Αρχείο για 9 Οκτωβρίου, 2009

athensdigitalweek.jpgΓια άλλη μια φορά, η Τεχνόπολις στο Γκάζι θα μεταμορφωθεί από την Τετάρτη 14 ως τη Κυριακή 18 Οκτωβρίου σε μία ανεπανάληπτη διαδραστική εμπειρία για μικρούς και μεγάλους, με ελεύθερη είσοδο, προσφέροντας ψυχαγωγία και γνώσεις γύρω από τα εξαιρετικά επιτεύγματα και τις δυνατότητες της ηλεκτρονικής εποχής.

Μια σπάνια ευκαιρία για χιλιάδες κόσμου να ζήσουν κυριολεκτικά την τεχνολογία, να εκφραστούν μέσα από αυτήν, να παίξουν και να επικοινωνήσουν μαζί της. Εννιά θεματικές περιοχές του ψηφιακού κόσμου θα εκπροσωπηθούν σε αυτό το μοναδικό πάρτι τεχνολογίας.VISUAL ΑRT- OPEN SOURCE –  DIGITAL MUSIC – TELECOM –  SPACE   SOCIAL
NETWORKING – ROBOTICS – MODDING – GAMING

14-18/10/2009/ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ
Ένα μοναδικό πάρτυ τεχνολογίας 

Comments 0 σχόλια »

picture-8.png

Comments 0 σχόλια »

Οι επισκέπτες της γκαλερί “Alive” στην Σεούλ, στη Νότια Κορέα μπορούν να δουν κλασικά αριστουργήματα τέχνης να ζωντανεύουν μπροστά τους. Χρησιμοποιείται μια πολύπλοκη τεχνολογία η οποία συνδυάζει ολογράμματα με 3D CGI και συστήματα αισθητήρων.

Comments 0 σχόλια »

48b-thumb-small.jpgΨάχνουν και τα αμερικανικά περιοδικά, του «Time» πρωτοστατούντος, σε μια προσπάθεια να μειώσουν τη χασούρα από την οικονομική κρίση και να αυξήσουν το τιράζ τους. Η πρόταση θέλει τους ιδιοκτήτες των μεγαλύτερων περιοδικών στις ΗΠΑ να δημιουργούν ένα διαδικτυακό νιουζ σταντ, ένα είδος e-περίπτερου δηλαδή, το οποίο οι χρήστες θα μπορούν να βλέπουν μέσω των pc και των κινητών τους τηλεφώνων και από εκεί να επιλέγουν τις συνδρομές τους. Η καινοτομία είναι πως οι χρήστες θα μπορούν να ρίχνουν ματιές στη θεματολογία των περιοδικών και να διαλέγουν ποια θέλουν να αγοράσουν (έστω και για μόνο ένα τεύχος), αγορά που θα γίνεται online και το περιοδικό θα στέλνεται στο σπίτι (ή στην εργασία) του χρήστη για μεγαλύτερη ευκολία. Θα υπάρχει και η δυνατότητα το περιεχόμενο του περιοδικού να στέλνεται και σε ηλεκτρονική μορφή ώστε να διαβάζεται σε e-book από τον χρήστη. Οπως αναφέρει το Reuters, η επίσημη ανακοίνωση της δημιουργίας του «e-περίπτερου» θα γίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Εν αναμονή…

Από τη στήλη της Μ. Μυστακίδου στην Ελευθεροτυπία

Comments 0 σχόλια »

00023142.jpgΠοιος είπε…
… το πρώτο ψέμα; Ο όφις στον κήπο της Εδέμ. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο πιστεύουν μέχρι σήμερα την απατηλή ιστορία του. Αντίθετα, στο βιβλίο του «Ο αγώνας μου», ο Χίτλερ είπε όλη την αλήθεια, αλλά δεν τον πίστεψε κανείς, ώσπου άρχισε να περνάει από φωτιά και τσεκούρι την Ευρώπη.

Ζούμε…
… μέσα στο ψέμα σχεδόν ευχαρίστως. Πηγαίνουμε γυρεύοντας γι΄ αυτό. Το αναζητούμε μέσα σε ένα μυθιστόρημα, αλλά δυσκολευόμαστε να το διακρίνουμε στην πραγματική ζωή. Απίστευτα ψέματα προφέρονται στις εκλογές, κατά παραγγελία μάλιστα των ψηφοφόρων. Απελπισμένοι, σαν να ζητούν μονάχοι τους να τους τάξουν ψέματα, για να μπορούν τουλάχιστον να ονειρεύονται. Γι΄ αυτό ο Μακιαβέλι παρότρυνε τον ηγεμόνα του να είναι μαζί υποκριτής και κρυψίνους: «Γιατί τόσο είναι οι άνθρωποι απλοϊκοί και τόσο σκύβουν το κεφάλι στην ανάγκη, που εκείνος που είναι απατεώνας θα ξέρει πάντα ποιος είναι του χεριού του για να τον εξαπατήσει». Η κενότητα της γλώσσας είναι το χάρισμα των δημαγωγών. Εξάπτουν τα πάθη και στρεβλώνουν την πραγματικότητα με κατασκευασμένες φράσεις. «Το πλήθος δεν χρειάζεται να ξέρει» έλεγε ο Μουσολίνι. «Πρέπει να πιστεύει. Αν μπορέσουμε να το κάνουμε να πιστέψει πως ακόμη και τα βουνά μπορούν να μετακινηθούν, τότε θα αποδεχτεί αυτή την αυταπάτη. Έτσι γίνεται μια αυταπάτη πραγματικότητα». Πάντα, έλεγε, ο λόγος πρέπει να είναι εκρηκτικός. Έτσι η πίστη θριαμβεύει πάνω στη γνώση. Και το συναίσθημα νικάει τη σκέψη. Όσο πιο αγράμματη είναι μια κοινωνία τόσο περισσότερη εξουσία αποκτούν αυτοί που μιλούν σαν δημαγωγοί και τόσο περισσότερες εικόνες και μουσικές αντικαθιστούν τον λόγο και τη σκέψη.

Ο φιλόλογος…
… Βίκτωρ Κλέμπερερ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Δρέσδης, είχε μελετήσει τη στρέβλωση της γλώσσας από τους ναζί. Κι είχε εντυπωσιαστεί από τον τρόπο που στάλαζαν στους ανθρώπους το γλωσσικό φαρμάκι τους για να διαιωνίσουν την απάτη τους. «Οι λέξεις μπορούν να γίνουν μικρές δόσεις αρσενικού» έγραφε στο βιβλίο του «Lingua tertii imperii». «Καταπίνονται χωρίς ο άνθρωπος να το πάρει είδηση. Στην αρχή δείχνουν να μην έχουν καμιά επίδραση, αλλά κατόπιν η επίδρασή τους ξεπροβάλλει ξαφνικά».

Τα δηλητήρια…
… όμως δεν παύουν να είναι επικίνδυνα όχι μονάχα γι΄ αυτούς που τα παίρνουν, αλλά και για εκείνους που τα δίνουν. Τα αφελή συνθήματα που συνήθως πετούν οι δημαγωγοί στις συγκεντρώσεις τους, το πλήθος τα πιάνει στον αέρα. Κι όσο πιο απλοϊκά και εκρηκτικά είναι αυτά τόσο πιο απλοϊκά και εκρηκτικά μπορούν να εκφράσουν την οργή και την απόγνωση του πλήθους, όταν αργότερα καταλάβει την απάτη. Γι΄ αυτό, στα χρόνια που ζούμε, όπως λέει ο βραβευμένος με Πούλιτζερ Αμερικανός δημοσιογράφος Κρις Χέτζες, οι χειριστές των δημαγωγικών δηλητηρίων θα πρέπει να είναι προσεκτικοί: όσο χειροτερεύει η οικονομία τόσο θα χειροτερεύουν οι παρενέργειες από αυτά τα δηλητήρια στο οργισμένο πλήθος.

Δρόμοι του Ρούσσου Βρανά στα Νέα

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων