Αρχείο για 15 Οκτωβρίου, 2009

Διαβάζω στο blog του Σωτήρη: Η επανάσταση στην τεχνολογία των πληροφοριών είναι ιστορική σε ισχύ και στο πεδίο εφαρμογής της: την αναμόρφωση των βασικών αξόνων του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι από κάθε γωνιά του πλανήτη επικοινωνούν, συνεργάζονται, ασκούν τις δραστηριότητές τους, και απλά ζουν τη ζωή τους από μέρα σε μέρα. Η εκπαίδευση μέχρι στιγμής έχει αντισταθεί σε αυτή την επανάσταση, όπως θα μπορούσαμε να είχαμε προβλέψει. Αλλά. . . πιστεύουμε ότι η αντίσταση θα ξεπεραστεί – δεν είναι απλώς και μόνο επειδή η τεχνολογία δημιουργεί καινοτομίες μεγάλης αξίας για την εκπαίδευση των μαθητών/σπουδαστών (που το κάνει), αλλά. . . επειδή αυτό προορίζεται να εκπλήξει και να να φέρει εκτεταμένες επιπτώσεις στην πολιτική και την εξουσία. . . . Η τεχνολογία θα θριαμβεύσει. Αλλά η ιστορία του θριάμβου της θα  είναι μια πολιτική ιστορία. [Liberating Learning: Technology, Politics, and the Future of American Education, pp. xi-xii]

Τάδε έφη: Scott McLeod

Comments 0 σχόλια »

Οι δημιουργοί του συγκεκριμένου βίντεο προσπάθησαν να βρουν κάτι έξυπνο ώστε να «αναγκάσουν» εκείνους που χρησιμοποιούν το μετρό να μην επιλέγουν τις κυλιόμενες σκάλες. Σκαλί-σκαλί λοιπόν, το αντικατέστησαν με πλήκτρα του πιάνο και τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά γιατί… μέσα από ένα αστείο, η συμπεριφορά όλων αλλάζει προς το καλύτερο.

Comments 0 σχόλια »

social_media_strategies3.jpgΗ τεχνολογία έχει αλλάξει δραματικά τον τρόπο που επικοινωνεί ο σημερινός άνθρωπος.

Η μεταβολή αυτή δεν είναι πρόσφατη: πριν ακόμα από την επιτυχία των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης (facebook, twitter) οι άνθρωποι βασίζονταν στο Διαδίκτυο για να εργάζονται και να επικοινωνούν.

Ωστόσο, φαινόμενο των τελευταίων ετών αποτελεί ο βαθμός της δημόσιας έκθεσης του ατόμου στο Διαδίκτυο. Είναι εντυπωσιακό το πόσο εύκολα δημοσιεύουμε πληροφορίες, φωτογραφίες και προσωπικά δεδομένα. Γιατί, όμως, οι άνθρωποι επιλέγουν να ζουν, ακόμα και να ερωτεύονται «εικονικά», μπροστά στην οθόνη ενός υπολογιστή; Ο τρόπος ζωής στις μεγάλες πόλεις αποτελεί, ίσως, μια εξήγηση, αφού σήμερα η κοινωνική ζωή καταγράφεται ως τελευταία προτεραιότητα. Ετσι, οι ιστότοποι λειτουργούν ως εικονικοί τόποι συνάντησης και δημιουργούν την αίσθηση της κοινωνικότητας.

Ωστόσο, τα παραπάνω δεν αρκούν για να δικαιολογήσουν τις πολλές ώρες που αφιερώνει ο σύγχρονος άνθρωπος και τον βαθμό της δημόσιας έκθεσής του στο Διαδίκτυο. Η ενασχόληση με τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης κρύβει μια σημαντική δυσκολία: τον φόβο του να ζήσει στενές διαπροσωπικές σχέσεις. Αυτό που σήμερα φοβόμαστε είναι να είμαστε ο εαυτός μας. Χρειάζεται να επενδύσουμε στο χτίσιμο μια ωραίας πλασματικής εικόνας, ενός προσωπείου ελκυστικού, που συγκαλύπτει τις πραγματικές μας αδυναμίες ή όσα εμείς αισθανόμαστε ως αδυναμίες. Μέσα στο Ιντερνετ ο καθένας διαμορφώνει ένα γοητευτικό προφίλ και εκθέτει με έναν αυτάρεσκο και ναρκισσιστικό τρόπο τα στοιχεία εκείνα που θεωρεί ότι τον κάνουν ελκυστικό, κοινωνικό ή αποδεκτό. Και όλα αυτά από μια ανακουφιστική απόσταση (διαδικτυακής) ασφάλειας. Γιατί, αν κλείσει τον υπολογιστή, θα χρειαστεί να ζήσει τις πραγματικές ανθρώπινες σχέσεις, που εμπεριέχουν πόνο, χαρά, απόρριψη και αποδοχή.

Ελευθεροτυπία

Comments 0 σχόλια »

divorce1.jpgΕχετε μήνυμα στον υπολογιστή σας. Εχετε μήνυμα στον τηλεφωνητή σας. Εχετε μήνυμα στο κινητό σας. Σ’ αγαπώ, σε λατρεύω, χωρίζουμε. Αποστολή, προώθηση, «delete». Ερωτες και διαζύγια μέσω sms, e-mails και Facebook.

Οταν πριν από λίγα χρόνια το Διαδίκτυο άρχισε να κάνει σουξέ, κάποιοι αντιμετώπιζαν τις δυνατότητές του καχύποπτα, κάνοντας λόγο για «μεγάλο αδερφό», «καταδότη», «καρφί». Σήμερα, κατά κάποιο τρόπο δικαιώνονται: τα διαζύγια και οι ενδοοικογενειακοί καυγάδες «σερφάρουν» σε καθημερινή βάση στο Διαδίκτυο. Το Ιντερνετ, οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, τα κινητά τηλέφωνα, όχι μόνο δημιουργούν τις συνθήκες για διενέξεις μεταξύ ζευγαριών, αλλά και αποδεικνύονται πρώτος σύμμαχος στον ψηφιακό «Πόλεμο των Ρόουζ».

Διαβάστε τη συνέχεια στην Ελευθεροτυπία

Comments 0 σχόλια »

Κλιματική αλλαγή στη Wikipedia

WWF -Το κλίμα είναι στο χέρι σου

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων