογικές παρουσιάσεις, ανοιχτές συζητήσεις με ανταλλαγή τεχνογνωσίας, επιδείξεις εκπαιδευτικού λογισμικού, προβολή μαθησιακού περιεχομένου, εκπαιδευτικών παιχνιδιών και εξοπλισμού ηλεκτρονικής μάθησης.

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης Σάββατο & Κυριακή 10:00-19:00, Αίθουσα Πρωτέας. Διαβάστε το Δελτίο Τύπου της έκθεσης . Διαβάστε Περισσότερα.

Comments 0 σχόλια »

babiniotisΟ καθηγητής γλωσσολογίας κ. Γ. Μπαμπινιώτης αναρωτιέται τι είδους πολιτικός λόγος αναπτύχθηκε στη χώρα μας αυτόν τον καιρό;

Ποια η ποιότητά του, ποια η συμβολή του στην ενημέρωση των πολιτών και, γενικά, σε ποιον βαθμό αποτελεί πρόοδο ή οπισθοδρόμηση στα πολιτικά πράγματα τής χώρας; Δηλώνω εξαρχής ότι η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι στον τομέα αυτόν σημειώθηκε αξιόλογη πρόοδος. Ο πολιτικός μας λόγος βελτιώθηκε. Θεωρώ, δε, ότι αυτό είναι σημαντικό γεγονός για τον πολιτικό μας βίο και την ποιότητα τής δημοκρατίας μας. Θα προσπαθήσω να εξηγήσω αυτή την εκτίμηση και ως πολίτης αλλά και ως γλωσσολόγος.

Θεωρώ χαρακτηριστικό δείγμα ποιοτικού πολιτικού λόγου (δυστυχώς όχι και πολιτικού διαλόγου) τη δημόσια ομιλία που οργανώθηκε με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Η εκφορά τού λόγου, η νοηματική αλληλουχία (συνεκτικότητα) και η γλωσσική αλληλουχία (συνοχή) τού λόγου τους, η ανάπτυξη επιχειρημάτων (όσο επέτρεπε ο ελάχιστος καθορισμένος χρόνος), η λογική στήριξη και η βιωματική (όπου χρειάστηκε) υποστήριξη, η καθαρότητα των θέσεων, η πολυφωνία που αναδύθηκε και οι ουσιώδεις προβληματισμοί, ο ηυξημένος βαθμός πειθούς, οι χαμηλοί τόνοι, η έλλειψη αισθητού βερμπαλισμού, η κόσμια αντιπαράθεση, η ανυπαρξία σχεδόν γλωσσικών αστοχημάτων και η χρήση διευρυμένου, απαιτητικού λεξιλογίου, όλα αυτά μαζί έδωσαν στον αφανάτιστο ακροατή μια πολύ θετική εικόνα πολιτικού λόγου που δεν είναι και πολύ συνηθισμένη στη χώρα μας. Δεν ακούστηκαν «κραυγές», φτηνά κομματικά συνθήματα, λόγοι προσβλητικοί και μάλιστα σε προσωπικό επίπεδο. Αντιθέτως, η πολυφωνία των απόψεων και η κριτική- συχνά δριμεία- που ασκήθηκε (έστω και με κάποιες υπεργενικεύσεις και σχηματοποιήσεις λόγω και τού πολύ περιορισμένου χρόνου) έδωσαν νόημα και περιεχόμενο στον πολιτικό λόγο, εφόσον τελικά πέτυχε να προβληματίσει τον ακροατή, να αναδείξει άγνωστες πλευρές των θεμάτων, να φωτίσει άλλες και, το κυριότερο, να δώσει αφορμή και υλικό στον ψηφοφόρο να κρίνει αντιτιθέμενες προτάσεις, εκτιμήσεις και λύσεις.

Το Βήμα

Comments 0 σχόλια »

adamantium-logo.jpgΦανταστείτε ένα κινητό τηλέφωνο το οποίο θα συνδέεται στο Ιντερνετ με ταχύτητες που ξεκινούν από τα 100 Mbps και φθάνουν μέχρι το 1 Gbyte/sec – δηλαδή, τουλάχιστον οκτώ φορές πιο γρήγορα από τις ταχύτητες που πετυχαίνουν οι σημερινές συσκευές και τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Ενα τέτοιο τηλέφωνο δεν θα χρειαζόταν πάνω από 60 δευτερόλεπτα για να «κατεβάσει» από το Διαδίκτυο μία ολόκληρη ταινία DVD. Ακόμη περισσότερο, ο ιδιοκτήτης του θα παρακολουθούσε σε πραγματικό χρόνο τον τηλεοπτικό σταθμό της αρεσκείας του, από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη, συνδεόμενος με το site από το οποίο το κανάλι θα αναμεταδίδει «ζωντανά» το πρόγραμμά του. Και βέβαια, για πρώτη φορά ο χρήστης θα έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει εφαρμογές όπως το Skype ή το Voicebuster, χωρίς να χρειάζεται να συνδεθεί με κάποιο ασύρματο σημείο πρόσβασης (δηλαδή Wi-Fi): εφαρμογές δηλαδή VoIP, με τις οποίες μπορεί κανείς να πραγματοποιεί τηλεφωνικές κλήσεις απευθείας μέσω Ιντερνετ.

Ενα δίκτυο κινητής τηλεφωνίας «τέταρτης γενιάς», όπως λέγεται, υπάρχει ήδη και λειτουργεί, έστω και σε μικρογραφία, στο Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του «Δημόκριτου». Πιο συγκεκριμένα, το πειραματικό αυτό δίκτυο για κινητά τηλέφωνα 4G αναπτύσσεται στο πλαίσιο του Adamantium, του ευρωπαϊκού προγράμματος το οποίο συντονίζουν Ελληνες ερευνητές και έχει σκοπό να βρει λύσεις ώστε όταν αυτά τα δίκτυα αναπτυχθούν για εμπορική εκμετάλλευση, να μπορούν να μετατρέψουν τα κινητά τηλέφωνα σε τηλεοράσεις και… φορητά βιντεοκλάμπ.

Διαβάστε όλο το άρθρο στην Καθημερινή

www.ict-adamantium.eu

Comments 0 σχόλια »

Tα τελευταία δύο χρόνια το Youtube, το Google Video, το Metacafe και πολλά άλλα sites φιλοξενίας video έχουν πλημμυρίσει από βίντεο με τίτλους “Ο Χίτλερ μαθαίνει…” βίντεο. Ο Χίτλερ πληροφορείται διάφορα πράγματα, όπως καταστροφές, παραιτήσεις, αποτελέσματα παιχνιδιών, εκδηλώσεις, κλπ. και συνήθως η αντίδραση παραμένει η ίδια.  Αυτές οι παρωδίες του Χίτλερ και πολλές συναφείς εκδηλώσεις έχουν γίνει ένα τεράστιο φαινόμενο.
Οι σκηνές που χρησιμοποιούνται σε αυτά τα βίντεο προέρχονται από την ταινία του 2004, Η Πτώση (Downfall), μια γερμανική ταινία για τελευταίες μέρες του Χίτλερ. Πλέον υπάρχουν πάνω από εκατό τέτοια βίντεο που ως επί το πλείστον χρησιμοποιούν τη σκηνή στην οποία ο Χίτλερ ξεσπάει μπροστά στους αξιωματούχους του. Αυτό το υλικό έχει χρησιμοποιηθεί για να δείξει την παθιασμένη αντίδραση του Χίτλερ για bloggers, για πολιτικά κινήματα, για τον Michael Jackson, βιντεοπαιχνίδια κ.α.

Στο συγκεκριμένο βίντεο μαθαίνει για το friendfeed & το facebook…

Comments 0 σχόλια »

Σαν σήμερα πεθαίνει ο  Edgar Allan Poe.

Ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε (Edgar Allan Poe, 19 Ιανουαρίου 1809 – 7 Οκτωβρίου 1849) ήταν Αμερικανός συγγραφέας, ποιητής και κριτικός. Υπήρξε ένας από τους κύριους εκπροσώπους του αμερικανικού ρομαντισμού. To λογοτεχνικό του έργο είχε σημαντική επίδραση στην παγκόσμια λογοτεχνία, αποτελώντας θεμέλιο λίθο για την εξέλιξη σύγχρονων λογοτεχνικών ειδών, όπως η αστυνομική λογοτεχνία ή οι ιστορίες τρόμου και φαντασίας.

Comments 0 σχόλια »

Αν σας θυμίζει κάτι η μουσική, τότε μάλλον θα ανήκετε στο κοινό της εκπομπής “Πρωταγωνιστές” του Σταύρου Θεοδωράκη.

O Σταύρος Θεοδωράκης ασχολείται επαγγελματικά με τη δημοσιογραφία από το 1984. Εδώ και χρόνια υπηρετεί το επάγγελμα του δημοσιογράφου πιστά, έχοντας περάσει από εφημερίδες, περιοδικά, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, και μάλλον ήρθε η στιγμή να …εξαπλωθεί και online!

Η εκπομπή του είναι από εκείνες που δεν έχουν έτσι απλά κοινό, αλλά φανατικό κοινό, και δικαίως, αφού είναι αναμφισβήτητα μία από τις λίγες πολύ καλές τηλεοπτικές εκπομπές. Οι «Πρωταγωνιστές» του Σταύρου Θεοδωράκη είναι ένα τηλεοπτικό διαμάντι κι έχουν χιλιάδες φανατικούς φίλους.

Έτσι, ο καταξιωμένος δημοσιογράφος, ύστερα από πάρα πολλά e-mails και μηνύματα που έχει λάβει, αποφάσισε να προχωρήσει στη δημιουργία της ιστοσελίδας των «Πρωταγωνιστών», www.protagon.gr, η οποία θα είναι έτοιμη να ντεμπουτάρει στο διαδίκτυο στις 13 Οκτωβρίου και που, τόσο το περιεχόμενό της όσο και η αισθητική της, θα φέρουν τη «σφραγίδα» του δημοσιογράφου.

Είναι καιρός να ακολουθήσουν κι άλλοι δημοσιογράφοι τον δρόμο που έχει ανοίξει εδώ και καιρό και ο Στέλιος Κούλογλου με το site www.tvxs.gr

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων