Αρχείο για 16 Οκτωβρίου, 2009

office2010.jpgΚυκλοφορεί ευρέως η είδηση ότι η Microsoft πρόκειται να προσφέρει το επερχόμενο Office 2010 εντελώς δωρεάν σε επιλεγμένα OEM συστήματα, μέσω της ειδικής έκδοσης “Starter Edition”.

Εξυπακούεται ότι η Microsoft Office 2010 Starter Edition θα είναι μια “κομμένη” εκδοχή του Office 2010, αλλά σε αντίθεση με την αντίστοιχη του Office 2007 η οποία μετά από λίγες μέρες σταματάει να λειτουργεί, αυτή θα είναι για πάντα λειτουργική και δωρεάν.

Δεν έχουν διαρρεύσει προς το παρόν ποια στοιχεία θα είναι αυτά που θα “κοπούν” σε σχέση με την πλήρη έκδοση. Το σημαντικότερο βέβαια στην όλη υπόθεση, είναι οι ενσωματωμένες διαφημίσεις που θα περιέχει το Office 2010 Starter Edition.

Comments 0 σχόλια »

skyrock-emoticons.jpgΠριν από τέσσερις δεκαετίες ακριβώς, ο Smiley μεταμορφώθηκε από ανέκδοτο σε φαινόμενο. Τότε ανέλαβε ο νεοϋορκέζος βιοτέχνης κομβίων κύριος Σλέιτερ να μεταφέρει τη χαμογελαστή φατσούλα από τα βάθη της εναλλακτικής έκφρασης στα ύψη της μαζικής κουλτούρας.

Στην αρχή, λόγω ειδικότητας, κατασκεύασε μερικές χιλιάδες καρφίτσες, κουμπάκια και κονκάρδες. Εντός διετίας, ωστόσο, οι χιλιάδες μάς προέκυψαν εκατομμύρια, πάνω σε κάθε είδους αντικείμενα! Κι ο Smiley εντάχθηκε από τότε μια και καλή στους μύθους του αστικού περιβάλλοντος.

Ταξίδι στο χρόνο και στο 1999. Στο Τελ Αβίβ, όπου δύο ξαδέρφια, ο Οφερ και ο Γιαρόν Αντλέρ, στήνουν την εταιρεία τους «IncrediMail».

Οι δύο προσφέρουν στους κυβερνοναύτες τη δυνατότητα να κατεβάσουν δωρεάν εκατοντάδες χαριτωμένες φατσούλες. Στρογγυλά, κίτρινα προσωπάκια, όπως εκείνο του Smiley, με τα οποία μπορούσε κανείς να εκφράσει πάσης φύσεως συναισθήματα. Τα γνωστά «emoticons», που κοσμούν τα e-mails και τα sms όλης της οικουμένης.

Ολης όντως; Σχεδόν όλης τέλος πάντων, μιας και τα emoticons της «IncrediMail» χρησιμοποιούνται περίπου σε 300.000.000 μηνύματα το μήνα. Σημειώστε ότι τα προγραμματάκια της εταιρείας που εγκαθιστούν τις φατσούλες έχουν «κατέβει» τουλάχιστον 80.000.000 φορές στο κυβερνοδιάστημα, σε περισσότερες από 100 χώρες ανά την υφήλιο, και θα κατανοήσετε το μέγεθος του σουξέ.

Εμπνεύσεως Τομ Κρουζ

Μια επιτυχία απρόσμενη, που ξεκίνησε από ένα πλάνο κινηματογραφικό. Από την εικόνα του Τομ Κρουζ στην ταινία «Επικίνδυνες Αποστολές», όπου ο ήρωας του φιλμ φαινόταν να στέλνει ένα e-mail «στολισμένο» με εφέ.

Τον είδαν, λοιπόν, τα ξαδέρφια και με ευστροφία μοναδική σκέφτηκαν ότι στον ταχύτατα αναδυόμενο κόσμο του Διαδικτύου μια αντίστοιχη εφαρμογή θα ήταν απολύτως απαραίτητη. Στρώθηκαν στη δουλειά, ανέπτυξαν τα εργαλεία τους, έβαλαν τα προσωπάκια στη σειρά και πριν από δέκα έτη βγήκαν στην αγορά.

Το αποτέλεσμα τους δικαίωσε. Σήμερα η «IncrediMail» είναι μια ανθούσα εταιρεία με περισσότερους από 100 υπαλλήλους και εξαιρετικά ευρύ πελατολόγιο -τα emoticons είναι δωρεάν, αλλά για να τα αλιεύσει κανείς πρέπει να ανεχθεί το ανάλογο διαφημιστικό μπαράζ. Τα έσοδα υπερβαίνουν κατά πολύ τα έξοδα και τα ξαδέρφια Αντλέρ ετοιμάζονται για καινούριες εξορμήσεις.

Το μυστικό της επιτυχίας; «Δεν υπάρχει μυστικό», επισημαίνει ο τριανταενιάχρονος πρώην χρηματιστής Οφερ Αντλέρ. «Αμα δίνεις στον κόσμο αυτό που θέλει, δεν υπάρχει περίπτωση να αποτύχεις! Μην ξεχνάμε ότι 7 στους 10 πελάτες της “IncrediMail” είναι γηραιότεροι των 30 ετών και αρκετοί εξ αυτών διανύουν την πέμπτη και έκτη δεκαετία της ζωής τους. Αν δεν τους προσφέραμε κάτι εύκολο και βολικό στη χρήση, δεν θα μας πλησίαζαν καν».

 

 

Comments 0 σχόλια »

elibrary2.jpgΕπειτα από παρατεταμένη αντίσταση απέναντι στις φιλοδοξίες της Google, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας (BNF) ανακοίνωσε στα μέσα Αυγούστου ότι θα διαπραγματευθεί μαζί της την ψηφιοποίηση των έργων της. Πού οδηγεί ο γιγαντιαίος ποταμός της κουλτούρας, που πέρασε στην εικονική πραγματικότητα; Ποιος θα τον ελέγξει;

Η ισχυροποίηση του ebook (ηλεκτρονικού βιβλίου) κάνει πολλούς να φοβούνται την οφθαλμαπάτη της παγκόσμιας βιβλιοθήκης και τη σύνθλιψη αυτού του δημοκρατικού χώρου από τον εμπορικό γιγαντισμό.

Μαζί με 32 εταίρους, το αμερικανικό Κογκρέσο και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό (UNESCO), εγκαινίασαν στις 21 Απριλίου την Παγκόσμια Ψηφιακή Βιβλιοθήκη (ΒΝΜ). Πρόκειται για έναν δικτυακό τόπο, ο οποίος προσφέρει δωρεάν πρόσβαση σε ψηφιοποιημένες πηγές, που προέρχονται από την πνευματική κληρονομιά του πλανήτη: Η Google είναι ο κύριος επενδυτής και «προσέφερε 3 εκατ. δολάρια (2,13 εκατ. ευρώ) δίχως αντάλλαγμα», όπως εξηγεί ο Ρόνι Αμελάν της UNESCO(1).

Το εγχείρημα προστίθεται στο Europeana και το Google Books. Το πρώτο ξεκίνησε το 2008 με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με στόχο να καταστήσει προσβάσιμη, στο Διαδίκτυο, την πνευματική κληρονομιά των εθνικών βιβλιοθηκών καθώς και άλλων τόπων διατήρησής της στα κράτη-μέλη της Ενωσης. Η αυτοκρατορία της Google, στην προσπάθειά της να ψηφιοποιήσει πλήρως την πραγματικότητα, υπήρξε μία από τις πρώτες που ανέπτυξαν τη δική τους εικονική βιβλιοθήκη, η οποία αριθμεί πλέον περισσότερα από επτά εκατ. έργα(2).

Η ψηφιοποίηση «του συνόλου των γνώσεων της ανθρωπότητας» συνοδεύεται από την ανάπτυξη των ebooks (ηλεκτρονικών βιβλίων), που αποκαλούνται και readers. Παρά την αναγγελία με τυμπανοκρουσίες το 2001, το ebook πρώτης γενιάς υπήρξε ολοκληρωτική αποτυχία. Ομως επανέρχεται σήμερα δυναμικά μέσα σε μια συγκυρία πολύ πιο ευνοϊκή: η ψηφιακή τεχνολογία έχει κατακλύσει τη ζωή μας και ένα όλο και μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπινων δραστηριοτήτων έχει μεταβιβαστεί στις μηχανές.

Η κουλτούρα του Ιστού

Η τεχνολογία δεν είναι ποτέ ουδέτερη. Δεν εξαρτάται από την καλή ή κακή χρήση που γίνεται, διότι αυτό συμβαίνει παράλληλα. Η τεχνολογία μάς εισάγει σε ένα νέο κόσμο, ο οποίος έχει ιδιαίτερα προτερήματα και μειονεκτήματα σε σχέση με τον παλαιότερο. Πρέπει, λοιπόν, να λαμβάνουμε υπόψη τις επικρατούσες τάσεις (και να περιοριζόμαστε, για παράδειγμα, στο να αναλύουμε τη βοήθεια που προσφέρει το Διαδίκτυο στους ερευνητές) καθώς και τη στάση ζωής στην οποία οδηγεί. Τόπος μιας νέας κουλτούρας, η οποία λειτουργεί σύμφωνα με τις δικές του αξίες και τη δική του λογική, ο Ιστός θα βραχυκυκλώσει τις ενδιάμεσες δομές: «Η κοινωνία παύει να ορίζεται ως μια συλλογικότητα δομημένη από οργανισμούς διαμεσολαβητών και γίνεται ένα σύνολο μικρομονάδων στην κλίμακα του ατόμου»

Ελευθεροτυπία – Le Monde Diplomatique

 

Comments 0 σχόλια »

genius-300x300.jpgΟ Πάσχος Μανδραβέλης στην Καθημερινή προσεγγίζει το θέμα της δημιουργίας και εξέλιξης των ιδιοφυών ανθρώπων.

«Είναι οι ιδιοφυΐες που φτιάχνουν νέες κοινωνικές πραγματικότητες ή η κοινωνική πραγματικότητα κατασκευάζει τις ιδιοφυΐες;». Κάποιοι άλλοι γίνονται εξαιρετικά κυνικοί και συνωμοσιολογούν. Ισχυρίζονται ότι η μεγάλη φήμη αναπτύσσεται ανεξάρτητα από το ταλέντο. Η αναγνώριση, ακόμη και στον αυστηρό χώρο της επιστήμης, προϋποθέτει τύχη ή πλούτο. Οι ανώτατες θέσεις στο ιερατείο της σκέψης καταλαμβάνονται συνήθως μέσω της συκοφαντίας των αντιπάλων ή της εκμετάλλευσης βοηθών επιστημόνων. Και οι προτιμήσεις αλλάζουν κατά τη διάρκεια του χρόνου: η εποχή που αναδεικνύει την ιδιοφυΐα ενός μπορεί να είναι εποχή της αποτυχίας κάποιου άλλου ο οποίος είναι εξίσου ιδιοφυής. Η ιδιοφυΐα, λένε, δεν είναι τίποτε περισσότερο από προϊόν καλού μάρκετινγκ.

Ο μύθος του Πλάτωνα και του Λογγίνου

Δύο μύθοι κυριαρχούν για την ιδιοφυΐα στον δυτικό πολιτισμό ισχυρίζεται ο Κίβι. Ο πρώτος ξεκινάει από τον Πλάτωνα και θεωρεί ότι η ιδιοφυΐα είναι προϊόν Θείας Χάριτος. Ο δεύτερος, ο οποίος αποδίδεται στον Λογγίνο (αρχαίος φιλόσοφος που έχει την πραγματεία περί συγγραφής με τον τίτλο «Περί ύψους»), θεωρεί ότι η ιδιοφυΐα είναι δημιουργός και όχι αποδέκτης της έμπνευσης. Υπάρχουν δύο μοντέλα ιδιοφυΐας: ο «δαιμονικός» (Λογγίνος) και ο «δαιμονισμένος» (Πλάτων). Ο μύθος για τον Χέντελ γεννήθηκε από το μοντέλο του Λογγίνου ως ένας δημιουργός μεγαλειώδους και ευγενούς μουσικής, ενώ ο μύθος του Μότσαρτ ξεπηδάει από το πλατωνικό μοντέλο, ένα παιδί – θαύμα που είχε θεϊκή έμπνευση. Ο Μπετόβεν συνδύαζε και τις δύο ιδέες: εικονοκλαστικός δημιουργός και θεόπνευστος προφήτης.

Ολα αυτά σημαίνουν ότι η ιδιοφυΐα δεν υφίσταται από μόνη της και ότι είναι πάντα αυτό που πιστεύει ο κόσμος; Οχι, λέει ο Κίβι. Οι μύθοι για την ιδιοφυΐα ποικίλλουν· το ίδιο και οι ερμηνείες της. Η ιδιοφυΐα ερμηνεύεται πάντα σύμφωνα με τις μυθολογίες μιας δεδομένης εποχής. Αποδίδεται σε αιθέριες πηγές έμπνευσης ή στη δύναμη του μυαλού ή στο συλλογικό υποσυνείδητο ή στην αδίστακτη θέληση ή σε γενετικά χαρίσματα. Σήμερα προστίθεται ένας ακόμη μύθος: η ιδιοφυΐα είναι ένα ιδεολογικό κατασκεύασμα το οποίο δεν ενσαρκώνει μόνο ιδέες ιεραρχίας που υπάρχουν σε μια κοινωνία, αλλά δημιουργήθηκε για να τις ενδυναμώνει. Η ιδιοφυΐα είναι μια ψευδαίσθηση για τη χειραγώγηση του κόσμου.

«Οι σύγχρονες επιθέσεις στους ιδιοφυείς», έγραψε ο Εντ Ροθστάιν στην εφημερίδα «New York Times», «συνιστούν από μόνες τους μια μυθολογία. Eίναι μια προσπάθεια κατανόησης του ακατανόητου με την ελαχιστοποίησή του και την εξαφάνισή του». Είναι πνευματική οκνηρία να μειώνεται η «Ηρωική Συμφωνία» του Μπετόβεν ως «απλή απάντηση στις κοινωνικές προσδοκίες της μπουρζουαζίας». «Το πρόβλημα με τους σύγχρονους μύθους», γράφει ο Ροθστάιν, «είναι ότι ερμηνεύουν κάποια φαινόμενα προσπαθώντας να τα αποπέμψουν, να αγνοήσουν το μυστήριο της ιδιοφυΐας υποκρινόμενοι ότι δεν υπάρχουν».

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων