ekdromh.JPGΗ Ρόδος, η Κρήτη και η Κέρκυρα- τα νησιά που φιλοξενούσαν τον Απρίλιο και τον Μάιο εκατοντάδες σχολεία απ΄ όλες τις γωνιές της Ελλάδας- φαίνεται πως χάνουν την «αίγλη» τους. Στα… σχολικά θρανία «πέφτουν» πια όλο και πιο συχνά προτάσεις εξωτερικού. Ρώμη, Πράγα, Παρίσι, Κωνσταντινούπολη, Βαρκελώνη και Κύπρος είναι πλέον οι περιοχές που έχουν τα πρωτεία στη μαθητική λίστα. Σημαντικός αριθμός μαθητών από τη Βόρεια Ελλάδα μάλιστα πραγματοποιεί τα τελευταία τρία χρόνια εκδρομές με πούλμαν στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Οι συνοδοί καθηγητές προτιμούν τις εκδρομές στο εξωτερικό. «Κι αυτό γιατί έχουμε ήσυχο το κεφάλι μας. Τα παιδιά έχουν συνδυάσει τη συγκεκριμένη εκδρομή στα ελληνικά νησιά με ξενύχτια και κλαμπ. Ωστόσο, στο εξωτερικό κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει αφού δεν υπάρχει έντονη νυχτερινή διασκέδαση. Έτσι είναι πιο εύκολο για εμάς τους συνοδούς καθηγητές να μπορούμε να τα ελέγχουμε καλύτερα», σημειώνει η φιλόλογος κ. Αγιώτη. Παραδέχεται ωστόσο ότι αρκετοί μαθητές δυσκολεύονται να «απαρνηθούν» τη νυχτερινή διασκέδαση που έχει άρρηκτα συνδεθεί με την πενθήμερη εκδρομή.

Πλήγμα θεωρούν αυτήν την εξέλιξη οι επιχειρηματίες των ελληνικών νησιών, που τα προηγούμενα χρόνια υποδέχονταν χιλιάδες μαθητές. «Ο μαθητικός τουρισμός ήταν μια τονωτική ένεση στην τοπική οικονομία κατά την έναρξη κάθε περιόδου, αφού γινόταν τεράστιος τζίρος», υπογραμμίζει ο Ροδίτης επιχειρηματίας κ. Ανδρέας Κοντούζογλου.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχουν παίξει ρόλο και τα διάφορα δυσάρεστα περιστατικά κατά τη διάρκεια των πενθήμερων εκδρομών που ουσιαστικά δυσφήμησαν τους ελληνικούς προορισμούς. Θέματα δηλαδή που έχουν να κάνουν με την εκμετάλλευση των μαθητών, τις μίζες από κάποια ταξιδιωτικά πρακτορεία αλλά και την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Πάντως τις τελευταίες μέρες, για να σωθεί η κατάσταση έστω και την τελευταία στιγμή, γίνονται διαβήματα στο υπουργείο Παιδείας ώστε οι πενθήμερες εκδρομές των μαθητών να γίνουν επταήμερες ακόμη και στην περίπτωση που επιλεγεί κάποιο ελληνικό νησί.

Σχολικές εκδρομές χωρίς σύνορα ρεπορτάζ στα Νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων