Αρχείο για 30 Οκτωβρίου, 2009

shorts.jpg«Οι βερμούδες είναι για τις διακοπές, αλλά όχι για τα πανεπιστήμια. Και μάλιστα από έναν 52χρονο άνθρωπο!» Αυτό ανέφερε χθες στην «Κ» ο πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Παν. Θράκης κ. Γεώργιος Παπάζογλου, ο οποίος ήταν… πυρ και μανία με τις ενδυματολογικές επιλογές του 52χρονου Αγγλου λέκτορα του τμήματός του κ. Αντριου Φάριγκτον. Η επιστολή που έστειλε ο κ. Παπάζογλου στον Αγγλο είναι αποκαλυπτική… «Επειδή έγινα δέκτης πολλών παραπόνων, διότι κατά τις εξετάσεις σας του Σεπτεμβρίου, εμφανιστήκατε στο πανεπιστήμιο με κοντό παντελονάκι και γυμνόπους, κάτι που διαπίστωσα και ο ίδιος όταν σας συνάντησα στο διάδρομο, επιτρέψτε μου να σημειώσω ότι προσωπικώς…» λέει και συνεχίζει. «Αδυνατώ να πιστέψω ότι θα τολμούσε διδάσκων σε οποιοδήποτε πανεπιστήμιο της Αγγλίας να εμφανιστεί με κοντό παντελονάκι και γυμνόπους σαν να πήγε εκδρομή στο αλσύλλιο της γειτονιάς του, για να κάνει εξετάσεις. Παρόμοια ενδυμασία σε δημόσιο χώρο εργασίας φέρνει στο νου μου Αγγλους αποικιοκράτες της ερήμου». Και ο κ. Παπάζογλου καταλήγει: «Ακόμη, επειδή ούτε οι φοιτητές ούτε οι φοιτήτριες ούτε προφανώς ο υπογραφόμενος και οι γυναίκες υπάλληλοι είμαστε υποχρεωμένοι να βλέπουμε τριχωτούς ή μη μηρούς διδασκόντων στο τμήμα, σας παρακαλώ θερμά, όπως σας σέβεται ο χώρος που λέγεται Δημοκρίτειο, έτσι οφείλετε να τον σέβεστε και εσείς».

Καθημερινή

A να μη σχολιάσω την εμφάνιση συναδέλφων, ακόμα και διευθυντών στο σχολείο…

Comments 1 σχόλιο »

serf.jpgΠριν ακριβώς 40 χρόνια, στις 29 Οκτωβρίου 1969, ο φοιτητής του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Λος Άντζελες (UCLA) Τσαρλς Κλάιν έστειλε το πρώτο μήνυμα μέσω του ARPAΝΕΤ, του δικτύου υπολογιστών που αργότερα έγινε παγκοσμίως γνωστό ως Ίντερνετ.

Αν και από εκείνο το μήνυμα που αποτελείτο από τη λέξη “login”, μόνο τα πρώτα δύο γράμματα μεταδόθηκαν επιτυχώς στον προορισμό τους, η πρώτη εκείνη διαδραστική επικοινωνία άνοιξε το δρόμο για μια τεχνολογική επανάσταση.

Το χρηματοδοτούμενο από κονδύλια του αμερικανικού στρατού πείραμα του ARPANET θεωρείται ο πρόδρομος του Ίντερνετ, η ουσιαστική έναρξη του οποίου είναι η κατοπινή δημιουργία του πρωτοκόλλου TCP/IP, από τους Βίντον Σερφ (σήμερα αντιπρόεδρο της Google) και Ρόμπερτ Καν (σήμερα πρόεδρο της εταιρίας CNRI), που επέτρεψε στα διάφορα ανεξάρτητα υπολογιστικά δίκτυα να συνδεθούν μεταξύ τους και να σχηματίσουν έτσι ένα «δίκτυο των δικτύων» (διαδίκτυο).

Με αφορμή την 40ή επέτειο, ο Σερφ προέβλεψε ότι από 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους που εκτιμάται ότι είναι σήμερα online σε όλο τον κόσμο (δηλαδή κάτι λιγότερο από το ένα τρίτο της ανθρωπότητας), μέχρι το τέλος του 2011, θα είναι δικτυωμένος ο μισός πληθυσμός της Γης και μέχρι το 2020 το 75% – 80% των κατοίκων του πλανήτη θα βρίσκονται πλέον online.

Το επόμενο βήμα; Η επέκταση του διαδικτύου πέρα από τη Γη, στο ηλιακό σύστημα –και ακόμα παραπέρα! Ήδη από το 1998, ο Σερφ και άλλοι συνεργάζονται με τη NASA για τη δημιουργία του Διαπλανητικού Δικτύου.

Για το σκοπό αυτό, είναι πια σχεδόν έτοιμο το νέο Διαπλανητικό Πρωτόκολλο Ίντερνετ που θα χρησιμοποιηθεί τόσο από επανδρωμένες από ανθρώπους όσο και από ρομποτικές διαστημικές αποστολές για να επικοινωνούν με τη Γη.

Ελευθεροτυπία

Comments 0 σχόλια »

11.jpgΗ Terra απέκτησε και ανταποκρίτρια για το θέατρο. Ευχές και κατάρες λοιπόν στη νέα συνεργάτη μας τη Γυριστρούλα:

Το περασμένο Παρασκευοσάββατο & μέσω νεφών – και δη απειλητικών – κατάφερα να νιώσω πραγματικά την άνοιξη μέσα σ’ ένα περιβάλλον μουντού φθινοπώρου.
Γι αυτό ευθύνονται δυο παραστάσεις, η μία ροζ- κυριολεκτικά & μεταφορικά- και η άλλη ‘υπόγειων διαδρομών”. Πρόκειται για την παράσταση του θεάτρου Παλλάς “Το κλουβί με τις τρελές” & γι’ αυτήν του θεάτρου Αγγέλων Βήμα, με τίτλο “Τα ορφανά”.
Παραστάσεις διαφορετικού ύφους -και ήθους ενδεχομένως- αλλά η καρδιά τα θέλει & τα δυο: και το ροζ & τις υπόγειες διαδρομές.
Στο Παλλάς είδα μια παράσταση γεμάτη χρώμα & πλούτο, παράσταση που θύμιζε τις παλιές καλές μέρες που το θέατρο δεν ήξερε τι σημαίνει ο όρος “οικονομική κρίση”. Και βέβαια θα ήμουν άδικη αν παρέλειπα να αναφέρω τις πολύ καλές ερμηνείες των Σταμάτη Φασουλή & Γιάννη Μπέζου που & στην πρόζα & στο τραγούδι τα καταφέρνουν περίφημα. Το μόνο αποθαρρυντικό που έχω να αναφέρω, είναι το ύψος του εισιτηρίου που φθάνει μέχρι & τα 80 ευρώ. Το θέατρο πάντως,προς έκπληξίν μου, σ’ αυτήν την πρεμιέρα ήταν γεμάτο!
Στο Αγγέλων Βήμα το σκηνικό αλλάζει. Το θέατρο & γενικότερα ο χώρος είναι σχετικά μικρά, αλλά δεν υστερούν καθόλου σε γούστο & ζεστασιά. Εδώ βλέπουμε “Τα ορφανά’, δυο αδέλφια, δυο διαφορετικούς κόσμους εκ πρώτης όψεως & έναν γκάνγκστερ που παίζει το ρόλο του καταλύτη. Τρεις αξιέπαινες ερμηνείες από τους Παναγιώτη Μπρατάκο, Στέλιο Καλαϊτζή & Κώστα Ανταλόπουλο. Στηρίξτε αυτήν την παράσταση, αυτά τα υποσχόμενα νέα παιδιά.
Χθες πάλι, ανήμερα της εθνικής μας γιορτής, είδα στο θέατρο Αργώ την παράσταση “Να μου στείλετε μια ρεπούμπλικα”, βασισμένη στο αυτοβιογραφικό έργο του ποιητή Ρώμου Φιλύρα “Η ζωή μου εις το Δρομοκαϊτειον”. Ένας άνθρωπος ζει στην κόψη μεταξύ τρέλας & λογικής & επιζητεί την τρέλα από καθαρή επιλογή! One man show από τον Δημήτρη Κοτζιά που βρίσκει γερά στηρίγματα στο λόγο του Φιλύρα.
Αυτά προς το παρόν & το μέλλον άδηλον…..

Comments 0 σχόλια »

303900_1.jpgΤο Twitter υπέγραψε συμφωνίες με Microsoft και Google που θα επιτρέπουν την αναζήτηση των tweets σε πραγματικό χρόνο από τους χρήστες των μηχανών αναζήτησης.

Η Microsoft μάλιστα προχώρησε άμεσα στη δημιουργία μίας ξεχωριστής μηχανής αναζήτησης των tweets μέσω του Bing, ενώ η Google δήλωσε ότι η σχετική υπηρεσία θα ξεκινήσει τη λειτουργία της μέσα στους επόμενους μήνες.

Οι δύο συμφωνίες τονίζουν την αυξημένη σημασία της αναζήτησης σε πραγματικό χρόνο, αλλά και τον εντεινόμενο ανταγωνισμό ανάμεσα στη Microsoft και τη Google. Η ανακοίνωση των συμφωνιών έγινε στα πλαίσια της συνόδου για το Web 2.0 που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ.

Η σελίδα του Bing παρουσιάζει τα δημοφιλέστερα θέματα συζητήσεων στο Twitter, και τα σχετικά tweets των 140 χαρακτήρων, ενώ οι χρήστες μπορούν ακόμη να κάνουν αναζήτηση συγκεκριμένων λέξεων και να δουν τα σχετικά μηνύματα ταξινομημένα χρονολογικά.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες BBC

Comments 0 σχόλια »

Μια πρωτοποριακή online ενέργεια με στόχο την αποτροπή των νέων από το κάπνισμα ξεκίνησε εδώ και δέκα ημέρες η Ε. Ε. στο πλαίσιο της εκστρατείας «HELP – Για μια ζωή χωρίς τσιγάρο». Πρόκειται για την προβολή μιας σειράς από 11 αυτοτελή ταινιάκια «Helpisodes», με βασικούς ήρωες τους Helpers, που ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αγωνιστούν για έναν κόσμο χωρίς τσιγάρο. Ο στόχος αυτών των εκκεντρικών και χιουμοριστικών επεισοδίων είναι να μιλήσουν στους νέους ανθρώπους σε μια γλώσσα που κατανοούν και εκτιμούν. Η σειρά φιλοξενείται στην ιστοσελίδα www.help-eu.com και θα ενισχυθεί μέσα από πλατφόρμες όπως κοινωνικά δίκτυα (π. χ. Facebook) και ιστοσελίδες video.

Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων