joseph-sifakis.jpgΣτο μέλλον με ένα… κλικ, θα δίνουμε εντολές στα μηχανήματα που βρίσκονται στο σπίτι μας και θα μπορούμε να κλείσουμε τα παράθυρα ή να ανάψουμε το θερμοσίφωνο. Μέσα από το Ιντερνετ θα μπορεί να γίνεται η ιατρική παρακολούθηση ασθενών αλλά και ο έλεγχος της παραγωγής σε εργοστάσια…

Η περιγραφή του μέλλοντος στο Διαδίκτυο προέρχεται από τον κ. Ιωσήφ Σηφάκη, τον πρώτο Ελληνα που τιμήθηκε με το διεθνές βραβείο Turing, το οποίο αντιστοιχεί στο «Νόμπελ Πληροφορικής». Ενα κρίσιμο ερώτημα που θέτει όμως είναι αν το Ιντερνετ θα εξακολουθήσει να είναι και στο μέλλον ελεύθερο.

«Πολλοί δεν καταλαβαίνουν ότι πίσω από την ελευθερία που έχουμε σήμερα υπάρχει ένα συγκεκριμένο επιχειρηματικό μοντέλο.

Αυτή η ελευθερία είναι δοτή, καθώς εξαρτάται από το οικονομικό καθεστώς της άυλης οικονομίας. Αυτό που πρέπει να αναλογιστεί ο κόσμος είναι ότι η δοτή ελευθερία δεν είναι κατοχυρωμένη, κάτι που πρέπει να γίνει ίσως μέσω κυβερνήσεων και οργανισμών.

Σήμερα η δυνατότητα να επικοινωνούμε και να συναλλασσόμαστε εξαρτάται από την καλή θέληση γιγάντων -όλοι τους Αμερικανοί- που ελέγχουν την υποδομή αλλά και τις υπηρεσίες», λέει ο κ. Ιωσήφ Σηφάκης στο «Εθνος της Κυριακής».

Μετά 20 χρόνια προσπάθειας για να δοθούν λύσεις σε τεχνικές δυσκολίες στα τέλη της δεκαετίας του 90, το Model Checking του Ελληνα καθηγητή άρχισε να εφαρμόζεται σε επεξεργαστές και σήμερα ανάλογη τεχνολογία αναπτύσσουν παγκόσμια μεγαθήρια όπως η ΙΒΜ, η Intel, η Microsoft και η Google. Ο κ. Σηφάκης εξηγεί ότι το ενδιαφέρον του στρέφεται στα συστήματα που βρίσκονται ενσωματωμένα σε ποικίλες συσκευές. Δηλαδή τα συστήματα υπολογιστών που υπάρχουν «κρυμμένα» σε αεροπλάνα, αυτοκίνητα, κινητά τηλέφωνα κλπ.

Σήμερα πάνω από το 95% των υπολογιστών που παράγονται διεθνώς είναι ενσωματωμένοι. Για παράδειγμα, ένα αυτοκίνητο μπορεί να έχει μέχρι και 80 υπολογιστές για τη λειτουργία του.

«Στο Web βλέπουμε αρχεία, έγγραφα και ντοκουμέντα με πολυμέσα. Στο μέλλον με ένα κλικ θα βλέπουμε και μηχανήματα που υπάρχουν στο σπίτι π.χ. κουζίνα, ψυγείο, τηλεόραση και θα ελέγχουμε τη λειτουργία τους. Τα ίδια πρωτόκολλα του Web θα χρησιμοποιούνται για να κάνουμε τα ενσωματωμένα συστήματα να επικοινωνήσουν μεταξύ τους», λέει ο κ. Σηφάκης.

«Οταν όμως γίνει αυτή η σύγκλιση, τότε θα μπορούμε και να παρακολουθούμε ασθενείς από το σπίτι και να μεταδίδουμε ιατρικά δεδομένα ή θα ελέγχουμε την παραγωγή σε ένα εργοστάσιο».

www.nsf.gov

Εθνος

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων