Αρχείο για 5 Οκτωβρίου, 2009

Μια γυναίκα με φωνή ισχυρή, που συχνά με το τραγούδι της μιλούσε για τα προβλήματα εκείνων που δεν μπορούσαν να ακουστούν, ήταν η Μερσέντες Σόσα. Η διάσημη τραγουδίστρια από την Αργεντινή άφησε την τελευταία της πνοή χθες στο Μπουένος Αϊρες. Ηταν 74 ετών.

Είδωλο για τον λαό της Αργεντινής, αλλά και ένα σύμβολο κατά της αδικίας σε όλο τον κόσμο, η Μερσέντες Σόσα ήταν κοσμαγάπητη.

Η Μερσέντες Σόσα, που είχε το παρατσούκλι «La Negra», εξαιτίας των κατάμαυρων μαλλιών της, ήταν μια από τις βασικές εκπροσώπους του «nueva cancion», του «νέου τραγουδιού», που συνδύαζε μπαλάντες με παραδοσιακά όργανα, με στίχους που κινούνταν ανάμεσα στον ρομαντισμό και τα κοινωνικά ζητήματα.

Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

prespa2.jpgΣυνήθως τα γράμματα των μαθητών στον Tύπο «φωνάζουν» γονείς ή καθηγητές. Δεν είναι καν αυθάδη, είναι μεγαλόστομα, ανήκουν στα παιδιά που θέλουμε κι όχι σ’ αυτά που έχουμε. Πόσω μάλλον όταν, όπως η προχθεσινή επιστολή 65 μαθητών από το Γυμνάσιο και Λύκειο Πρεσπών, είναι διαμαρτυρία επειδή δεν έχουν καθηγητές.

Σιγά!

Kάτι τέτοια θυμίζουν το σύνδρομο της «Bουλής των Eφήβων», δηλαδή τον μαζικότερο διαγωνισμό κοινοτοπίας και ποδηγέτησης νεανικών φρονημάτων. Aλλά αυτή η επιστολή έχει κάτι διαφορετικό: «Kάποιοι καινούργιοι καθηγητές έρχονται – και πάλι όχι αρκετοί. Tο σχολείο μας αεροδρόμιο! Eρχονται καθηγητές και φεύγουν».

Tα παιδιά των Πρεσπών έχουν ξαναδεί το έργο να διορίζονται στο σχολείο τους καθηγητές στα χαρτιά και οι περισσότεροι, αμέσως μετά, να σπεύδουν να ζητούν απόσπαση αλλού. Bλέπετε, η Πρέσπα είναι μακριά.

Aυτό το «μακρυιά» δεν είναι σήμερα ευκολοχώνευτο για έναν 16άρη της Πρέσπας. Tο ακούει από τα πρώτα του χρόνια. Oι εφημερίδες δύσκολα φθάνουν στον Λαιμό στον Αγιο Γερμανό ή στους Ψαράδες. Παλαιότερα, δύσκολα έφθανε τον χειμώνα και το λεωφορείο του KTEΛ για να μεταφέρει τους μαθητές του Λυκείου στη Φλώρινα. Tριάντα χιονισμένα χιλιόμετρα δεν ήταν απλή υπόθεση.

Διαβάστε όλο το άρθρο του Τάκη Καμπύλη στην Καθημερινή

Τώρα τι να πούμε σε αυτά τα παιδιά; το πιθανότερο είναι ότι ανήκουν στο σχολείο τους οργανικά καμιά εικοσαριά καθηγητές, που δεν έχουν επισκεφθεί τις Πρέσπες ούτε για τουρισμό. Αλλά μαζεύουν τα μόρια…

Comments 0 σχόλια »

Πάνω που συνηθίσαμε κάπως το παράδοξο θέαμα ανθρώπων που μιλούν κυριολεκτικά … στον αέρα έχοντας ενσωματωμένο στο αυτί τους το bluetooth, ήρθε φαίνεται η στιγμή να δούμε και ανθρώπους που θα γράφουν στον αέρα κουνώντας απλώς το κινητό τους.

Στο Πανεπιστήμιο Ντιουκ της Βόρειας Καρολίνας ο καθηγητής Romit Roy Choudhury και η ομάδα του συνέλαβαν την ιδέα του PhonePoint Pen, του πρώτου κινητού τηλεφώνου το οποίο θα είναι σε θέση να αποκωδικοποιεί τις κινήσεις του χεριού και να τις μεταφράζει σε γραπτό κείμενο. Για να υλοποιήσουν αυτό το φιλόδοξο σχέδιο σκέφτηκαν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που παρέχει το επιταχυνσιόμετρο (accelerometer), ένα όργανο που ήδη έχει ενσωματωθεί στα smartphones, τα κινητά νέας γενιάς, καθώς και στα χειριστήρια των παιχνιδομηχανών Nintendo Wii επιτρέποντας την εκτέλεση εντολών απλώς με την κίνηση του χειριστηρίου.

Ποια χρησιμότητα όμως θα έχει αυτός ο «αέρινος γραφέας» όταν θα τελειοποιηθεί αρκετά, κάτι που, σύμφωνα με τις προβλέψεις των ερευνητών, θα συμβεί σε λίγους μήνες; Κατά τον Choudhury, θα λειτουργεί σαν ένας ηλεκτρονικός απομνημονευτής της στιγμής, ο οποίος θα καταγράφει εύκολα και γρήγορα οποιαδήποτε πληροφορία επείγεται να σημειώσει ο χρήστης αλλά δεν διαθέτει τα μέσα για να το κάνει, από το πού έχει παρκάρει το αυτοκίνητό του έως το πότε έχει ραντεβού με τον οδοντίατρο. Η «αέρινη γραφή» ενδέχεται όμως να αποδειχτεί χρήσιμη και για άτομα που έχουν δυσκολία στην πληκτρολόγηση ή την ομιλία. Βέβαια οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν συνηθίσει να γράφουν είτε στο χέρι είτε στο πληκτρολόγιο θα δυσκολευτούν λίγο να εξοικειωθούν με αυτόν τον τρόπο γραφής, ο οποίος απαιτεί μεγάλες κινήσεις και κάποιο βαθμό θεατρικότητας που μπορεί να γεννήσει αμηχανία. Για μια ενδιαφέρουσα επίδειξη δείτε το σχετικό βίντεο που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα των δημιουργών τού PhonePoint Pen: http//: synrg.ee.duke.edu/media.htm

Ελευθεροτυπία

Comments 0 σχόλια »

www.confucius.org

Στις 28 Σεπτεμβρίου 551 π.Χ. γεννήθηκε ο Κομφούκιος. Από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της φιλοσοφίας και των πολιτικών επιστημών, επηρέασε με το έργο του την κινεζική σκέψη. Μάλιστα, πολλοί είναι όσοι τον παρομοιάζουν με τον Σωκράτη. Ο Κομφούκιος δίδασκε ότι ο άνθρωπος πρέπει να χαρακτηρίζεται από πέντε αρετές: σοφία, αγαθότητα, αφοσίωση, σεβασμό και ανδρεία. Ετσι μόνο θα ζει σύμφωνα με το Ταό, τον παγκόσμιο νόμο που κυβερνά τον κόσμο. «Οσο πιο αυστηρά κρίνεις τον εαυτό σου, τόσο πιο δίκαια και με επιείκεια θα κρίνεις τους άλλους», «Ο ανώτερος άνθρωπος κρίνει τον εαυτό του, ο κατώτερος κρίνει τους άλλους», είναι μερικά μόνο από τα διδάγματά του.

www της Μ. Μυστακίδου στην Ελευθεροτυπία

Comments 0 σχόλια »

«Να λες: ουρανός· και ας μην είναι» έγραψε κάποτε ο Γιάννης Ρίτσος. Αυτό είναι το μότο της έκθεσης του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, αφιερωμένης στον ποιητή της «Ρωμιοσύνης», για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του. Χειρόγραφα με ρήσεις, κυρίως, ή με αποσπάσματα πολύστιχων ποιημάτων, τα οποία έχουν θέματα εμπνευσμένα από το μυθολογικό και ιστορικό παρελθόν της Ελλάδας, περιλαμβάνονται στην έκθεση, αλλά και φωτογραφίες και πέτρες που, όπως είναι γνωστό, ζωγράφιζε ο ίδιος. Πολύπλευρη προσωπικότητα με μακρά παρουσία στον χώρο της ποίησης, από το 1934 που δημοσιεύτηκε η πρώτη ποιητική του συλλογή «Τρακτέρ» ως το 1989 που κατατέθηκαν οι τελευταίες («Δευτερόλεπτα» και «Σφυρίγματα πλοίων»), υπήρξε ο Γιάννης Ρίτσος· «Ενας διαχρονικός Ελληνας», όπως είναι ο τίτλος της έκθεσης.

Ποιητικός στοχασμός και εικαστική δημιουργία συνδυάζονται λοιπόν σε αυτή την ιδιαίτερη παρουσίαση. Ποιήματα όπως «Ο Ηρακλής κ΄εμείς», «Αρχαίο θέατρο», «Η απόγνωση της Πηνελόπης, «Συνέπειες», κ.ά., ενταγμένα στις χαρακτηριστικές για τον τίτλο τους συλλογές «Μαρτυρίες και Επαναλήψεις», υπογραμμίζουν την ικανότητα του Ρίτσου να αφηγείται και να συνδέει το παρελθόν με το παρόν και, αναπόφευκτα, να συγχωνεύει σε αυτά γεγονότα της προσωπικής και πολιτικής ζωής, εθνικές τραγωδίες και σπαραγμούς της νεότερης Ελλάδας και της εποχής του. Ενας στοχασμός δηλαδή που συλλαμβάνει τη διαχρονικότητα του Ελληνισμού αποσπασματικά και στο σύνολό της.

Το αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο συνοδεύεται από φωτογραφίες των νεανικών του χρόνων, αλλά και των χρόνων της περισυλλογής και της απομόνωσης, όπως και της αναγνώρισης. Μια άλλη ενότητα εξάλλου αναδεικνύει την εικαστική του δημιουργία, δηλαδή τη ζωγραφική πάνω σε πέτρες, βότσαλα, χαλίκια, κόκαλα ή ρίζες δένδρων. Γιατί αυτά τα υλικά, άφθονα στα ξερονήσια, συγκέντρωναν το ενδιαφέρον του κατά τις ώρες της απομόνωσης, ίσως «από τηγενική ανάγκη της έκφρασης που αντιμάχεται τη φθορά και τη μοναξιά ». Στις πέτρες λοιπόν του Γιάννη Ρίτσου, οι οποίες παρουσιάζονται στην έκθεση, βλέπει κανείς να παρελαύνουν μορφές μοναχικές ή πολυάνθρωπες, μετωπικές ή συνομιλούσες, άλλοτε ερωτικά συνταιριασμένες· μορφές αρχαϊκές που αντέχουν στον χρόνο, αλλά και μοιάζουν να ξεπηδούν από τα ποιήματά του.

Ολα τα εκθέματα προέρχονται από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη. Η επιμέλεια της έκθεσης έχει γίνει από τη βιογράφο του Γιάννη Ρίτσου κυρία Αγγελική Κώττη και από την επιμελήτρια του μουσείου κυρία Μαρία Τόλη, ενώ τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό έκανε η κυρία Ειρήνη Χαραλαμπίδου. Θα διαρκέσει ως τις 30 Οκτωβρίου.

Το Βήμα

Comments 0 σχόλια »

763_468x306.jpgΑπέτυχε η προσπάθεια της 14χρονης Ζόι Πέμπερτον από τη Βρετανία να «πουλήσει» τη… γιαγιά της μέσα από την ιστοσελίδα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών eΒay. Οι υπεύθυνοι απέσυραν τελικώς την αγγελία, στην οποία η μικρή περιέγραφε ως «τρυφερή, αλλά ενοχλητική» την πρόγονό της. «Επρεπε να την κατεβάσουμε από το Διαδίκτυο, παρ΄ όλο που ήταν διασκεδαστική» δήλωσαν οι υπεύθυνοι του eΒay, οι οποίοι υποστήριξαν ότι επρόκειτο για αστείο. Λεπτομέρεια: η 61χρονη γιαγιά της Ζόι, Μάριον Γκούνταλ, είχε δώσει τη συγκατάθεσή της για την «πώλησή» της.

Το Βήμα 

Dailymail

Δεν τολμώ να σκεφτώ τι θα γινόταν, αν επιτρεπόταν στους μαθητές μας να μας βγάλουν σε πλειστηριασμό… 

Comments 0 σχόλια »

«Είμαι αλλού, είναι απ΄ αλλού/ Με λένε Βabalou». Για να συνεννοηθούμε, όμως, ας την αποκαλέσουμε Θεοδοσία Τσάτσου. Υστερα από απουσία δυόμισι ετών επέστρεψε με το νέο χιτ σινγκλ «Βabalou».

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων