Αρχείο για 13 Οκτωβρίου, 2009

 petroulakis.jpg

(Σκίτσο: Ανδρέας Πετρουλάκης)

Comments 0 σχόλια »

innovasocial_youtube-edu-la-universidad-2-0.jpgΔωρεάν μαθήματα στο Διαδίκτυο έχουν αρχίσει να προσφέρουν τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Και μολονότι η παρακολούθησή τους δεν ανταμείβεται με κάποιο πτυχίο, η προσέλευση των φιλομαθών και των αυτοδίδακτων στις εικονικές αίθουσες του ΥouΤube και του iΤunes έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία.

Αυτό τον μήνα το ΥouΤube άρχισε να ανεβάζει μαθήματα και διαλέξεις από 45 πανεπιστήμια του κόσμου σε μια ειδική σελίδα που είναι αφιερωμένη στην εκπαίδευση, με την προσέλευση των φιλομαθών να αυξάνεται εντυπωσιακά μέρα με τη μέρα. «Το ΥouΤube ΕDU είναι μια παγκόσμια αίθουσα διδασκαλίας», τόνισε εκπρόσωπος της δημοφιλούς ιστοσελίδας.

Για πολλούς χρήστες του Διαδικτύου εξίσου ελκυστικό είναι το iΤunes U, το κατάστημα του ηλεκτρονικού πολυκαταστήματος της Αpple που έχει μετατραπεί σε ένα είδος πανεπιστημίου. Εκεί προσφέρονται δωρεάν μαθήματα από καθηγητές των πανεπιστημίων της Οξφόρδης, του Κέμπριτζ, του Γέιλ, του Στάνφορντ, του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης και πολλών ακόμη. Ανάμεσα στα πιο δημοφιλή μαθήματα ήταν εκείνα με τίτλο «Η ηθική του Αϊνστάιν» και «Ο εγκέφαλός στην τζαζ: Το νευρολογικό υπόστρωμα του αυτοσχεδιασμού». Στον περίπου ένα χρόνο που το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης διαθέτει δωρεάν μαθήματα στο πολυκατάστημα του iΤunes έχουν καταμετρηθεί περίπου ένα εκατομμύριο κατεβάσματα σε υπολογιστές, καθώς και σε συσκευές iΡod και iΡhone. «Υλικό που ήταν διασκορπισμένο στις ιστοσελίδες του πανεπιστημίου βρίσκεται τώρα στο iΤunes», επισημαίνει η Καρολάιν Κάλβερ, επικεφαλής των στρατηγικών επικοινωνίας στο πανεπιστήμιο.

Και φιλοσοφία
Η μεταφορά της γνώσης από την πανεπιστημιακή κοινότητα σε δημοφιλείς ιστοτόπους στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία. Τέτοια εποχή, πριν από ένα χρόνο, η Μάριαν Τάλμποτ ετοιμαζόταν για μια σειρά μαθημάτων φιλοσοφίας με θέμα «Ένα ταξίδι στην ιστορία της φιλοσοφίας, από τους προσωκρατικούς φιλοσόφους έως σήμερα».

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης τής ζήτησε την άδεια για να τα βιντεοσκοπήσει και να τα διαθέσει στο iΤunes. «Το επόμενο πράγμα που έμαθα ήταν ότι τα μαθήματά μου ήταν στην κορυφή με τα περισσότερο κατεβασμένα θέματα», αναφέρει στους «Τimes». Η Μάριον Τάλμποτ δέχθηκε πολλά μηνύματα με συγχαρητήρια στο ηλεκτρονικό της ταχυδρομείο, αλλά δεν πίστευε ότι για τα μαθήματά της θα ενδιαφέρονταν περισσότεροι από 100 άνθρωποι. Όπως πληροφορήθηκε, «τα κατεβάσματα ξεπερνούν τα 5.000 την εβδομάδα».
«Κατεβάζουν» θέματα στο iΡod τους

ΠΑΡΑ το γεγονός ότι οι Ανοικτές Πηγές Εκπαίδευσης (ΟΕR) βρίσκονται ακόμη στη βρεφική τους ηλικία, τα νούμερα είναι ήδη εντυπωσιακά. Σε λιγότερο από έναν χρόνο, περίπου 845.000 χρήστες του Διαδικτύου ή κάτοχοι των συσκευών iΡod και iΡhone από ολόκληρο τον κόσμο κατέβασαν 8 εκατομμύρια θέματα. Ο μέσος όρος τον περασμένο μήνα ήταν 400.000 κατεβάσματα την εβδομάδα. Στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης, η ιστοσελίδα opencourseware προσελκύει 1,2 εκατομμύρια επισκέπτες τον μήνα. Πολλοί από αυτούς είναι φοιτητές από άλλα πανεπιστήμια που αναζητούν επιπλέον πηγές. Υπάρχουν, ωστόσο, και οι αποκαλούμενοι «αυτοδίδακτοι», εργαζόμενοι που θέλουν να διευρύνουν τις γνώσεις τους στο αντικείμενό τους.

Σε έρευνα του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης υποστηρίζεται, εξάλλου, ότι το κατέβασμα ενός μαθήματος είναι πιο αποτελεσματικό από την προσωπική παρουσία. Οι ερευνητές συνέκριναν τις επιδόσεις 64 φοιτητών, οι μισοί από τους οποίους κατέβασαν το μάθημα στον υπολογιστή τους και οι άλλοι μισοί το παρακολούθησαν στην αίθουσα. Στο διαγώνισμα που ακολούθησε, η πρώτη ομάδα απέσπασε καλύτερη βαθμολογία – ενδεχομένως επειδή το βίντεο επιτρέπει να δεις σε επανάληψη κάποιο δυσνόητο σημείο του μαθήματος.

ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ να οδηγήσει η τάση; Τα πανεπιστήμια θα επιβαρύνουν με δίδακτρα τους φοιτητές τους και θα προσφέρουν δωρεάν μαθήματα στους υπόλοιπους; Η φοίτηση στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης κοστίζει περισσότερο από 20.000 ευρώ τον χρόνο, αλλά διαθέτει περισσότερα από 2.000 πλήρη τμήματα στο Διαδίκτυο. Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο της Βρετανίας έχει δημιουργήσει μια ιστοσελίδα με την ονομασία Οpen Learn, στην οποία οι επισκέπτες έχουν στη διάθεσή τους σημειώσεις από διάφορα μαθήματα. Αντίθετα με την παραδοσιακή «εκμάθηση εξ αποστάσεως», οι επισκέπτες δεν χρειάζεται να εγγραφούν στο διαδικτυακό τμήμα, ούτε να πληρώσουν για να αποκτήσουν πρόσβαση στο υλικό. Παρά το γεγονός ότι αυτού τους είδους η εκμάθηση δεν ανταμείβεται με κάποιο πτυχίο, είναι σαφές ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας εποχής, όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα. Το Διαδίκτυο συμπληρώνει φέτος 40 χρόνια. Σαράντα χρόνια μετά την εκτύπωση της Βίβλου από τον Γουτεμβέργιο στα μέσα του 15ου αιώνα, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τη σημασία της τυπογραφίας στην εκπαίδευση και σε πολλούς άλλους τομείς της ζωής.

Τα Νέα

Δείτε σχετικά:

YouTube Edu

Fora.tv

BigThink

Academic Earth

iTunes U

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

bureaucracy_cover.gifΤο ζήτημα της πιστοποίησης των επαγγελματικών προσόντων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο αποτελεί ένα από τα πιο «επείγοντα» θέματα στην πολιτική ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχετικά με το τρίπτυχο εκπαίδευση / κατάρτιση – πιστοποίηση – απασχόληση.

Κι αυτό γιατί τόσο πριν όσο και μετά τη Συνθήκη της Λισαβόνας (2000) η πάγια πολιτική στρατηγική βασίζεται στην αντίληψη ότι η ευρωπαϊκή σύγκλιση και ολοκλήρωση θα επιτευχθούν μόνο μέσα από την ανάπτυξη κοινών εργαλείων τα οποία θα διευκολύνουν την κινητικότητα των εργαζομένων, θα προωθούν τη δημιουργία μιας κοινής σφαίρας απασχόλησης, θα σφυρηλατούν την κοινωνική συνοχή και θα καταστήσουν την Ευρώπη μέσα από τη μάθηση την πιο ανταγωνιστική οικονομία στο διεθνές στερέωμα.

Στη δική μας περίπτωση όμως, έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα εξής:

α) Η ελληνική εμπειρία έχει αποδείξει ότι είμαστε τραγικά καθυστερημένοι στα ζητήματα αυτά. Ακόμα και σήμερα εμφανίζονται αργοί ρυθμοί σε επίπεδο προσδιορισμού των επαγγελματικών περιγραμμάτων των διάφορων τεχνικών επαγγελμάτων, των ειδικοτήτων ή των εξειδικεύσεων. Εκτός από το σύστημα πιστοποίησης της Αρχικής Κατάρτισης του ΟΕΕΚ, που απευθύνεται μόνο στους αποφοίτους των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης, η χώρα δεν διαθέτει ένα συγκροτημένο και ολοκληρωμένο σύστημα αναγνώρισης – πιστοποίησης προσόντων, το οποίο να ενσωματώνει τις άλλες μορφές κατάρτισης ή επαγγελματικής εμπειρίας που αποκτώνται κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής σταδιοδρομίας ενός εργαζομένου.

β) Συνέπεια της καθυστέρησης και της έλλειψης προετοιμασίας από πλευράς της ελληνικής πολιτείας αποτελεί η συνειδητά κλιμακούμενη εκχώρηση ενός νευραλγικού πεδίου στην ιδιωτική σφαίρα. Ηδη, χιλιάδες οικογένειες και εργαζόμενοι πληρώνουν πανάκριβα την πιστοποίηση της γνώσης ξένων γλωσσών και υπολογιστών σε όλη την επικράτεια προκειμένου έτσι να ενισχύσουν τα προσόντα τους στη διαδικασία εύρεσης εργασίας.

Μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε ότι τα οικονομικά συμφέροντα θα είναι τεράστια, εάν εκχωρηθούν δικαιώματα πιστοποίησης και αναγνώρισης «μαθησιακών αποτελεσμάτων» – τα οποία θα σχετίζονται με σαφή επαγγελματικά προσόντα και δικαιώματα- σε ιδιωτικές εταιρείες ή σε ιδιωτικούς οργανισμούς-μαμούθ.

γ) Δυστυχώς, διαρκώς διαπιστώνεται ότι στην ελληνική κοινωνία απουσιάζουν ή υπολείπονται στοιχεία όπως: ο απαιτούμενος βαθμός τεχνογνωσίας, η εθνική στρατηγική απέναντι στις ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις, η δυνατότητα κριτικής αντιπαράθεσης σε οτιδήποτε εισέρχεται από την Ε.Ε., η αξιοπιστία των θεσμικών μηχανισμών υλοποίησης, εφαρμογής και ελέγχου των όσων προβλέπεται αντικειμενικά λόγω Ε.Ε. να υιοθετηθούν. Αυτό που συμβαίνει συχνά είναι να εφησυχάζουμε, να αφήνουμε τα πράγματα για την τελευταία στιγμή, να συρόμαστε στις ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις χωρίς δυνατότητα παρέμβασης και το πιο σύνηθες να διεκδικούμε τις κοινοτικές επιδοτήσεις στη λογική της απορρόφησης, χωρίς να υπάρχει σχέδιο το οποίο να απαντά στις δικές μας εσωτερικές ανάγκες και τα διαχρονικά μας ελλείμματα.

δ) Οι Ελληνες πολίτες βιώνουν καθημερινά την εξής αντίφαση: από τη μία βλέπουν τη χώρα να υστερεί σε βασικά ζητήματα του εκπαιδευτικού της συστήματος και από την άλλη να πασχίζει να παρακολουθήσει αυτό που συντελείται στα αναπτυγμένα κράτη. Την ίδια στιγμή που αντικειμενικά είμαστε αναγκασμένοι να δημιουργήσουμε ένα αξιόπιστο και έγκριτο εθνικό πλαίσιο επαγγελματικών προσόντων το οποίο να επικοινωνεί και να ευθυγραμμίζεται με το αντίστοιχο ευρωπαϊκό, η τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση ψυχορραγεί, η αρχική και συνεχιζόμενη κατάρτιση παραμένουν «μετέωρα» θεσμικά υποσυστήματα, τα ΤΕΙ πασχίζουν να διαμορφώσουν τη φυσιογνωμία και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων τους χωρίς ίχνος ακαδημαϊκής στήριξης και σχεδιασμού από την πολιτεία, τα επιμελητήρια ενστικτωδώς αμύνονται για τα επαγγελματικά δικαιώματα των μελών τους, τα ΚΕΣ και τα κολέγια προσπαθούν από το παράθυρο να πάρουν μερίδιο από τα πανεπιστήμια και μέσα σ’ αυτή τη δίνη η ελληνική νεολαία πασχίζει να αποκτήσει ακριβοπληρωμένα εκπαιδευτικά προσόντα τα οποία σε καμία περίπτωση δεν μεταφράζονται σε μια στέρεη και αξιόπιστη επαγγελματική προοπτική.

ε) Η ανεργία των νέων καλπάζει, η σύνδεση της εκπαίδευσης / κατάρτισης με την απασχόληση διαρκώς αποδυναμώνεται, οι σπουδές μετατρέπονται σε πανάκριβη και καθαρά οικογενειακή υπόθεση και επιπροσθέτως καμία θεσμική ρεαλιστική μεταρρύθμιση δεν διαφαίνεται για την αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων στην εκπαίδευση, την ανακούφιση των ασθενέστερων, την παροχή πολλών και ίσων ευκαιριών για πρόσβαση σε μια ποιοτική δημόσια εκπαίδευση και κατάρτιση. Χωρίς υπερβολές, βιώνουμε την ηγεμονία μιας επικοινωνιακής διαχείρισης ενός «απόλυτου τίποτα» στη δίνη ενός εκπαιδευτικού συστήματος που λιμνάζει ατάραχο απέναντι σ’ αυτό που διεθνώς συντελείται.

Διαβάστε όλο το άρθρο στην Ελευθεροτυπία

Comments 0 σχόλια »

 techchanges.jpg

Η τεχνολογία εξελίσσεται, οι άνθρωποι όχι

Comments 0 σχόλια »

plato_1_sm.gifΤο κείμενο του Πλάτωνα και η αγάπη της για τα Αρχαία Ελληνικά τής έφεραν τη διάκριση στον 8ο ετήσιο μαθητικό πανευρωπαϊκό διαγωνισμό.

Ο λόγος για τη μαθήτρια του 5ου Γενικού Λυκείου Βόλου, Κατερίνα Ατσιά, η οποία απέσπασε και έπαινο στον διαγωνισμό για την αρχαία ελληνική γλώσσα και γραμματεία, που διοργανώθηκε από το υπουργείο Παιδείας. Στη διοργάνωση του διαγωνισμού συμμετείχαν επίσης το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, η Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων, ο Οργανισμός για τη Διάδοση της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας, η Ενωση Γλωσσικής Κληρονομιάς και η Εταιρεία Ελλήνων Φιλολόγων. Στο κείμενο του Πλάτωνα, που διαγωνίστηκε όπως και τα άλλα παιδιά, κλήθηκε να απαντήσει σε νοηματικές, συντακτικές και γραμματικές ερωτήσεις. Η έφηβη Βολιώτισσα δήλωσε χαρούμενη για την επιτυχία της, ενώ εξέφρασε τη μεγάλη της αγάπη για την αρχαία ελληνική γλώσσα και γραμματεία, αφού έχουν άμεση σχέση με τη γλώσσα που μιλάμε σήμερα, ταυτόχρονα όμως διότι τη βοηθούν να γνωρίσει και να κατανοήσει καλύτερα την κουλτούρα, την ιστορία και γενικά τον τρόπο ζωής των αρχαίων Ελλήνων.

Ελευθεροτυπία

Comments 0 σχόλια »

winter_emperorcloth.jpgΈνα παραμύθι… 
… του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν που κανείς δεν θα ήθελε να επαληθευτεί για κανέναν.

Πριν από πολλά…
… πολλά χρόνια, ζούσε ένας βασιλιάς που του άρεσαν τα όμορφα ρούχα. Μια μέρα, δύο κατεργάρηδες κατέφτασαν στην πόλη του. Είπαν πως είναι υφαντές και πως ήξεραν να υφαίνουν πανέμορφα κι αραχνοΰφαντα ρούχα, από ένα μαγικό πανί που μονάχα οι ανίκανοι και οι ανόητοι δεν μπορούσαν να το δουν. «Σπουδαία ιδέα», σκέφτηκε ο βασιλιάς. «Έτσι θα μάθω ποιοι από τους ανθρώπους μου είναι ανίκανοι και θα μπορώ να ξεχωρίζω τους έξυπνους από τους βλάκες». Κι έδωσε αμέσως στους δύο κατεργάρηδες ένα πουγκί γεμάτο χρυσά για να αρχίσουν να υφαίνουν το πανί τους. Αμέσως εκείνοι καμώθηκαν πως έπιασαν δουλειά μπροστά στους αδειανούς αργαλειούς τους. Οι μέρες περνούσαν. «Θα στείλω τον καλύτερό μου υπουργό να δει τι κάνουν», σκέφτηκε ο βασιλιάς. Έτσι κι έγινε. «Θεέ μου!» σκέφτηκε ο γερο-υπουργός μόλις βρέθηκε μπροστά στους αργαλειούς. «Δεν βλέπω τίποτα!». Μα δεν το είπε φωναχτά. Οι δύο κατεργάρηδες τού έδειχναν δεξιά κι αριστερά, μα εκείνος πάλι δεν έβλεπε τίποτα. «Αχ, γιατί;» έλεγε μέσα του. «Να είμαι άραγε τόσο ανίκανος, τόσο βλάκας;». «Δεν λες τίποτα;» του πέταξε ο ένας από τους δύο. «Ω, μα είναι υπέροχα, τα καλύτερα!» είπε ο γερο-υπουργός. «Τι σχέδια! Και τι χρώματα! Τρέχω αμέσως να το πω στον βασιλιά». Κι έτσι οι δύο κατεργάρηδες τσέπωσαν κι άλλα χρυσά κι εξακολούθησαν να υφαίνουν μπροστά στους αδειανούς αργαλειούς τους. Ο βασιλιάς ξανάστειλε πολλές φορές να δει την πρόοδό τους. «Εξαίσια!» του έλεγαν όλοι, ρούχα αντάξια για να τα φορέσει στη μεγάλη παρέλαση. Ο βασιλιάς γέμισε τους δύο κατεργάρηδες με παράσημα.

Την παραμονή…
… της παρέλασης ξενύχτησαν για να αποτελειώσουν τα ρούχα. Καμώνονταν πως έκοβαν το πανί στον αέρα με μεγάλα ψαλίδια και πως έραβαν με βελόνες χωρίς κλωστή. «Έτοιμα!», ανακοίνωσαν με μια φωνή. Ο βασιλιάς γδύθηκε και οι δύο κατεργάρηδες καμώθηκαν πως τον έντυναν με τα καινούργια ρούχα. Ανήμερα της παρέλασης, ο βασιλιάς βγήκε με τα καινούργια ρούχα από το παλάτι του στους δρόμους. Κρεμασμένοι σαν τσαμπιά από τα παράθυρα, οι υπήκοοί του φώναζαν: «Δέστε πόσο του πάνε τα καινούργια ρούχα του βασιλιά μας!». Κανείς τους δεν ήθελε να παραδεχτεί πως δεν έβλεπε τίποτα, επειδή τότε θα ήταν σαν να έλεγε πως ο βασιλιάς τους ήταν ανίκανος και βλάκας. «Μα αυτός δεν φοράει τίποτα!», φώναξε ξαφνικά ένα παιδάκι. «Ένα παιδάκι λέει πως ο βασιλιάς είναι γυμνός!», είπε ένας άλλος. Κι ύστερα κι άλλος, κι άλλος, κι άλλοι πολλοί μαζί: «Ο βασιλιάς είναι γυμνός!».

Ο βασιλιάς…
… ένιωσε να τον πιάνει σύγκρυο. Ήξερε πως έλεγαν την αλήθεια, μα εξακολούθησε να βαδίζει επικεφαλής της πομπής, ενώ πίσω του οι βαλέδες του κρατούσαν ψηλά τον ποδόγυρο από την ανύπαρκτη φορεσιά του για να μη σέρνεται στο χώμα.

Δρόμοι του Ρούσσου Βρανά στα Νέα

Comments 0 σχόλια »

Oι θεαματικές αλλαγές που έχουν επιφέρει στον τομέα της ενημέρωσης τα νέα μέσα επικοινωνίας, η επίδραση που έχουν στην πληροφόρηση των πολιτών, αλλά και οι τρόποι με τους οποίους τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης προσαρμόζονται στα δεδομένα της ηλεκτρονικής εποχής ήταν τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του διεθνούς συνεδρίου με τίτλο «Νέα Μέσα, νέο περιεχόμενο» που διοργάνωσε χθες το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων σε συνεργασία με το Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπενθυμίζεται ότι με τον όρο «νέα Μέσα» περιγράφονται εκείνα τα μέσα επικοινωνίας και ενημέρωσης που εμπεριέχουν τη χρήση του Διαδικτύου, του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και των κινητών τηλεφώνων νέας γενιάς.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου έλληνες και αμερικανοί πανεπιστημιακοί, επαγγελματίες και ειδήμονες συζήτησαν τους τρόπους με τους οποίους τα νέα Μέσα εισέρχονται στις ζωές και διαμορφώνουν την επικοινωνία των ανθρώπων. Η κυρία Πατρίσια Αουφντερχάιντε, καθηγήτρια του Τμήματος Επικοινωνίας του Αmerican University στην Ουάσιγκτον, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη σημασία που έχει η εξάπλωση των ευρυζωνικών δικτύων. «Αν θέλουμε να μιλάμε για ένα σύγχρονο επικοινωνιακό περιβάλλον,θεωρώ ότι η πρόσβαση στο Διαδίκτυο πρέπει να είναι μια υπηρεσία διαθέσιμη σε όλους τους πολίτες» τόνισε.

Αναφερόμενος στην εντυπωσιακή αύξηση της διαφημιστικής δαπάνης στο Διαδίκτυο τον τελευταίο καιρό, και μάλιστα σε μια εποχή ιδιαίτερα δύσκολη εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, ο κ. Μάθιου Μακάλιστερ, καθηγητής του Τμήματος Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Ρenn State, επεσήμανε ότι «από τη διαφήμιση στην τηλεόραση ή στα περιοδικά και στις εφημερίδες που απευθυνόταν σε όλους, θα βλέπουμε όλο και πιο συχνά στο μέλλον διαφημιστικά μηνύματα που απευθύνονται ξεχωριστά στον καθένα από εμάς,ανάλογα με τα προσωπικά μας ενδιαφέροντα». Ακόμη ο «γκουρού» των νέων Μέσων κ. Ερικ Σβάρτσμαν αναφέρθηκε εκτενώς στην εξάπλωση των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το Τwitter. «Τα παραδοσιακά Μέσα μάς πληροφορούν για ό,τι συνέβη, ενώ τα νέα Μέσα μάς δίνουν τη δυνατότητα να ενημερωθούμε γι΄ αυτό που συμβαίνει τώρα» τόνισε.

To BHMA

Comments 0 σχόλια »

H Χίλαρι Μαντέλ είναι η φετινή νικήτρια του Man Booker, του κορυφαίου λογοτεχνικού βραβείου στη Μεγάλη Βρετανία. Η Μαντέλ απέσπασε την υψηλή αυτή διάκριση για το μυθιστόρημά της «Wolf Hall», το οποίο πρόκειται να κυκλοφορήσει και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πάπυρος (από τον ίδιο εκδοτικό οίκο κυκλοφορεί στη χώρα μας ένα άλλο μυθιστόρημα της Μαντέλ, το «Πέρα από το μαύρο», σε μετάφραση της Αθηνάς Δημητριάδου).

Το «Wolf Hall», καρπός συγγραφικής προσπάθειας πέντε ετών, είναι ιστορικό μυθιστόρημα. Διαδραματίζεται στην αυλή των Τυδόρ, στην Αγγλία του 1520. Πρόκειται για την ιστορία της ανόδου του Τόμας Κρόμγουελ, γιου ταπεινού σιδερά, ο οποίος, με όπλο τη θέληση και την ευφυΐα του κατορθώνει να γίνει ένα από τα πρόσωπα-κλειδιά του Ερρίκου Η΄, να αναδειχθεί σε θησαυροφύλακα και γραμματέα του Αγγλου ηγεμόνα και να συνδέσει το όνομά του με την εισαγωγή της Μεταρρύθμισης στην Αγγλία. Είναι η ιστορία ενός ανθρώπου που θα δραπετεύσει από τη σκοτεινή ζωή της αγγλικής επαρχίας, θα πολεμήσει ως μισθοφόρος στη Γαλλία, θα ταξιδέψει στην Ιταλία, θα μάθει γλώσσες και θα διαπρέψει στο εμπόριο και θα επιστρέψει στο Λονδίνο ως νομικός.

Απόλυτος έλεγχος των πηγών, γλαφυρή ανασύσταση μιας πολυτάραχης ιστορικής περιόδου και μια πολυπρόσωπη, μεστή αφήγηση, αποτελούν ορισμένες από τις αρετές του βραβευμένου μυθιστορήματος, το οποίο είχε από την αρχή τύχει θερμής υποδοχής από την κριτική. Ο Spectator έκανε λόγο για ένα «πλούσιο ιστορικό μυθιστόρημα που καθηλώνει τον αναγνώστη», ενώ ο Observer το εξήρε ως «ένα όμορφο και βαθιά ανθρώπινο βιβλίο, ένα σκοτεινό καθρέφτη που υψώνεται μπροστά στον δικό μας κόσμο».

Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων