mouse.jpgΗ ιστορία του ποντικιού, όπως και πολλές ιστορίες σχετικά με την τεχνολογία, φαίνεται πως έχει τις ρίζες της στα ταραγμένα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο μηχανικός Ντάγκλας Ενγκλμπαρτ παρατηρεί τους χειριστές ραντάρ και σκέφτεται πως η κατασκευή ενός μηχανισμού που θα διευκόλυνε την «πλοήγηση» πάνω σε μια οθόνη αποτελούσε εξαιρετική ιδέα. Καλή η ιδέα μεν, αλλά μόλις το 1959 καταφέρνει να εξασφαλίσει κάποια χρηματοδότηση και να βρει στέγη στο Ινστιτούτο Ερευνών του Στάνφορντ.

Το 1964 παρουσιάζει το δημιούργημά του. Η συσκευή έχει διαστάσεις κύβου και βασίζει τη λειτουργία της σε δύο τροχούς που κινούνται ανεξάρτητα μεταξύ τους. Ανάλογα με την κίνηση εμφανίζεται ένα φωτεινό σημείο στην οθόνη. Για το πώς θα ονομάσουν αυτό το πράγμα δεν δυσκολεύτηκαν… Η συσκευή χωρούσε σε μια (σχετικώς μεγάλη) παλάμη και είχε ένα μακρύ καλώδιο που τη συνέδεε με τον υπολογιστή, το οποίο που έμοιαζε με ουρά. Με γεια το «ποντίκι» λοιπόν.

Σε ένα συνέδριο για υπολογιστές στο Σαν Φρανσίσκο το 1968, ο Δρ. Νταγκ Ενγκελμπαρτ του Stanford Research Institute έκανε την πρώτη δημόσια επίδειξη μιας συσκευής ψηφιακής κατάδειξης που έμεινε στην ιστορία ως «ποντίκι». Ο Englebart και Ο Bill English συνεργάστηκαν συγκρίνοντας διάφορα ποντίκια για την ταχύτητα και την ακρίβεια. Ο Bill English αντικαθιστά το σύστημα των δύο τροχών με μια μπίλια, αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο την ακρίβεια στη χρήση του ποντικιού. Έτσι, μπορούμε να πούμε πως ο Bill English είναι ο πρώτος άνθρωπος που χρησιμοποίησε ποτέ το ποντίκι. Από τότε το γνωστό σε όλους μας ποντίκι έγινε αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινότητάς μας, η απόλυτη συσκευή επικοινωνίας μεταξύ ανθρώπου και ψηφιακού κόσμου.

Τώρα, αν νομίζετε πως το «ποντίκι» απασχόλησε μόνο τους Αμερικανούς ερευνητές μάλλον βιάζεστε. Για τη βασική μορφή της συσκευής με τα δύο κουμπιά θα πρέπει να ευχαριστήσουμε το Γάλλο ωρολογοποιό Αντρέ Γκινάρ που βελτίωσε την ιδέα των ανθρώπων από την αντίπερα πλευρά του Ατλαντικού.

Ωραία είναι όλα αυτά, αλλά ποιος πρωτοχρησιμοποίησε το «ποντίκι» σε ευρεία κλίμακα; Αυτή είναι μια μάλλον εύκολη ερώτηση, καθώς η τιμή ανήκει στην Apple. Οι χρήστες των PC (λες και οι υπολογιστές της Apple δεν είναι PC, τέλος πάντων) ανακάλυψαν το «ποντίκι» αρκετά χρόνια αργότερα, κυρίως λόγω των Windows. Από εκεί και πέρα η εξέλιξη ήταν μονόδρομος. Τα «ποντίκια» έγιναν πιο εργονομικά, απέκτησαν περισσότερα πλήκτρα, έγιναν ασύρματα και τα τελευταία χρόνια η μπίλια έδωσε τη θέση της στους αισθητήρες λέιζερ. Αργήσαμε λίγο να εκτιμήσουμε τα… ποντίκια αλλά τώρα δεν τα αφήνουμε από το χέρι μας.

wikipedia

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων