lincoln-darwn.jpgΔύο άνθρωποι που γεννήθηκαν σαν σήμερα, την ίδια ημέρα και την ίδια χρονιά, άφησαν έντονα το στίγμα τους στην παγκόσμια Ιστορία, ο καθένας με τον τρόπο του.

Ο Κάρολος Δαρβίνος, γόνος μιας εύπορης βρετανικής οικογένειας  ανέτρεψε την ως τότε επικρατούσα άποψη για την καταγωγή του ανθρώπινου είδους, προκαλώντας αντιδράσεις, οι οποίες εξακολουθούν και στις μέρες μας με τις θεωρίες περί ευφυούς σχεδίασης. Το ταξίδι του με το πλοίο Beagle και οι παρατηρήσεις του στα νησιά Γκαλαπάγκος έδωσαν τεράστια ώθηση στην επιστημονική σκέψη. Διόλου παράξενο, λοιπόν, που η επέτειος των 200 ετών από τη γέννησή του, αλλά και τα 150 χρόνια από την πρώτη έκδοση του βιβλίου του για την καταγωγή των ειδών βρίσκονται στο επίκεντρο της σημερινής ημέρας.

Ο Αβραάμ Λίνκολν, με σαφώς πιο ταπεινή καταγωγή, ανέλαβε τις τύχες των Ηνωμένων Πολιτειών σε μια περίοδο βαθιού διχασμού. Η πρόθεσή του να μην επιτρέψει την επέκταση της δουλείας πέρα από τις Πολιτείες που αυτή ήταν σε ισχύ άναψε το φυτίλι για τον αμερικανικό εμφύλιο, στη διάρκεια του οποίου περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Η Διακήρυξη της Χειραφέτησης, με την οποία καταργήθηκε η δουλεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, την 1/1/1863, στο μέσο του αμερικανικού εμφυλίου αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά ντοκουμέντα και φυλάσσεται σήμερα ως κόρη οφθαλμού  στα Αρχεία των ΗΠΑ.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δείτε ακόμη: “Η Καταγωγή των Ειδών”

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων