Αρχείο για 23 Οκτωβρίου, 2009

screenshot1.jpgΟ κ. Βαγγέλης Κάσσος είχε την καλοσύνη να μας παραχωρήσει ένα κείμενο από το βιβλίο του Ατελεύτητο τέλος  (κείμενα για την ποίηση), Εκδόσεις «Ίνδικτος» 2007, σελ. 63-70:

“Η τελευταία δεκαετία του εικοστού αιώνα θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως η δεκαετία των «προφητών του τέλους»: το τέλος της Ιστορίας, το τέλος της εργασίας, το τέλος του βιβλίου, το τέλος της λογοτεχνίας κ.ο.κ.
Ειδικότερα, όσον αφορά την προφητεία για το τέλος του παραδοσιακού βιβλίου, η αιτία της σχετικής εσχατολογίας, κατά κύριο λόγο, υπήρξε το γεγονός ότι, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, τα πολυμέσα (multimedia), έχοντας εμφανισθεί ως εμπορικά προϊόντα μερικά χρόνια πριν, αρχίζουν πλέον να έχουν σημαντικότατη διάδοση. Ως ισχυρό ανταγωνιστικό προϊόν του παραδοσιακού βιβλίου προβάλλει τώρα το CD-Rom.
Θα ήταν, όμως, μεγάλο λάθος το να θεωρήσει κανείς ότι η εξάπλωση του CD-Rom πρόκειται να εξοστρακίσει το παραδοσιακό βιβλίο. Στη χειρότερη περίπτωση, η ανταγωνιστική σχέση του παραδοσιακού βιβλίου προς το CD-Rom θα είναι ανάλογη προς τη σχέση που διαμορφώθηκε μεταξύ του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης. Και τούτο, βέβαια, από τις γενιές των παιδιών που γεννήθηκαν ταυτόχρονα με τα πολυμέσα και μετά.
Θα είναι, επίσης, μεγάλο λάθος το να θεωρήσει κανείς ότι η πιθανή υποχώρηση του λογοτεχνικού λ.χ. βιβλίου έναντι του CD-Rom θα είναι ενιαία για όλα τα είδη του λόγου.
Εκείνη που ίσως βρεθεί σε δύσκολη θέση θα είναι η πεζογραφία και ειδικότερα το μυθιστόρημα που είναι ο κατεξοχήν νεοπαγής πλανήτης του «Γουτεμβεργιανού γαλαξία».
Δεν πρόκειται να συμβεί το ίδιο με την ποίηση. Η ποίηση υπήρχε πριν από τον Γουτεμβέργιο και θα υπάρχει και μετά το τέλος της κυριαρχίας του. Κατά πάσα δε πιθανότητα, θα είναι η ευνοημένη της ηλεκτρονικής εποχής. Και τούτο, γιατί θα ξαναβρεί τη «φωνή» που της στέρησε η τυπογραφία.
Ο Μακλούαν, αληθινός προφήτης αυτός, εδώ και πολλά χρόνια, μίλησε για τη «διάσπαση της ανθρώπινης ψυχής» από τον τυπογραφικό πολιτισμό (Marshall McLuhan, The Cutenberg Galaxy: the making of Typographic Man, University of Toronto Press 1962).
Με την τυπογραφία, ισχυρίζεται ο Μακλούαν, επέρχεται ένας «έντονος διαχωρισμός της όρασης από τις άλλες αισθήσεις», η όραση, δηλαδή, αποκτά κυρίαρχο ρόλο στη γλώσσα και στην τέχνη, καθώς και σε ολόκληρη την κλίμακα της κοινωνικής και της πολιτικής ζωής.
Για την ποίηση, ο αισθητηριακός αυτός ακρωτηριασμός ήταν και ακρωτηριασμός υποστασιακός, αφού η προφορικότητα που αντιστοιχεί στην αίσθηση της ακοής ήταν όρος συστατικός της εκφραστικής της.
Θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει, όπως το έχει κάνει η Ζακλίν ντε Ρομιγύ, ότι ο αισθητηριακός ακρωτηριασμός, όσον αφορά την πρόσληψη της ποίησης, επέρχεται ήδη από τη στιγμή που καταγράφονται τα Ομηρικά έπη (6ος αιώνας π.Χ.). Αποσπάται έτσι, ισχυρίζεται η ντε Ρομιγύ, η ποίηση από την προφορικότητα και εγκαινιάζεται η «βασιλεία της γραπτής λογοτεχνίας» (Jacqueline de Romilly, Homère, P.U.F. 1985/ Όμηρος, μτφρ. Βρανίκου Φλώρα, Εκδόσεις «Δαίδαλος-Ι. Ζαχαρόπουλος» 1994).
Όμως, εκτός από το γεγονός ότι τα χειρόγραφα αποτελούν το προνόμιο μιας πολύ μικρής ελίτ και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να γίνει λόγος για συνολική απόσπαση της ποίησης από την πρωτογενή προφορικότητα, δεν πρέπει να παραβλέπει κανείς αυτό που ο Μακλούαν τονίζει με επιμονή: τόσο στον αρχαίο κόσμο, όσο και στο μεσαιωνικό, «διαβάζω» σήμαινε «διαβάζω φωναχτά».
Η προφορικότητα, επομένως, εξακολουθούσε μέχρι την εμφάνιση της τυπογραφίας να παίζει ρόλο πρωταγωνιστικό – όπου δεν υπήρχαν χειρόγραφα – ή συμπρωταγωνιστικό με εκείνον της γραφής – στις περιπτώσεις που υπήρχαν χειρόγραφα.
Στη δεύτερη αυτή περίπτωση, πρόκειται για μια προφορικότητα «στατική», αφού αυτή μένει προσηλωμένη στο γραπτό κείμενο. Ο Πωλ Ζυμθόρ αποκαλεί τη «στατική» αυτή προφορικότητα «δευτερογενή», για να την αντιδιαστείλει προς την «πρωτογενή προφορικότητα» στην ποίηση, όπου υπάρχει πλήρης ανεξαρτησία από τη γραφή (Paul Zumthor, Introduction à la poésie orale, Seuil 1983).
Η διάκριση που κάνει ο Ζυμθόρ μεταξύ «πρωτογενούς» και δευτερογενούς» προφορικότητας έχει ιδιαίτερη σημασία. Απηχεί τα αποτελέσματα μιας σπουδαίας έρευνας που πραγματοποίησε, κατά το μεσοπόλεμο, στα βουνά της Γιουγκοσλαβίας, ο προικισμένος Αμερικανός φιλόλογος Μίλμαν Πάρρυ (1902-1935).
Αναζητώντας εκεί τη διαδικασία δημιουργίας και μετάδοσης των προφορικών επών, ο Πάρρυ συνάντησε αγράμματους βάρδους να τραγουδούν ηρωϊκά έπη σε εξίσου αγράμματο ακροατήριο. Η ανακάλυψη που έκανε, καταγεγραμμένη σε 3.500 περίπου ηχογραφήσεις, τις οποίες προσκόμισε στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ήταν εκπληκτική: αντίθετα από την άποψη, η οποία μέχρι τότε επικρατούσε και ήθελε τους βάρδους να απαγγέλλουν στίχους, που είχαν αποστηθίσει, ο Πάρρυ ανακάλυψε ότι οι βάρδοι αυτοί, για κάθε καινούργιο ακροατήριο, συνέθεταν και μια διαφορετική εκδοχή του έπους που απάγγελναν! (Albert Lord, The singer of tales, Harvard University Press 1960).
Θα μπορούσαμε, λοιπόν, κάπως σχηματικά, να θεωρήσουμε ότι η «πρωτογενής προφορικότητα» τοποθετείται χρονικά πριν από τη «γραφή» ή – σε νεότερες ιστορικά κοινωνίες – ερήμην της «γραφής», ενώ η «δευτερογενής προφορικότητα» αναπτύσσεται χρονικά μεταξύ της «γραφής» και της «τυπογραφίας».
Ωστόσο, και αυτή η δεύτερη μορφή προφορικότητας είναι εξαιρετικά ζωτική για την ποίηση, γιατί δεν την καθηλώνει στην αίσθηση της όρασης, αλλά την αφήνει ανοιχτή στις αισθήσεις. Τούτο αποτελεί ζήτημα κρίσιμο για τον αποδέκτη του ποιητικού μηνύματος, γιατί, καθώς πολύ ωραία το διατύπωσε ο Γουόλτερ Όνγκ, η όραση τοποθετεί τον παρατηρητή έξω από αυτό που βλέπει, σε απόσταση, ενώ ο ήχος ξεχύνεται μέσα στον ακροατή (Walter J. Ong, Orality and Literacy-The Technologizing of the Word, Routledge 1990/Προφορικότητα και εγγραμματοσύνη, μτφρ. Κώστα Χατζηκυριάκου, «Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης» 1997).
Το 1488, έχουμε την πρώτη τυπωμένη έκδοση του Ομήρου, που έγινε στη Φλωρεντία, με τη φροντίδα του Βυζαντινού λογίου Δημητρίου Χαλκοκονδύλη (1423-1511).
Θα μπορούσαμε, πάλι σχηματικά, να θεωρήσουμε ότι, από το χρονικό αυτό σημείο και ύστερα, η προφορικότητα της ποίησης εξοστρακίζεται και ότι αυτή η τελευταία εισέρχεται σε μια βουβή περίοδο πέντε αιώνων. Τόσο ο ποιητής, όσο και ο αποδέκτης της ποίησης, γίνονται κανονικοί «τυπογραφικοί άνθρωποι».
Οι ζωντανές απαγγελίες των ποιητών ενώπιον μικρών ή μεγάλων ακροατηρίων, οι καταγραφές των φωνών τους στο βινύλιο, στις μαγνητοταινίες ή στους ψηφιακούς δίσκους δεν είναι παρά σύντομα διαλείμματα δευτερογενούς προφορικότητας που απλώς επιβεβαιώνουν τη διαπίστωση του Πωλ Ζυμθόρ ότι η «επιθυμία της φωνής» κατοικεί σε κάθε ποίηση, όμως η προφορικότητα παραμένει ουσιαστικά εξόριστη. Και τούτο, γιατί ο υποτιθέμενος ακροατής της ποίησης παραμένει στην πραγματικότητα ένας «τυπογραφικός άνθρωπος» που, ακούγοντας, πάντοτε διαβάζει εντός του.
Το καθεστώς αυτό της «τυπογραφικής ομηρείας», υπό το οποίο διάγει η φωνή του ποιητή, φαίνεται ότι έρχονται να ανατρέψουν τα πολυμέσα, δίνοντας στην ποίηση μια καινούργια μορφή επικοινωνιακής δυνατότητας.
Η νέα αυτή επικοινωνιακή δυνατότητα για την ποίηση προκύπτει ως ευτυχές παράγωγο από τη σύζευξη της τυπογραφικής με την ηλεκτρονική τεχνολογία. «Ο νέος ηλεκτρονικός γαλαξίας έχει ήδη κινηθεί βαθιά μέσα στο γαλαξία του Γουτεμβέργιου», έγραφε στις αρχές της δεκαετίας του ΄60 ο Μακλούαν. Σήμερα, μπορούμε να πούμε ότι η συγχώνευση των δύο τεχνολογιών δεν προσθέτει απλώς νέα προϊόντα στην αγορά, αλλά θεραπεύει σε μεγάλο βαθμό τον αισθητηριακό ακρωτηριασμό του «τυπογραφικού ανθρώπου».
Όσον αφορά ειδικότερα την ποίηση, το CD-Rom επαναφέρει τη φωνή του ποιητή στο προσκήνιο. Και δεν την επαναφέρει ως «δευτερογενή προφορικότητα», αλλά ως ταυτόχρονο, παράλληλο και ισοδύναμο προς τη «γραφή» συντελεστή της ποιητικής επικοινωνίας . Αν θέλαμε να είμαστε ακριβείς, θα έπρεπε να μιλάμε για μια νέα μορφή προφορικότητας, την οποία θα μπορούσαμε να ονομάσουμε «σύστοιχη προφορικότητα».
Στην αρχή, η νέα αυτή μορφή προφορικότητας ενδεχομένως να φανεί ως απλώς συμπληρωματική του ποιητικού κειμένου. Ο αληθινός της χαρακτήρας θα φανεί, όταν σιγά-σιγά θα αρχίσει να υποχωρεί η «ειδωλολατρία της τυπωμένης σελίδας», ειδωλολατρία που μάλλον έβλαψε την ποίηση (Daniel Boorstin, The creators, Eκδόσεις «Random House», Νέα Υόρκη 1992).
Η παθολογική προσήλωση του «τυπογραφικού ανθρώπου» στο τυπωμένο κείμενο θα πρέπει να ήταν ο λόγος που ανάγκασε τον Ιταλό ποιητή Τζιουζέπε Ουνγκαρέττι (1888-197ο) να υποστηρίξει ότι μόνον η φωνή στερεώνει το κείμενο, το κύρος του οποίου προκύπτει περισσότερο από την ηχητική εγγραφή παρά από τη «γραφή».
Αν λάβουμε μάλιστα υπόψη ότι ο Ουνγκαρέττι έχει χαρακτηρισθεί ως κατεξοχήν «ερμητικός ποιητής», ιδρυτής μάλιστα του ποιητικού κινήματος που έμεινε στα γράμματα γνωστό ως Σχολή του Ερμητισμού, είμαστε υποχρεωμένοι να σταθούμε με μεγαλύτερη προσοχή στην άποψή του περί του σπουδαίου ρόλου που παίζει η προφορικότητα τόσο στην ανακοίνωση, όσο και στην πρόσληψη της ποίησης.
Υπονοεί άραγε ο Ιταλός ποιητής ότι η «ερμητικότητα», για την οποία κατηγορείται συλλήβδην η σύγχρονη ποίηση, παύει να υπάρχει, όταν μεσολαβεί η προφορικότητα; Και αν αυτό ισχύει για μια «δευτερογενή προφορικότητα», στην οποία κατ’ ανάγκην αναφέρεται ο Ουνγκαρέττι, δεν θα ισχύσει πολύ περισσότερο για την περίπτωση της «σύστοιχης προφορικότητας», την οποία εισάγουν τα πολυμέσα;
Απομένει να το δούμε. Ή, μάλλον, ακριβέστερα, να το ακούσομε και να το δούμε.”

 

Comments 0 σχόλια »

Μία συζήτηση κατευθείαν από το Web 2.0 summit

Comments 0 σχόλια »

spiliot.jpg

Διαβάζω στο Βήμα: «Ηλεκτρονικός» καβγάς ξέσπασε χθες μεταξύ του πρώην υπουργού Παιδείας κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλου και της νυν ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας. Αιτία η προσωρινή (?!) διακοπή της ηλεκτρονικής σελίδας που είχε φτιάξει ο κ. Σπηλιωτόπουλος (πρόκειται για το blog www. meafora. gr), στο οποίο δημοσιεύονταν οι απόψεις απλών πολιτών, εκπαιδευτικών, φοιτητών και συλλόγων και ομοσπονδιών για θέματα και των τριών βαθμίδων της εκπαίδευσης.

«Σύμφωνα με διαβεβαιώσεις των υπηρεσιών του υπουργείου, ουδείς γνώριζε τους κωδικούς του blog» ανακοινώθηκε χθες από το υπουργείο Παιδείας . «Μετά την αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου ουδείς ενημέρωσε για τη λειτουργία και τις δυνατότητες διαχείρισης του blog και ουδείς ασχολήθηκε με τις απαντήσεις σχολίων και ερωτήσεων» τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση. «Οπως φαίνεται από τα παραπάνω, το συγκεκριμένο blog αφορούσε μόνο θέματα στιγμιαίας επικοινωνίας και ουδεμία σχέση είχε με διάλογο. Ο δημόσιος διάλογος απαιτεί θέσεις, διαφανή εργαλεία και ουσιαστικές συμμετοχικές διαδικασίες» καταλήγει η ανακοίνωση.

Τείνω να συμφωνήσω με την ηγεσία του ΥΠΕΠΘ. Λίγο προσχηματικό μου φάνηκε από την έναρξή του το συγκεκριμένο ντεμέκ blog. Τα blogs σημαίνουν διάλογο. Αυτό ήταν μονόλογος. Βέβαια συγκέντρωσε αρκετές καταθέσεις ιδεών. Πολλοί συνάδελφοι στήριξαν την  ιδέα καταθέτοντας απόψεις, ορατές σε όλους. Αυτό δεν πρέπει να πάει χαμένο. Αλλά αυτό ανήκει στη σφαίρα των forums. Δεν ονομάζεται blog επειδή είναι της μόδας η λέξη…

Αντέχουν όμως οι ηγεσίες να πιάνουν καθημερινά το σφυγμό της εκπαιδευτικής κοινότητας; Δεν θα μας χάλαγε αν απαντούσαν επίσης πότε…πότε. Με πράξεις καλύτερα και όχι υποσχέσεις για την επόμενη τριακονταετία…

28/4/2009  Ο υπουργός blogάρει

Comments 0 σχόλια »

earthtv.jpgΜπείτε σε μία διαδικτυακή τηλεόραση στην οποία δεν περιηγείστε με τηλεκοντρόλ, αλλά με το ποντίκι σας, και δεν βλέπετε σειρές και ταινίες, αλλά τοποθεσίες από (σχεδόν) κάθε γωνιά του πλανήτη. Στο www.earthtv.com/en μπορείτε να ταξιδεύετε όσο συχνά θέλετε στον κόσμο και να παίρνετε εικόνες από τις webcam που βρίσκονται σε συγκεκριμένες τοποθεσίες. Και μη φανταστείτε ότι θα δείτε μόνο τουριστικά και πολυδιαφημισμένα σημεία, όπως ο Πύργος του Αϊφελ στο Παρίσι και η Πλατεία του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη, υπάρχουν και εικόνες από τη δική μας Σαντορίνη, από το κέντρο του Κιέβου στην Ουκρανία, καθώς και ένα σωρό ακόμα τοποθεσίες που θα σας δώσουν μια σφαιρική γεύση του πλανήτη μας! Οι κάμερες καταγράφουν σε πραγματικό χρόνο, οπότε έχετε και αίσθηση του καιρού που κάνει στο σημείο τη συγκεκριμένη στιγμή.

Από τη στήλη της Μ. Μυστακίδου στην Ελευθεροτυπία

Comments 0 σχόλια »

Τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ζωντανά και δωρεάν μέσω διαδικτύου τη συναυλία των U2 την Κυριακή στο Λος Άντζελες θα έχουν οι θαυμαστές του συγκροτήματος από τις ΗΠΑ και 15 ακόμη χώρες μέσω της διαδικτυακής τοποθεσίας YouTube.

«Θα μεταδώσουμε ζωντανά τη συναυλία των U2 στο στάδιο Rose Bowl μέσω της πλατφόρμας μας και προσκαλούμε εκατομμύρια ανθρώπους από όλη τη χώρα και τον πλανήτη να συμμετέχουν στη συναυλία του μεγαλύτερου παγκόσμιου συγκροτήματος μέσω της μεγαλύτερης παγκόσμιας πλατφόρμας», αναφέρει ο Κρις Μάξκι, διευθυντής της Google για το YouTube.

Η συναυλία ξεκινά στις 6.30 το πρωί της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας) και θα μεταδοθεί στη διεύθυνση http://youtube.com/U2

Στις 16 χώρες, όπου η μετάδοση θα είναι «ζωντανή», δεν περιλαμβάνεται η Ελλάδα. Όμως, μετά το τέλος της συναυλίας, το βίντεο θα αρχειοθετηθεί και θα μεταδίδεται με την προσθήκη διαφημίσεων στη διεύθυνση http://youtube.com/U2official

Δεν είναι η πρώτη φορά που το YouTube μεταδίδει ζωντανά μια συναυλία. Το Νοέμβριο 2008, μετέδωσε τμήμα του μουσικού φεστιβάλ Outside Lands και σκοπεύει να μεταδώσει περισσότερες συναυλίες στο μέλλον. Ο λόγος που δεν έχει καθιερωθεί η ζωντανή μετάδοση συναυλιών είναι ro καθεστώς των πνευματικών δικαιωμάτων, στα οποία συνήθως εμπλέκονται πολλά μέρη, όπως μέλη συγκροτημάτων, στιχουργοί, εκδότες, δισκογραφική εταιρεία, διαχειριστές, τόπος διεξαγωγής κ.α.

TA NEA

Comments 0 σχόλια »

96724309_985b8acd3f.jpg«Δεν είμαστε φτιαγμένοι για να διαβάζουμε». Με αυτή την απροσδόκητη φράση ξεκινά το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου της Μαριάν Γουλφ, διευθύντριας του Κέντρου Ερευνας Ανάγνωσης και Γλώσσας στο Τμήμα Παιδικής Ανάπτυξης Ελιοτ-Πίρσον του Πανεπιστημίου Ταφτς. Αν λοιπόν αυτή η γυναίκα, η οποία έχει αφιερώσει τη ζωή της στη μελέτη του αναγιγνώσκοντος εγκεφάλου, ισχυρίζεται ότι το ανθρώπινο είδος δεν είναι φτιαγμένο για να διαβάζει, μάλλον κάτι ξέρει: σε αντίστιξη με την ομιλία, η οποία είναι έμφυτη (ο εγκέφαλός μας είναι προικισμένος με δομές που εξασφαλίζουν αυτή την ικανότητά μας), η ικανότητα ανάγνωσης απαιτεί εκμάθηση και, όπως πολύ καλά γνωρίζουν οι γονείς δυσλεξικών παιδιών, πράγματι δεν είμαστε όλοι φτιαγμένοι για ανάγνωση.

Η παραπάνω διαπίστωση δεν συνεπάγεται παραίτηση. Κάθε άλλο! Συνεπάγεται σκληρή δουλειά: τόσο από τους επιστήμονες για την κατανόηση των ιδιαιτεροτήτων των δυσλεξικών παιδιών όσο και από τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς για τη φροντίδα του κάθε δυσλεξικού παιδιού. Φυσικά απαιτείται σκληρή δουλειά από τα ίδια τα παιδιά, τα οποία, παρά τις αρχικές δυσκολίες, «ανθούν» όταν τους δοθούν τα κατάλληλα εργαλεία. Εδώ μάλιστα έγκειται όλο το μυστικό: τα εργαλεία πρέπει να είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες του κάθε παιδιού (η έμφαση είναι στο «κάθε»), αφού, όπως σημειώνει η αμερικανίδα επιστήμονας, «τα παιδιά που παρουσιάζουν αναγνωστικές δυσκολίες δεν πρόκειται να βοηθηθούν από τις μονοδιάστατες προσεγγίσεις που απαντούν σε πολλά σχολεία. Αντιθέτως, έχουμε ανάγκη από δασκάλους εφοδιασμένους με ένα σύνολο μεθόδων τις οποίες να μπορούν εν συνεχεία να εφαρμόσουν επιλεκτικά».

Το πόνημα της Γουλφ είναι μοναδικό. Απευθυνόμενη στο ευρύ κοινό, η συγγραφέας γράφει μια ωραία ιστορία- της γραφής και της ανάγνωσης- με παρελθόν, παρόν και μέλλον. Πετυχαίνει δε να εισαγάγει τις απαιτούμενες επιστημονικές γνώσεις με τρόπο που δεν φοβίζει. Τέλος, βρίθει μικρών διαμαντιών: από τις αναφορές στις ρήσεις του Σωκράτη σε συμπεράσματα πρόσφατων μελετών αλλά και σε αποκαθήλωση ψευδαισθήσεων (όχι, δεν είναι όλα τα δυσλεξικά παιδιά εξαιρετικά ταλέντα!). Πρόκειται για ένα βιβλίο που δεν πρέπει να λείπει από τη βιβλιοθήκη κανενός εκπαιδευτικού αλλά και κανενός γονιού, ανεξαρτήτως αν έχει ή δεν έχει δυσλεξικό παιδί.

To Βήμα

Comments 0 σχόλια »

107972_matter.jpgΑποσύρθηκε άρον άρον η καινοτόμος διαδικτυακή εξυπηρέτηση με αναζήτηση φωτογραφιών που είχε εγκαινιάσει την περασμένη εβδομάδα η Google επειδή θα μπορούσε να καταλήξει σε παραβίαση ευαίσθητων προσωπικών δεδομενων. Ετσι το «Goggles» θα παραμείνει στην ιστορία των πολυμέσων απλώς ως μεγαλόπνοο πείραμα ηλεκτρονικής ταυτοποίησης. Οπου εισάγοντας στο σύστημα μια φωτογραφία ή οποιαδήποτε φωτογραφία και πατώντας «αναζήτηση» αναγράφονταν στην οθόνη όλες οι περί του υποκειμένου ή αντικειμένου διαθέσιμες πληροφορίες με τις ανάλογες παραπομπές σε κατάλληλους ιστοτόπους.

Ετσι μπορούσαν να αναγνωρισθούν τοποθεσίες, φυτά, ζώα, αντικείμενα, αλλά επίσης και άνθρωποι, που σημαίνει ότι τραβώντας με κινητό τηλέφωνο ή ψηφιακή κάμερα τη φωτογραφία ενός αγνώστου σε δημόσιο χώρο ο καθένας θα μπορούσε να μάθει τα πάντα γι΄ αυτόν τον άνθρωπο ή τουλάχιστον ό,τι υπάρχει γι΄ αυτόν στα απέραντα αρχεία του Διαδικτύου, π.χ. μέσω Facebook.

Αυτό θεωρήθηκε τουλάχιστον απρέπεια, εξ ου και «κατέβηκε» ολόκληρο το σύστημα- όχι οριστικώς βέβαια. Ανεστάλη προσωρινά η αναζήτηση προσωπικών δεδομένων μέσω φωτογραφίας, προς περαιτέρω διερεύνηση των πιθανών παρενεργειών που μπορεί να προκαλέσει.

Το Βήμα

Comments 0 σχόλια »

Μετά τις εφημερίδες και τα περιοδικά, το βιβλίο μπαίνει κι αυτό με τη σειρά του στην εποχή των ψηφιακών πολυμέσων, ενσωματώνοντας στις σελίδες του βίντεο και ήχο. Δύο νέες πρωτοβουλίες, μια γαλλική και μια αμερικανική, παρουσιάστηκαν προσφάτως, φιλοδοξώντας να αλλάξουν ριζικά τον τρόπο με τον οποίο έχουμε συνηθίσει να διαβάζουμε.

Η πιο εντυπωσιακή ανήκει στον αμερικανικό εκδοτικό οίκο Simon & Schuster. Λέγεται vook (από τις λέξεις video+book) και συνδυάζει το παραδοσιακό βιβλίο με τα νέα ηλεκτρονικά μέσα, σε ένα εντελώς καινούργιο προϊόν. «Πρόκειται για ένα νέο είδος. Δεν είναι ούτε ηλεκτρονικό βιβλίο, αλλά ούτε και βιντεοταινία·είναι συγκερασμός αυτών των δύο» τόνισε μιλώντας στην εφημερίδα «Εl Ρais» ο Μπράντλεϊ Ινμαν, πρόεδρος της εταιρείας Vook και εμπνευστής της όλης ιδέας. Η νέα υπηρεσία «σπάζει» για πρώτη φορά τους τεχνικούς περιορισμούς των ως τώρα γνωστών ηλεκτρονικών βιβλίων που δεν επέτρεπαν την προβολή βίντεο. Θα διατίθεται μέσω τηλεφωνικών συσκευών νέας γενιάς, όπως το iΡhone, ή μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Στόχος του νέου αυτού είδους δεν είναι η μετάδοση βίντεο για την προώθηση των μυθιστορημάτων, αλλά η διεύρυνση της εμπειρίας της ανάγνωσης με έναν τρόπο ο οποίος, όπως δηλώνουν στον Simon & Schuster, «υποστηρίζει την πλοκή και ενισχύει την αίσθηση του τόπου», εκμεταλλευόμενος τις δυνατότητες της τεχνολογίας. «Οι ταινίες είναι ενσωματωμένες στο κείμενο», διευκρινίζει ο κ. Ινμαν. «Ενώ διαβάζετε,εμφανίζεται ένα βίντεο και μόλις το ανοίγετε καταλαμβάνει όλη την οθόνη».

Τα πρώτα τέσσερα vooks κυκλοφόρησαν στην τιμή των 7 δολαρίων (4,80 ευρώ) το ένα, από τη σειρά Αtria του Simon & Schuster, καλύπτοντας διαφορετικά είδη. «Θελήσαμε να το δοκιμάσουμε με μυθιστορήματα, αλλά και με μη λογοτεχνικά βιβλία» δήλωσε η Τζούντιθ Κερ, διευθύντρια της Αtria. «Στη δεύτερη κατηγορία η ανταπόκριση είναι τεράστια».

Στην πρώτη κατηγορία ανήκει το « Ρromises», το νέο αισθηματικό μυθιστόρημα της Τζουντ Ντέβερο. Το συγκεκριμένο vook περιλαμβάνει 131 σελίδες συμβατικού κειμένου και 17 βίντεο, διάρκειας περίπου 2 λεπτών το καθένα. «Οποιος δεν βλέπει τα βίντεο χάνει ένα πολύ σημαντικό μέρος, γιατί η πλοκή προχωρεί σε ένα βαθμό χάρη σε αυτά» εξηγεί η κυρία Κερ, η οποία προσθέτει ότι η νέα πρωτοβουλία θα θεωρηθεί επιτυχημένη από τη στιγμή που θα ξεπεράσει τα 5.000 «κατεβάσματα».

Από την πλευρά του, ο γαλλικός εκδοτικός οίκος Robert Laffont, σε συνεργασία με την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Οrange, εγκαινίασε το «υπερβιβλίο». Η αρχή της εν λόγω εκδοτικής πρωτοβουλίας γίνεται με το «Le sens des choses», ένα βιβλίο γραμμένο από τον Ζακ Αταλί σε συνεργασία με 32 γνωστούς συγγραφείς και προσωπικότητες, όπως οι Ερίκ Ορσενά, Φιλίπ Σολέρ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Κυκλοφορεί στην «παραδοσιακή» έντυπη μορφή στην τιμή των 21 ευρώ, αλλά, όπως υπογραμμίζουν οι εμπνευστές του, εγκαινιάζει μια νέα σχέση της ανάγνωσης «off» και «online», λειτουργώντας σαν «τηλεκοντρόλ».

Στις σελίδες του βιβλίου, σε διάφορα σημεία του κειμένου, παρεμβάλλονται 83 ραβδοκώδικες, οι οποίοι προσφέρουν πρόσβαση, μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή ή κινητού τηλεφώνου και ενός ειδικά διαμορφωμένου δικτυακού τόπου, σε επιπλέον πληροφορίες με τη μορφή βίντεο και ήχου. Αυτή η υπηρεσία «υπερπεριεχομένου» θα προσφέρεται για έξι μήνες δωρεάν στους αγοραστές του «παραδοσιακού» βιβλίου σε μια δοκιμαστική φάση, όπως ανακοίνωσε ο Λεονέλο Μπραντολίνι, διευθύνων σύμβουλος του γαλλικού εκδοτικού οίκου. Ο τρόπος με τον οποίο θα χρεώνεται η παροχή αυτή στη συνέχεια θα εξαρτηθεί από την ανταπόκριση του κοινού.

Το Βήμα

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων