Αρχείο για 3 Οκτωβρίου, 2009

Η Κατερίνα Γώγου γεννήθηκε στην Αθήνα στις 1 Ιουνίου 1940 και αυτοκτόνησε με χάπια και αλκοόλ στις 3 Οκτωβρίου 1993. Ξεκίνησε από μικρή καριέρα στην ηθοποιία αλλα αργότερα στράφηκε στην ποίηση. Τα ποιήματα της είναι γνωστά για τον αντισυμβατικό και συνειρμικό χαρακτήρα τους καθώς και τις αναρχικές ιδέες που πρόβαλε.

Comments 0 σχόλια »

index1.jpgΑν σερφάροντας στον Ιστό αντιμετωπίσετε καταστάσεις που σας φέρνουν σε αμηχανία, αν λαμβάνετε υβριστικά e-mail ή e-mail που σκοπό έχουν να σας τρομοκρατήσουν, αν τα παιδιά σας παραπονεθούν ότι παρενοχλούνται με οποιονδήποτε τρόπο από χρήστες του Διαδικτύου, αλλά και προκειμένου να αποφύγετε όλα τα παραπάνω, επισκεφθείτε το www.e-crime.gr. Στην επίσημη ιστοσελίδα για το ηλεκτρονικό έγκλημα θα μάθετε πώς να προστατεύεστε εσείς και τα παιδιά σας, ποιες είναι οι μορφές του ηλεκτρονικού εγκλήματος, ποιες οι συνήθεις μέθοδοι όσων παρενοχλούν και τι προβλέπει η ελληνική νομοθεσία.

Από τη στήλη της Μ. Μυστακίδου www στην Ελευθεροτυπία

Comments 0 σχόλια »

contentsegment_12407807w230_h0_r0_p0_s0_v0jpg.jpgΑρθρο του αρχιτέκτονα  Ζήση Κοτιώνη στο Βήμα Ιδεών

Η χρήση των προγραμμάτων του Google Εarth και πιο πρόσφατα του Live Μaps επιτρέπει την επόπτευση και την πλοήγηση επάνω από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Το πρώτο πράγμα που αναζητούν οι χρήστες είναι το σπίτι τους και κατόπιν σιγά σιγά επεκτείνουν την πλοήγηση σε διάφορα τοπία ή πόλεις της Γης. Το υλικό είναι τόσο εκτεταμένο ώστε σίγουρα αυτός ο νέος πλανητικός τουρισμός μέσα από το δωμάτιο του κάθε χρήστη δεν εξαντλείται καθόλου εύκολα. Η ιδέα της επόπτευσης του κόσμου και της εστίασης σε κάθε σημείο χωριστά είναι τόσο παλιά όσο η ιδέα ότι ένα θεϊκό μάτι βρίσκεται κάπου ψηλά και βλέπει τα πάντα χωρίς εμπόδιο. Η ίδια μεταφυσική πλάνη διακατέχει τον χρήστη του Google Εarth, ενώ το Live Μaps του δίνει ακόμη τη δυνατότητα να βλέπει την τρισδιάστατη όψη των κτιρίων και των πόλεων. Η ιδέα ότι ο κόσμος είναι τόσο μικρός επιβεβαιώνεται από τη χρήση της τεχνολογίας στις επικοινωνίες, αλλά και από την παγκοσμιοποίηση της πληροφορίας και της οικονομίας. Η γήινη σφαίρα δεν είναι πια ένα άθροισμα διαφορετικών τόπων σε απόσταση, αλλά ένα δυναμικό πεδίο πλοήγησης και στόχευσης εδώ ή εκεί, σε ένα αναπαραστατικό πεδίο εικονικής πληροφορίας.

Αυτά τα προγράμματα είναι μάλλον ακόμη στην αρχική φάση της ανάπτυξής τους. Τα αρχεία της πλανητικής εποπτεύσεως διαρκώς θα διευρύνονται. Ο όρος του «ζωντανού χάρτη» ακόμη τώρα σημαίνει ότι ο χάρτης τελεί υπό συνεχή ενημέρωση. Αύριο μπορεί να σημάνει την απευθείας αναμετάδοση, πέρα από τη μορφή των πολλαπλών δορυφορικών φωτογραφιών στη μορφή δορυφορικών λήψεων βίντεο. Τότε η παρακολούθηση της εικόνας του κόσμου θα είναι για τους χρήστες παρακολούθηση συγχρονίας, δηλαδή δεν θα εποπτεύεται η Γη όπως είναι αλλά η Γη καθώς γίνεται. Κάθε αλλαγή, κάθε μετασχηματισμός, κάθε αφήγηση στον φλοιό της Γης θα καταγράφεται κάνοντας τη σύγχρονη ιστορία του κόσμου ένα ενιαίο μέγα γεγονός από το οποίο δεν θα μπορεί να αποδράσει κανείς.

Κάθε μελλοντολογία είναι ένα σχόλιο για το παρόν. Με την έννοια αυτή, ήδη ο κόσμος τελεί μέσα από τους δορυφόρους και τις επίγειες κάμερες σε συνεχή παρακολούθηση. Με όρους πολιτικούς αυτή η παρακολούθηση είναι η οικουμενική επιτήρηση. Για μία ακόμη φορά η πολεμική τεχνολογία μέσα από τις χρήσεις του Διαδικτύου «εκδημοκρατίζεται». Ολοι μπαίνουν στη θέση του αόρατου στρατηγού που εποπτεύει τον κόσμο με σκοπό τη διατήρηση της παγκόσμιας τάξης. Ο πλανητικός τουρίστας μπαίνει στη θέση του στρατηγού και η ηδονή που αντλεί από την περιήγηση στους «ζωντανούς χάρτες» είναι εκείνη η ηδονή την οποία προσδοκούσε και επαγγελλόταν η αρχαιότατη μεταφυσική πρόσληψη μιας υπερβατικής δύναμης που μπορεί να καθορά και να ελέγχει τον κόσμο. Η ιδιότητα αυτή, η οποία αποδιδόταν σε έναν Θεό που βλέπει τα πάντα ταυτόχρονα, είναι ιδιότητα που έχει περιέλθει στον νυσταγμένο αστό κάτοικο. Μέσα στην αϋπνία του, από το μικρό του δωμάτιο προβάρει συνεχώς την ιδιότητα της θείας επόπτευσης. Είναι βεβαίως σε θέση να γνωρίζει ότι δεν διαθέτει κανενός είδους δύναμη να επηρεάσει ή να χειραγωγήσει την εικόνα του κόσμου που καθορά. Οπως τραγουδούσε και ο κοσμοναύτης Μajor Τom του David Βowie, απευθυνόμενος από το Διάστημα προς τη βάση του, «ο κόσμος είναι μπλε (λυπημένος), αλλά εγώ δεν μπορώ να κάνω τίποτε γι΄ αυτό». Συνέχεια »

Comments 0 σχόλια »

atotf.jpg«ΤΟ κλεμμένο άρωμα», «Το μαγικό μήλο», «Η πανέξυπνη μαϊμού» και δεκάδες ακόμα ιστοριούλες για παιδιά σάς περιμένουν στο www.storycove.com . Το site έχει οπτικοποιημένες ιστορίες στα αγγλικά, ιδανικές για παιδιά των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και του Γυμνασίου, που μαθαίνουν λέξεις, γραμματική, συντακτικό και ιδιωματισμούς εύκολα και χωρίς «δασκαλίστικες» μεθόδους. Μπορείτε να δείτε μαζί με τα παιδιά σας όποια ιστορία επιλέξετε και μετά να κάνετε τις προτεινόμενες δραστηριότητες. Το μόνο που απαιτείται είναι να εγγραφείτε μέλος, διαδικασία δευτερολέπτων που είναι εντελώς δωρεάν. Στη συνέχεια έχετε πρόσβαση σε όλο το εκπαιδευτικό υλικό του site. Και μπορείτε να επιλέξετε παραμύθια από κάθε γωνιά του πλανήτη!

www της Μ. Μυστακίδου στην Ελευθεροτυπία

Comments 0 σχόλια »

tourist_info-tallinn.jpgΟΛΟΣ ο κόσμος στην τσέπη σας! Αυτό είναι το μότο του www.inyourpocket.com, ενός από τα καλύτερα ταξιδιωτικά sites που εκπέμπουν στον Ιστό. Θα βρείτε και θα «κατεβάσετε» εντελώς δωρεάν δεκάδες ταξιδιωτικούς οδηγούς, βίντεο από ταξίδια, θα διαβάσετε άρθρα για τα καλύτερα και τα χειρότερα αεροδρόμια, όπως τα έκριναν οι ίδιοι οι ταξιδιώτες, λεπτομερείς περιγραφές πολλών προορισμών, συμβουλές τού στιλ «τι να δείτε οπωσδήποτε», «τι να αγοράσετε» κ.λπ. Επιπλέον, δεν χρειάζεται να εγγραφείτε μέλη για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο υλικό του ιστότοπου. Για τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα έχουν γίνει πολλές φορές υμνητικές αναφορές στα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Μην παραλείψετε να την επισκεφθείτε!

www της Μαρίας Μυστακίδου στην Ελευθεροτυπία

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων